Waarschuwing voor rattenziekte in de Kromme Rijn | De Utrechtse Internet Courant Waarschuwing voor rattenziekte in de Kromme Rijn | De Utrechtse Internet Courant

Waarschuwing voor rattenziekte in de Kromme Rijn

Waarschuwing voor rattenziekte in de Kromme Rijn
Het water van de Kromme Rijn
Met dit mooie zomerweer zwemmen veel mensen in de Kromme Rijn; iets wat erg gevaarlijk is volgens wetenschapper Rudy Hartskeerl. Hij waarschuwt voor de ziekte van Weil, de zogenoemde rattenziekte. 

Met dit mooie zomerweer zwemmen veel mensen in de Kromme Rijn; iets wat erg gevaarlijk is volgens wetenschapper Rudy Hartskeerl. Hij waarschuwt voor de ziekte van Weil, de zogenoemde rattenziekte. 

Eind augustus werden drie triatleten met spoed opgenomen in het ziekenhuis nadat ze de ziekte van Weil hadden opgelopen, vermoedelijk na het zwemmen in de Kromme Rijn. “Eén zieke zwemmer kan toeval zijn, maar bij twee of drie gevallen is er meer aan de hand”, aldus Rudy Hartskeerl. De internationaal expert op het gebied van deze ernstige ziekte spreekt in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu (NPO2) zijn verbazing uit over het feit dat er geen waarschuwingsborden bij het water staan. Hij woont zelf aan de Kromme Rijn en ziet regelmatig mensen het water inspringen.

Volgens Hartskeerl moeten zwemmers door de autoriteiten worden gewezen op de mogelijke risico’s. De bacteriën die de ziekte van Weil veroorzaken, zogenaamde leptospiren, komen via de urine van ratten in het oppervlaktewater terecht en kunnen vervolgens via de mond, neus, ogen, of wondjes binnendringen. De ziekte kan leiden tot verlies van lever- en nierfuncties, hersenvliesontsteking, longbloedingen en in sommige gevallen zelfs tot de dood.

18 Reacties

Reageren
 1. ellen

  Gisteren waren er twee meisjes aan het zwemmen in de Maliesingel!!

 2. RV

  Misschien nog even bellen met andere instanties? Unie van waterschappen of zoiets? En geldt het ‘gevaar’ voor de hele Kromme Rijn? Of alleen de stukken binnen de stadsgrenzen?

 3. Emmy

  Is het dan nergens meer veilig in onze wereld?

 4. A Scholten

  Hoe zit dat bij honden? De hond van mij zwemt graag bij Rijnauwen. Dus buiten stadsgebied en is ingeėnt.

 5. Edith

  Als je hond gewoontjes ingeënt is, is deze tegen drie ‘varianten’ van ziekte van weil ingeënt. Dat is sinds een jaar. Voor de twee varianten moet de hond dan wel zijn geboostert. Een soort herhaalprik, waardoor de enting echt zijn werk doet.

 6. Pim

  Alles is vervuild

 7. Bert

  Gelukkig is het water weer schoon als de Singelswim weer voor de deur staat. Lekker hypocriet gemeente en DUIC

 8. Tineke

  Geldt dit óók als je op je rug zwemt?

 9. Hannah

  @Pim

  Valt best mee tegenwoordig. Als je vroeger als kind in singel of gracht dook of in andere Utrechtse wateren, gaf je ‘s nachts licht in bed en zorgde je ochtendplasje voor een toxische reactie in de toiletpot.

  Daarna ging je gewoon naar school.

 10. Ien

  Geldt dit ook voor de Vecht?

 11. Ab

  ??@ Hannah

 12. Jorrit

  “Eén zieke zwemmer kan toeval zijn, maar bij twee of drie gevallen is er meer aan de hand”

  Dat klopt: deze mensen legden allen hetzelfde parcours af.

  Het water in de Kromme Rijn stroomt over het algemeen erg hard, zo ook tijdens de triatlon. Dit verkleint de kans op besmetting via water aanzienlijk.

  Het lijkt mij dan ook waarschijnlijker dat deze mensen besmet zijn geraakt tijdens in, of uit het water gaan, en zo, via de oever, in contact zijn gekomen met de besmette rattenurine.

  Ik wil uiteraard niet beweren dat je dus maar gewoon moet zwemmen in de Kromme Rijn, maar wel dat het in mijn ogen niet het water is dat, in dit specifieke geval, het risico vormt.

 13. EK

  De triathleten zijn ziek geworden door te zwemmen in Wijk bij Duurstede. Vorig jaar was een andere triathleet ziek geworden door zwemmen tussen de kanoverhuur en Bunnik. Al deze topfitte mensen hebben dagen in het ziekenhuis gelegen door de ziekte! Neem dit dus serieus.

 14. Johan

  Wikipedia: “Uitbraken kunnen zich voordoen in sloppenwijken in onderontwikkelde landen.” – en onder de rook van het UMC in Utrecht blijkbaar…

 15. Robin

  Geld dit dan ook voor de munt daar zwem ik vaak

 16. Stefan Pasma

  GGD regio Utrecht heeft de volgende info (13 sept.) hierover: https://www.ggdru.nl/over-de-ggd/nieuwsoverzicht/nieuwsbericht/archive/2016/09/article/leptospirose-na-zwemmen-in-open-water-161.html

 17. Jessica

  Wij hadden in de krommerijn, voor de veldkeuken, gezwommen de dag voordat in het AD bekend was gemaakt dat er drie mensen ernstig ziek waren geworden door het zwemmen ergens tussen Utrecht en Wijk bij duurstede.

  Daarna het open water maar even vermeden. Op de site http://www.zwemwater.nl/ kan je zien waar het water veilig is om te zwemmen, deze wateren worden gecontroleerd en komt ook zo nodig een waarschuwing wanneer het niet veilig is.

  De ziekte van wijl kan je volgens de bronnen eigenlijk overal oplopen waar ratten zich bevinden dus het is altijd aan te raden om oplettend te zijn! Ook in de tuin werken kan dus gevaarlijk zijn.

 18. Theo Olthoorn

  De truc is natuurlijk ervoor te zorgen dat er weinig ratten zijn. Dat kan allen als we met zijn allen ervoor zorgen dat ze niets te eten hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).