Waarschijnlijk geen UIT-week voor nieuwe studenten in Utrecht dit jaar Waarschijnlijk geen UIT-week voor nieuwe studenten in Utrecht dit jaar

Mogelijk geen UIT-week voor nieuwe studenten in Utrecht dit jaar

Mogelijk geen UIT-week voor nieuwe studenten in Utrecht dit jaar
Een parade tijdens de introductieweek in 2019. Foto: Robert Oosterbroek
Het kabinet gaat mogelijk vanavond bekendmaken dat de introductieweken voor nieuwe studenten dit jaar niet door kunnen gaan. Het zou een te groot gezondheidsrisico met zich meebrengen in de verspreiding van het coronavirus. Vanavond geven premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid een persconferentie waarin een definitief besluit wordt verwacht.

Het kabinet gaat mogelijk vanavond bekendmaken dat de introductieweken voor nieuwe studenten dit jaar niet door kunnen gaan. Het zou een te groot gezondheidsrisico met zich meebrengen in de verspreiding van het coronavirus. Vanavond geven premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid een persconferentie waarin een definitief besluit wordt verwacht.

Introductieweken vinden ieder jaar rond het einde van de zomer plaats in verschillende studentensteden in Nederland. Zo zou de Utrechtse Introductie Tijd (UIT-week) dit jaar van 10 tot en met 12 augustus zijn. Het is een belangrijk moment voor beginnende studenten om een nieuwe stad te leren kennen en andere jongeren te ontmoeten, voor zij aan hun studie beginnen.

Eerder deze week werd nog bekend dat de gemeente strikte afspraken had gemaakt met studentenorganisaties om de introductie veilig te laten verlopen.

Maar dit jaar gaan de introductieweken mogelijk niet door. Dat lieten bronnen rond het kabinet gisteren weten aan RTL Nieuws en NOS. Studenten worden door het kabinet als een  risicogroep gezien in de verspreiding van het coronavirus en handhaving van de maatregelen zou te moeilijk zijn tijdens de introductieweken.

Of de UIT-week en andere introductieweken kunnen doorgaan of niet wordt vanavond om 19.00 uur bekendgemaakt in een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen.

5 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Als men inderdaad zo verstandig is om de introductieweken te verbieden is het wel zaak om stevig te gaan handhaven op illegale feesten. In de 2 studentenhuizen bij mij in de straat is het sinds het begin van de eerste lockdown al bijna elke dag bal en heeft men zeer openlijk voor iedereen te zien (en te horen) lak alle corona regels. We hadden ze voor de zomer alllemaal al naar huis moeten sturen, nu gaat het een letterlijk levensgevaarlijk toestand worden!

 2. M.

  De gevaren van het coronavirus zijn momenteel te groot om studenten massaal tot de universiteitssteden toe te laten. Er dient onmiddellijk een stop te komen op de toestroom. Ook het hoger onderwijs zal er zich op dienen in te stellen dat het komend studiejaar voornamelijk een digitaal studiejaar wordt. Wanneer deze en andere problemen met het coronavirus nu niet rigoureus worden aangepakt, zal het studiejaar 2021/22 opnieuw een digitaal studiejaar worden. Daarom is het beter nu door te pakken en te hopen dat er snel een werkbaar vaccin gevonden wordt.

 3. Rob H.

  @Gerard: het gaat maar niet in bij je, dat die studentenhuizen het thuis van die studenten is?

 4. Koel Hoofd

  @Gerard Brugmans, dat is nou juist een probleem want handhaven achter de voordeur mag niet.

  Het ergste is, ziekenhuizen houden nu hun deuren gesloten voor bezoekers van patienten want corona moet buiten de deur worden gehouden bij kwetsbare patienten. Dus patienten zijn eenzaam en hun geliefden zitten thuis in de stress te wachten op telefonische updates.
  Zorgverleners (huisartsen, ambulancebroeders) moeten zich eerst in loeihete beschermende kleding hijsen voordat ze mogen en kunnen helpen, terwijl elke seconde soms echt telt. De reguliere zorg is compleet ontwricht. De zorgverleners die zich voor 200% hebben ingezet tijdens de corona crisis, krijgen nu te maken met de fysieke en emotionele gevolgen daarvan. De burnout is niet het domein van die 30% studenten die het allemaal niet aankunnen.
  De burnout is het exclusieve domein van mensen die keihard werken zodat andere mensen niet nodeloos hoeven te lijden, van mensen die het welzijn van een ander boven dat van zichzelf stellen..

  En dat interesseert die egotrippers helemaal niets, ze zijn allergisch voor het V-woord (=verantwoordelijkheid voor hun acties).
  Dat is van grote hoogte schijten op de zorgverleners, op het zorgstelsel (zorgverzekering zal hoe dan ook dankzij corona fors duurder worden) op hun ouders en grootouders, en op alle ouders en grootouders van al hun kennissen, vriendjes en vriendinnetjes en booty call partners….

 5. Robertjc

  Stel je voor dat er mensen verliefd worden, elkaar willen aanraken, strelen, kussen, seks bedrijven. Je moet er toch niet aan DENKEN! Dat wat in honderdduizenden jaren is opgebouwd, moet zo snel mogelijk als levensgevaarlijk overboord worden gekieperd. Ik snap ueberhaupt niet dat dat jonge grut nog buiten de deur durft te gaan. Scholing is ook niet meer nodig, want ze krijgen toch geen werk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).