Online drukte-kaart in ontwikkeling regio Utrecht Online drukte-kaart in ontwikkeling regio Utrecht

Waar kan je straks rustig wandelen of winkelen in Utrecht? Online drukte-kaart in ontwikkeling

Waar kan je straks rustig wandelen of winkelen in Utrecht? Online drukte-kaart in ontwikkeling
De Utrechtse binnenstad. Foto: Robert Oosterbroek
De provincie Utrecht is bezig met het maken van een digitale kaart van de regio, waarop bewoners via de kleuren groen, rood en oranje kunnen zien welke plekken rustig of juist (te) druk zijn. Het doel is om mensen op een veilige te verspreiden.

De provincie Utrecht is bezig met het maken van een digitale kaart van de regio, waarop bewoners via de kleuren groen, rood en oranje kunnen zien welke plekken rustig of juist (te) druk zijn. Het doel is om mensen op een veilige te verspreiden.

De verwachting is dat veel mensen dit jaar vakantie vieren in eigen land of zelfs stad. De afgelopen tijd wordt het alweer drukker en drukker in winkelstraten en recreatiegebieden, waardoor het moeilijker is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Daarom werkt de provincie Utrecht nu samen met gemeenten om drukke locaties en rustigere alternatieven vast te leggen.

Veiligheid
‘’We zijn blij dat inwoners en bezoekers er in onze regio weer op uitgaan, dat is ook belangrijk voor de ondernemers in de recreatiesector en horeca die hard getroffen zijn door de coronacrisis. Het is natuurlijk wel belangrijk dat dit veilig gebeurt’,’ Aldus Arne Schaddelee, gedeputeerde Recreatie en Toerisme.

Wanneer de kaart precies wordt gepubliceerd is nog niet duidelijk, maar hij moet deze zomer al te zien zijn op bestaande toeristische websites. Op de kaart zijn straks drie verschillende kleuren te zien. De kleur groen op de kaart geeft een rustige plek weer, oranje een drukkere locatie en rood een (te) drukke.

Nieuwe plekken ontdekken
Naast het spreiden van de drukte moet de digitale kaart ook juist drukte gaan voorkomen. Door mensen rustige fiets- en wandelroutes en andere recreatieplekken in de provincie te tippen. Provincie Utrecht werkt hiervoor samen met gemeenten en ondernemers. Schaddelee: ‘’Zo ontdek je de mooiste plekken in de provincie waar je anders misschien nooit zou komen.’’

7 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Schijnveiligheid

 2. Scherpschutter

  Tja. Je zou natuurlijk ook de wetenschap kunnen volgen waaruit al lang blijkt dat helemaal niemand buiten een besmetting oploopt, 1.5 meter afstand of niet…Dit is de meest nutteloze kaart ooit.

  Belangrijker dan dit: met welke data gaat deze kaart gevuld worden? Volgens mij kan dat namelijk alleen accuraat met mobiele telefoondata…

 3. erwin

  Vooralsnog kun je een kanon afschieten in het centrum cq winkelgebied.

 4. Esrin W.

  Niemand die een keer vragen stelt bij wat deze flauwekul allemaal mag kosten?
  Een “druktekaart”? Alleen over de benaming al is een paar keer werkoverleg geweest van ongetwijfeld weer een projectgroepje welke ook wat mag kosten. En maar garen spinnen bij al deze Corona bangmakerij.

 5. Pee

  Mensen gaan naar iets toe waar ze graag heen willen ,of het nou druk is of niet.

 6. Rob H.

  Uitstekend idee. Even op de drukteradar kijken wanneer ik die boodschap moet doen in het centrum…

  Kunnen we dit ook behouden als de Coronacrisis voorbij is?

 7. Koel Hoofd

  Rob H.
  Dus jij wilt je privacy inleveren aan bigdata bedrijven die er grof geld aan verdienen en je gedrag manipuleren zodat jij niet hoeft na te denken (=interesse in je medemens) wanneer de meeste mensen bezig zijn met andere dingen als boodschappen doen?
  Het gedrag van boodschappen doende mensen is al 40 jaar gelijk: ze gaan wanneer ze niets beters te doen hebben en zijn uitgeslapen en het niet kunnen betalen om het thuis te laten bezorgen..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).