Waar komt de onrust in Utrecht vandaan? Waar komt de onrust in Utrecht vandaan?

Waar komt de onrust in Utrecht vandaan?

Waar komt de onrust in Utrecht vandaan?
Arrestatie in Kanaleneiland tijdens ongeregeldheden. Foto: Michiel van Beers
Meerdere nachten op rij is het al onrustig in Utrecht. De ongeregeldheden, die soms uitmonden in relletjes, begonnen op vrijdagavond in Kanaleneiland waarna ze afgelopen dagen verspreidden over de stad. Er zijn ondertussen tientallen arrestaties verricht. Het is voor de gemeente en politie zoeken naar de juiste aanpak van de onrust.

Meerdere nachten op rij is het al onrustig in Utrecht. De ongeregeldheden, die soms uitmonden in relletjes, begonnen op vrijdagavond in Kanaleneiland waarna ze afgelopen dagen verspreidden over de stad. Er zijn ondertussen tientallen arrestaties verricht. Het is voor de gemeente en politie zoeken naar de juiste aanpak van de onrust.

De ongeregeldheden in Utrecht staan weer niet op zichzelf, voordat in Kanaleneiland de vlam in de pan sloeg was het al raak in de Haagse Schilderswijk. Later was het ook in Amersfoort en Rotterdam onrustig. Elke keer lijkt er hetzelfde te gebeuren; via sociale media als Snapchat wordt er opgeroepen om ‘chaos’ of rellen te veroorzaken op een bepaalde plek.

Tekst gaat verder onder video

Verveling

Er is al veel geschreven over de ongeregeldheden in verschillende steden. Columnisten, politie en opiniemakers buigen zich over het onderwerp. Een veelgehoorde reden is verveling, versterkt door de coronacrisis. Ook de gemeente Utrecht onderschrijft dat, woordvoerder Marieke Ruijgrok: “Als je een snelle conclusie wil trekken dan zou het inderdaad verveling kunnen zijn. Het is een zomer waarin voor jongeren een stuk minder te doen is, en vakanties naar het buitenland gaan vaak ook niet. Ook al wordt er natuurlijk van alles georganiseerd in de stad.”

De vraag is wel of verveling de enige reden is, zegt ook de gemeente. “Ook wij moeten nog goed in kaart brengen wat nou precies de oorzaak van de onrust is. Dat is ook een belangrijk punt dat we steeds met de driehoek – politie, openbaar ministerie en gemeente – bespreken. Daarnaast spreken we ook met sociale partners in de stad, en specifiek in de wijken. We weten namelijk ook niet precies wat de redenen zijn, en of er meer is dan verveling. Dat maakt het heel lastig”, aldus Ruijgrok.

Tekst gaat verder onder tweet

Tientallen arrestaties

De onrust begon op vrijdagavond in Kanaleneiland, op zaterdag was het raak in Overvecht, vervolgens kwamen er ook ongeregeldheden in Hoograven, Ondiep en Zuilen. Er werd met stenen en vuurwerk gegooid. Er werden vernielingen aangericht en brandjes gesticht. De Mobiele Eenheid is ingezet en er werden noodbevelen afgegeven, met dit middel is het makkelijker voor de politie om op te treden. De politie arresteerde tientallen mensen.

Los van wat de oorzaak precies is wordt er bij verschillende media en op sociale media gesproken over de grote aanwezigheid van jongeren met een migratieachtergrond of kinderen van (groot)ouders met een migratieachtergrond. Dit maakt het voor sommige partijen een gevoeliger onderwerp.

Tekst gaat verder onder tweet

De gemeente Utrecht wil de achtergrond van de jongeren ook niet specifiek benoemen. “Het is een ingewikkeld vraagstuk. Als gemeente kijken we vooral naar het gedrag van de jongeren, daar willen we op inspelen. Het gaat veelal om tieners, waarbij we echt nog gissen wat hun beweegredenen zijn. We willen weten of het meer is dan alleen verveling. Is er iets in de thuissituatie? Kunnen we de ouders erbij betrekken? Hangen de tieners te veel op straat? We betrekken daar sociale partners en instanties bij. We zijn bijvoorbeeld erg blij met vrijwilligers die de straat opgaan om de jeugd aan te spreken.” Ook zijn er volgens de gemeente steeds weer jongeren uit de buurt die komen aanlopen om te kijken naar de ongeregeldheden, uit sensatie: “Daar is weer een andere aanpak voor nodig, dat zijn ook mensen met allerlei achtergronden.”

De politie vertelt aan DUIC niet te weten wat de oorzaak is van onrust. Van de arrestanten woont 80 procent in Utrecht. De meeste jongeren zijn in Nederland geboren, en hebben ouders, grootouders of overgrootouders met een migratieachtergrond.

Opruiing

Opvallend zijn de arrestaties van twee mannen uit Hilversum. Zij zijn opgepakt voor opruiing, ze zouden hebben opgeroepen tot rellen in Kanaleneiland. “Dat is natuurlijk heel ernstig. We benadrukken dat het oproepen tot rellen ook strafbaar is. Het openbaar ministerie en de politie treden daar tegen op. Je hoeft niet eens bij de ongeregeldheden te zijn, maar als je oproept tot rellen kan je er wel maximaal vijf jaar voor in de bak gaan”, zegt Ruijgrok. “Daarnaast gaat het openbaar ministerie de schade die is veroorzaakt ook verhalen bij daders, dan heb je dus een strafblad en een flinke rekening te betalen.”

Hoe de onrust zich de komende dagen gaat ontwikkelen is lastig te voorspellen. De gemeente Utrecht laat weten dat het elke avond een uitdaging is om een plan te maken. “De politie heeft natuurlijk een goede informatiepositie en heeft ook veel zicht op wat er op sociale media allemaal gebeurt. Maar het blijft lastig om te voorspellen waar er precies wat gaat gebeuren, en of er ook daadwerkelijk iets gaat gebeuren. Dat maakt de voorbereiding wel lastiger.”

Wat de oorzaak ook is, de gemeente benadrukt dat eventuele rellen niet getolereerd worden. “Het is onacceptabel wat er gebeurt en we treden dan ook echt overal op. Het moet nu ophouden. Het is goed als die jongeren realiseren dat het ook hun stad is, het is zonde wat ze Utrecht dan aandoen.”

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. WvR

  Is het een idee om de (loco-)burgermeester op het moment van problemen direct naar de plaats des onheils te brengen? Als er iets “spannends” is in Den Haag hebben ze binnen no-time transport geregeld (gezien de declaraties), dus dan moet het mogelijk zijn binnen 5 minuten (Utrecht is niet zo groot) ter plaatse te zijn. En dan het liefst vooraan op de barricade, voor de politie, voor de ME. Om de jongeren toe te spreken. En eventueel uit te nodigen het de volgende keer (OV gratis ter beschikking gesteld door de gemeente) bij hun in de buurt te komen doen.

 2. HArry

  Langzaam wordt duidelijk dat alleen op een zeer niet deugende wijze, zeg maar met oude jaren 80 taal, dit probleem moet worden omschreven. Daarna volgt een aanpak die vooral niet inclusief en vredelievend zal zijn. Kortom de aanpak van grote bek, pak slaag, zal toch echt de enige juiste aanpak blijken te zijn. O en graag alle jeugd en buurtwerkers een ontslagbrief toe sturen. Die hebben geen voordeel als deze problemen worden opgelost. Dit zijn overigens wijze woorden van volwassen geworden en inmiddels succesvolle probleemjongeren. En deze mensen zien GL PvdA D66 en andere linkse partijen als veroorzaker van dit verschijnsel.

  Kortom, er zal geen reet worden opgelost. Amen

 3. American History X

  Het gaat niet alleen om tieners gemeente Utrecht. Kom eens in de Kanaalstraat kijken. Het asociale en criminele gedrag is een systemisch probleem binnen de groep Marokkaanse Nederlanders. Door een ineffectief beleid van de overheid en het niet willen benoemen van de problematiek is hierdoor systemische discriminatie ontstaan tegen iedereen die in deze groep valt, terwijl het grootste deel van de groep niets te maken heeft met asociaal of crimineel gedrag.

  Waar het om gaat is dit: de problematiek van afgelopen dagen is structureel. Naar mijn mening komt deze problematiek voort uit individuele en collectieve overwegingen (cultuur/normen en waarden/sociaal-economische positie). Wie derhalve deze problematiek structureel wil oplossen moet zich richten op de collectieve overwegingen en de individuele overwegingen. Derhalve moet het primaire beleid zich naar mijn mening richten op 1 ding: verantwoordelijkheid. Geef deze mensen het gevoel dat ze ergens (positief of negatief) verantwoordelijk voor zijn en laat hen weten dat hun gedrag invloed heeft op hoe hun broertje of zusje door de rest van de maatschappij wordt gezien. Hoe hun gedrag discriminatie en uitsluiting in de hand werkt.

  En dat vind ik wellicht nog het ergste. Deze collectieve problemen van de afgelopen dagen hebben vooral geleid tot het zien van Marokkaanse Nederlanders als een homogene groep door autochtonen. Daarmee ontnemen veel autochtonen ook het recht van Marokkaanse Nederlanders om als individu te worden gezien. De reactie van buurtvaders in Leidsche Rijn laten zien dat zij dit verdienen.

  Hiermee heeft de overheid niet alleen de troefkaart in handen om wat te doen aan overlast en asociaal gedrag, zij heeft ook de sleutel in handen om beetje bij beetje wat te doen aan de discriminatie die veel Marokkaanse Nederlanders ervaren. Dit begint bij flink straffen van de daders en een no-tolerance beleid. Wegkijken is geen optie meer, voor niemand meer.

 4. Koel Hoofd

  @WvR de Utrechtse locoburgemeester kan op het duurzame groene fietsje zonder declaraties binnen 10 minuten ter plaatse zijn.
  Dat had waarschijnlijk niets opgelost, enkel olie op het vuur. gegooid.
  Raadsleden worden al geirriteerd door de groene teflon laag van de loco burgemeester waar niets aan blijft plakken.
  Die jongeren waren gewoon gaan uitproberen wat er wel blijft plakken en zijn een heel creatief met fietsdynamos.

  Dit probleem borrelt al vele jaren onder het oppervlak en is ook van alle tijden.
  Er wordt door (landelijke/lokale) politiek sinds de oprichting van de EU in 1993 niets meer aan gedaan anders dan meer onderzoek vanwege onderzoek omdat er meer onderzoek moet komen want zonder onderzoek kunnen ze niets meer onderzoeken en moet er worden gehandeld….

 5. Berend

  Ha, dit is niet nieuw, maar nu met de corona zichtbaar. Een gesprek aangaan werkt niet, dat weet de buurt. Deal with it.

 6. Scherpschutter

  @American History X

  Je moet mensen niet het gevoel geven dat ze ergens verantwoordelijk voor zijn. Je moet mensen daadwerkelijk(!) ergens verantwoordelijk voor maken. Wat dacht u van het eigen leven bijvoorbeeld? Collectivisme heeft hopeloos gefaald en is de oorzaak van vrijwel ieder probleem in Nederland, het door u geschetste probleem inbegrepen. Nu is het tijd voor individualisme.

  Het antwoord op al deze problematiek is hardcore kapitalisme. Niets anders. Weg met het uitkeringenstelsel, weg met sociale huur, weg met buurtteams, buurtvaders, kickbokslessen en gesubsidieerde buurt BBQ’s. Weg met het opknappen van buurten in de illusie dat dit iets oplost. Weg met het uithollen van het onderwijs zodat onwelwillenden op het tandvlees kunnen blijven aanhaken. Weg met gesubsidieerde zorg voor 40 Euro per maand, waar de werkelijke kosten 400 Euro zijn. Weg met letterlijk alles dat een overheid in het leven heeft geroepen waarmee het mogelijk is om op de zak van anderen te leven. De oplossing is niet nog meer falende overheidsflauwekul. Einstein definieerde waanzin als hetzelfde proberen en een andere uitkomst verwachten. De enige oplossing is GEEN overheid. Nul.

  Alleen zuiver kapitalisme dwingt individuen die geen verantwoordelijkheid voor het eigen leven willen (zoals nihilistische en defaitistische religieuzen) om het gedrag aan te passen en toch verantwoordelijkheid te nemen. Wie geen inkomen heeft vreet niet…Zo simpel is het en een meer sociale en eerlijkere oplossing bestaat niet.

  Uw overheid zal hetzelfde blijven doen als ze al 50 jaar doet: helemaal niks. Letterlijk. Niks. Nou ja, behalve hey probleem vergroten via ongebreidelde massa-immigratie dan en de problemen niet aanpakken. Dit is omdat een overheid geen natuurlijk belang bij bij problemen oplossen, maar bij problemen scheppen waarvoor ze vervolgens pretendeert de oplossing te zijn.

  In een probleemloze maatschappij is geen vraag naar een overheid. Alleen in een maatschappij met grote problemen bestaat vraag naar een overheid. Ook u heeft dit zojuist feilloos bewezen. Uw overheid WIL dit soort problemen, zodat ze nadat ze zelf het been heeft gebroken als een zwendelende kwakzalver met uitgestreken sociaal smoelwerk gratis een gammele kruk met intrinsieke waarde van 50 Euro kan aanbieden, waar belastingbetalers 750 Euro voor hebben betaald aan diezelfde overheid…

  Het is genoeg. De overheid is het probleem. Nooit de oplossing.

 7. Don

  Ook wij moeten nog goed in kaart brengen wat nou precies de oorzaak van de onrust is. De gemeente Utrecht wil de achtergrond van de jongeren ook niet specifiek benoemen. “Het is een ingewikkeld vraagstuk. Volgens mij is het heel simpel. Jongeren en zeker die in kanaleneiland zoeken hun grenzen op. Gemeente moeten die stellen en dat gebeurt niet in dit linkse kut dorp. En grenzen stellen doe je niet met sociale partners en instanties en blijven roepen dat het werkelijk ontoelaatbaar is en niet getolereerd wordt. Als je niet wil handhaven zeg dat dan gewoon mevrouw de groen links wethouder. Zeg dat je de rellen accepteert en dat de rekening voor de schade bij de werkende Utrechters terecht komt.

 8. Erwin

  @koelhoofd: chapeau! De eu wordt er bijgesleept. U bent nu echt af! Hahahaha

 9. Esrin W.

  Als je NU nog onderzoek moet doen naar waar dit allemaal vandaan komt dan heb je 20/30 jaar zitten slapen.
  Blijf dat dan ook maar doen.
  We zien wel waar het naar toe gaat allemaal.
  Zaaien = oogsten

 10. Y

  Pure verveling

 11. cas

  De politiek heeft hier gewoon geen antwoord op, beetje ontwijken van de problemen en de slechte dingen goed praten. Zolang het maar een leuk plaatje lijkt vind de zwaar linkse Utrechtse meerderheid het een ondergeschoven kindje.
  Waar niet over wordt gesproken is er toch niet…?? Vandaar ook de zeer verontrustende censuur acties op het internet en nieuws forums wereldwijd.

 12. David

  Ik verveel me ook, maar ik ga toch niet rellen. Heel gek dat dit gedrag goed wordt gepraat.

 13. Hadjememaar

  @ American History X: Chapeau! Goed en begrijpelijk verhaal. Ik stel het op prijs dat het bevoegd gezag aangeeft “ook niet te weten waar het relgedrag vandaan komt”. Dat onderschrijft mijn gevoel dat er al jaren geen functionele dialoog gevoerd wordt. We weten niet goed wat er aan de hand zit.

  De rellen zijn niet persé de “schuld” van de gemeente, maar de gemeente was er niet goed op voorbereid.

 14. Utrechter2

  @cas: klopt. En zoals WvR op een andere manier al aangeeft, eigenlijk moeten de problemen eens een keer naar Wittevrouwen, Tuinwijk en de binnenstad worden gebracht. Waarschijnlijk krijgen we dan minder wollige reacties…

 15. Pee

  Door middel van dit soort acties dwing je niets af .
  Anders weet ik ook nog wel genoeg af te dwingen.

 16. Pete

  De vvd haalde ze binnen
  Links heeft ze kapot gepamperd
  Nu kijkt politiek media journaille weg

 17. Utrechter

  De vorige burgemeester riep over de rellen op het Moskeeplein ook al dat het ‘onacceptabel’ was. Nu ook weer ‘ontoelaatbaar’. En toch laten ze het toe want er wordt amper ingegrepen. Zelfs de politie doet vandaag in landelijke media beklag over het feit dat ze onvoldoende gesteund worden om de jochies van hun bed te mogen lichten. En de jongeren in Oost vervelen zich net zo hard, waarom wordt daar niet gereld? Misschien heeft het iets met cultuur en opvoeding te maken?

 18. Theo

  O wat een softe taal weer. We weten toch welke groepen bij ‘verveling’ gaan rellen? Dat is niks nieuws, het is al dertig jaar zo. Maar het benoemen van de groepen is taboe.
  Als je niet in staat bent het probleem duidelijk te verwoorden dan zit oplossen er zeker niet in.

 19. M van Oudwijk

  Eén van de rellen ontstond toen ‘n stel BOA’s een avondwinkel wilde sluiten welke tot veel weerstand in de buurt leidde…

 20. Yoshua

  “Als je een snelle conclusie wil trekken dan zou het inderdaad verveling kunnen zijn. Het is een zomer waarin voor jongeren een stuk minder te doen is, en vakanties naar het buitenland gaan vaak ook niet. Ook al wordt er natuurlijk van alles georganiseerd in de stad.”

  Hoe zit dat dan in veel andere landen op deze wereld waar families nog nooit op vakantie zijn geweest, en er voor de jeugd geen leuke dingen worden georganiseerd vanuit de overheid.

  Inwoners van Noord-Afrika bijvoorbeeld daar heeft de meerderheid geen geld om op vakantie te gaan naar een verre bestemming.
  Dan zouden er in die landen toch dagelijks rellende jongeren enorme overlast veroorzaken in vakantietijd.

 21. MJPD

  De gekleurde moderatie in reactiekaternen onder artikelen zoals DUIC draagt ook bij aan het wegkijken, het niet durven benoemen en vooral polariseren. Reacties waarin reageerders voor “racist” worden uitgemaakt of gelijksoortige typeringen worden b.v. gewoon hier geplaatst.

 22. Theo

  ‘Jongeren’ gooien stenen naar de politie.
  En wat gaan we doen? We gaan ons verdiepen in de oorzaken. Wie weet, misschien hebben die lui wel goede redenen om stenen naar politieagenten te gooien.
  En zolang we daar niet uit zijn, hoeven we natuurlijk niet op te treden. Een beetje pappen en nathouden volstaat.

 23. W

  De loco-burgemeester Van Hooijdonk schrijft zo trots dat ze zaterdagmorgen door Kanaleineiland is gefietst, maar dat was een paar uur te laat! Dat had ze vrijdagavond moeten doen, dan had ze met eigen ogen gezien wat er gebeurde en direct én vooral afdoende met ME kunnen ingrijpen.
  Nu weer een grote softe bedoeling van dit college.
  Bij uitslaande brand wil de burgemeester zien hoe de brand geblust wordt en direct geïnformeerd worden over eventuele slachtoffers. Brandweerkorpsen stellen die betrokkenheid van een burgemeester zeer op prijs! Had loco Van Hooijdonk vrijdagavond ook kunnen doen! En niet op zaterdagmorgen.

 24. Mortimer

  Voor jongeren op de Veluwe geldt natuurlijk het zelfde in Coronatijd als in Kanaleneiland, maar er zijn op de Veluwe geen rellen. Diversiteit heeft zijn prijs.

 25. Rottebert Peermans

  “Waar komt de onrust in Utrecht vandaan?” Die vraag legde ik onlangs ook voor aan een groepje reljongeren…
  Wat bleek? Mijn eigen moeder bleek de aanstichter te zijn! Ook bleken de jongeren oncologen in spe te zijn want terloops diagnosticeerden ze haar ook nog met een kwaadaardige tumor.
  Zo zie je maar weer: de dialoog aangaan kan zeer verhelderend werken.

 26. JdV

  Wat is de oorzaak? Teverl.Aaron Grunbergs in Utrecht. Dat kan veel …..

 27. G. de Vries

  Het enige wat een mate van respect bij deze doelgroep, marokkaans -nederlands jongeren , is gezag en handhaving. Binnenshuis is er het respect voor vader en moeder, het eergevoel naar broers en zusters maar buitenshuis is men vogelvrij. Voeg daar groepsdruk en een hoog testosterongehalte aan toe en het grenzeloze relgevoel is geboren. Natte zilte excuustranen door analytici: ‘in gesprek gaan’ , ‘de dialoog voeren’, ‘verveling’, ‘armoede’, ‘discriminatie’, ‘islamitische opvoeding’, ‘geen buurthuisactiviteiten’, ‘woongetto’s’, ‘parallelle samenleving’, enz enz, Nonsens.
  Deze rellen ontstaan omdat het KAN ! Er wordt nauwelijks gehandhaafd door politie en B&W, er is een minimale strafmaat aan verbonden, ouders worden niet verantwoordelijk gehouden voor hun veelal minderjarige zonen, media zijn te beroerd/ angstig om de achtergrond te benoemen van de relschoppers en buurtbewoners zwijgen omdat ze wel eens het pispaaltje kunnen worden van pesterijen door deze doelgroep. Menige ‘kaaskop’ heeft dan ook al stilletjes de wijk (K’eiland-nrd) verlaten. Het Utrechtse beleid qua sociale woningtoewijzing en met name de zgn urgentiestatus doet de wijk geen goed: weer teveel van het zelfde of mensen met een psychische stoornis. Maar da’s een ander verhaal… .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).