Het klinkt nog ver weg, maar in 2050 moeten alle woningen en bedrijven in Utrecht aardgasvrij zijn. Dat is een hele hoop werk, en daarom moeten bepaalde buurten al veel eerder van het gas af zijn. De gemeente Utrecht heeft haar plan gepresenteerd voor wanneer welke buurt verder moet zonder aardgas. 24 buurten zijn uitgekozen die als eerst aan de beurt zijn.
Via deze interactieve kaart is precies te zien welke buurt wanneer aan de beurt is. Ook staat er vermeld welk alternatief voor aardgas als beste uit de bus komt voor verwarming van huizen. De eerste 24 buurten die gekozen zijn hebben in totaal 40.000 woningen, daar moet de gaskraan in 2030 al dichtgedraaid worden. Koken zal dan elektrisch moeten gebeuren, en de huizen worden verwarmd via een warmtenet. Deze 24 buurten zijn gekozen omdat de overstap hier naar verwachting het best te maken is, met het oog op betaalbaarheid en het beperken van gedoe in en rondom het huis.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Nadat de eerste 24 buurten gereed zijn, komen ook alle andere buurten aan de beurt. Dat gaat in stappen, een deel van de woningen moet voor 2040 aardgasvrij zijn en een ander deel voor 2050. Voor een aantal buurten, zoals bedrijventerreinen en de binnenstad, staat nog geen planning vast.
De planning heeft te maken met verschillende factoren. In het kort komt het erop neer dat alle buurten waar nog onduidelijkheid is over het alternatief voor aardgas, pas na 2040 aan de beurt zijn. Voor alle woningen die voor 2040 van het aardgas moeten is een warmtenet – waar stadsverwarming een voorbeeld van is – als beste alternatief uit de bus gekomen. Al zegt de gemeente ook dat maatwerk mogelijk en soms ook noodzakelijk is om overal tot de beste oplossing te komen.
Buurtaanpak
Nu de gemeente bekend heeft gemaakt welke 24 buurten wat haar betreft als eerste aan de beurt zijn, kan gestart worden met de verdere voorbereidingen. Per buurt moet een zogeheten buurtaanpak gemaakt worden. Bij de start van de buurtaanpak ontvangen alle bewoners en ondernemers een brief en maakt de gemeente met hen afspraken over hoe de aanpak zal verlopen. Vervolgens start het onderzoek naar welke warmte-oplossing(en) voor welke woningen haalbaar en betaalbaar zijn. Dit komt te staan in een wijkuitvoeringsplan. Als de gemeenteraad het wijkuitvoeringsplan goedkeurt, ontvangt iedereen in die buurt een aanbod om over te stappen op een nieuwe warmtevoorziening.
Wethouder Lot van Hooijdonk: “We nemen hiermee als stad een volgende stap in de energietransitie. En dat is best spannend, want het komt voor mensen nu wat dichterbij: zowel in de tijd als dichterbij de voordeur. Ons doel is inwoners en ondernemers maximaal te betrekken, ‘gedoe’ zo veel mogelijk te beperken en dit voor zoveel mogelijk mensen woonlastenneutraal te organiseren. Als we dat samen doen ben ik er van overtuigd dat de transitie ons een gezonde stad voor huidige en toekomstige generaties oplevert.”
Het klinkt op papier wellicht allemaal makkelijk, maar dat gaat het zeker niet worden. Heel veel woningen in Utrecht krijgen dus een nieuw verwarmingssysteem en koken op gas is straks ook verleden tijd. De hele ondergrondse infrastructuur in de stad moet er op aangepast worden. Dit gaat allemaal heel veel geld kosten, geld dat de gemeente helemaal niet heeft. Het Rijk moet dus nog wel over de brug komen. Ook moet de wet nog aangepast gaan worden, omdat de gemeente een veel belangrijkere rol gaat spelen bij de verwarming van huizen.
Tekst gaat verder onder video
Gedoe
Ook voor bewoners gaat het gedoe opleveren, al zegt de gemeente uiteraard dit zoveel mogelijk te beperken. Maar er zullen toch kleine of grote verbouwingen binnenshuis moeten plaatsvinden, zowel voor het nieuwe verwarmingssysteem maar ook voor extra isolatie bijvoorbeeld. Daarbij gaat in de toekomst natuurlijk ook de discussie verder spelen over vrijwillig van het gas af, en verplicht van het gas af.
In het plan staat wel dat de overstap woonlastenneutraal moet gebeuren. Dit betekent dat de maandelijkse lasten voor energie voor een huishouden niet duurder mogen worden.
De nieuwe Utrechtse aanpak staat in de Transitievisie Warmte deel 2 die het college voorlegt aan de gemeenteraad. De politiek moet er dus nog over gaan beslissen. De transitie van het aardgas af komt weer voort uit het Nationaal Klimaatakkoord, en is dus een landelijke ontwikkeling.
45 Reacties
ReagerenOok zou zeggen succes. Dit gaat miljarden kosten en de burger zit er niet op te wachten.
Fantastisch nieuws. @Paul, doorgaan met aardgas is een doodlopende weg.
Lekker m’n allesbrander weer op bruinkool stoken heerlijk warm dag en nacht kost een drol.
En laat m’n cv ff even ombouwen op butaan
@Paul Ik zit ook niet op de winter te wachten. En ik zit ook niet op een hogere energierekening te wachten, toch krijg ik die omdat gas nou eenmaal duurder wordt. Er komt een moment over niet al te lange tijd een moment dat “stoken” op elektriciteit goedkoper wordt dan stoken op gas. Als je dan gaat beginnen met omzetten, ben je natuurlijk hopeloos te laat. Daarnaast is het natuurlijk voordeliger om een enkele infrastructuur te hebben voor energie in plaats van twee. Omdat dit om grote aanpassingen gaat met veel partijen, lijkt het me zaak dat deze transitie goed gecoördineerd wordt. En voor iedereen die dat de overheid niet toevertrouwt: regel het anders zelf even via de buurt-Whatsapp of Nextdoor.
Zonde van het geld. Gas is relatief schoon. Van het hout af, zou ik zeggen.
Ben ik de enige die zo ongeveer bezwijkt onder de lasten om in Utrecht te wonen? De lasten worden hoger en hoger en onderhoud aan je huis is in Nederland echt mega duur. Tegelijkertijd zie ik in mijn omgeving beleggers die hun huizen compleet laten verpauperen, terwijl ik mijn huis netjes onderhoud. Ook zijn er grote zorgen over de funderingen van zowat de gehele stad. Deze rotten weg en vervanging is alleen mogelijk wanneer het gehele blok meedoet..dus inclusief de beleggers die niets aan hun huizen doen…Is het niet beter om hele wijken opnieuw te bouwen?
“In het plan staat wel dat de overstap woonlastenneutraal moet gebeuren. Dit betekent dat de maandelijkse lasten voor energie voor een huishouden niet duurder mogen worden.”
Gewoon keihard liegen. Deze transformatie kan helemaal niet kostenneutraal. Energie wordt nu al veel duurder door de gewenste energie transitie (https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5254847/consument-zorgen-energierekening-gas-elektriciteit-pricewise), het elektriciteitsnetwerk moet voor miljarden worden aangepast (https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5254737/liander-stroomnet-netbeheerder-capaciteit-vol-overbelast) en het energie neutraal maken van een gemiddelde woning kost 25.000 -50.000 (https://nos.nl/artikel/2278704-je-woning-verduurzamen-wat-gaat-dat-kosten-dit-zijn-de-voorspellingen).
Er wordt gedaan alsof je dat terugverdient via de energie rekening. Die bestaat echter voor >50% uit belastingen. Gemiddeld betaalt een huishouden 1.600 Euro aan energiekosten, dus Euro 800 aan ‘echt’verbruik, dus 30.000 Euro investering is in 38 jaar terugverdiend….Nog even los dat een fors deel van de gasbesparing weer wordt uitgegeven aan meer elektriciteit. En dan moet nog ergens het elektriciteitsnet, energie opslag voor pieken en dalen etc worden betaald…
Prima om milieudoelstellingen na te jagen, maar zeggen dat dit allemaal niets gaat kosten is echt ‘propaganda’ en gelogen. Is het niet via de energierekening, dan is het via de belastingen…
Nog even los van een nu al enorm tekort aan techneuten / monteurs / bouwvakkers die dit allemaal in 10 jaar moeten gaan regelen. Kijk maar naar het enorme ‘succes’ van de aardgasvrije proefwijken, ondanks miljoenen subsidie…. (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/na-twee-jaar-experimenteren-in-aardgasvrije-wijken-zijn-slechts-206-huizen-van-het-gas-af~bf523a4d/#:~:text=nieuws-,Na%20twee%20jaar%20experimenteren%20in%20'aardgasvrije%20wijken'%20zijn%20slechts%20206,huizen%20van%20het%20gas%20af&text=Na%20ruim%20twee%20jaar%20zijn,een%20inventarisatie%20van%20de%20Volkskrant.)
Ja jongens en meisjes en overige stadsgenoten,
het gaat er voor zeker van komen, de transitie van aardgas naar elektrisch koken en verwarmen. Ik vind het ook niet leuk, heb niet eens cv, wel 1 gashaard waar het hele huis het mee moet doen. Misschien is dat nu juist wel weer een voordeel? Maarrrr… de romantiek gaat verloren, het leuke ‘vlammenspel’ van m’n kachel 😢 Ook m’n leuke SMEG-gasfornuis kan de deur uit. Niets aan te doen. Ik ben nog uit de tijd van de transitie van kolen naar aardgas. Deze gaat ook gebeuren.
Met warme groet!
Er is dus geen geld en het stoomnet kan het nu al nauwelijks aan. Wat is dit voor een totale luchtfietserij?
Verder bepaal ik zelf wel hoe ik stook en wat ik stook.
@Paul. Goed geanalyseerd, ik zit er ook niet op te wachten.
@Angelique, informeer je zelf. De CO₂-uitstoot van aardgas is ongeveer 1,8 kilogram per m3. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 1500m3 gas per jaar en stoot daarmee 2,7 ton CO₂ uit.
Mooi!
Ik heb nog mijn oude houtkacheltje nog en die schuif ik zo voor de schoorsteen.
Bakstenen er onder, pallethout verzamelen en stoken maar. Kom de winter wel door in deze flat.
Moet blijkbaar verplicht een elektrisch fornuis aanschaffen. Geld hiervoor moet ergens vandaan komen.
Met al die zonnepanelen hebben we straks meer glas dan gras
En met de windmolens meer molens dan bomen
Stuk lezend komt de gemeente er wel goed uit. Miljarden subsidie (of geeft het rijk die ook niet, net zoals voor het zuidelijke wegennet) en als particulier mag je dokken. Wordt je net als de studenten een lening opgedrongen.
Wij van het gas af, Duitsland er aan. Biomassa geen probleem, ene na andere bos gekapt, elektra met kan het niet bijbenen. Zitten we alsnog in de kou. Oh nee, want de winters worden warmer.
Hemeltergend. Nog steeds zet wethouder Lot van Hooijdonk vol in op stadsverwarming voor alle oude Utrechtse wijken. Dit is stap 2 in het dwingend opleggen van een ‘visie’.
In tegenstelling tot de andere Randstad gemeenten heeft Utrecht echter geen warmte. Wij zijn een dienstenstad, wij hebben geen industrie die voor onze warmte kan zorgen.
Optimistische Lot denkt dat die warmte uit de grond zal komen. Lees dan eens mee hoe krakkemikkig dat gaat. Het LEAN project dat een aanzet zou kunnen zijn, heeft besloten om te stoppen:
https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Utrecht/7b4c439e-4c2f-496e-8d00-d1cdef73b365
Aardwarmte is minimaal 4 jaar vertraagd. Laat het 7 jaar worden, dan zitten we nog slechts 2 jaar van 2030 vandaan.
Wat nodig is is het massaal nemen van individuele en juist geen collectieve maatregelen.
* Zonnepanelen op de daken van alle woningen. Daarmee kan Utrecht voor meer dan 40% in de eigen elektriciteit voorzien.
* Alle woningen isoleren met spouw, vloer en dak isolatie. Scheelt 20% in de warmtevraag.
* Alle CV installaties bij ouderdomsvervanging, inruilen voor hybride warmtepompen. Scheelt 80% in de gasvraag voor woningen in de stad. De resterende 20% bestaat in 2050 uit bio- en waterstofgas.
Nee, Lot van Hooijdonk wil ons allemaal aan de stadswarmte. Dat is voor alle gasgebruikers minimaal 50% duurder dan nu. Tel uit uw verlies.
Zijn net bezig een nieuwe gasleidingen aan te leggen op de bemuurdeweerd en lauwerecht
Dus nog even niet al zegt de planning na 2030
Weggegooid geld?
ik laat mijn vacht staan, scheelt een hoop energie.
Woon al jaren gasloos en dat is prima te doen. Die stadsverwarming is alleen ontzettend duur, dat is wel erg jammer.
Utrecht moet weer eens haantje de voorste zijn…Nu is het al een opbrekerij van wegen van belang, vanwege de onwaarschijnlijk zo broodnodige herinrichtingen. Straks nog veel meer opbrekerij om alle gasvervangers aan te leggen, en dan vermoedelijk niet alleen letterlijk. Ik denk, dat dit plan de gemeente Utrecht en dan vooral de Utrechters flink zal opbreken.
Binnen tien jaar is een warmtepomp de gewoonste zaak van de wereld, dan maken die dingen nog amper geluid. Koken op inductie werkt beter dan welke warmtebron dan ook (of denk je soms dat je een sterrenkok bent, die allen met koperen pannen op gas iets lekkers kan maken?). Het comfort in de meeste huizen zal omhoog gaan, dankzij verbeterde isolatie, luchtbehandeling en drie-laags glas. Infrastructuur? In tien jaar tijd kan er in de hele stad een vertienvoudiging van de netcapaciteit worden ingegraven.
Vindt je de vooruitgang niet leuk, of niet romantisch? Jammer dan, veel plezier dan nog met je paard, zwart-wit tv en je telefoon (met draaischijf) in de gang.
Fijn dat de gemeente nu laat zien dat het menens is. En dat is het ook. Inmiddels gemiddeld al twee graden warmer in NL dan 1900. En het stopt niet. Niet als we de CO2 uitstoot niet naar 0 terugbrengen.
En dat is niet iets wat volgende generaties of andere landen moeten doen. Ook wij zullen ons steentje moeten bijdragen. En dat is niet gratis. De vraag is alleen of iedereen het zelf moet betalen of dat we met zijn allen voor iedereen betalen via de belastingen.
Voor al die mensen die tegen zijn: wat wil je dan? Er moeten echt rigoreuze stappen worden gezet. Stoken op gas gaat nooit co2 neutraal worden. Niet op biogas (te weinig aanbod) en niet op waterstof (zeer inefficiënt en nodig voor kunstmest- en staalproductie). In dichtbevolkte gebieden met slecht isoleerbare huizen wordt het een warmtenet. Al het andere is gewoon duurder of niet haalbaar.
Overdreven maatregel. Het klimaat moet gered worden, dat vind ik ook. Als je het klimaat wil redden is dit alleen niet de meest efficiënte denk ik. Gas is, zeker met een bestaande infrastructuur, prima. Deze miljarden kunnen zoveel beter besteed worden zolang er boten varen op ruwe olie, vliegtuigen vliegen op kerosine, er massaal (rund)vlees wordt gegeten, etc. Verwarming en zeker koken OP GAS zijn dan echt een druppel op een gloeiende plaat.
Ah… de Weerdsingel voorlopig niét. Ik neem het er nog even van en zet 6 pannen op het vuur. De schoorsteen moet róken.
Oude huizen zijn niet aan te sluiten op n warmtenet, waar in vredesnaam in m’n smalle gangtje moet de aansluiting komen? En voor de bovenwoning? Waarom deze oude panden niet voorzien van waterstof, kan door t bestaande leidingwerk ?
En als we nu straks met minder energieverlies waterstof door het net kunnen laten stromen. Daar hoor ik niemand over.
Laten ze om t beginnen maar eens uitleggen waarom wij van het gas af moeten terwijl in belgie en duitsland de mensen subsidie krijgen om zich op het gasnetwerk aan te laten sluiten.
als het om het klimaat te doen is waarom worden er dan biomassacentralen gebouwd ,die niet alleen bergen met bomen op branden maar ook nog eens veel meer co2 uitstoten dan wij met alle woningen samen.
verder moeten ze eerlijk zijn over de prijzen die de stadsverwarming de mensen gaat kosten want dat gaat een stuk duurder worden dan wat de mensen nu betalen ,vraag het maar aan degenen die al stadsverwarming hebben.
Elektriciteit gaat onbetaalbaar worden dat is zo klaar als een klontje .
degene die deze nieuwe plannen toejuichen komen zichzelf nog wel tegen .
Een warmte pomp kost veel geld en levert niet het gewenste resultaat op .
Ook moet je de ruimte hebben voor zo’n pomp, een buiten unit en je moet de ruimte hebben in huis van een berging of je moet een kamer opofferen voor die installatie .
Vergeet niet dat je verplicht bent om vloerverwarming aan te leggen anders is het helemaal niet meer warm te krijgen in huis .
Dan heb ik het nog niet eens over het drie dubbele glas want je huis moet potdicht blijven ,dus ventileren is er niet meer bij, anders werkt die pomp niet.
@Stuiter 18/9/2021
”Inmiddels gemiddeld al twee graden warmer in NL dan 1900.”
wie heeft jouw dat wijs gemaakt?
Co2 neutraal is niet zo’n goed idee aangezien er zonder c02 geen leven mogelijk is .
” In dichtbevolkte gebieden met slecht isoleerbare huizen wordt het een warmtenet. Al het andere is gewoon duurder of niet haalbaar.”
hoe kom je daar bij dat is totale onzin .
vraag eens aan de mensen die op stadsverwarming draaien wat ze moeten betalen dan schrik je je het apenlazerus.
Hoezo moeten er rigoureuze stappen worden gezet ?
het klimaat veranderd nou eenmaal en dan kan je beter de mensen aanpassen aan het klimaat want het klimaat aanpassen aan de mens is onmogelijk .
De stadsbesturen, geïnspireerd door GroenLinks, lopen allemaal braaf achter het beleid aan:”Nederlandse huishoudens moeten per 2050 van het gas af”.
Dit beleid is niet het resultaat van een doordacht plan, waarvan je de argumentatie helder kan nalezen in de beleidsdocumenten. Het is het resultaat van politieke handjeklap door mensen zonder kennis van zaken, die zich blind staarden op het onmiskenbare feit dat gas stoken CO2 uitstoot veroorzaakt.
Maar elektriciteit verbruiken, of stadsverwarming, veroorzaakt ook CO2 uitstoot maar dat is lastiger te berekenen en daarom rekenen we dat gewoon niet mee.
Het zal nog jaren duren, maar eens komt het inzicht dat dit een doodlopende weg is, en dat het klimaat er niets aan heeft. Maar tot zolang kan er grof geld verdiend worden aan deze foute koers.
Het wereldklimaat willen redden blijf ik extreem bizarre wetenschappelijke arrogantie vinden.
De mens wil voor god spelen over een gigantisch organisme (zo kan je de planeet met al het leven erop wel noemen) waarvan men nog maar 10% van begrijpt.
Concreet voorbeeld van menselijke achterlijkheid op hoog niveau:
We hebben net weet ik hoe lang (honderden jaren?) medicijnen getest op mannen en vervolgens ook aan vrouwen gegeven omdat het werkte voor mannen. NU PAS wordt de medische wetenschap wakker en bedenkt dat een vrouwenlichaam toch wel iets anders werkt dan een mannenlichaam, dus dat vrouwen misschien wel andere medicatie of andere doseringen nodig hebben.
Hoeveel vrouwen zijn er intussen overleden omdat die mannenmedicijnen niet goed voor vrouwen werkten?
Voor de ouderen onder ons nog zo’n voorbeeld.
Paar decennia geleden gingen alle vissen in de rivieren dood door fosfaten. Milieuactivisten in alle staten want de zalm ging kapot. Hoppa, alle fosfaten (o.a. waspoeder) zijn aan banden gelegd. En toen bleek dat die fosfaten eigenlijk heel nuttig waren op een andere plek in ecosysteem….
Soms is het echt gewoon beter op rustig aan te doen en de kwestie goed van alle kanten te onderzoeken en overdenken, in plaats vanop hoge snelheid dingen er doorheen willen drammen.
We zullen echt op termijn wel van het gas af gaan, no worries.
Maar dat hoeft niet nu en ook niet volgende week. Voor 2050 Nederland gasloos gaat niet lukken zonder heel erg veel sociaal economische ellende te veroorzaken. Dan is het middel (gedwongen gasloos) erger dan de kwaal (de minimale bijdrage NL aan wereldklimaatverandering).
Want Nederland is minuscuul vliegenpisvlekje op de kaart, er zijn vele steden in China en India die veel meer inwoners hebben.
Als ze in China stoppen met het bouwen van kolen centrales lijkt me een geschikt moment.
@sluipschutter, Stoomenergie?….in welk stadsdeel woon jij? Goed idee….van het gas af, zal Groningen blij meen zijn, maaaaar hoe zit het met energienet? Die kan het nu al niet aan. Kijk maar naar Noord Holland. Zou mij eerst maar eens druk maken over de infrastructuur van de het energienet en dan eens kijken hoe verder. “Voor dat je je oude schoenen weg gooit eerst enz.
Het huis waar Bromsnor geboren is werd gestookt op kolen (vijf hoog), daar moesten we vanaf. Dat geld nu ook voor aardgas. Daar moeten we vanaf. Bromsnor zit daar niet echt op te wachten, maar toch. Het moet. Zeuren is zinloos.
Er zit in Nederland voor minstens miljard bedrag aan ondergrondse aardgasleidingen. Als Utrecht nog eventjes geduld heeft kan het huidige Utrechtse aardgasnet prima en vrijwel kosteloos worden aangesloten op het veel goedkope aardgas uit de Nordstream gasnet vanuit West-Duitsland en het vrijwel onbewoonde Siberië. Het lijkt mij dan ook oliekoekiedom van de politiek om te blijven kiezen voor de veel duurdere gesuggereerde vervangingsoplossingen. In de a.s. gemeentebegroting 2022 wordt al volop geklaagd over de krappere financiën en dan zou dit een prima oplossing zijn voor de belastingbetaler in Utrecht èn Nederland !
Hoe wordt al dat water van de stadsverwarming opgewarmd?
Kolen? Gas? Houtgestookt?
Electriciteit lijkt mij niet, want het net kan alles nu al niet aan.
aanvulling: Er zit in Nederland een bestaand ondergronds aardgasnetwerk van minstens 13 miljard ofwel 13.000 miljoen euro. Vernietiging is dus rampzalig !
@Nina, de stadsverwarming wordt gestookt met hout. Biomassa heet dat tegenwoordig.
Bij de aanvraag voor vergunning heeft Eneco gesteld dat er daarvoor resthout wordt gebruikt. Hout dat toch over is en toch verbrand zou worden.
Maar er zijn in Nederland zo’n 600 installaties die biomassa stoken, en allemaal op resthout.
Zoveel resthout is er helemaal niet. En ter aanvulling gaan ze dan houtsnippers importeren op de wereldmarkt, en daarvoor worden op wereldschaal bossen gekapt.
Dit gaat allemaal ten koste van het milieu. De mensen die hiermee werken weten dat best maar ze kijken de andere kant op, want deze handel is veel aan te verdienen. Subsidiegeld met langlopende garanties.
Krijg dat maar eens bijgestuurd.
Stadswarmte is schreeuwend duur, en ook nog eens gekoppeld aan de oplopende (oa door extra belasting) gasprijzen. Gasloos wonen verder geen probleem, maar koppel dan de prijs van warmte ook los. Er was ooit een site stadsverarming.nl (dus zonder w), dat is precies wat gaat gebeuren
@Nina
Doet er allemaal niet toe. Het enige dat de gemeente moet en zal hebben is totale controle over uw energie…Daar gaat dit allemaal om.
@Stuiter,
Burgers en het MKB betalen 10 keer zoveel voor gas en elektra dan het grote bedrijfsleven. Dat is straks ook zo bij bio- en waterstofgas. Daardoor gaat er altijd gas naar de burgers, de markt doet haar werk.
De EU zet grootschalig in op waterstof. Daarvan is voor geïsoleerde en zelf energieopwekkende woningen niet zo veel nodig. De warmtevraag van woningen gaat sterk omlaag, daar zit de grote winst.
In 1977 was het gasverbruik van onze 112 m2 grote woning 4500 kuub. Inmiddels is de woning 152 m2 en het gasverbruik 1500 kuub. Met een hybride warmtepomp gaat dat terug naar 300/500 kuub. Wordt eens wakker.
We hebben via de energierekening decennia lang betaald voor het onderhoud van het gasleidingennet.
Dit gaat om tientallen miljarden. Waar is al dit geld gebleven?
@nina deltawerken van gebouwd, verzorgingsstaat mee betaald
@Wollie
Dat is betaald met de opbrengsten van gaswinning in Groningen.
Ik bedoel de onderhoudskosten van het gasleidingennet die we met zo’n 7 miljoen huishoudens hebben betaald aan het gasbedrijf / de gasleverancier.
Waar zijn die bedragen gebleven? Er moet toch een gigantisch bedrag ergens op een bankrekening staan?
Ze knippen het gasleidingennet af en hoeven het daardoor niet te vervangen. Het geld dat is gereserveerd hierdoor kan dan mooi worden ingezet voor de energietransitie.
@Nina Er komt bij u gas uit de kraan dus het lijkt me dat het gasnet goed onderhouden is? Het gaat in dit artikel om een plan, dan is het niet zo handig als uw netwerkbeheerder meteen dan maar de bijdrage aan het onderhoud stop gaat zetten.
@UtrechtvoorUtrecht
Er komt ieder jaar ca. 150 euro per huishouden binnen. Keer ca. 7 miljoen huishoudens is al 1,4 miljard en dan nog alle bedrijfsgelden.
Hieruit worden reserveringen gedaan voor vervanging van het leidinggennet. Nu de gasleiding wordt afgeknipt vraag ik mij gewoon af waar dat geld dan nu blijft.
We hebben in het verleden ons aardgas volop verkocht aan het buitenland; onder meer aan Rusland. En o, wat waren we daar blij mee. Nu zitten we met de gevolgen. Alsof we de spaarpot van onze kinderen hebben leeggemaakt.