Waarom staan er al maanden hekken in Stationspleinstalling? Waarom staan er al maanden hekken in Stationspleinstalling?

Waarom staan er al maanden hekken in Stationspleinstalling?

Waarom staan er al maanden hekken in Stationspleinstalling?
De hekken staan langs één zijde in de stalling.
Er staan al maanden hekken in de moderne Stationspleinstalling om fietsers de juiste kant op te dirigeren. Volgens NS gaat het om een tijdelijke maatregel om gebruikers te laten wennen aan de route die fietsers moeten volgen in de stalling.

Er staan al maanden hekken in de moderne Stationspleinstalling om fietsers de juiste kant op te dirigeren. Volgens NS gaat het om een tijdelijke maatregel om gebruikers te laten wennen aan de route die fietsers moeten volgen in de stalling.

Utrecht heeft sinds augustus de grootste fietsenstalling ter wereld. Het is een ‘architectonisch kunstwerkje’ en won dan ook verschillende bouw- en architectuurprijzen. Het is ook de enige fietsenstalling in de stad waarin gefietst mag worden en waar zelfs een doorgaand fietspad is aangelegd.

Sinds de opening van het tweede gedeelte van de stalling staan er echter ook tal van hekken. Deze zouden nodig zijn om fietsers te juiste kant op te leiden. De NS spreekt van een gewenningsperiode voor de gebruikers.

De hekken staan aan één zijde van de fietsenrekken op de eerste verdieping en moeten voorkomen dat fietsers hier het fietspad opgaan. Fietsers bleken namelijk regelmatig tegen het verkeer in te fietsen als ze aan deze zijde het fietspad opdraaiden. De stalling heeft op elke verdieping een rondlopend eenrichtingsverkeer fietspad.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Reactie architect

Architect Joost Ector geeft uitleg: “In het ontwerpproces hebben we in samenwerking met verkeerskundigen gezocht naar de beste manier om een veilige en ordentelijke verkeersafwikkeling tot stand te brengen. Die hebben we ook gevonden, maar – en dat zal elke verkeerskundige beamen – geen enkele oplossing is volledig ‘foolproof’.”

Net als op een rotonde moeten fietsers in de stalling wel de juiste kant op rijden: “Als je linksaf wilt, dan moet je eigenlijk driekwart rond, maar als iemand daar niet aan mee wil werken (omdat je inderdaad sneller bent als je tegen de stroom in rijdt) dan is daar niet heel veel aan te doen.”

Om gebruikers de juiste kant op te sturen heeft de beheerder van de stalling de hekken neergezet. De NS laat weten dat het waarschijnlijk om een tijdelijke maatregel gaat. De architect weet niet of de hekken de beste oplossing zijn: “Sociale controle is naar onze mening effectiever. Daarom zouden wij die hekken liever niet zien, maar die keus is natuurlijk in eerste plaats aan de eigenaar van de garage.”

De NS weet niet hoe lang de hekken nog blijven staan.

28 Reacties

Reageren
  1. SR

    Er is ook niet echt duidelijk dat je (in dit geval) naar links moet als je het pad op gaat. Het lijkt mij al een betere start om bijvoorbeeld op de vloer pijlen naar links (zoals bij een stoplicht) te plaatsen met “UIT” erbij. Wellicht daarna kijken naar een kort (ongeveer 30cm) hekje wat aan de rechterkant, maar niet aan de linkerkant uitsteekt en licht naar binnen staat. En misschien handig om het boek “The Design of Everyday Things (1988)” te laten lezen door degenen die hiermee bezig zijn.

  2. William Poutsma

    Simpele oplossing: plaats bij elke opening tussen de rekken een pijl op het wegdek die de rijrichting aangeeft.

  3. JdV

    Architecten laten zich over het algemeen leiden door schoonheid van het ontwerp. Praktische invulling is ondergeschikt en dat bewijst zich ook in dit prestigeproject maar weer eens.

  4. Erwin

    Beste meneer de architect: een pijl zou al volstaan. Hoe kan het dat u daar niet aan gedacht hebt?

  5. Koel Hoofd

    Bij het ontwerpen van de stalling is het computermodel zijn de experts er dus vanuit gegaan dat de stipjes zich heel braaf aan de ingeprogrammeerde regels houden. In werkelijkheid houden MENSEN op fietsen zich aan geen enkele voorgeprogrammeerde verkeersregel anders dan: kortste weg is kortste weg, of het nou kan/mag of niet!

    Experts die blindvaren op computermodellen en er maar vanuit gaan dat mensen simpele schapen zijn, het zoveelste conflict tussen techniek en mens. Met “even wennen” zal dit probleem echt niet weg gaan. Immers, slimme techniek bestaat niet, slimme mensen wel!

  6. Teunis

    Men heeft er te weinig rekening mee gehouden dat fietsers vaak anarchistischer zijn dan automobilisten. Bovendien loopt een automobilist die tegen het verkeer in rijdt, het risico zich klem te rijden, in tegenstelling tot een fietser.

  7. Marcel

    Er is wel aan meer niet echt gedacht. De grootste fietsenstalling ter wereld maar de ruimte voor “afwijkende fietsen” met bijvoorbeeld een kratje of kinderzitje is nu al regelmatig helemaal vol. Soms word je zelfs de toegang geweigerd.

    Volgens de NS wordt er aan gewerkt maar voorlopig laat een oplossing nog op zich wachten.

  8. Herman

    Er mankeert wel meer aan de bewegwijziging, als door de stalling heen wilt fietsen, moet je ook maar gokken welk pad je moet nemen.

  9. Bernhard

    @Teunis: Wat een onzin. Ik ben voornamelijk fietser, maar ook automobilist. Die dubbelfunctie geldt voor heel veel fietsers. ‘Fietsers zijn anarchistischer dan automobilisten’ is dus een vrij onzinnige uitspraak.

  10. Binkie

    Er is een mooie uitdrukking in het Engels.

    It is easier to train a monkey.

  11. Moritz Lammers

    Ja ik ben er nu 3 x geweest en elke keer moet ik opnieuw bedenken hoe ik de uitgang bereik via de uitcheckbali. Geen afdoende bewegwijzering is een van de redenen.

  12. Stefanie

    Punt is: hoe kom je dan bij de uitcheck-balie, die staat halverwege. Moet je dan omfietsen??? Dan zou ik er gewoon twee richting verkeer van maken, dat zijn we wel gewend, in Utrecht.
    En als je binnen komt op 1 hoog, is mij rijrichting totaal niet duidelijk. Dus kom maar op met die pijlen.
    Nog iets: de aantallen vrije plekken op de digitale borden kloppen vaak niet.

  13. Elger van der Wel

    Het probleem is ook vooral dat een groot deel van de gebruikers van de fietsenstalling geen zin heeft op een volledig rondje te fietsen en dus gewoon een gangpad pakt om doorheen te fietsen om aan de andere kant uit te komen. Rij 46 staat er bekend om: het is de eerste afsnij-doorgang voor fietsers die van beneden komen en ongeveer eenderde tot de helft van alle fietsers maakt daar gebruik van. Als je je fiets daar neer zet is het altijd spannend of er niet iemand vlak voor je neus vol op de rem moet, omdat hij de bocht om scheurt. Heb de NS en gemeente hier meermaals op gewezen, maar ze lijken ook niet te weten hoe dit op te lossen.

  14. Trol

    Marcel, daar is een oplossing voor: geen rekje, mandje of weet ik veel wat op je fiets. Het allerergste zijn fietsen met kinderzitjes die onderin worden gestald. Zodat de klem erboven niet meer naar beneden kan.

  15. Robert

    Teunis heeft gelijk, zelfs in de eigen paleizen is de fietser niet in staat zich ook maar iets van regels aan te trekken. Gelukkig zitten ze ditmaal enkel zichzelf in de weg en niet de rest van het verkeer, ook wel eens prettig om te zien.

  16. Nore

    Mm, als dagelijks gebruiker vind ik het erg meevallen allemaal. Iets meer pijlen op de grond misschien. Maar in de regel gaat het best OK

  17. Fabian

    Fietsers hebben vooral de neiging om van -1 naar 0 te gaan en dan direct tussen de fietsen door naar de uitgang. Terwijl de bedoeling is een ovaal te fietsen. Dat levert regelmatig bijna botsingen op. Op -1 is het onhandig dat mensen direct links gaan en dan tegen het verkeer in richting rekken 12 en lager fietsen. Omdat voetgangers daar ook oversteken en niet verwachten dat er tegen het verkeer in gereden wordt.

    Verder is het echt een hele fijne stalling voor de dagelijkse gebruiker. Nooit meer door het station heen maar gelijk naar het perron.

  18. Utrechter

    En nog een voorbeeld: de nachtstallers staan op verdieping 0 en de dagstallers op verdiepingen 1 en -1. Is er nou echt niet nagedacht over het dubbel gebruik van de klemmen door komende en gaande forensen?
    De inrichting gaat inderdaad op meerdere plekken tegen de logische verkeersstroom in, bijvoorbeeld als je van -1 richting Vredenburg wil fietsen en je de smalle paadjes bij de fietsenmaker door moet. Je kan wel zeggen: dan moet je maar het ovaaltje helemaal affietsen maar daar stuit je vervolgens op een incheckfile omdat de incheckpaaltjes zo kort achter elkaar (ja achter elkaar, niet naast elkaar) staan.
    Het is wachten op de eerste verbouwing om deze ontwerpfouten te corrigeren…

  19. Witte

    Maak van rij 46 of 47 een fietspad zodat mensen die van de kelder omhoog komen niet een hele rondje hoeven te maken om tot de noordelijke uitgang te komen. Op de derde verdieping heb je al zo een pad in het midden van het “rondje.” Zet het met zebrapad op en je geeft men een keuze en maakt het veiliger voor iedereen.

  20. Tim

    Ik vraag me af of het niet slimmer was geweest om het fietspad in het midden te leggen en de looppaden aan de zijkant, met misschien eventueel nog een extra stoepje in het midden. Niemand is inderdaad zo gek om een enorm rondje om te rijden als ergens linksvoor plek is. Daar is niet echt lekker over nagedacht.

  21. Wim

    Kunnen ze de fietser niet gewoon verbieden in de stalling

  22. H.Schuring

    Grappig om te lezen dat als mensen zich anders gedragen dan de architect wil, het niet aan de het ontwerp licht maar het nie gewend zijn van het publiek etc etc.Dus niet: ontwerp niet duidelijk en overdoen !

  23. Vellekoop

    Misschien wat meer mensen in de stalling laten werken? Die ook nieuwkomers wegwijs kunnen maken? Bij voorbeeld mensen die een OV-fiets willen huren?
    Komt nog wel eens voor bij degenen die met de trein in Utrecht zijn aangekomen – ook één van die dingen die nergens zijn aangegeven.
    Fijn om geholpen te worden – maar meestal moet je heel veel zelf maar uitvinden.
    Was dat nou echt de bedoeling van dit Utrecht-fietsstad pronkstuk?

  24. Marcel

    @trol bedankt voor de suggestie! Maar kan m’n kind helaas niet onder m’n snelbinder leggen.

    Ik wil ook zeker niet mijn fiets met zitje in de normale stalling zetten. Is tot nu toe ook maar 1 keer nodig geweest. Is voor niemand handig.

    Er had bij de aanleg iets beter onderzoek naar het gebruik moeten plaatsvinden.

  25. Bee

    Wat een toestand ik ga lekker met de auto.

  26. trol

    Marcel, alles kan 🙂 maar wellicht niet heel verstandig nee. Hoewel dat wel de rubberentegel generatie een beetje sterker maakt. Je ziet vooral vaak fietsen met zitjes in de onderste rekken, maar dan kan het bovenste rek niet meer omlaag. Dat betekent vrij onvakkundig het zitje mollen totdat het wel past…..Bovenin is prima, heb je ook gelijk een kleine workout gedaan.
    Mandjes etc. zijn overbodig, wat is er mis met een rugzak of gewoon een tas aan het stuur. Bakfietsen kunnen in de autogarage staan.

    Wat ik trouwens ook niet begrijp is, dat abonneehouders kort na de ingang kunnen parkeren (logisch, je betaalt meer) maar dat er dan geen controle is. Je betaalt toch ook voor een stukje veilighei? (diefstalbescherming)

    De suggestie van Witte is verder de oplossing voor het “afsnijden”. De rijroute is dan veel logischer. Daarnaast moet iedereen gewoon afstappen in de loopgedeeltes, maar dat is voor de amoebeachtige forens te moeilijk.

  27. wollie

    er zijn mooie vouwkratjes die inklappen tot 15cm breedte, geen centje pijn. verder heb ik liever dat men per volumefiets reist dan per luxewagen

  28. Riet

    Waarom zoveel hekken op Escamplaan bij nr. 242

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).