Waar blijft de Utrechtse versmarkt? | De Utrechtse Internet Courant Waar blijft de Utrechtse versmarkt? | De Utrechtse Internet Courant

Waar blijft de Utrechtse versmarkt?

Waar blijft de Utrechtse versmarkt?
Grote overdekte markthallen bestonden tot voor kort niet in Nederland. Afgelopen maand was echter de opening van de Markthal in Rotterdam. Kort daarna volgde de Foodhallen in Amsterdam. De markthallen lijken populair te zijn, is er ook plek voor in Utrecht?

Grote overdekte markthallen bestonden tot voor kort niet in Nederland. Afgelopen maand was echter de opening van de Markthal in Rotterdam. Kort daarna volgde de Foodhallen in Amsterdam. De markthallen lijken populair te zijn, is er ook plek voor in Utrecht?

De Foodhallen zijn gesitueerd in de oude tramremise in Amsterdam-West. Het concept is te vergelijken met de markthal in Madrid: kraampjes waar je diverse verse gerechten kunt kopen met algemene zitplaatsen. Zing-Kyn Cheung, een van de oprichters van de Foodhallen, was verbaasd dat zo’n concept nog niet in Nederland bestond. “Veel Nederlanders bezoeken als zij op vakantie zijn overdekte markten, zoals in Spanje. Nederlanders houden van sociaal dineren. Wij wisten dus dat de Foodhallen een succes zouden worden, daarom hebben we geen marktonderzoek gedaan. Wij hebben wel goed gekeken naar originele concepten van ondernemers voor in de stands.”

Pascal Papendorp, voorzitter stichting Vers Hartje Stad Utrecht, heeft de ontwikkelingen rondom de markten met enthousiasme gevolgd: “Alles draait in deze markten om kennis van voeding en passie voor het product, en om deze vervolgens aan de man te brengen.”
Papendorp wil al een lange tijd een combinatie van de Amsterdamse Foodhallen en de Rotterdamse Markthal realiseren in het Utrechtse postkantoor aan de Neude. “Het is alles in één. Het samen kunnen beleven van eten en drinken op de mooiste locatie van Utrecht, zoals in Amsterdam. En een ontmoetingsplek waar je vers eten kunt kopen voor thuis, zoals in Rotterdam. Het project moet uniek worden, omdat het midden in de stad zit.”

Festivalambiance

Cheung weet niet of hij het in Utrecht zou aandurven: “Amsterdam is groter, je hebt meer aanloop uit het hele land en meer toeristen. In Utrecht heb je een mooie centrale locatie nodig.” Desalniettemin ziet Cheung ook mogelijkheden: “Utrecht heeft een beperkt restaurantaanbod. Alles is op studenten gericht, met alleen maar goedkope eetplekken. Dat is gek want er wonen ook veel yuppen.” Een markthal kan een breder publiek aantrekken: “In de Hallen hebben wij drie concepten: een brasserie, een chiquer restaurant en de foodhallen die een festivalambiance creëren. Zo voelen alle doelgroepen zich thuis bij een concept.”

Papendorp ziet de Utrechtse versmarkt dan ook als uitbreiding op het aanbod in levensmiddelen in Utrecht: “Kijk maar naar Rotterdam, daar staat de buitenmarkt voor de Markthal en er is een Albert Heijn in de kelder. De productassortimenten zijn niet met elkaar te vergelijken.” De inwoners zijn dan niet enkel beperkt tot de schappen uit de supermarkten.

Of dit plan werkelijkheid wordt valt nog te bezien. ASR Vastgoed, eigenaar van het oude postkantoor, kan nog maar weinig zeggen over het definitieve bestemmingsplan. Ze bekijken alle mogelijkheden. Momenteel zijn er ideeën naar voren gebracht voor een combinatie van winkels, bibliotheek en een hotel. Of misschien een versmarkt? “Maar”, zegt Daan Wentholt, woordvoerder van ASR “Laten we geen broedende kip storen.”

Tekst: Cathérine Minczeles

23 Reacties

Reageren
  1. Karen Holt

    “Utrecht heeft een beperkt restaurantaanbod. Alles is op studenten gericht, met alleen maar goedkope eetplekken.” Uhh…. kent die goede man Utrecht? Ik zou zo’n Foodhaal verwelkomen, maar absoluut niet omdat er alleen goedkope eetplekken zijn in de stad.

  2. Jeroen Kaakdorst

    Utrecht heeft een beperkt restaurantaanbod. Alles is op studenten gericht, met alleen maar goedkope eetplekken.

    Daar stopte ik met lezen. Wat een lachertje. Utrecht heeft een fantastisch gastronomisch aanbod, met een hoop restaurants in de hogere klasses. Denk aan Karel V, Simple, Moto, Opium, LE:EN, (voormalig) Luce, Podium onder de Dom, De Rechtbank, om er maar een paar te noemen.

  3. Wouter

    Klinkt zeker als een goed initatief om in Utrecht te hebben. Of het ook financieel haalbaar is om dit te exploiteren in het postkantoor aan de Neude vraag ik me af.

    Verder vind ik Cheung wel erg kort door de bocht v.w.b. het omschrijven van de restaurants in Utrecht.

  4. Jacco

    Tuurlijk jongens, Utrecht heeft een geweldig restaurantaanbod. Vandaar dat er geen enkele tent met een Michelinster in de stad te vinden is.

  5. DMS

    Een kruising tussen de Foodhallen in Amsterdam en Fenix Food Factory in Rotterdam lijkt me ook voor Utrecht een aanwinst.

    Aan de 2e Daalsedijk staat een mooie locatie leeg, een prachtig industrieel pand van voormalig Werkspoor: http://www.fundainbusiness.nl/bedrijfshal/utrecht/object-48182934-2e-daalsedijk-4-6/fotos/#foto-1

  6. Dennis

    Utrecht heeft weinig kwalitatief goede restaurant voor zo’n grote stad. Ik ben het wel met Cheung eens, het gros is gericht op studenten. Restaurants zoals Karel V zijn er wel, maar die krijgen (nog niet) de erkenning (Michelinster).
    Of een foodhal daar verandering in brengt? Dat waag ik toch te betwijfelen.
    Maar een foodhal zou zeker een aanwinst zijn voor de stad. Alleen niet in de Neude. Daalsedijk? Waarom niet? Alleen de bereikbaarheid is daarvan slecht. Zou wel een mooie impuls kunnen geven aan de buurt.

  7. Ronald

    Een dergelijke hal is geopperd als invulling van de meest noordelijke Jaarbeurshal; lijkt mij een prima locatie.
    En natuurlijk dat eeuwige postkantoor.

  8. David

    De oude Lubro broodfabriek op het Zijdebalen terrein lijkt me ook een prima plek.

  9. Bee

    Lijkt me geweldig zo’n foodmarkt in Utrecht, dat kan de stad wel gebruiken. Neude een geweldige plek daarvoor, centraal, prachtig pand, goed bereikbaar.

  10. Karen Holt

    Nou, ik zou het gastronomisch aanbod niet “fantastisch” of “geweldig” noemen – daarvoor moet je echt veel top-of-the-line restauranten hebben. Maar je hoeft geen Michelin ster te hebben om hoog-qualitief eet ervaringen te leveren die ver uitstijgen wat je bij een tent gericht op studenten krijgt, en daar heeft Utrecht inderdaad best veel van.

  11. sander de breuk

    (Desalniettemin ziet Cheung ook mogelijkheden: “Utrecht heeft een beperkt restaurantaanbod. Alles is op studenten gericht, met alleen maar goedkope eetplekken. Dat is gek want er wonen ook veel yuppen} Ik woon in rotterdammaar ken Utrecht ook kent deze meneer Utrecht wel?????

  12. Utrecht Centraal.

    Inderdaad wel heel kort door de bocht, er zijn zeker wel goede restaurants te vinden, maar meer goede restaurants zou zeker kunnen. Het publiek en mooie locaties zijn er er !
    Een markt hal , heeft hier niet zoheel veel mee te maken overigens..
    Utrecht heeft ruim 2 mil. bezoekers b.v. door alleen de jaarbeurs evenementen al.. Door haar centrale ligging hebben we al het grootste Muziek gebouw , Universiteit, Beursgebouw, UMC , Station, Shopping mall, fietsenstalling straks, van NL ect, ect. Dus potentie om bezoekers van buiten Utrecht Stad te trekken is met zekerheid voldoende aanwezig…!

  13. Robb

    Joh, jullie kunnen het allemaal wel zo graag willen. Maar de oude gek Kees van Oosten zal alle plannen en verguningen tegen houden en kapot procederen met zijn rechtszaken tegen het verhoogde fijnstof.

  14. Jelle Koerselman

    Idd ik geloof niet dat de kennis van Utrecht van deze man heel ver reikt….verder:Er zit nog heel veel tussen slecht/ goedkoop en Michelinster in. En een markthal? opbokken daarmee! Ik heb die van Rotterdam op tv langs zien komen, de meeste “gewone” mensen hadden er niet echt veel mee en vonden het duur, ik denk dat we er in Utrecht ook niet echt op zitten te wachten ik niet iig…..doe mij maar “bag & buy” .

  15. Maarten

    Een markthal kan verschillende betekenissen hebben, laten ze daar eens mee beginnen, want nu weet volgens mij niemand wat deze beste man wil. Wil je er vooral mensen laten eten, dus allemaal kleine eettentjes/stalletjes (en zitplaatsen), dan hoeft dat niet de gehele week open te zijn. Zie bijvoorbeeld “Neue Heimat” in Berlijn. Vooral in het weekend, muziek erbij etc. Dat lijkt mij wel wat. Al zal dat hier door de nimby cultuur wel weer niks worden.
    Meer een gewone (luxe) markt kan elke dag open en is meer gericht op boodschappen aangevuld met wat eettentjes.
    Ik vind De Hallen in Amsterdam trouwens een zwaar overschat project. Zeker het gedeelte met de “restaurantjes”. Wat dat betreft heeft het concept gewoon mazzel dat het in Amsterdam ligt en er achter elke trend wordt aangehobbeld.

  16. JvS

    Hal?? We hebben een mooi Vredenburg wat als het af is elke dag voor een mooie dagmarkt gebruikt kan worden.
    Die stenen liggen voor het grootste gedeelte niets te doen.

  17. EN

    Neude postkantoor leek me ook de beste optie… niet WEER een Albert Heijn of Mac Drek daarin. Verder… inderdaad commentatoren hierboven… Restaurants in Utrecht zijn top! En er zijn er veel en ze zijn goed en zeker niet allemaal ‘studentikoos’. Inderdaad, kent de schrijver van dit stuk Utrecht eigenlijk wel?! Ik roep altijd trots uit: hier kan je binnen een straal van 200 meter, uit vrijwel alle landen van de heel wereld eten! (en fusion ook nog!) “En daar kan Amsterdam NIET aan tippen” zo meldde mij eens een verbaasde Amsterdamse die me – in Utrecht- trakteerde op een etentje. WAT een keuze!!

  18. JK

    In Utrecht is hier zeker een markt voor, maar wel op een centrale, goed bereikbare plek,

    Werkspoor is wat mij betreft dan ook geen optie; Zijdebalen kan wel en waarom niet de Jaarbeursterreinen?

  19. Mona

    De Foodhallen in Amsterdam zijn top! En hebben zeker een kans van slagen in Utrecht. Mits op een goed bereikbare locatie. Ook voor toeristen. Of de Neude hiervoor het geschikt is? Dat vraag ik mij af. Qua uitstraling wel. Echter, de Neude is nu al een druk punt in de stad. Moeten hier wekelijkse bevoorrading, mensen massa’s en vele fietsen bijkomen wordt dit natuurlijk nog pittiger. De Lubro broodfabriek op Zijdebalen lijkt me inderdaad een betere plek. Dicht bij het centrum op een prachtige (toekomstige) locatie.

  20. Marjolein

    Het lijkt een gouden greep om dit concept in het oude postkantoor op het Neude te doen. Maar ik heb grote twijfels vanwege de akoestiek van de grote hal van dit gebouw. Elk klein geluidje werd er versterkt, kun je nagaan wat een heksenketel dit wordt als er een markt met eetplaatsen in zit. Ik ben bang dat technische oplossingen om de akoestiek te verbeteren niet mogelijk zijn zonder het aan zien van de hal te verpesten. Helaas.

  21. Toinette

    Lijkt me geweldig plan, zeker in dat mooie postkantoor. En inderdaad, het aanbod van restaurants in Utrecht is erg magertjes. Ik ben t wat dat betreft he-le-maal met Cheung eens!

  22. Rick

    Het aanbod aan restaurants is niet slecht in Utrecht maar er is zeker ruimte voor meer kwaliteit als Man, Amberes, Goesting, Karel V, Podium onder de Dom en Simple. Een Markthal – achtig concept gaat het aan het restaurant aanbod niets veranderen. Wat je je wel af kunt vragen is of het restaurant aanbod indicatief is voor de kans van slagen van een Markthal – achtig concept. Daarnaast is de locatie van belang, de doelgroep moet ook nog zin hebben om naar die locatie af te reizen. Zijdebalen of Jaarbeurs lijkt mij dan niet de juiste plek, en Neude wel.

  23. Rick

    ‘Man’ moet natuurlijk MaS zijn. Excuses. In ieder geval aan MaS…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).