Wanneer zijn de Utrechtse parken te vol en wordt er opgetreden? Wanneer zijn de Utrechtse parken te vol en wordt er opgetreden?

Wanneer zijn de Utrechtse parken te vol en wordt er opgetreden?

Wanneer zijn de Utrechtse parken te vol en wordt er opgetreden?
Foto: Chantal Spaan
Het was woensdagavond weer te druk in sommige Utrechtse parken. Met het zonnige weer trekken veel mensen eropuit om in de buitenlucht te vertoeven. Gisteren moest de politie echter optreden omdat het te druk werd, aanwezigen moesten het park verlaten anders volgden er boetes. Maar hoe besluiten ze nou dat het té druk wordt?

Het was woensdagavond weer te druk in sommige Utrechtse parken. Met het zonnige weer trekken veel mensen eropuit om in de buitenlucht te vertoeven. Gisteren moest de politie echter optreden omdat het te druk werd, aanwezigen moesten het park verlaten anders volgden er boetes. Maar hoe besluiten ze nou dat het té druk wordt?

Ruim anderhalve week geleden kwamen honderden mensen samen in Utrechtse parken en op bevroren wateren om te genieten van de sneeuwpret en om te schaatsen. Nu de zon schijnt trekken bewoners er weer massaal op uit. Veel mensen hebben behoefte om samen te komen en de parken zijn daar geschikte plekken voor.

Maar het kan ook té druk worden. Formeel zijn de coronaregels streng; buiten de eigen woning mogen maximaal twee personen bij elkaar komen, en dan moeten ze ook nog anderhalve meter afstand houden. Regels die afgelopen dagen op grote schaal werden genegeerd in de parken.

Tekst gaat verder onder tweet

Toch treden de politie en medewerkers van Handhaving en Toezicht niet altijd op. Vorig jaar werden bezoekers van parken, die in groepjes van drie bij elkaar zaten, nog regelmatig aangesproken. Dat lijkt afgelopen dagen niet het geval te zijn geweest.

Inschatting

De gemeente laat weten te begrijpen dat mensen graag naar buiten willen. Als het te druk wordt in de parken wordt een inschatting gemaakt of er ingegrepen moet worden. Die inschatting wordt gemaakt door medewerkers van Handhaving en Toezicht en de politie en is dus een menselijke observatie. De gemeente laat daarover weten: “Als het te druk wordt en niet meer veilig is worden mensen verzocht om te vertrekken.”

“Inderdaad zien we dat het de afgelopen dagen druk was in de parken. Handhaving en politie gaan de situatie in de parken nog actiever monitoren zodat we tijdig kunnen ingrijpen. Daarnaast zetten we net als vorig jaar actief communicatie in, zoals tekstkarren en publieksbegeleiders.”

De gemeente benadrukt verder: “Het liefst willen we natuurlijk dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Maar als dit niet gebeurt zullen we ze aanspreken en waarschuwen en als het nodig is beboeten.”

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Dat hangt er erg van af wie er in het park zijn denk ik.

 2. C.

  @JdV
  Hoe bedoelt u? Wat suggereert u? Afhankelijk van wie er in het park is, is het te vol of niet? Afhankelijk van wie er in het park is, wordt er al dan niet opgetreden?
  Maar zelfs los van de vraag vol of niet (en wie er precies zijn of niet), is er een ongewenste situatie: men houdt geen afstand tot elkaar, klit bij elkaar en draagt geen mondkapjes. Dat vraagt om optreden. Om voorts maar te zwijgen van de troep die men er achterlaat. Dat laatste heeft in elk geval niets te maken met dat men klaar is met de geldende noodmaatregelen.

 3. G.H.

  Hoeveel coronabesmettingen vinden er in de buitenlucht plaats ten opzichte van de ‘indoor’ besmettingen? En welk aandeel hebben parkbesmettingen dan weer in de buitenbesmettingen?

 4. Bubbel

  Ik begrijp heel goed dat jeugd studenten etc naar parken willen
  Maar begrijpt de jeugd ook dat ze daarna naar huis ouders opa oma gaan
  En dat zijn nou vaak de mensen die op de ic liggen te creperen

 5. Piet

  Het was best lekker weer gisteren maar om nou de hele middag in een park te gaan staan was ook overdreven.

 6. Koel Hoofd

  Wat is vol?
  Er komen nog eens 100.000 inwoners bij die in hokjes worden gestopt zonder de mogelijkheid tot de beentjes te strekken en frisse buitenlucht op te snuiven.
  Wat wij nu vol vinden, is over 10 jaar een oase van rust….

  Het is echt niet voor niets dat de grote uittrek uit de stad is begonnen. De menselijke maat is compleet zoek.

 7. Lachgas

  2 personen max op 1.5 meter.
  Goh ijs en sneeuwpret en vorig week warme weekend niemand gezien die op iets van een handhaver leek.

 8. Len

  @bubbel dan moeten opa en oma maar een intakegesprek houden met kleinzoonlief voordat ze hem al dan niet binnenlaten, net als bij de kapper.

 9. jan

  Fantastisch! Eindelijk eens burgerlijke ongehoorzaamheid. Alsof we ooit van dit virus afkomen. Elk jaar weer nieuwe varianten en dan weer vaccineren zeker. Nee mensen gewoon doorleven en weer doorgaan.

 10. Singelbewoner

  @Piet, Achja Piet, beter dan op je studentenkamer met schimmel zitten.

  En fin, Wellicht een goed idee om te kijken naar de besmettingen in de buitenlucht. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoek dat de Volkskrant aanhaalt in haar kolom ‘Ben je in de buitenlucht wel veilig voor het virus?’.

 11. M

  @c
  Een bacillenbunker voor uw gezicht… in de buitenlucht?
  Verplicht naar binnen, waar het overgrote deel van de besmettingen plaats vindt?
  Continu Corona-stress vernietigd het noodzakelijke immuunsysteem. Deze Corona hysterie is de genegeerde killer, niet het virus met een mortaliteit van 2% onder specifieke groepen.

 12. Ted Danson

  @Koel Hoofd: Wat een onzin. In Utrecht wonen sinds jaar en dag tienduizenden studenten, die inderdaad meestal geen uitgebreid privé-tuinencomplex om hun studentenhuis hebben liggen. Dat zijn de mensen die naar een park gaan als het mooi weer is, aangevuld met wat anderen die in een bovenwoning wonen of gewoon graag onder de mensen komen.

  Je kan paniek blijven zaaien over die 100.000 mensen, je kunt ook bij voorbaat al vluchten naar Houten vanwege al die angst. Maar je leeft in de 19e eeuw met je idee dat Utrecht ooit anders is geweest dan een studentenstad, waar veel inwoners graag lekker in het park gaan liggen op een mooie dag.

 13. Koel Hoofd

  @Ted Danson
  Wat begrijp jij niet van het concept meer mensen per hectare? De officiele term daarvoor is bevolkingsdichtheid.
  Dat heeft niets met studentenstad te maken maar met uitbreiden door inbreiden. Of ken je die termen ook niet?
  Hoe dan ook, je kan de gevolgen ervan ook niet zien.

 14. Wim

  De UV stralen van de zon zijn zeer goed tegen de corona dus bij zonnig weer is een het goed om buiten te zijn en gevaar voor besmetting beperkt,

 15. Jannes

  @M
  Met uw opmerking “bacillenbunker” laat u blijken dat u zelfs het verschil tussen bacteriën en virussen niet kent. Ook de finesses van het immuunsysteem zijn bij u onbekend. De rest van uw reactie laat ik dan ook maar ongemoeid.

 16. HO

  Zelfde op 22 februari. Veel groepen van meer dan 2 op grasveld @ Roost op de Singel 50m achter Politie Utrecht. Ik heb de politie Utrecht gebeld om te horen dat het te moeilijk is om op te volgen, tenzij ze horen over een grote groep (20 of meer). niet-naleving op parken is zo eenvoudig. Waarom komt u niet gewoon opdagen en controleert u met behulp van ID willekeurig of ze uit hetzelfde huishouden komen? Gewoon ter plaatse zijn en dit doen, zal deze mensen ontmoedigen.

 17. paul

  @koel hoofd…inderdaad met Ted eens ! Wat een angst gevoelens heeft u.
  De drukte in parken betekend niet dat er onvoldoende groene ruimtes in de stad zijn.
  Kent u Utrecht eigenlijk wel ? Zowel langs de vecht als Amsterdam rijn kanaal zijn uitgebreide park stroken en die worden zelfs nog uitgebreid. Ruimte te over , zelf op de mooiste dag!
  Studenten willen elkaar gewoon graag ontmoeten, en parken zij zo ongeveer de enigste plekken nu. Dus gaat iedereen na parken in het centrum.
  Ter gerust stelling, de groei van Utrecht gaat steeds langzamer door achterblijven van woningbouw.

 18. Piet

  @Singelbewoner, als je student bent en je schrijft kolom ipv column dan gaat het goed de verkeerde kant uit. En een column heeft geen vast format en wat de schrijver hier aanhaalt of juist weglaat is voor eigen interpretatie. Ik snap dat je uit een beschimmelde studentenkamer wil(beetje ventileren helpt vaak goed tegen de schimmel) maar je hoeft dan niet de hele middag en avond daar hutje mutje te gaan staan. Je kan op je swapfiets ook naar buitengebied fietsen om daar een wandeling te maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).