Wat gaat er gebeuren met het bijzondere gebouw De Munt? Wat gaat er gebeuren met het bijzondere gebouw De Munt?

Wat gaat er gebeuren met het bijzondere gebouw De Munt?

Wat gaat er gebeuren met het bijzondere gebouw De Munt?
De Munt in Utrecht. Archieffoto: Robert Oosterbroek
Het bijzondere gebouw De Munt in Utrecht is jaren gebruikt voor de productie van geld, maar dat gebeurt tegenwoordig in Houten. Na ruim honderd jaar is het dus tijd om een nieuw plan voor het Rijksmonument te bedenken. Daar heeft de gemeente nu een document voor gemaakt waar de kaders instaan voor de toekomst.

Het bijzondere gebouw De Munt in Utrecht is jaren gebruikt voor de productie van geld, maar dat gebeurt tegenwoordig in Houten. Na ruim honderd jaar is het dus tijd om een nieuw plan voor het Rijksmonument te bedenken. Daar heeft de gemeente nu een document voor gemaakt waar de kaders instaan voor de toekomst.

De eigenaar van het complex, AG APF, heeft eerder zelf een plan gemaakt waarin hun ambities staan. De gemeente heeft nu de bouwenvelop gepubliceerd. Dit is een document met randvoorwaarden waar verdere plannen aan moeten voldoen en geven dus richting aan de toekomst voor het monument.

Mix van functies

Het Muntgebouw gaat gebruikt worden voor allerlei doeleinden. Een grote mix van functies als horeca, waaronder een boetiekhotel, werkruimten, bijeenkomsten, vergader- en congresruimtes en plek voor sport, culturele en maatschappelijke projecten. Mogelijk komt er een horecaterras in de monumentale tuin.

Het hotel is overigens nog onzeker, omdat er veel voorwaarden aan verbonden zijn. Ook zijn er plannen om in de voormalige Dienstwoning drie nieuwe appartementen te bouwen.

Monumentale waarde

De Munt is een Rijksmonument waarbij de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde belangrijk zijn. Dat moet meegenomen worden in de plannen. Zo staat in de bouwenvelop bijvoorbeeld dat een eventuele horecazaak de monumentale waarde niet mag schaden. Er zijn ook een aantal bijgebouwen, die minder monumentale waarde hebben.

In de bouwenvelop staat dat het gebouw meer open moet worden voor de stad, en zo van betekenis wordt voor de buurt, de stad, maar ook voor een breder (inter-)nationale doelgroep. Er staat geschreven: “Ontmoeten binnen het gebouw is belangrijk voor de stad en voor het functioneren van het gebouw in de wijk; het Muntgebouw moet straks functioneren als een semipublieke plek. Omdat het Muntgebouw op een bijzondere plek in de stad ligt, vraagt deze locatie om een uniek concept.”

Hoe nu verder?

De gemeente heeft in 2019 al meerdere bijeenkomsten georganiseerd met de buurt. Ook is de bouwenvelop voorgelegd aan de stad. Daar zijn reacties opgekomen en verwerkt in het huidige plan. De volgende stap is dat de initiatiefnemer een aanvraag doet om het bestemmingsplan te wijzigen. Dat moet dit jaar nog gebeuren. Daarna kan gestart worden met het realiseren van de plannen.

Zelf de bouwenvelop bekijken? Dat kan in deze pdf.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. TeringJantje

    “Een grote mix van functies als horeca, waaronder een boetiekhotel, werkruimten, bijeenkomsten, vergader- en congresruimtes en plek voor sport, culturele en maatschappelijke projecten.”

    Dat zal storm lopen in corona tijd! Goed idee! En gezien het vaccinatiebeleid in Nederland staat die Munt de komende jaren nog wel leeg.

  2. Westside

    Mooi plan! Het is een fantastisch gebouw en fijn dat het een open karakter krijgt voor de buurt. Laat maar komen dat zonnige terras!

  3. M.Schwencke

    Envelop giroenvelop , maar een bouwenvelop? Zijn de ambtenaren weer bezig?

  4. Pieter

    @TeringJantje Het duurt nog wel even voor ze gaan verbouwen en nog langer voor het klaar is. Tegen die tijd is de coronacrisis slechts een herinnering, in leven gehouden door wat achtergebleven pijlen van plakband op de vloer van de buurtsuper, een mondkapje onderin je sokkenla en een tweedehands spatscherm op marktplaats.

  5. Herman

    wow, wat een prachtige foto!
    Een van de mooiste plekjes van de stad.
    Daarnaast in de zomer hét stadsstrand en in de winter dé schaatsplek van onze stad.

    Doe maar met het gebouw wat je wilt, zolang de buitenkant en omgeving maar onaangetast blijven.

  6. Koel Hoofd

    Het is een mooi monumentaal pand op een goede locatie.
    Waarom moet nou weer de sector vermaak en beleving beslag leggen op een pand/locatie wat hele mooie appartementen zou kunnen opleveren?
    Weer eens wat anders dan een betonnen kooi op de bovenste duurzame verdieping.

    Die hele sector vermaak en beleving vol microbaantjes ligt al een jaar aan het infuus van de belastingbetaler en zal daar voorlopig nog wel aan blijven liggen.
    Totdat het onbetaalbaar wordt om deze te onderhouden en dan moeten al die hoogopgeleide parttimertjes een vak gaan leren om hun brood te verdienen.
    Het staat nu al vast dat de overheid gaat ze daarbij helpen, met dank aan Koolmees D66 die budget beschikbaar stelt voor omscholing naar essentiele beroepen. Dat maakt de sector vermaak en beleving niet essentieel en al helemaal niet noodzakelijk….

    Intussen begint het er heel sterk op te lijken dat corona een blijvertje is waar tegen we jaarlijks allemaal een prik moeten halen…. als we elkaar nog in levende lijve gedoceerd willen kunnen blijven ontmoeten…

  7. Ted Danson

    Dank Pieter, voor deze nuchtere en opbeurende woorden. Ik heb dit nodig.

  8. Elsjefiederelsje

    En zo wordt alles varkwanseld.

  9. Carmen

    Ah Koel Hoofd, eindelijk iemand die het voor de vastgoedsector opneemt! De sector waar nette mensen op een eerlijke manier een bescheiden boterhammetje verdienen. De struggle is real, door dat boeventuig met microbaantjes, die alle toplocaties in de schoot geworpen krijgen, en zo schatrijk worden.

  10. buurtbewoner

    Waldorf Astoria aub

  11. Pee

    Nog meer horeca je kan de stad door alle horeca nauwelijks nog zien.

  12. arjan S

    Ik denk toch dat dit pand niet ten prooi mag vallen aan allerlei comercieele partijen.
    Dit is zo cultuur historisch. De Munt, de geldpers van nederland.
    Buiten de mechanische munt persen die al bijzonder zijn, moet dit gebouw behouden worden als museum van het Geld, de Munt.
    Historie van florijn tot bitcoin. hoe nederland de beurs en aandelen uit vondt in de VOC tijd en de Tulpen Bubble. En of dit nog wenselijk is in de toekomst!

  13. Wim

    Arjan, muntmuseum is een paar jaar geleden juist gesloten. In hun wijsheid hadden onze overheden daar geen centen meer voor over.

  14. Scherpschutter

    @Wim

    Het publiek had er geen centen voor over Wim. Alleen slechte ideeen vragen om subsidie. Een geldmuseum is een slecht idee. Was het een goed idee dan verdiende een ondernemer er wel goed geld aan.

    En sowieso: geldkennis doe je niet op in een overheidsmuseum. Wel het allerlaatste dat een overheid wil is een bevolking met verstand van geld.

  15. cas

    ik krijg altijd een beetje oprispend maagzuur van die cultuur termen.

  16. Kadoendra

    Het gebouw de Munt is een mooi gebouw, alleen het uitzicht op die enorm lelijke woonbootdozen is niet om aan te zien!

  17. Momo

    Het monumentale karakter van het pand is binnen al aardig aangetast door aanpassingen die de zalenverhuurder heeft doorgevoerd, waaronder infantiele graffitischilderingen.

  18. bawang putih

    Karel V de 2e

  19. Cico

    Ik zeg: nog een jeu de boule bar erin. Kan er niet genoeg van krijgen

  20. Trol

    Kijk even naar de oude munt in Berlijn. Mooie tentoonstellingen en goede feesten zo nu en dan. Gaat prima samen.
    Hopelijk komt er in de munt niet van die Hollandse horeca. Een conceptje en dresscode overhemd met kleurtje in je kraag. Iets dat hip oogt en daardoor jonge moeders aantrekt voor een glaasje wit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).