Warenhuis vertrokken uit voormalig Broese-pand in Utrecht; gebouw wacht grote verbouwing Warenhuis vertrokken uit voormalig Broese-pand in Utrecht; gebouw wacht grote verbouwing

Warenhuis vertrokken uit voormalig Broese-pand in Utrecht; gebouw wacht grote verbouwing

Warenhuis vertrokken uit voormalig Broese-pand in Utrecht; gebouw wacht grote verbouwing
Foto: Robert Oosterbroek
Het warenhuis E&co is vertrokken uit het voormalige Broese-pand in Utrecht. Ook horecazaak Botania is gesloten. Het gebouw, dat tegenwoordig weer Magazijn de Zon wordt genoemd, gaat opgeknapt worden. Een flink deel van het gebouw wordt uiteindelijk het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.

Het warenhuis E&co is vertrokken uit het voormalige Broese-pand in Utrecht. Ook horecazaak Botania is gesloten. Het gebouw, dat tegenwoordig weer Magazijn de Zon wordt genoemd, gaat opgeknapt worden. Een flink deel van het gebouw wordt uiteindelijk het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.

Boekhandel Broese vertrok in 2020 naar Post Utrecht. Ook de hoofdvestiging van Bibliotheek Utrecht verruilde het monumentale pand aan de Oudegracht voor het voormalige postkantoor. Om de leegte tijdelijk op te vullen, openden warenhuis Green UP en horecazaak Botania er de deuren. Green UP besloot later verder te gaan als E&co.

Nu is het pand echter weer leeg. Het warenhuis opent binnenkort de deuren aan de Lange Viestraat en neemt daar de plek in van de al een tijdje verdwenen woonwinkel Homestock.

Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Het oude Broese-pand gaat tegenwoordig weer door het leven als Magazijn de Zon. De gemeente Utrecht is eigenaar van het gebouw en begon een aantal jaar geleden een zoektocht naar een nieuwe invulling. Vorig jaar bleek dat die was gevonden, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum uit Den Haag komt naar Utrecht.

Het museum huurt zo’n 85 procent van het gebouw, voor de resterende 15 procent wordt nog gezocht naar een huurder. De culturele instelling neemt intrek in de kelder, alle verdiepingen en maar een klein gedeelte van de begane grond.

Dit jaar beginnen de voorbereidingen voor de grote verbouwing. De werkzaamheden zullen zeker nog tot eind 2025 plaatsvinden. Vervolgens kan het museum het gebouw echt gaan huren en zelf de inrichting gaan verzorgen. Ook dan zal er nog het nodige verbouwd moeten worden. Volgens de huidige planning opent het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in 2028 de deuren.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. HenQ

  Toplocatie wel voor een officiële Apple Store 😬 maar daar is Utrecht vast te dorps voor

 2. Marcel

  Pracht pand. Ben blij dat ik 1 van de 350000 utrechters ben die hier voor betaald. Het is een stukje van mij want het is van Utrecht en ik ben Utrechter in hard en kidny’s. Jammer is alleen dat ik er niets over te zeggen heb en je er alleen maar langs kan lopen en een Suske en Wiske pas in 2028 kan kopen. Maar ja, de gemeente, Utrecht, is de werkelijke eigenaar van dit pand. Die hebben het echt voor het zeggen. Alle Utrechters en ook de piepers hier zijn daar ontzettend blij mee, je zal maar zo een huisbaas hebben. Toch?

 3. Moniek

  Waarom moet dat alles zo verschrikkelijk lang duren?

 4. Wim

  Waarom de verbouw voor Utrecht en de verbouw voor het museum niet parallel uitgevoerd, dat heet samenwerken

 5. Wim

  Appstore zit al in de Walk en daar kan je goed parkeren, wat moet een appstore in het centrum.

 6. Justin

  Ik denk, Marcel, dat jij de enige Utrechter in hard en kidny’s bent.

 7. Sj

  @wim: dat is geen applestore (appstore?!?!) maar een amac.

 8. Binnenstadbewoner

  Het literatuurmuseum had gewoon in Den Haag moeten blijven. Den Haag kan dit museum goed gebruiken. Er zijn al genoeg genoeg grote musea in Utrecht. De Oude Gracht/ stadhuisbrug e.o. kan de enorme aantallen bezoekers nauwelijks aan. Het is nu al te druk van donderdagmiddag t/m zaterdagmiddag en zo wordt het nog veel drukker.

 9. Jan Sluijk

  Aloudspreekwoord:
  “De beste stuurlui, staan aan wal”

 10. W.

  Mooi dat dit er komt. Wat betreft de leegstaande ruimte zou je toch haast denken: misschien zou een boekhandel er niet misstaan…

  @Sj: Klopt, die overigens ook nog een flinke winkel op de hoek Potterstraat/Oudegracht heeft – eveneens een mooi pand. Lijkt me verder ook gewoon prima zo. Een Apple store heeft wat marginale voordelen voor bestaande gebruikers ten opzichte van een Amac, maar verder zijn het (als ik naar Amsterdam en Den Haag kijk) steriele, akelige, uit de kluiten gewassen etalages.

 11. Nina

  Nog een museum dat aan het subsidie infuus ligt 🙄

  We hebben woningnood, dus waarom een pand verbouwen voor een museum?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).