Warmtenet en warmtepomp beste alternatieven voor aardgas in Overvecht-Noord | De Utrechtse Internet Courant Warmtenet en warmtepomp beste alternatieven voor aardgas in Overvecht-Noord | De Utrechtse Internet Courant

Warmtenet en warmtepomp beste alternatieven voor aardgas in Overvecht-Noord

Warmtenet en warmtepomp beste alternatieven voor aardgas in Overvecht-Noord
Woningen en gebouwen in Overvecht-Noord kunnen het best aardgasvrij worden gemaakt met een warmtenet of warmtepomp, blijkt uit een onderzoek van de gemeente Utrecht. Overvecht-Noord is een van de wijken in Nederland die in 2030 aardgasvrij moeten zijn.

Woningen en gebouwen in Overvecht-Noord kunnen het best aardgasvrij worden gemaakt met een warmtenet of warmtepomp, blijkt uit een onderzoek van de gemeente Utrecht. Overvecht-Noord is een van de wijken in Nederland die in 2030 aardgasvrij moeten zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat een warmtenet op basis van de totale kosten de beste oplossing is voor het grootste deel van de wijk. In een klein deel van de wijk, zoals in delen van de Klopvaartbuurt, is een warmtepomp ook een oplossing.

De gemeente heeft alle inwoners van Overvecht-Noord een brief gestuurd waar de plannen in staan. De gemeente wil graag weten wat de bewoners en ondernemers in de wijk vinden van de plannen voor hun eigen woning of gebouw en stuurt een brief met een uitnodiging voor een onderzoek.

Haalbaarheid

Komende zomer moet er een concreter voorstel liggen, waarvoor het warmtenet en de warmtepomp verder worden onderzocht op haalbaarheid en betaalbaarheid. Iedereen kan vervolgens op dat voorstel reageren voordat het definitief wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

“De overstap moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk. “Het komende halfjaar onderzoeken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen straks niet meer gaan betalen dan dat ze op dat moment zouden betalen voor aardgas. Pas als we dat weten, gaan we verder met de volgende stappen.”

Klimaatakkoord

In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat in 2050 zeven miljoen woningen en een miljoen gebouwen in Nederland aardgasvrij moeten zijn. Het is de bedoeling dat in 2030 de eerste anderhalf miljoen woningen geen gebruik meer maken van het aardgasnet of klaar zijn om van het gas af te gaan.

Overvecht-Noord is de eerste wijk in Utrecht die overstapt op een duurzame manier van verwarmen. Hiervoor worden woningen en gebouwen geïsoleerd om energie te besparen, alle elektra en warmte wordt duurzaam opgewerkt en er wordt buurt voor buurt overgestapt naar aardgasvrij verwarmen van huizen en gebouwen.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
  1. Pee

    Zo’n warmtepomp moet in combinatie met vloerverwarming anders is het niet warm te krijgen.
    Daar komt bij dat je absoluut geen raam kan openzetten want dan doet hij niets meer,dus ventileren is onmogelijk.
    Ook hebben veel mensen daar de ruimte niet voor aangezien je een grote buitenunit kwijt moet kunnen.
    En binnen ook nog de ruimte van een opbergruimte nodig heb voor dat gevaarte.
    Wat stadsverwarming betreft kun je rekenen op hogere kosten vooral je eindafrekening zal bij veel mensen er in hakken.
    Waarom moeten wij van het gas af terwijl de mensen in duitsland toeslagen krijgen als ze zich op het gasnetwerk laten aansluiten?

  2. cas

    wel even dat belachelijke vastrecht afschaffen en betalen naar gebruik. Extra maatregelen nemen is niet meer rendabel bij stadsverwarming.

  3. Isabelle

    Wij van WC-eend adviseren WC-eend.

  4. HL

    We moeten er aan wennen dat het de komende jaren gewoon kouder wordt,,,binnen.

  5. HArry

    Stroomverbruik van een warmtepomp is 40.000 kwh per jaar maar je krijgt er gratis een bak herrie bij

  6. Simon

    Uitstekende plannen. Elektrisch verwarmen en warmtenetten zijn de enige fatsoenlijke oplossingen die in de 21e eeuw thuishoren.

    @Pee, omdat een groot deel van Duitsland z’n huisje nog met stookolie (!) warmstookt. Dit is nóg vervuilender dan Aardgas. Waarom ze dan nu nog op aardgas gaan overstappen? Kwestie van emotie-politiek. Heeft niets met harde cijfers en wetenschap te maken.

    @Harry, dat is een nulletje te veel..

  7. RvD

    In 2018 is Overvecht Noord aangewezen als ‘proeftuin’ met veel subsidie van het rijk.
    Nu – meer dan 2 jaar verder (!!) – heeft men bedacht dat dit het beste met een warmtenet en warmtepompen kan (geniaal!). En komende zomer (weer 8 maanden verder) komt men met een concreet plan. Dan heeft men er dus 3 jaar over gedaan om een plan (!) te maken voor 8.000 huishoudens….. De uitvoering moet dan nog beginnen….
    En over 9 jaar zouden dus 1,5 mio huizen van het gas af moeten zijn? Gelukkig hebben we miljoenen overbodige techneuten die dit werk kunnen doen….?

    Ten tweede was in 2019 8,7% van de energie duurzaam. 60% daarvan is biomassa. 30% is echt ‘groen’ (wind / zon), dus ongeveer 2,6% van de totale energie in Nederland. En dat is afgelopen 10 jaar ongeveer verdubbeld. Maar over 9 jaar moet dat naar 50%? Inclusief het afdekken van de groeiende vraag voor bijv elektrische auto’s en sterke bevolkingsgroei?

    Mooie ambities, maar zero technische kennis bij alle groene gelovigen….

    Wat overigens niet wil zeggen dat iedereen – zoals Simon – die over wil gaan op volledig elektrisch dat niet moet doen! Maar laten we gas pas afsluiten voor iedereen als de alternatieven er liggen en niet eerder….

  8. Simon

    @RvD. Het is niet relevant hoe snel we de elektriciteitsproductie kunnen verduurzamen. Elektrificatie heeft altijd zin en bereid ons voor op de toekomst. Elektriciteit wordt elk jaar groener. Dus elke warmtepomp, elektrische auto en inductiekookplaat zorgt elk jaar voor minder emissies. Als we doodleuk met gas blijven doorrommelen verandert er niks en zitten we over 20 jaar nog met die oude systemen opgescheept die onveranderd veel CO2 en stikstofoxiden uitstoten.

  9. Bernhard

    @Simon: Wat suggereert u, dat we het hele land volbouwen met zonnepanelen en windmolens? Stelt u zich het Nederlandse landschap eens voor wanneer voor 100% in de Nederlandse energiebehoefte wordt voorzien met ‘echt’ groene stroom. Ik moet er niet aan denken.

  10. Kim Berley

    Enkele jaren geleden verhuisd van een slecht geisoleerde jaren 30 woning naar een kleiner nieuw appartement met stadsverwarming.
    Wij betalen nu meer om ons huis warm te houden dan wij aan ons tochtige jaren 30 huis kwijt waren.
    Dus veel plezier met stadsverwarming,

  11. RvD

    @Simon. Heb je enige feitelijk / technische onderbouwing van je statement dat elektrificatie altijd zin heeft?

    Een HR ketel heeft een rendement van > 100% en worst case nog altijd rond de 90%. Een elektriciteitscentrale (STEG) maximaal 60%, als het ook warmte kan leveren max rond de 80%. En dit is los van de rendementsverliezen van electriciteitstransport (rond de 7%).

    Dus zolang de elektriciteitsproductie niet volledig over is naar wind en zon (en 2,5% is niet zoveel) zorgt elektrificering alleen voor meer CO2 uitstoot.

    En alle specialisten kunnen je vertellen dat een warmtepomp in een slecht geisoleerd huis niet werkt en alleen maar negatief uitpakt voor het milieu.

    Kortom begin met isoleren en niet met elektrificeren….

  12. Geenstijl@Utrecht

    Hoogleraar kraakt klimaatbeleid: ‘Stoppen met gas zorgt juist voor méér CO2’
    Het besluit om alle huizen van het gas af te halen is een grote fout van het kabinet, stelt hoogleraar energiesystemen David Smeulders. ,,De komende tien jaar zal het alleen maar leiden tot méér CO2-uitstoot. Aardgas is juist deel van de klimaatoplossing.’’

  13. Adriaan

    Politieke doelen mogen wat kosten, van de burger wel te verstaan !

    Er is immers niets zo goedkoop als aardgas en de bewezen voorraden daarvan zijn voor 250 jaar voldoende. Al het andere kost de burger meer geld.
    Meer CO2, is meer voedselproductie ,met het zelfde landbouwareaal, ideaal bij een groeiende wereldbevolking. De vergroening van het aardoppervlak neemt hier ook al 30 jaar door toe.

    Maar goed, laat de groenen lekker hun subsidie-alarm-hobbies die al 50 jaar niks opleveren in stand houden, het volk betaalt toch wel…… En dan met name die met kleine beurs worden geraakt, wat men ook zegt.

  14. woutvr

    Klinkt goed, zeker als er garantie gegeven wordt dat er door bewoners niet meer betaald hoeft te worden dan nu, bij gebruik met aardgas dus.

  15. Nina

    Met de opwarming van de aarde (klimaatverandering) waardoor het gasverbruik omlaag gaat om te verwarmen lijkt het mij voldoende om voor het douchen een boiler aan te schaffen en voor het koken een elctrische kookplaat.

    Dan kunnen we tenminste ons huis goed verwarmen, als het nog eens koud is buiten. En het is goedkoper voor bewoners.

  16. JdV

    @Simon @ Bernhard. In plaats van volbouwen met zonnepanelen en windmolens bouwen we 3 relatief kleine next-gen kerncentrales. Veilig, schoon, betrouwbaar. Niet duurder dan alle bio/wind/zonne oplossingen als je cradle tot cradle berekent. En veel plek over voor de broodnodige woningen (1 miljoen woningen tekort in dezelfde periode)

  17. Simon

    @Bernhard, bijvoorbeeld, maar wind op zee zal de voornaamste bron vormen. Maar nogmaals, ik zei juist dat het niet echt relevant is of en wanneer er 100% groene energie in Nederland is. Elektrificatie is sowieso beter.

  18. Michiel

    Je moet met je warmtepomp niet je hele huis willen opwarmen. Alleen de woonkamer met constante lage temperatuur verwarming = 30gr. De tijdelijke verblijfsruimtes met infrarood panelen met bewegingssensoren verwarmen. Warm tapwater is een lastiger verhaal.
    Het is niet het één of het ander. Een mix van technieken.

  19. Simon

    @RvD: Dat is een bekend misverstand. Je vergeet dat een warmtepomp energie uit de omgeving onttrekt. Hierdoor verbruikt een warmtepomp minder energie dan hij produceert in warmte. Deze verhouding wordt uitgedrukt met de COP-waarde (coefficient of performance). Dit is een vermenigvuldigingsfactor en ligt gemiddeld zo rond de 3,5 tot 5,0. Dit zorgt er voor dat een warmtepomp die op grijze stroom werkt minder CO2 veroorzaakt dan een gasgestookte HR-ketel. Grootschalig elektrificeren heeft daarom zelfs nu al zin.

  20. Pee

    @Simon
    Maar het is dan toch raar dat men dan ook niet op elektriciteit overgaat in plaats van gas in duitsland.

  21. Zuilen030

    Niet onbelangrijk in deze de vraag of het elektriciteitsnet alle extra belasting aankan?
    Zo niet; waar halen we het geld vandaan voor deze aanpassingen?

  22. Simon

    @Pee: Precies. Dat is ook uiterst raar. Het is helaas het gevolg van emotie-politiek en kortetermijndenken. Gasketels zijn tevens goedkoop in aanschaf. Hier staat het uitgelegd: https://www.nos.nl/l/t/2298543

  23. Simon

    @Zuilen030: Ja, dat kan. Daar wordt al hard aan gewerkt door de netbeheerders. De netcapaciteit zal meegroeien met de elektrische revolutie.

  24. Welterusten

    Bomen opstoken voor stadswarmte en warmtepompen op grijze stroom zijn volgens mij niet duurzaam te noemen. Er wordt dan veel geïnvesteerd, maar aan het energieverbruik (en dus de CO2 emissie) verandert niet zo gek veel.

    Om echt minder aardgas te verbruiken zou het veel kosten-effectiever zijn het isoleren van al je buren te betalen, dan een warmtepomp voor jezelf. Maar kennelijk gaat het daar niet om. Minder aardgas is een gevolg van onze keuzes, niet een doel op zich.

  25. Nina

    De vertrekkend directeur van Tennet zegt dat we vanaf 2025 problemen kunnen verwachten in de electriciteitstievoer, omdat de wind niet altijd waait en de zon niet altijd schijnt.

    Mss maar ff stoppen met het afsluiten van gas dan, zodat bijv. ziekenhuizen kunnen blijven doordraaien?

  26. Rietje

    Je zult in een wijk met overal warmtepompen wonen. Heerlijk die herrie dag en nacht. Superslecht idee. Eerst iets beters bedenken en dan pas de gaskraan dicht.

  27. Nina

    @Rietje

    Dat ben ik helemaal met je eens. Men wil sneller dan de ontwikkelingen en daardoor is het halfslachtig.

  28. RvD

    @Simon. De door u aangeven COPs zijn haalbaar in een combinatie van lage (water)temperatuur verwarming en relatief hoge buitentemperaturen. Een slecht/matig/redelijk geïsoleerd huis verwarmen met een watertemperatuur van 30-35 gr is onhaalbaar en douchen met die temperatuur ook niet heel fijn. Dan ben je inderdaad heel energie zuinig en efficiënt, maar zit je wel in de kou….
    Maar u weet het uiteraard beter dan een hoogleraar energiesystemen (https://www.ad.nl/wonen/hoogleraar-kraakt-klimaatbeleid-stoppen-met-gas-zorgt-juist-voor-meer-co2~ae3edac7/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F)

    Daar komt bij dat ongeveer 30% van de zonnestroom wordt opgewekt in oktober tm maart (en uiteraard niet s nachts), wanneer je je verwarming juist nodig hebt. Als het dan even niet waait dan ga jij waarschijnlijk principieel kou leiden?

    Ik wens iedereen in een oudere, niet optimaal geïsoleerde woning veel succes met z’n warmtepomp. En hoop dat principiële mensen als Simon ook echt van gas en elektriciteit afgaan en alleen zelf opgewekt energie gebruiken…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).