Waarom heeft het hypermoderne gebouw van het RIVM in Utrecht een oude toegangspoort? Waarom heeft het hypermoderne gebouw van het RIVM in Utrecht een oude toegangspoort?

Waarom heeft het hypermoderne gebouw van het RIVM in Utrecht een oude toegangspoort?

Waarom heeft het hypermoderne gebouw van het RIVM in Utrecht een oude toegangspoort?
Het RIVM krijgt een hypermodern en energiezuinig gebouw op het Utrecht Science Park, maar in de muur die het terrein van de buitenwereld scheidt is een oude deur te zien. Een woordvoerder van het instituut laat weten dat dit de oude toegangspoort is tot het ‘Centraal Laboratorium ten behoeve van het Staatstoezicht’ dat ooit aan de Catharijnesingel was te vinden.

Het RIVM krijgt een hypermodern en energiezuinig gebouw op het Utrecht Science Park, maar in de muur die het terrein van de buitenwereld scheidt is een oude deur te zien. Een woordvoerder van het instituut laat weten dat dit de oude toegangspoort is tot het ‘Centraal Laboratorium ten behoeve van het Staatstoezicht’ dat ooit aan de Catharijnesingel was te vinden.

In 1909 werd Centraal Laboratorium ten behoeve van het Staatstoezicht opgericht in het gebouw Sterrenbos. Een kleine groep onderzoekers was destijds bezig om ziektes als cholera, difterie, tuberculose en tyfus te bestrijden. “Levens redden was hun belangrijkste drijfveer. Eerst lag de focus op vaccins, maar het takenpakket werd steeds breder”, zegt een woordvoerder van het RIVM.

Vanaf 1934 werd de naam daarom gewijzigd naar Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIV) en vijftig jaar later, in 1984 besloot Den Haag dat er nog meer taken bijkwamen waardoor de naam werd aangepast naar Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Tekst loopt door onder afbeelding

De deur in het oorspronkelijke pand. Bron: Het Utrechts Archief

Prominenten

Het instituut verhuisde naar Bilthoven en Sterrenbos werd afgebroken. De toegangspoort werd echter bewaard en ook deze ging naar Bilthoven. Inmiddels wordt al jaren gebouwd aan een nieuw kantoor voor het RIVM. Dit project bevindt zich in de laatste fase en de verwachting is dat het instituut halverwege dit jaar verhuist.

De oude toegangspoort is inmiddels alweer teruggekeerd naar Utrecht. “De poort heeft op ons terrein in Bilthoven een prominente plaats gehad die vaak als achtergrond op veel foto’s met (inter)nationale prominenten. En nu heeft deze – ook ter decoratie – weer een plek gekregen bij ons nieuwe pand op het Utrecht Science Park.”

23 Reacties

Reageren
  1. Herman

    Veel lelijker, kitscheriger en niet passend gaat het niet worden denk ik, alhoewel….., we worden regelmatig “verrast” door dit soort flauwekul.
    Betalen mogen we het ook allemaal……

  2. Maarten

    Ik vind het prachtig dat op deze wijze de oorsprong, het verleden en de toekomst van een dergelijk instituut behouden blijft en in ere wordt gehouden.

  3. Rutger

    Leuk detail, net als op Sijpestijn toren.

  4. Rob

    Gelijk ook het enige mooie aan het hele pand. Wat een gedrocht! (mijn mening). Ziet er ook uit als de Bijlmer Bajes 2.0 met die hoge muur en ontelbaar aantal camera’s. Iets met groen had t beter gedaan daar in het mooie Amelisweerd.

  5. deGroot

    Als ik de foto bekijk krijg ik een associatie met een gevangenis met die betonplaten als afscheiding naar de buitenwereld. Daardoor ziet de oude toegangspoort er ook verloren bij te staan in al dat betongeweld. Hopelijk krijgt het RIVM een vriendelijkere omheining waar de oude poort wel mooi in past.

  6. Jasper

    @Rob: Amelisweerd? De Johannapolder zal je bedoelen.

  7. Nine

    Ziet er niet uit. Mooi idee om de historische toegangsdeur op te nemen, maar zorg dan dat hij in de vormgeving v h gebouw ingepast wordt.

  8. van Dam

    Wat een architectuur daar zal de architect wel erg lang over na hebben moeten denken om zo iets te kunnen bedenken een nieuwe wereld wonder.
    Nu maar niet hopen dat alle toeristen in de wereld dit gezien moet hebben zodat ze dat van hun bucketlist of loodjeslijst kunnen schrappen.

  9. Marcel

    Een vlag op een modderschuit.

  10. Claudia M.

    Het spreekwoord luidt; een vlag op een modderschuit. Enfin, hopelijk gaat het aangeplante groen iets van de lelijkheid van dit gebouw verbeteren.

  11. Niels

    De P.I. Vught is er qua beveiligingsmaatregelen niets bij.

  12. James

    Wat een dystopisch gebouw, komt zo uit 1984. Past wel perfect bij de nieuwe huurder. The ministry of Health.

  13. Rees

    Dit soort bebouwen had George Orwell voor ogen

  14. Jopie

    Wanneer gaat die toko nou een keer gebruikt worden? Als ik ga verhuizen weet ik dat meestal wel een half jaar of meer vantevoren. Raar dat ze geen datum communiceren.

  15. Esje

    Mooi, lelijk dat doet er niet zoveel toe. Het is op een onzichtbare plaats gezet aan de achterkant waar niemand komt.

  16. G.H.

    Als je weet wat er allemaal in dat gebouw ligt opgeslagen, dan begrijp je ‘bunkerigheid’ ervan wel.

  17. Massegast

    Het is de deur naar de hel, de hellepoort. Die associatie krijg ik er bij.

  18. Utrechtse Jantje

    @ Claudia M. ik wil niet muggenziften hoor , maar het enige echte spreekwoord is , als ‘n vlag op ‘n modderschuit ….

  19. Statler

    “Vlag op een modderschuit” heeft een.nieuwe dimensie gekregen. Wat een aanfluiting, dit.

  20. Statler

    @Maarten
    De toekomst is een steengeworden dissonant?

  21. Robert

    Gevangenis of, na de ervaringen van het RIVM tijdens covid en boerenprotesten, eerder bedoeld om mensen buiten te houden? Alleen de slotgracht met ophaalbrug ontbreekt nog…

  22. Ton

    Ik ben benieuwd waar dat poortje over 100 jaar staat.

  23. Statler

    @Ton
    Volgens de klimaat-alarmisten onder water.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).