Wat betekent het sluiten van de rookruimtes in de horeca? | De Utrechtse Internet Courant Wat betekent het sluiten van de rookruimtes in de horeca? | De Utrechtse Internet Courant

Wat betekent het sluiten van de rookruimtes in de horeca?

Wat betekent het sluiten van de rookruimtes in de horeca?
De rookruimtes in de horeca moeten sluiten. Door een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam moesten alle rookruimtes zelfs per direct sluiten, maar omdat het kabinet over een detail in hoger beroep is gegaan is er een overgangsperiode van twee jaar. Verschillende cafés en discotheken hebben flink geïnvesteerd in rookruimtes sinds het rookverbod in de horeca, maar ook eventuele overlast van rokers die naar buiten moeten kan een probleem opleveren. Wat betekent het sluiten van de rookruimtes in de horeca? Dat is de vraag.

De rookruimtes in de horeca moeten sluiten. Door een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam moesten alle rookruimtes zelfs per direct sluiten, maar omdat het kabinet over een detail in hoger beroep is gegaan is er een overgangsperiode van twee jaar. Verschillende cafés en discotheken hebben flink geïnvesteerd in rookruimtes sinds het rookverbod in de horeca, maar ook eventuele overlast van rokers die naar buiten moeten kan een probleem opleveren. Wat betekent het sluiten van de rookruimtes in de horeca? Dat is de vraag.

‘Ik hou mijn hart vast’

Monique Veenswijk – ACU

“Het sluiten van de rookruimtes zal bij ons meer overlast op straat betekenen en waarschijnlijk meer klachten van de buren. Bezoekers willen dan op straat roken en daardoor moeten we extra personeel inzetten om buiten politieagentje te spelen. Ik vind het ergens begrijpelijk, maar het frustreert wel. Het is niet de meest gezonde gewoonte om te roken, maar dit is wel heel betuttelend. Je kan zelf bepalen of je wel of niet de rookruimte ingaat en er zijn bedrijven die duizenden euro’s hebben geïnvesteerd in de ruimtes. Wij hebben nu de regel dat er na 22.00 uur niemand meer voor het pand mag staan vanwege klachten voor overlast. We zitten aan de Voorstraat en daar wonen en slapen mensen. Overlast hoort er in de binnenstad tot op zekere hoogte bij, maar als mensen regelmatig naar buiten lopen om te roken wordt dat onhoudbaar. Ik zou niet weten hoe we dat moeten oplossen. Ik hou mijn hart vast en hoop op een gedoogbeleid voor horeca waar dit probleem aan de orde is.”

‘De wet is de wet, we lossen het wel op’

Lieke Timmermans – TivoliVredenburg

“Iedereen in Utrecht weet dat wij een groot gebouw hebben. Vanaf onze jazz zalen op de 9e verdieping ben je gerust 10 minuten onderweg naar beneden. Even snel een sigaretje tijdens een concert opsteken wordt dan lastig. Wij hebben nu dan ook op bijna iedere verdieping wel een rookruimte, voor zowel het publiek als voor onze artiesten. Maar ja, als de wet rookruimtes verbiedt, dan moeten wij daar natuurlijk in mee. Wij inventariseren nu de gevolgen en denken na over oplossingen. Hoe organiseren we de kaartcontrole als publiek steeds naar buiten gaat? Hoe zorgen we ervoor dat er geen overlast komt op straat? Maar ook: wat doen we met de overgebleven ruimtes? Welke kansen liggen daar? Hier bij TivoliVredenburg denken we altijd: we lossen het altijd wel op.”

‘Ik voorzie grote problemen voor Utrecht’

Erik Derksen – vicevoorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht

“Het verdwijnen van de rookruimtes kan zeer problematisch worden. Veel cafés hebben een aantal jaren geleden vol vertrouwen en goede wil fors geïnvesteerd in een plek om te roken. Ondernemers hebben ruimte gecreëerd voor hun gasten en voorkwamen daarmee ook overlast buiten. De landelijke afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland zegt – wat mij betreft terecht – dat er schadeclaims zullen worden ingediend. Ik denk dat het uitbannen van roken onomkeerbaar is, maar je moet wel bedenken dat vooral cafébezoekers nog vaak roken. Het werd zelfs gestimuleerd om rookruimtes te bouwen en dat hebben veel ondernemers in goed vertrouwen gedaan. Ik snap dat ondernemers nu zeggen: ‘we zijn misleid’. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de Nobelstraat in Utrecht: dat is al een straat waar problemen worden gevoeld door omwonenden, maar als er nog mensen buiten gaan roken wordt dat alleen maar erger. Daarnaast kan het ook gevaarlijk zijn. Er is veel doorgaand verkeer en als er dan veel mensen op straat zijn kan dat problemen opleveren. De cafés worden hiermee weer benadeeld en die hebben het al zo lastig. Er is een investering gedaan die zinloos zal blijken, misschien blijven gasten uiteindelijk zelfs weg en als stad wil je dit ook niet. Je moet het samen leefbaar houden en dan zoek je oplossingen om zo min mogelijk overlast te hebben ’s nachts. Ik voorzie daar voor Utrecht problemen.”

‘Ik heb het opgegeven me er druk om te maken’

Loes Kramer – Café Jan Primus

“De charme van het hebben van een leuk bruin cafeetje op de hoek is er eigenlijk al heel lang van af. Het is feitelijk gewoon een kwestie van afwachten geworden hoe, en op welke manier we nu weer aangepakt worden. En dan heb ik het lang niet alleen over het rookverbod. Je kunt als kroegbaas hoog en laag springen, er valt niks tegen in te brengen, het wordt gewoon allemaal doorgevoerd. Het rookverbod kwam, en vlak daarna brak de crisis uit. Dat waren best moeilijke jaren, maar het hebben van een leuke en grote rookruimte hielp. Het was wel wennen want vooral de eerste jaren was het soms drukker daar dan in de kroeg zelf. Dat het meer gasten zou opleveren als er niet meer gerookt mocht worden was een fabel! Onzin en dat wist ik ook al van tevoren. Maar wat te denken over de terrassen? Buiten het aantal zitplaatsen mogen je gasten niet lekker buiten staan met een drankje. Al meerdere malen heb ik daarvoor een waarschuwing gekregen, ook al letten we altijd goed op dat onze gasten geen overlast veroorzaken voor de buurt. En dat terwijl er honderd meter verderop in het park, vooral op zwoele zomeravonden vaak massa’s mensen zitten met kratten bier en flessen wijn. Zo ook in de binnenstad langs de singels, maar mijn gasten moeten naar binnen. Kortom, ik heb het opgegeven me er druk om te maken. Ik zie het allemaal wel en wacht af wat voor nieuwe regels en wetten ik morgen weer over me heen zal krijgen. Rookruimtes verbieden? Het zij zo. Jammer? Ja natuurlijk! Langzaam maar zeker wordt het gedoogbeleid stukje voor stukje afgebroken.”

18 Reacties

Reageren
  1. Frits

    Fijn om te lezen dat al deze horecaondernemers zo begaan zijn met de leefbaarheid op straat. Zoals Tivoli-Vredenburg, waar de gasten regelmatig op de stoep en soms zelfs op het fietspad bier staan te hijsen. Dat geeft overlast – niet de enkeling die even snel een sigaretje rookt en weer naar binnengaat. Laten we wel wezen: het overgrote deel van de horecazaken heeft géén rookruimte. En ik zie eigenlijk nergens grote groepen rokers voor de deur overlast trappen.

    En ik vind het heel sneu dat de café-eigenaren in het artikel zich zo bedrogen voelen – dat voel ik me ook. De horeca prijst zichzelf uit de markt. 2,50 – 3,00 euro voor een simpel kopje koffie, 2,75 euro voor een pilsje, 4 euro voor een flesje speciaalbier – waar gaat het nog over? Vroeger leerde ik dat de horeca werkt met een marge van 300%. Tegenwoordig is het opgeschoven naar 400%. En dat, terwijl het personeel steen en been klaagt over slechte arbeidsvoorwaarden. Dus daar zal de extra omzet niet naartoe zijn gegaan…

  2. Janneman

    Dit is het begin, er gaan nu ook stemmen op om het roken op de terrassen te verbieden.
    Gezelligheid en vrijheid verliezen het van betutteling!
    Ik ben zelf geen roker en niet roken in restaurants en kroegen vind ik terecht maar het verbieden van roken in rookruimtes en op terrassen gaat te ver.
    Nu zullen er ongetwijfeld weer mensen in de pen klimmen en schrijven dat roken ongezond is en dat de kosten van de gezondheidszorg de pan uitrijzen maar voor dat je reageert ga bij je zelf eens na of je niet te veel eet en/of drinkt of te weinig beweegt, kortom iedereen heeft zijn/haar/onzijdig tekortkomingen.

  3. Yoshua

    Simpel op te lossen wanneer de gemeente 150 extra handhavers aanneemt.
    Laten we roken op straat gewoon verbieden.
    Rokers op straat een boete opleggen van € 500.- en bij de derde keer zes maanden cel.
    Zo redt je enorm veel rokers van een extreem pijnlijke dood.
    Rokers zijn verslaafden en die moet je daarom ook gaan behandelen als verslaafden.

  4. Patje

    Sinds de invoering van het verbod was duidelijk wat de wetgever beoogde. In 2014 werd dat nog eens bevestigd door de rechter. Tot 2018 heeft een groot deel van de horecaondernemers niet willen geloven dat het verbod zo ver reikt. Stellen dat je vol vertrouwen hebt geïnvesteerd in rookruimtes is je kop in het zand steken. Heeft horeca Nederland de leden zelf wel goed geïnformeerd? Of was hier sprake van een bewust risico.

  5. Henk

    Ik zie dit als een stap in de goede richting. En denk dat het goed is als roken volledig wordt verboden op termijn.

    Ik geloof wel dat mensen hun eigen keuzes moeten kunnen maken. En daar hoort ook de keuze voor zelfvernietiging bij. Het is weliswaar niet zo efficient als 20 hoog van een flat afspringen, maar de cijfers liegen er niet om.

    Maar daar ligt ook gelijk het probleem. De rokers kiezen helemaal niet voor zelfvernietiging. Ze kiezen niet voor een veel te vroege langzame en pijnlijke dood. Nee, ze kiezen voor die ene sigaret tijdens dat momentje rust. Het gezellig staan kletsen in de kroeg met een peuk in handen of die kleine beloning voor zichzelf na een half uurtje hard werken.

    De kern is dat geen enkele roker gelooft dat hij dood zal gaan door het roken. De roker zal zeggen dat hij of zij wel verwacht te sterven door roken of dat in ieder geval de kans aanwezig is. Maar diep van binnen geloven ze dat zij niet diegene zullen zijn die ziek worden. Dat is voor iemand anders.

    Bij dit soort discussies moet ik altijd denken aan het, toendertijd, verplicht stellen van het dragen van een gordel in de auto. Het dragen van een gordel is zeer effectief gebleken bij het voorkomen van letsel bij een botsing. Maar toch waren er genoeg mensen die hem niet droegen. We hadden toen ook met z’n allen kunnen zeggen: je bent niemand tot last als je hem niet draagt, en je moet het ook zelf maar weten. Dat is niet gebeurd. En nu vinden we het heel normaal om de gordel om ondanks het feit dat de meesten hem waarschijnlijk nooit nodig zullen hebben.

    Laten we hetzelfde doen met roken. Over 10 jaar weten we niet meer beter en lachen we om die enkeling die nog rookt, net zoals we nu moeten lachen om die ene gekke kennis die volhoudt dat je beter geen gordel kan dragen omdat hij iemand kent waarvan het neefje van de buurman een auto-ongeluk juist heeft overleefd omdat hij er geen om had.

  6. Sjonnie

    Roken veroorzaakt jaarlijks 20.000 doden,,plus 2000 meerokers
    Cafe uitbaters moeten er voor zorgen dat omwonenden geen last hebben van hun verdienmodus

  7. Fred

    Horeca bedrijven bezoek ik alleen even met mooi weer als ik onderweg dorst heb. Al dat gezanik en die regeltjes heb ik mijn buik van vol. En die KHN lobbuclub was me indertijd al veel te buigzaam richting overheid met dat anti-rook geneuzel.

  8. MH

    @Frits
    Je bent geen horeca fan dat is wel duidelijk..,niet gehinderd door enige kennis van zaken voert niet de feiten kennis maar blinde emotie slechts boventoon

  9. Bill

    Tivoli, investeer in een buitenruimte voor de rokers op het dak. In een mooie hoek met uitzicht kan het tevens als terras en uitzichtpunt dienen.

  10. Gerard Brugmans

    Al dat gepruttel over de betutteling van rokers wordt zo langzamerhand een beetje lachwekkend. Als je nu nog niet snapt dat roken verschikkelijk foute boel is heb je wel heel lang onder een steen geleefd. Maar zelfs als de volksgezondheid je kennelijk een zorg is moet je in ieder geval om commerciële redenen anticiperen op de toekomst. Ondernemers die nog steeds niet begrijpen dat ze beter kunnen vernieuwen in plaats van vasthouden aan vorige eeuwse gewoontes zijn dus eigenlijk een dief van hun eigen portemonee.

  11. cas

    @ Henk, de gordel heeft niet de keuze voor autorijden weggenomen. Een verbod op roken doet dat wel. Hele rare vergelijking die niet klopt.

    En wil je werkelijk zo denken… wat betreft alcohol, het verkopen van hamburgers, genetische gemodificeerde voedingsmiddelen? Zijn ook allemaal erg gevaarlijk, kankerverwekkend en extreem dikke mensen zijn ook onsmakelijk om naast te zitten… . De vrijheden, van een liberale vrije maatschappij verdwijnen tegenwoordig erg snel door kleine jank groepjes.
    Ik zeg niet dat we het moeten stimuleren, maar het is wel de kleinzerigheid waarmee tegenwoordig wordt geregeerd en het enige wat bestuurders tegenwoordig kunnen verzinnen zijn verboden… geen oplossingen.

  12. Frits

    @MH
    Niet gehinderd door enige kennis van zaken? Hum. Misschien bedoel je jezelf?

    Even van feiten, van het CBS. Die zullen het wel weten, toch?

    De gemiddelde prijs voor een glas bier in de kroeg was in 2000 € 1,28 en in 2017 € 2.,59. Echter wanneer we de € 1,28 alleen verhogen met de inflatie, dan zou je verwachten dat de prijs voor een glas bier anno nu € 1,72 zou kosten. Het zit ‘m vast niet in de inkoopprijs, want de prijs van bier in de winkel is in dezelfde tijd nauwelijks gestegen, zelfs minder dan de inflatie. Een liter bier kostte in 2000 in de winkel gemiddeld € 1,17 en in 2017 € 1,48, terwijl je op basis van de inflatie € 1,60 zou verwachten.

    Conclusie: Waar je in 2000 voor de prijs van een pilsje drie flesjes bier in de supermarkt kon halen, koop je tegenwoordig maar liefst vijf flesjes bier in de winkel.

  13. Santé

    @ Bill,

    Je vergeet dat de overgrote meerderheid van de mensen niet meer zit te wachten op rokers en rook als vies en storend ervaren. Het café-bezoek is zeker in een stad als Utrecht helemaal niet teruggelopen door het rookverbod binnen, integendeel.

    Wat wel veel gebeurd is dat mensen die last hebben van rook, rokers mijden op terrassen (en er daardoor misschien wel niet meer komen), je boort dus een hele nieuwe doelgroep aan die nu het café mijdt bij een rookverbod. Mensen die nu (soms gedwongen door ademhalingsproblematiek) binnen en thuis blijven.

    Rokers de beste plekken geven is al helmaal commercieel gezien je eigen graf graven.

    Weg met de gore rook en de gore rokers.

    En dat geluk over dat rokers zo gezellig zijn….het zijn over het algemeen vieze grauwe stinkende mensen, die ongevraagd rook in je gezicht blazen (waar je niet op zit te wachten) en die gelet op de discussies de laatste jaren vrij veel klagen en zeuren. 😉

  14. Pieter

    Ik kreeg op een terras te horen kunt u hier niet weggaan want ik kan niet tegen de sigarettenrook..ik heb geantwoord gaat u lekker binnen zitten want ik mag er niet meer komen u en copaenen hebben ons naar buiten gejaagd..sigaar uitmaken absoluut geen optie!!

  15. Rob H.

    @Frits: Appels met peren. Kroegen kopen het bier per fust en een literprijs van een fust is hoger dan dat van flesbier: zo rond the Eu. 2,80. En is behoorlijk gestegen, de afgelopen jaren. Dus je berekening gaat niet op.

  16. Luuk Upuuk

    Rob H. is me net voor met zijn opmerking aan Frits. Als ex-roker stoor ik me tegenwoordig vreselijk aan sigarettenrook (ja ik ben er zo een), dus roken buiten verbieden zou ik prettig vinden. Maar een specifiek rookhok, waar ik geen enkele last van ondervind, zie ik geen probleem in. Alhoewel die wet er door de polderkolder gekomen is om het personeel tegen 2e-hands sigarettenrook te beschermen, zie ik vaak óók personeel even de rookruimte ingaan.

  17. Reactionaire rechtse zak.

    Een landelijk totaalverbod op roken is onzinnig als je jezelf als Europees land ook wil handhaven op de lucratieve (Aziatische) toeristenmarkt.
    Een Chinese gast verbieden zijn of haar sigaretje te roken?
    Succes er mee.

    Hoewel onze vermetele handhavers niet de kantoorruimte van de ceo’s zullen aandoen.
    Nederland als Land van internationale handel waar een totaalverbod op roken geldt?
    Succes er mee.

  18. MH

    @Frits
    Nou vooruit dan nog maar eens: de door u vergeleken prijzen stroken niet met die van de Horeca.
    Zij betalen gemiddeld 3,60 per liter incl btw inkoop
    Dat was in 2000 omgerekend in euro ongeveer 1.40 inkoop .. maar vergelijk gerust met de supermarkt indien u daar blijer van wordt. Daarnaast was het me niet duidelijk wat de bier prijs met het rook beleid heeft te maken waar het hier om ging.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).