Waar ben jij nu mee bezig? Johan Gijsen van Le Guess Who? | De Utrechtse Internet Courant Waar ben jij nu mee bezig? Johan Gijsen van Le Guess Who? | De Utrechtse Internet Courant

Waar ben jij nu mee bezig? Johan Gijsen van Le Guess Who?

Waar ben jij nu mee bezig? Johan Gijsen van Le Guess Who?
Johan Gijsen. Foto: Nienke Kamphuis
Bekende en minder bekende Utrechters werken in de luwte vaak aan bijzondere projecten. DUIC zoekt deze mensen op en vraagt waar ze precies mee bezig zijn. In deze aflevering: Johan Gijsen (42).

Bekende en minder bekende Utrechters werken in de luwte vaak aan bijzondere projecten. DUIC zoekt deze mensen op en vraagt waar ze precies mee bezig zijn. In deze aflevering: Johan Gijsen (42).

Waar kunnen mensen jou van (her)kennen?
“Ik was van 2000 tot vorig jaar programmeur bij Tivoli. Ook heb ik het festival Le Guess Who? opgericht en was ik betrokken bij de totstandkoming van festival Into The Great Wide Open op Vlieland. Dit jaar organiseer ik Le Guess Who? samen met Bob van Heur voor de elfde keer in Utrecht. Ik heb ook jarenlang als ‘DJ Wiekes’ gedraaid, in De Helling, EKKO, Paradiso en de Melkweg. In 2009 was ik op Lowlands aan het draaien toen Grace Jones ineens het podium op kwam. Mensen herkennen mij, helaas, soms van de filmpjes die daarvan online zijn verschenen: Jones probeerde mijn shirt uit te trekken, maar ik wilde niet.” (zie video onderaan bericht) Hij lacht. “Verder ben ik vorig jaar verkozen tot Utrechter van het Jaar 2016.”

Waar ben je op dit moment mee bezig?
“Voor Le Guess Who? is dit de meest hectische periode van het jaar. We zijn dit jaar gestart met educatieprojecten. Ook zetten we samen met bewoners en ondernemers een nieuw gratis festival in Lombok op, waar plek is voor de lokale muzikant met een niet-Westerse achtergrond. Ook zijn we bezig met nieuwe locaties voor Le Guess Who?, zoals de Pastoefabriek en de Jacobikerk. Dat moet afgestemd worden, net als de grote jaarlijkse puzzel met de tweehonderd optredende bands en gezelschappen die vanuit alle windstreken naar Utrecht komen. Ook kijk ik uiteraard mee over de schouder van Bob om artiesten te selecteren. Dat levert vaak goede discussies op.”

Waar gaan die discussies dan over?  
“Over welke randjes van het muzikale spectrum we willen vertonen en hoe. Op festivals staan natuurlijk vaker die ‘randjes’ geprogrammeerd, maar dan worden ze ook gepresenteerd als festivalrandjes. Bij ons gebeurt dat niet. Wij willen grenzen tussen muziekgenres weghalen, andere muziek laten horen dan dat de meeste mensen gewend zijn. Bij ons staat wereldmuziek bijvoorbeeld niet op een speciaal podium voor wereldmuziek, maar gewoon op het hoofdpodium. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt dit jaar ook op Le Guess Who?, niet braaf op de vooravond, maar pas middernacht na allerlei andere bands. Belangrijk is dat bij alles wat we besluiten, de kwaliteit van de muziek voorop staat. Daar kennen mensen het festival ook van.”

Ben je behalve Le Guess Who? nog met andere projecten bezig?
“Ik doe mee aan het opleidingsprogramma Leiderschap in Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daar zit ik samen met andere mensen uit het culturele veld in, zoals museum- of theaterdirecteuren. We praten en discussiëren over het cultuurbeleid, maar ook over oplossingen om het culturele veld sterker te maken. De openingsavond van Le Guess Who? is 9 november in de Domkerk. Die avond krijg ik ook mijn certificaat in het Academiegebouw. Dan hoop ik even snel heen en weer te kunnen lopen en komt alles mooi samen.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).