Waarschuwingsborden alcoholverbod in Utrecht bleken er niet voor Koningsdag te staan Waarschuwingsborden alcoholverbod in Utrecht bleken er niet voor Koningsdag te staan

Waarschuwingsborden alcoholverbod in Utrecht bleken er niet voor Koningsdag te staan

Waarschuwingsborden alcoholverbod in Utrecht bleken er niet voor Koningsdag te staan
Nog even terugkomend op de vragen over de waarschuwingsborden voor het alcoholverbod in Utrecht, die bleken er niet specifiek voor Koningsdag te staan. Dat laat de gemeente weten op vragen van meerdere politieke partijen.

Nog even terugkomend op de vragen over de waarschuwingsborden voor het alcoholverbod in Utrecht, die bleken er niet specifiek voor Koningsdag te staan. Dat laat de gemeente weten op vragen van meerdere politieke partijen.

In Utrecht stonden in de week voor Koningsnacht en – dag waarschuwingsborden om voorbijgangers te wijzen op het alcoholverbod in de binnenstad. Politieke partijen D66, VVD, Volt, Student & Starter, Horizon en UtrechtNu! wilden van het college van B&W weten of de gemeente van plan was om bezoekers van de oranje festiviteiten te beboeten voor het drinken van een biertje op straat.

De gemeente laat nu weten dat de borden op 23 april al waren weggehaald, en dat ze niet bedoeld waren voor Koningsnacht- en dag. Al begrijpt het college wel de verwarring. De tekstkarren stonden er om uitgaansoverlast tegen te gaan.

In Utrecht wordt tijdens Koningsnacht- en dag normaliter geen boetes uitgeschreven als iemand rustig een biertje drinkt op straat op een plek waar dat niet mag, alleen bij excessen, onveilige situaties en hinderlijk gedrag wordt er opgetreden. Volgens bovengenoemde partijen moet dat zo blijven, en daarom stelden ze daags voor de festiviteiten vragen over de waarschuwingsborden.

Het college van B&W laat nu ook weten: “Tijdens de Koningsdag ligt de prioriteit bij het faciliteren van de vrijmarkt en het tegengaan van excessen zoals hinderlijk gedrag, wildplassen en baldadigheid.” 

Algemeen

In tegenstelling tot wat mensen nog weleens denken is er geen landelijk verbod op het nuttigen van alcohol op straat. Gemeenten nemen vaak wel gebieden op in de lokale regelgeving waar drinken op straat niet is toegestaan. Dat is ook in Utrecht zo. Het alcoholverbod geldt bijvoorbeeld in een groot gedeelte van de binnenstad, maar ook rond wijkwinkelcentra geldt soms zo’n verbod. De locaties zijn hier te vinden.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Dus overlast door drankmisbruik in de Koningsnacht vinden we minder erg?

 2. EB

  @Baliekluiver
  Nee hoor, er wordt ons gewoon een feestje gegund die nacht. Dat wist u wel, maar u vindt azijnpissen gewoon lekker.

 3. S

  @baliekluiver: nee, dat valt er niet uit af te leiden. Lastig he: logica?

 4. Henk

  Nuttig bezigheid van de gemeente. Overlast zonder alcohol mag wel?

 5. de Kreek

  Het zou de gemeente sieren als ze eens al die drugs gebruikers gaan aanpakken, in plaats van een razzia te houden op mensen die wel eens een blikje bier drinken, ik bedoel natuurlijk niet de alcohollisten die zich de hele dag aan het volgieten zijn en zeer vervelend zijn.

 6. W

  @de Kreek: waaruit blijkt dan dat er een razzia gehouden wordt op die mensen die wel eens een blikje bier drinken? Nog los van de onzinnige en overdreven woordkeuze.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).