Waarom wil de Universiteit Utrecht een groter kippenverblijf bouwen? Waarom wil de Universiteit Utrecht een groter kippenverblijf bouwen?

Waarom wil de Universiteit Utrecht een groter kippenverblijf bouwen?

Waarom wil de Universiteit Utrecht een groter kippenverblijf bouwen?
Archieffoto
De Universiteit Utrecht wil een groot kippenverblijf gaan bouwen. Op dit moment heeft de universiteit plek voor een paar honderd kippen, maar er is recent een vergunning afgegeven voor de bouw van een verblijf van 2952 kippen. Wat gaat de universiteit met de kippen doen?

De Universiteit Utrecht wil een groot kippenverblijf gaan bouwen. Op dit moment heeft de universiteit plek voor een paar honderd kippen, maar er is recent een vergunning afgegeven voor de bouw van een verblijf van 2952 kippen. Wat gaat de universiteit met de kippen doen?

De vergunningsaanvraag riep de nodige vragen op, Partij voor de Dieren vroeg bij het college om opheldering over wat precies de plannen zijn. Die vragen zijn nu beantwoord.

Duidelijk is dat er nieuwbouwplannen liggen waarin gesproken wordt over een verblijf voor 1580 kippen. Het aantal van 2925 is aangevraagd in de vergunning als maximum, om zo ruimte te hebben voor uitbreiding mocht dat in de toekomst nodig zijn.

De kippen gaan gebruikt worden voor onderwijsdoeleinden en voor onderzoek naar gezondheid en welzijn van de dieren. Een klein deel van de kippen, zo’n 150 vallen onder de Wet op de dierproeven – omdat er bij die dieren een ‘lichte mate’ van ‘ongerief’ kan optreden.

Onderzoek

De flinke uitbreiding van het aantal kippen is volgens de universiteit nodig omdat er grote maatschappelijke behoefte is aan onderzoeksresultaten. Er zijn actuele vraagstukken ‘zoals het veranderende klimaat en de transities naar meer circulaire landbouw en extensievere veehouderij’. Daarnaast moet er meer geleerd worden over infectieziektes en de risico’s voor de volksgezondheid.

Daarnaast gaat er onderzoek gedaan worden op het gebied van dierenwelzijn. De universiteit schrijft daarover: “Goede dierwelzijnspraktijken verminderen niet alleen onnodig lijden, maar helpen ook om dieren gezonder te maken.” In het nieuwe verblijf wil de universiteit “innovatieve methodes ontwikkelen om gedrag en welzijn van pluimvee automatisch te monitoren, bijvoorbeeld met behulp van camera’s. Deze methodes zullen vervolgens in de praktijk worden getest en worden ingezet om de kwaliteit van leven van deze dieren te verbeteren.”

De Partij voor de Dieren vroeg het college nog of er iets gedaan kan worden tegen de komst van de grotere stal. De gemeente laat weten dat de vergunningsaanvraag past binnen het bestemmingsplan en ook aan alle andere wettelijke eisen voldoet, daarom kan de aanvraag niet geweigerd worden.

8 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    “Daarnaast moet er meer geleerd worden over infectieziektes en de risico’s voor de volksgezondheid.”
    Is dat na de ‘Wuhan lab discussie’ nog handig om dergelijk onderzoek onder de rook van een dichtbevolkte stad te doen?

  2. Dwars

    “Een klein deel van de kippen, zo’n 150 vallen onder de Wet op de dierproeven – omdat er bij die dieren een ‘lichte mate’ van ‘ongerief’ kan optreden.”

    Bedoelen ze hiermee de kippen waarvan iedere diergeneeskunde master student er een moet elektrocuteren?

  3. EF

    @Koel hoofd. Een terechte zorg. Ik kan je gerust stellen, dat als we in Nederland onderzoek doen (met pluimvee) naar echt gevaarlijke infectieziekten zoals vogelgriep dan wordt dat gedaan bij Wageningen Bioveterinary Research onder zeer hoge veiligheidsniveaus. Dat lab staat tegen het IJsselmeer aan een eind buiten Lelystad.

  4. Scherpschutter

    Dat een universiteit dieren nodig heeft voor dierenproeven valt volledig te billijken uiteraard, maar waarom een universiteit tijd en geld investeert in de ontwikkeling van een digitaal kippenwelzijnsmonitoringsysteem is werkelijk volstrekt onbegrijpelijk.

    Als er vraag vanuit de markt naar is, quod non (elke boer ziet in een seconde welke kip kiplekker is en welke niet), dan kunnen bedrijven uiteraard veel efficiënter op de vraag inspringen…

  5. Koel Hoofd

    @EF
    Dank voor deze nuttige info.

    @Scherpschutter
    Je weet nu waar die zotte megastallen vandaan komen, gefaciliteerd door de wetenschap. Want met dergelijke e-tools kan je vanuit je luie stoeltje 10 miljoen kippen bestieren zonder dat je de stal in hoeft.

  6. Scherpschutter

    @Koel Hoofd

    ‘Zotte megstallen’ zijn de reden dat ook de armen in dit land (en dat zijn er nogal wat, en bovendien groeit die groep in rap tempo) óók essentiële voedingsstoffen uit vlees kunnen binnenkrijgen, Koel Hoofd. Wees daar heel blij mee! Een bevolking waarvan de onderklasse (de massa) draait op een vleesloos (nutriëntloos) uithongeringsdieet van lege koolhydraten en onverteerbare groenten met alle gevolgen van dien; daar zou je pas écht nachtmerries van moeten krijgen.

    Betaalbaar vlees is letterlijk de cornerstone of society.

  7. GR1915

    @scherpschutter Ha! Zo’n leuke grap had ik even nodig op de zondagochtend, of zijn dit de ideeën van carnistische social media goeroes, want dat zou ernstig zijn en dan slik ik mijn lach weer in.

  8. Scherpschutter

    @GR1915

    Wel, het is vooral het idee van de natuur zelf uiteraard. U is mens namelijk en in die hoedanigheid heeft u -om te beginnen- geen geschikt darmstelsel om planten te verteren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).