Was het FC Utrecht-liedje afgelopen maandag smakeloos? | De Utrechtse Internet Courant Was het FC Utrecht-liedje afgelopen maandag smakeloos? | De Utrechtse Internet Courant

Was het FC Utrecht-liedje afgelopen maandag smakeloos?

Was het FC Utrecht-liedje afgelopen maandag smakeloos?
Stadion Galgenwaard. Foto: DUIC
Jong FC Utrecht speelde afgelopen maandagavond een thuisduel tegen Jong Ajax, waarbij tijdens het duel een liedje werd ingezet met de melodie waarop in april 2015 geleden het thuispubliek in Utrecht over de schreef ging. De Telegraaf noemde het smakeloos, hoewel de tekst van het liedje dit keer anders was.

Jong FC Utrecht speelde afgelopen maandagavond een thuisduel tegen Jong Ajax, waarbij tijdens het duel een liedje werd ingezet met de melodie waarop in april 2015 geleden het thuispubliek in Utrecht over de schreef ging. De Telegraaf noemde het smakeloos, hoewel de tekst van het liedje dit keer anders was.

Tijdens het duel van Jong FC Utrecht was er beveiliging aanwezig die reageerde op het inzetten van de melodie. Al snel kwamen zij erachter dat er een andere tekst op de melodie werd gezongen. Niet het gewraakte liedje ‘Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden zij joden, want joden die branden het best.’, maar “Mijn vader zit bij ProRail, mijn moeder zit bij de NS. Samen knippen ze kaartjes, want kaartjes knippen het best’ werd gezongen op de Bunnikside.

Volgens DUIC-columnist Ben ten Boden is er door de club adequaat gereageerd: “Uiteindelijk werd niet gezongen wat wellicht werd gedacht, maar je moet op dat moment alle zeilen bijzetten. De antisemitische teksten van eerder waren absoluut verwerpelijk, maar het lijkt er wel op dat de journalist van De Telegraaf dit keer ergens op uit was.”

Ook volgens de woordvoerder van FC Utrecht, Perry Hendriks, is het gebruik van het woord smakeloos een waardeoordeel. “In mijn ogen moet journalistiek altijd objectief zijn, maar het is niet aan mij om over een journalist te oordelen.” Wel geeft Hendriks aan dat er is gevraagd om op te houden met het zingen van het lied door de duidelijke associatie met de teksten van vorig jaar. “Het melodietje an sich is niet verkeerd en de veiligheidsmensen hebben geconcludeerd dat er niets strafbaars aan de hand was. Desondanks hebben wij wel gevraagd of zij ermee wilden ophouden door de associatie met het liedje van een aantal seizoenen geleden.”

Door de dialoog aan te gaan met de supporters is het liedje uiteindelijk gestopt en lijkt het een storm in een glas water. “We hebben afstand genomen van die onwenselijke liedjes van een aantal seizoenen geleden en gevraagd aan de supporters of dit nu de associatie moet zijn die je wilt hebben.” Volgens Hendriks is de dialoog belangrijk: “Het is niet onze bedoeling om de supporters monddood te maken. Die hebben het recht om te feesten en te zingen met de norm zoals wij die op het netvlies hebben.”

Ten Boden vindt dat er van een mug een ‘levensgrote olifant’ is gemaakt: “De tekst komt niet in de buurt van wat een jaar geleden wel is gezongen. Dan vraag ik me af of er strafbare feiten zijn gepleegd, of er mensen zijn aangehouden en of het vak is ontruimd. Niets van dat alles.”

3 Reacties

Reageren
  1. Berend

    Hele slimme jongens zijn het niet. Kaartjes knippen bij ProRail?

  2. Wiebe

    Doen ze dat ook al niet bij ProRail??

  3. Luukupuuk

    De Telegraaf heeft natuurijk in 40-45 zoveel ervaring opgedaan met antisemitisme dat die krant nu best als een autoriteit op dat gebied beschouwd mag worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).