Wat gaat er gebeuren met het brugwachtershuisje bij de Oranjebrug in Utrecht? Wat gaat er gebeuren met het brugwachtershuisje bij de Oranjebrug in Utrecht?

Wat gaat er gebeuren met het brugwachtershuisje bij de Oranjebrug in Utrecht?

Wat gaat er gebeuren met het brugwachtershuisje bij de Oranjebrug in Utrecht?
Het brugwachtershuisje bij de Oranjebrug in Utrecht ligt er nu nog verlaten bij, maar daar moet straks verandering in komen. De gemeente start namelijk een proef waarbij iedereen een plan in kan dienen om zelf een activiteit te starten in het huisje.

Het brugwachtershuisje bij de Oranjebrug in Utrecht ligt er nu nog verlaten bij, maar daar moet straks verandering in komen. De gemeente start namelijk een proef waarbij iedereen een plan in kan dienen om zelf een activiteit te starten in het huisje.

Het brugwachtershuisje ligt er niet alleen verlaten bij, maar ook enigszins verborgen. Voorheen was dat anders want toen stond er nog een gebouwtje op, vanwaar de brugwachter de omgeving in de gaten kon houden. Het huisje is eigendom van de gemeente en al enige tijd niet in gebruik.

Tekst loopt door onder afbeelding

Bron: Het Utrechts Archief

Zonde

“Dat is natuurlijk zonde van de ruimte. Daarom is het huisje uitgekozen als proef, waarbij de gemeente iedereen uitnodigt om in dit ongebruikte gebouwtje zelf een activiteit te starten. Hiermee willen we de buurt samen met de bewoners levendiger maken”, is te lezen in een brief aan omwonenden.

Voordat het zover is worden eerst de voorwaarden opgesteld waaraan de activiteiten moeten voldoen. Op 9 januari wordt daarom een bijeenkomst georganiseerd om hierover te praten met onder andere omwonenden. “Als de voorwaarden klaar zijn, verwerken we deze in een uitnodiging. Daarin staat ook hoe mensen hun plan voor het brugwachtershuisje kunnen insturen.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Stemmen

Bewoners van Hoograven en Rivierenwijk – de wijken die door de Oranjebrug met elkaar worden verbonden – mogen vervolgens op de plannen stemmen. De winnaar mag het plan daarna uitvoeren en de kosten hiervoor liggen ook bij de winnaar.

De gemeente geeft tot slot aan het belangrijk te vinden dat burgerinitiatieven net zoveel kans maken als bijvoorbeeld investeerders. “We zien dit proces dan ook als een proef om te kijken hoe we burgerinitiatieven kans kunnen geven.”

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiven op z'n gemakkie

  Iemand wilde er ooit een ijssalon in beginnen, maar dat is niet van de grond gekomen. Het is niet echt een straat waar veel voetverkeer komt; het is een kale plek met veel verkeer en auto’s, dus ik denk dat dit soort plannen niet op veel uitdraaien.

  Eerst maar es die Jutfaseweg een fietsweg maken, en dat autoverkeer wat weg krijgen (uiteindelijk zelfs met een knip in de Jutfaseweg). Als dan in de toekomst uiteindelijk de omgeving wat voetgangersvriendelijk is, dan kunnen ze het hier nog eens over hebben.

 2. M.M.Meijers

  Mooie herinnering van heel heel lang geleden. Hoop dat het een bestemming krijgt overeenkomstig de wens van de Gemeente Utrecht

 3. Abe

  Ik dacht direct aan een eerder artikel hierover met het plan hier een ijssalon te beginnen. Artikel opgezocht, schrik ervan dat dit al weer bijna 10 jaar geleden was:
  https://www.duic.nl/algemeen/draagvlak-gezocht-voor-nieuwe-bestemming-brugwachtershuisje-rivierenwijk/

 4. Pieter

  Waarom gaat het over een huisje terwijl er alleen nog maar een betonnen basis ligt? (Of zit er nog een verdieping onder?)

 5. Marcel 59

  Hoe groot is die ruimte wel niet, dat je daar twee hele stadswijken over laat meepraten?

 6. Statler

  Ik heb uit de link van @Abe begrepen dat er nog iets van een kelder is. Mogelijk een techniekruimte met opslag? Maar het lijkt me dat er behoorlijk geinvesteerd moet worden om iets van die lokatie te maken.

 7. Wim

  @Baliekluiver,
  Een knip in de juthphade weg wil jij Utrecht helemaal onbegaanbaar maken, allemaal omrijden dus extra stikstof en CO2 verspreiden

 8. Pascal van Wijk

  Er gebeurt zoveel in de wereld momenteel oorlogen en klimaat, ik snap niet dat een kranten medium en bepaald publiek hier zo mee bezig is. Als belasting betaler verwacht ik dat de gemeente dit keurig met de opgebouwde kennis van zijn inwoners dit prima zelf kan oplossen. Het is een raar verschijnsel, burger mag meedenken maar de gemeente bepaald. Zonder van onze tijd die we veel beter kunnen besteden. En de gemeente die gratis meelift op ingewonnen adviezen waarvan de winsten niet terug te zien zijn in kortingen. Voor wat hoort wat lijkt mij heel normaal. Of wonen er soms alleen nog maar wappies in deze stad

 9. Ron

  Levendiger maken! Kom kijken op een zomerdag hoe levendig het is op het naastgelegen grasveld! Mooi huisje om een handhaversplek van te maken kunnen ze gelijk de gevaarlijke situaties van van de brug en oude sluis springende jongeren naast boten in de gaten houden!

 10. Binnenstadbewoner

  Mooie plek voor een kapper

 11. Joost

  Wat een waanzin. Jaren heeft er iemand getrokken aan het maken van een publieke plek op deze plek, een ijssalon. Gesprekken met de gemeente zijn er geweest en nu…? Nee we gaan niet verder met een leuk en goed initiatief op deze plek, we gaan een oproep doen zodat iedereen die een idee heeft zich mag aanmelden, en de bewoners om de hoek mogen kiezen wat ze leuk vinden. Wat een ongelofelijke slap in de face voor deze ondernemer, die hier jaren moeite en energie in heeft gestoken. Zeker een gevalletje dat iedereen (ook de Hongaarse slager of de Finse snoep verkoper) ook een kans heeft. Hoe moeilijk is het om goed initiatief te belonen gemeente Utrecht?

 12. Ans

  Snap het niet, het huisje is al weg? Alleen nog de plek van het huisje is nog over…

 13. Krakend Gebit

  Ik zou niet weten hoe je die plek commercieel kunt gebruiken en misschien moet je dat ook helemaal niet willen.
  Maak er anders een mooi verlicht kunstwerk van. Fleurt iig de boel een beetje op.

 14. Ingenieur

  Eens kapper of barbier die op afspraak werkt. Ben je minder afhankelijk van wie er langsloopt.

 15. buurtbewoner

  mss iets voor funda? een knusse studio gelegen aan het water?
  op loopafstand van het centrum

 16. buurtbewoners

  Het is een mooi onderkomen voor een paarse Krokodil zo te lezen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).