Waar moet de nieuwe Utrechtse wethouder aan voldoen? | De Utrechtse Internet Courant Waar moet de nieuwe Utrechtse wethouder aan voldoen? | De Utrechtse Internet Courant

Waar moet de nieuwe Utrechtse wethouder aan voldoen?

Waar moet de nieuwe Utrechtse wethouder aan voldoen?
Victor Everhardt. Foto: Jeroen van der Meyde
Met het aangekondigde vertrek van wethouder Victor Everhardt is de zoektocht naar de nieuwe Utrechtse bestuurder begonnen. De nieuwe wethouder wordt onder andere verantwoordelijk voor het stationsgebied, volksgezondheid, jeugdzorg en milieu. Het profiel voor de nieuwe wethouder is zojuist gepubliceerd.

Met het aangekondigde vertrek van wethouder Victor Everhardt is de zoektocht naar de nieuwe Utrechtse bestuurder begonnen. De nieuwe wethouder wordt onder andere verantwoordelijk voor het stationsgebied, volksgezondheid, jeugdzorg en milieu. Het profiel voor de nieuwe wethouder is zojuist gepubliceerd.

De Utrechtse wethouder Everhardt is door zijn partij D66 voorgedragen als wethouder in Amsterdam. Hij gaat daar de opgestapte Udo Kock opvolgen. Dat betekent dat er in Utrecht, met nog een meer dan 2 jaar te gaan in deze termijn, een plek in het college vrijkomt.

Sterk leervermogen

D66 is op zoek naar een gedreven sociaal-liberale bestuurder die affiniteit heeft met de stad Utrecht en de portefeuilles. Een sterk leervermogen is belangrijk: “Ze kan zich verplaatsen in anderen en verdiept zich in de ideeën en theorieën van anderen. Ze vind het belangrijk te blijven leren.” D66 schrijft steeds ‘ze’, maar geeft aan dat er net zo goed ‘hij’ kan staan.

De wethouder moet visie hebben, politieke sensitiviteit begrijpen, goed kunnen onderhandelen en ondernemerschap tonen. Ook het nemen van verantwoordelijk is belangrijk. “Ze verdedigt genomen besluiten tegen kritiek. De wethouder trekt verantwoordelijkheid naar zich toe. Ze is aanspreekbaar op gemaakte fouten en leert ervan.”

Als laatste moet de nieuwe wethouder een sterk overtuigingskracht hebben en besluitvaardig zijn.

Adviescommissie

Geïnteresseerden kunnen zich schriftelijk tot en met vrijdag 1 november melden bij de Wethoudersadviescommissie van D66. Die commissie bestaat uit fractielid Has Bakker, wethouder Anke Klein en voorzitter van D66 Utrecht Roel Masselink.

Vervolgens gaat de commissie het gesprek aan met verschillende kandidaten waarna een kandidaat voorgedragen wordt aan de fractie.

16 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Opeens heb je het! Je wordt D66 wethouder!

  Hierbij zou ik me graag kandidaat willen stellen. Nu weet ik dat ik als man met de Co2 uitstoot van een klein Afrikaans land waarschijnlijk niet door de (kennelijk) zwaar discriminerende D66 selectiecommissie kom, maar toch… Ik heb dergelijk ijzersterk aanbod dat ik toch graag een poging waag.

  Ik beloof D66 plechtig vrijwel niets te doen. Letterlijk! Ik steek zo min mogelijk vingers uit en zal ieder dossier simpelweg rekken tot in lengte van dagen en saboteren waar mogelijk.. Op die manier voorkom ik verdere traditionele gigantische overheids-fuckups, bespaar ik D66 verder gezichtsverlies en red ik de stad van de hopeloze competentie die haar decennia gijzelt, terwijl ik tegelijk de burger ook een hoop verdere complete vernacheling van de omgeving en kostbaar belastinggeld bespaar.

  In de rol van een real-life Ron Swanson manouvreer ik D66 op deze wijze naar een zeker zijnde massieve verkiezingsoverwinning. Stelt u het zich eens voor: ein-de-lijk een politicus die de situatie niet verslechtert, maar gewoon even slecht houdt als ze al was! Durft u eens te dromen….Wellicht komen er bij de volgende verkiezingen zomaar ineens meer dan 5 a 6 van de 10 stemgerechtigden opdagen omdat er eindelijk politiek weer eens iets is om echt in te geloven: niets!

  Mijn slogan zou zijn: “Utrecht, dankzij D66 was het niets, is het niets en ik beloof u zowaar ik hier sta dat Utrecht dankzij D66 voorgoed ook helemaal niets blijft!”.

  Het gewenste persoonlijkheidsprofiel bestuderende denk ik ook op dit vlak de perfecte kandidaat te zijn. Zo ben ik zelfs zo sociaal dat ik mijn medeburger helemaal niets wil opdringen of afpakken (burgers mogen hun geld helemaal zelf houden!). Bovendien hoef ik geen besluiten te verdedigen tegen kritiek als ik geen besluiten neem en beloof ik u plechtig altijd te zullen streven naar verdere verbetering in mijn vaardigheid van helemaal niets te besluiten, zoals ik u ook amechtig beloof te zullen leren van iedere beslissing die ik per ongeluk wel neem.

  Een bezoldiging van 10.000.000 per jaar (exclusief pensioenregeling, reistijdvergoeding, Maybach -met chauffeur van de zaak- en vaste maandelijkse onkostenvergoeding van 50.000) lijkt mij met het oog op de winst voor burgers en uw partij” op zijn minst billijk te noemen, mits uiteraard aangevuld met het mooiste grachtenpand in de royale vastgoedportefeuille van de Gemeente om in te resideren…

  Uw uitnodiging zie ik met enthousiaste belangstelling tegemoet!

 2. Lombokker

  Het liefst ook genderneutraal en met een niet-westerse achtergrond.

 3. Marcel

  Ik voldoe aan alles. Ben alleen geen lid van D66 dus dat zal wel geen zin hebben om een briefje te schrijven? Waarom zou je trouwens lid moeten zijn van zo een beperkt clubje? Gaat toch om de beste die het goed voorheeft met de Utrechters?

 4. gerwin

  Hij moet een mooie rechtse bal zijn natuurlijk. Liefst FVD of rechtser!

 5. Karla

  Liberaal hebben we al genoeg; doe maar iemand die vooral sociaal is.

 6. BramD

  In elk geval uit Utrecht komen en Utrecht goed kennen.
  Niet (weer) een bestuurder die de consequenties van acties niet goed kan inschatten.

 7. Walter

  Iemand die van het Goylaan weer een 4-baans autoweg maakt.

 8. Erik

  Moet ondernemerschap tonen. Kijk, zo ziet D’66 de stad; als een onderneming waar bewoners consumenten zijn. Hiep, hiep hoera, nog meer horeca.

 9. Yoshua

  Graag een niet liberaal inzetten die uitsluitend zich bezig gaat houden met milieu, milieu en milieu.
  Direct een bouwstop bij het stationsgebied laten ingaan.
  Binnen de singels auto en fietsvrij maken.
  De komende twee jaar helemaal niets meer laten bouwen en verbouwen in de stad om het nog een beetje leefbaar te houden.
  Twee jaar diepvries beleid is het beste voor de bewoners.
  Laat de economie maar lekker kapot gaan.

 10. Gips

  Empathie tonen naar binnenstadsbewoners
  En nietlukraak met horecavergunningen lopen strooien

 11. Nina

  Een wethouder (….) moet zich o.a. aan de wet houden, van onberispelijk gedrag zijn, een voorbeeldfunctie vervullen, goed doordacht te werk gaan en het algemeen belang boven eigen belang laten gaan. Vreemd dat ik deze vereisten niet in het rijtje zie staan.

  Een sterk leervermogen is wel één van de vereisten. Daarnaast gaat men er alvast vanuit dat de nieuwe wethouder fouten gaat maken waar hij van gaat leren. Tja.

 12. Katja

  Integriteit. Dus géén VVD’er.

 13. JdV

  Hij moet deze onmenselijk zware klus uiteraard wel willen doen voor een schamele 9000 euro per maand onkostenvergoeding/salaris. Ook niet geheel onbelangrijk.

 14. Piet

  @Walter, als je kan lezen zie je dat deze wethouder gaat over de volgende onderwerpen:
  verantwoordelijk voor het stationsgebied, volksgezondheid, jeugdzorg en milieu.

  Dus hopelijk kan de verantwoordelijke wethouder de gehele goylaan lekker afsluiten heb je er ook geen opstopping meer.

 15. Marcel

  @Yoshua
  Geweldig die voorstellen van u. Wat mij betreft mag u wethouder worden. Maar wel tegen een onkosten vergoeding van 25 euro per maand. De rest moet u natuurlijk besteden aan al diegene die door uw beleid de klos zijn/worden. Zo te zien heeft u niks meer nodig.

 16. maria

  wat zou het fijn zijn iemand die eerlijk en oprecht is plus een utrechts Hart heeft.zal heel moeilijk worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).