Wat gebeurt er straks met Tivoli Oudegracht? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant Wat gebeurt er straks met Tivoli Oudegracht? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant

Wat gebeurt er straks met Tivoli Oudegracht? Dat is de vraag

Wat gebeurt er straks met Tivoli Oudegracht? Dat is de vraag
Als Tivoli Vredenburg volgend jaar de deuren opent is Utrecht een prachtig muziekcentrum rijker. Maar ook een belangrijk popcentrum armer. Een pand met een fenomenale historie en een unieke sfeer lijkt zijn functie te verliezen en plaats te moeten maken voor…Ja voor wat eigenlijk? Appartementen? Een Blokker? De SP vindt dat daar op de Oude Gracht een kunst en cultuurcentrum moet komen en trok  aan de bel. Het college denkt na en ziet vooralsnog  haken en ogen. Wat gebeurt er straks met Tivoli Oudegracht? Dat is de vraag.

Als Tivoli Vredenburg volgend jaar de deuren opent is Utrecht een prachtig muziekcentrum rijker. Maar ook een belangrijk popcentrum armer. Een pand met een fenomenale historie en een unieke sfeer lijkt zijn functie te verliezen en plaats te moeten maken voor…Ja voor wat eigenlijk? Appartementen? Een Blokker? De SP vindt dat daar op de Oude Gracht een kunst en cultuurcentrum moet komen en trok  aan de bel. Het college denkt na en ziet vooralsnog  haken en ogen. Wat gebeurt er straks met Tivoli Oudegracht? Dat is de vraag.

 

“Een door en door Utrechts museum”

Ingmar Heytze, Nederlandse dichter en schrijver vindt dat het pand ingenomen moet worden door een Klein Museum voor Utrechtse Kunst: “Wat zo’n museum zou moeten zijn? Om maar een paar eerste invallen te noteren: een plaats waar het beste werk van Utrechtse kunstenaars van de laatste 150 jaar gewoon op zaal hangt, zoals het hoort. Een galerie waar werk van jonge Utrechtse kunstenaars kan worden aangeschaft. Een fonds waaruit jaarlijks voor een ton in euro’s aan relevante Utrechtse kunstwerken kan worden aangekocht. Een organisatie die nauw samenwerkt met het Centraal Museum en andere Utrechtse kunstinstellingen voor samenwerking en uitwisseling van werken. Conservatoren die een goed contact hebben met de Utrechtse kunstenaars zelf, om diezelfde reden. Kortom: een door en door Utrechts museum.

“Ik geloof in flexibiliteit en ben niet tegen veranderingen.”

Jeroen Pater, standup comedian en oprichter van het Comedyhuis, houdt zich aanbevolen als er een invulling culturele invulling voor het pand wordt gezocht: “De Spiegelbar is één van de fijnste plekken voor stand-up comidean. Een intieme zaal voor minder dan 200 man, een laag plafond, goede techniek en lichten en een podium dichtbij de mensen. Dat vind je niet zo snel ergens anders. Toch geloof ik in flexibiliteit en ben ik niet tegen veranderingen. We moeten meegroeien met de tijd en als er in Vredenburg een nieuw podium ontstaat is het niet zo dat het podium ‘verdwijnt’, het verandert alleen van locatie. Mochten er initiatiefnemers zijn die zich hard willen maken voor een cultuurhistorisch behoud van Tivoli de Oudegracht houd ik me zeker aanbevolen.”

“Creatief Utrecht inzetten voor tweede leven Tivolipand”

Marit Overbeek, initiatiefnemer Rotsoordbrug en redacteur bij vakblad De Architect, heeft wel honderd ideeën: “Eigenlijk dacht ik met mede-Rotsoordbrug-initiatiefnemer Ron Buiting vaker na over een nieuw leven voor de Neudeflat dan over de herbestemming van het Tivolipand aan de Oudegracht. Vreemd eigenlijk, want op elk Utrechts feestje is het nieuwe Muziekpaleis onderwerp van gesprek en dan vooral hoe raar het is als je voor concerten straks niet meer naar het oude vertrouwde Tivoli fietst. Ondanks het geklaag over het klotegeluid en de onmogelijke zaal-met-kuil, ken ik de nostalgische gevoelens van mijn vrienden. Tivoli Oudegracht was zeker niet het beste poppodium, eigenlijk was de bovenzaal Tai (nu de Spiegelbar) leuker, maar het was wel de plek waar we dansten, dronken, flirtten, ouwehoerden en ‘lifechanging’ concerten beleefden. Een nieuwe functie zal nooit het roemruchte verleden van het door velen geliefde pand recht doen. Maar het gebouw leeg laten verkommeren is nog erger. Laten we nadenken over de functies die nu aan de Oudegracht ontbreken. Open het dak en maak er een groen stadsparkje van, met kiosk of paviljoen waar foto’s van het oude Tivoli hangen. Bouw er seniorenappartementen in met een knus koffietentje in het hart, waar jong en oud elkaar ontmoeten. Of transformeer het tot een betaalbaar boetiekhotel met Berlijnesque-rauw interieur. Alles kan. Ontwerpers, kunstenaars, architecten en onconventionele ondernemers draaien er hun hand niet voor om. Om ze te helpen, zouden architectuurcentrum Aorta en de gemeente een prijsvraag kunnen uitschrijven om meer plannen te genereren. Als een koninklijk paleis een hippe universiteitsbieb-met-café kan worden, zoals Lodewijk aan de Drift, en een sojafabriek een cultureel centrum, zoals Cereol, zijn er ook kansen voor Tivoli.”

“Winkels openen in dat pand is naïef met zoveel leegstand.”

Jeroen Vedder, mede-eigenaar van Plato Voorstraat, ziet het liefst dat dit gebouw als poppodium behouden blijft: ” Ik hou een beetje van dat pand, en kom er al sinds de krakerstijd van 1979. Ik heb er zelfs mijn vrouw ontmoet! Winkels openen in dat pand? Dat lijkt me een beetje naief op dit moment met zoveel leegstand.”

“Ik ben benieuwd naar alle suggesties!”

Sander van Waveren, fractievoorzitter CDA Utrecht, heeft zelf nog niet zo’n beeld bij de mogelijkheden van het pand: “De reden dat het podium moet verplaatst naar een andere locatie is vanwege de overlast die het op die plek met zich meebrengt. Maar ik vind het een goede vraag, misschien zitten hier goede suggesties bij die ons op ideeën brengen. Ik ben benieuwd naar ieders voorstellen.”

 

9 Reacties

Reageren
  1. frans

    http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/fotografische_documenten/1980-1990/401148

  2. Muriel

    Ik zou ook willen dat het een poppodium bleef !!
    Maar als het echt niet anders kan, dan deze suggestie: kan er geen overdekt “doelgroepen-zwembad” inkomen (dus met redelijk warm water), speciaal voor oudere mensen uit de buurt – bijv. Bartholomeusgasthuis – en voor kleine kinderen (kleuters en basisschool)?. Dan is de ‘Ozebi-sfeer’ ook weer terug.

  3. Bram de Goede

    een combinatie van wonen en werken met het terugbrengen van de historische binnenplaats en de zaal behouden voor de buurt, kleinschaliger en goedkoper.

  4. Rob van der Hilst

    What about this (is enkele jaren geleden al eens geopperd): om het eeuwenoude pand waarin poppodium Tivoli al enkele tientallen jaren zetelt na een grondige restauratie – het is bouwkundig gezien gewoon ‘op’ – te bestemmen tot Huis voor de Oude Muziek (buurtbewoners, geen paniek aangezien het om onversterkte muziek gaat!).
    Utrecht heeft letterlijk een wereldnaam op het gebied van de oude muziek – denk aan het zeer succesvolle Festival Oude Muziek! – maar een interntionaal centrum (voor concerten, cursussen, workshops, trainingen etc.) bestaat hier nog steeds niet.
    Nauwe samenwerking met de Concertzender – die klassiek, jazz en wereldmuziek verspreidt (o.a. via RTVUtrecht) – is een vrije nuttige optie in dit verband.
    WIE DURFT??

  5. arjan kaijzer

    Als je kijkt naar het gebouw, de zaal, het podium, dan denk je aan theater en klassieke muziek, dit type voorstellingen zijn voor twaalf uur ‘s nachts afgelopen en veroorzaken veel minder overlast voor de woonomgeving (ook het publiek is netter), dit zou een bestemming zijn die recht doet aan de binnenkant van het gebouw. Is er geen samenwerkingsverband mogelijk met het conservatorium en de afdeling theater van de HKU?

  6. Bram de Goede

    De zaal behouden voor activiteiten die geen overlast geven aan de buurt is mooi, zonder nieuw cultuurgeld, zou ook heel mooi zijn. Dus slim bestaande activiteiten combineren die nu ter discussie staan of instellingen die een gebouw zoeken. Of naast de zaal de overige ruimtes verhuren en de opbrengst gebruiken voor behoud van de zaal. Dus winst maximalisatie met dit gebouw moet niet de belangrijkste drijfveer zijn. De gemeente heeft de buurt beloofd om de bewoners mee te laten denken over de toekomst van het gebouw.

  7. Robert von dem Borne

    Hou het muziek in Tivoli, maar maak er een balzaal van, bijvoorbeeld voor balfolk. Balfolk zijn traditionele dansen in een moderne jasje en de laatste jaren is het enorm in opkomst. Over het hele land worden er bals gehouden, en in de musketon werd er ook vaak een bal gehouden, vaak zeer druk bezocht, vanwege de centrale ligging van Utrecht en vanwege de goede bans die voor dansmuziek komen spelen. Helaas zijn de mogelijkheden bij musketon beperkter door bezuinigingen, maar als Tivoli Oudegracht toch leegkomt, maak er een balzaal van, podium is er al, enkel de vloer niet meer schuin laten lopen

  8. Jan-Kees Verschuure

    Ik vind het idee achter de Vooruit in Gent erg leuk: Een kunstencentrum in een vergelijkbare stad (met muziek, podium, boeken, feesten, exposities, grand café). Ook een goede locatie voor een filmfestival

  9. Joris

    Ik zeg eindelijk een goede nieuwe club! A la Panama o.i.d. Top locatie voor de stad moet behouden blijven voor nog meer leven in de brouwerij

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).