Waarom zijn er dit jaar allerlei kwartieren in de binnenstad? | De Utrechtse Internet Courant Waarom zijn er dit jaar allerlei kwartieren in de binnenstad? | De Utrechtse Internet Courant

Waarom zijn er dit jaar allerlei kwartieren in de binnenstad?

Waarom zijn er dit jaar allerlei kwartieren in de binnenstad?
Het Vredenburgkwartier. Foto: DUIC / Annelies Hoelen
Het is veel Utrechters de laatste tijd  opgevallen; de binnenstad is opgedeeld in ‘kwartieren’, die via letterverlichting duidelijk worden gemaakt. Waarom eigenlijk? DUIC vroeg het aan Stichting Centrum Management Utrecht, het brein achter de kwartieren.

Het is veel Utrechters de laatste tijd  opgevallen; de binnenstad is opgedeeld in ‘kwartieren’, die via letterverlichting duidelijk worden gemaakt. Waarom eigenlijk? DUIC vroeg het aan Stichting Centrum Management Utrecht, het brein achter de kwartieren.

In 2015 zijn de kwartieren in het leven geroepen, en sinds dit winterseizoen worden ze aangeduid met letterverlichting. In totaal zijn er zes in het centrum: het Museumkwartier, Domkwartier, Vredenburgkwartier, Stadhuiskwartier, Universiteitskwartier en Maliekwartier. “Ieder heeft zijn eigen unieke karakter”, vertelt Centrummanager Jeroen Roose – van Leijden. “Het Vredenburgkwartier kenmerkt zich bijvoorbeeld door een mix van grote nationale en internationale ketens. Ook is het er druk, zowel qua mensen, als qua indrukken. Het Museumkwartier daarentegen is juist wat rustiger. In dit gebied ga je echt op ontdekkingstocht en word je nieuwsgierig gemaakt.”

Roose – van Leijden vertelt verder: “Ieder gebied is anders, maar heeft daarom ook zijn eigen kracht. De gebieden zijn complementair en vormen samen een volwaardig centrum, een geheel. Ik zie dus niet zozeer tegenstellingen tussen de kwartieren, maar aanvullingen.”

De Vismarkt. Foto: DUIC / Annelies Hoelen
De Vismarkt. Foto: DUIC / Annelies Hoelen

Naast de letterverlichting, zijn de kwartieren ook zichtbaar gemaakt door middel van aangepaste stadsplattegronden. “Zo is er meer ruimte voor detail. Er wordt wat verteld over de directe omgeving van waar je staat.”, vertelt Roose – van Leijden.

Voordelen

Het ‘denken in kwartieren’ brengt verschillende voordelen met zich mee. Roose – van Leijden: “Met de kwartieren worden -hoop ik- potentiële bezoekers verleid om naar de stad te komen. Ze worden nieuwsgierig gemaakt naar wat de stad nog meer te bieden heeft, anders dan de standaard trekpleisters voor toeristen. Wellicht blijven ze ook wat langer hangen.” En dat is natuurlijk positief voor de ondernemers in de kwartieren: “Want langer blijven, betekent wellicht ook wel een hapje eten of misschien zelfs een overnachting.”

De indeling in kwartieren heeft volgens Roose – van Leijden nog meer voordelen voor ondernemers. Zo kunnen ze zich beter verenigen. “De ondernemers in een gebied zijn vaak van hetzelfde type. Zo vind je bij de Dom bijna geen ketens en rond het Vredenburg juist wel. Ze herkennen zich in elkaar, maar ook in de problematiek die hun gebied heeft. Dat vergemakkelijkt samenwerking.”

De letterverlichting om de kwartieren aan te duiden, hangt er sinds Sint Maarten. Dan wordt alle sfeerverlichting in de stad opgehangen, om vervolgens weer in januari of februari weggehaald te worden. Ook de betreffende letterverlichting zal straks worden weggehaald. Maar als het aan Roose – van Leijden ligt, betekent dit niet het einde van de kwartieraanduidingen. “Het was een mooie manier om zichtbaar te maken dat die kwartieren bestaan. Mensen reageerden er ook ontzettend enthousiast op.” Momenteel wordt er nagedacht over de mogelijkheden om kwartieraanduidingen in leven te houden.

14 Reacties

Reageren
 1. Gerben

  Ik had om en nabij een jaar of 2 geleden gelezen op de site van de gemente utrecht dat een kwartiermeester was aangesteld om glasvezelaanleg in verschillende wijken te onderzoeken. Het bericht is door de gemeente gewist van hun site.

  Kregen we lampjes voor terug. Ja ook licht.

 2. UtrechtseBert

  Het viel mij laatst op dat de kwartieren niet alleen in het centrum te vinden zijn; Boven het spoor aan het einde van de Julianaparklaan (zuilen) staat “Werkspoorkwartier”. Ik neem dus eigenlijk aan dat er in Utrecht nog wel meer kwartieren te vinden zijn.
  Misschien dat iemand ze hier kan benoemen?

 3. Croeselaan

  Kan iemand mij de spatiefouten uitleggen? Dom kwartier, serieus? Universiteitskwartier is tot nu toe de enige die ik heb kunnen vinden zonder spatie. En bij de Maliebaan is er ineens een ander lettertype en is ‘welkom in het’ toegevoegd…

 4. Bart

  En alle kwartieren hebben hun eigen spatiefout. Met als treurig en tekenend dieptepunt ‘dom kwartier’, man man man, dan heb je één taak en dan verneuk je het nog.

 5. Catharina Snelders

  Wij hebben ons lopen verbazen over deze kwartieren. Wat voegt het toe? En dan die vreselijk ongezellige ‘sfeerverlichting’ die in de stad hangt. Enthousiaste reacties?Veel mensen die sprak spraken er schande van. Wat een wansmaak. Kil wit ongezellig licht. Ga eens in andere stad kijken Centrum management binnenstad!

 6. Paul

  Bedankt, het is een mooi initiatief !

 7. Dirk

  Helemaal geen slecht idee om de verschillende delen van het centrum beter te marketen, maar dan wel met iets meer klasse, consistentie en zonder spelfouten.

 8. Stef

  Was Roose-van Leijen ook verantwoordelijk voor de spatie in Rijks Museum..?
  Geef de marketingmensjes aub een taalcursus!

 9. Karla

  Dit is dus goed voor toeristen en ondernemers. En wat zijn de voordelen voor bewoners van deze kwartieren?

 10. rob

  6 kwartieren in een uur? Centrum management? Het verklaart veel, ook de spatiefouten. Hebben ze bij de gemeente nu echt niets beters te doen?

 11. Zonnewende

  Ik vind het wel gezellig!
  En stadsmarketing om de mensen ook met de andere pareltjes (buiten de Oudegracht) kennis te laten maken, is niks mis mee.

  Maar dan volgend jaar graag ook het Maliekwartier in klassiekgeel in plaats van helwit 🙂

 12. Ben Hendriks

  Een kwartier is een kwart deel van een geheel, de stad kan dus niet meer dan 4 kwartieren tellen.

 13. Luuk Upuuk

  Houdt de naam “kwartier” niet in dat er dus maar 4 kunnen zijn????

 14. Roos

  Opdringering, al die doorkijkjes verpestende winterverlichting. Waarom moeten de ondernemers van Centrummanagement Utrecht bepalen hoe onze binnenstad eruit ziet?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).