Wat doe jij nu? Floris de Gelder | De Utrechtse Internet Courant Wat doe jij nu? Floris de Gelder | De Utrechtse Internet Courant

Wat doe jij nu? Floris de Gelder

Wat doe jij nu? Floris de Gelder
Fotograaf: Arjen Veldt
Bekende en minder bekende Utrechters werken in de luwte vaak aan bijzondere projecten. DUIC zoekt deze mensen op en vraagt waar ze precies mee bezig zijn. In deze aflevering: Floris de Gelder. “Directeur zijn van Paleis Soestdijk, dat is eigenlijk mijn droombaan.”

Bekende en minder bekende Utrechters werken in de luwte vaak aan bijzondere projecten. DUIC zoekt deze mensen op en vraagt waar ze precies mee bezig zijn. In deze aflevering: Floris de Gelder. “Directeur zijn van Paleis Soestdijk, dat is eigenlijk mijn droombaan.”

Waar kunnen mensen u van kennen?

“Van Museum Speelklok, waar ik vijf jaar lang directeur ben geweest en veel mensen heb rondgeleid. Verder ben ik wethouder Economie en Cultuur geweest bij de gemeente Utrecht en zes jaar lang voorzitter van het Utrechts Oranjecomité, van waaruit de Oranjeviering ondersteund wordt. Ook was ik de afgelopen vijf jaar directeur van het Utrecht Science Park, de Uithof. Ik ben geboren in Kanaleneiland, opgegroeid in Friesland, op mijn achttiende teruggekomen naar Utrecht en er niet meer weggegaan. Ik heb rechten gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Tegenwoordig woon ik op de Herenstraat bij de Oudegracht en daar hoop ik nog heel lang te blijven.”

Waar bent u op dit moment mee bezig?

“Ik heb het druk met twee dingen. Het ene is mijn voorzitterschap van Industrievereniging Lage Weide, het andere is Paleis Soestdijk. Die hebben op zichzelf weinig met elkaar te maken, maar ik ben op beide posities terechtgekomen dankzij mijn eerdere werkervaring. Ik werk nu voor de Lage Weide omdat ze op zoek waren naar iemand met relevante bestuurlijke ervaring: in dit geval was dat mijn ervaring op het Utrecht Science Park. De 18.000 mensen die er werken zijn belangrijk voor de stad en het verhaal van dit gebied moet goed in de markt gezet worden. Net als op het USP moet de verbinding gelegd worden tussen verschillende partijen die niet altijd dezelfde taal spreken. Dat ze allemaal Nederlands spreken, betekent niet dat ze elkaar ook begrijpen. Ik vind het leuk om die vertaalslag te maken.”

U heeft al veel gedaan. Wat is het leukste?

“Directeur zijn van Paleis Soestdijk, dat is eigenlijk mijn droombaan. Al jaren volgde ik het nieuws rond deze bijzondere plek. Wat ik er zo spannend aan vind, is dat je een combinatie krijgt van het oude en het nieuwe verhaal, dat het paleis een museale functie krijgt maar er ook horeca en kennisinstellingen bij betrokken zijn. Alle ervaring die ik tot nu toe heb in het bedrijfsleven, de kennis- en cultuursector en de politiek komt in dit project samen. Daar geniet ik van. Daarnaast voel ik me verbonden met het paleis, ik kan er mijn hart ophalen. Het is geweldig om bezig te zijn met het behoud en de toekomst van dit iconische bouwwerk.”

U heeft het er maar druk mee, hoe besteedt u uw vrije tijd?

“Ik werk veel, maar ga ook graag weg. Wat ik zeer interessant vind, is het verkennen van gebieden waar mensen niet zo gauw komen. Ik was bijvoorbeeld bij de huldiging van Kim-Jong Un in Noord-Korea. Op dit moment ben ik geïnteresseerd in de voormalig Sovjet Unie: Armenië, Moldavië, Kazachstan, Transnistrië, Nagorno Karabach. Het gaat om politiek en geschiedenis, de organisatie van een maatschappij, over ongemak en over onvrijheid. Ik voel me dan ontzettend bevoorrecht; wij hebben het in Nederland heel goed. Dat is ook wat me drijft in mijn werk. Of het nu gaat om een museum, Utrecht Science Park, Paleis Soestdijk of de Lage Weide – ik besef dat we kansen, mogelijkheden en middelen hebben in een veilig land en dat we daar iets moois van moeten maken. We moeten er zuinig op zijn en er hard voor blijven werken.

1 Reactie

Reageren
  1. Armand Leenaers

    Knap hoe Floris De Gelder zichzelf blijft vernieuwen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).