Wat is er aan de hand met de S van narcissenmonument ‘Truus’ aan de Utrechtse Catharijnesingel? Wat is er aan de hand met de S van narcissenmonument ‘Truus’ aan de Utrechtse Catharijnesingel?

Wat is er aan de hand met de S van narcissenmonument ‘Truus’ aan de Utrechtse Catharijnesingel?

Wat is er aan de hand met de S van narcissenmonument ‘Truus’ aan de Utrechtse Catharijnesingel?
Foto: Lisette Oorschot
Elk jaar komt aan de Catharijnesingel het narcissenmonument in bloei. De bloemetjes vormen samen het woord ‘Truus’, verwijzend naar de Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier. Maar dit jaar lijkt er iets mis te gaan: de S is niet in bloei gekomen. Wat is er aan de hand?

Elk jaar komt aan de Catharijnesingel het narcissenmonument in bloei. De bloemetjes vormen samen het woord ‘Truus’, verwijzend naar de Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier. Maar dit jaar lijkt er iets mis te gaan: de S is niet in bloei gekomen. Wat is er aan de hand?

Truus van Lier werd in 1921 geboren in Utrecht en was in de Tweede Wereldoorlog lid van de verzetsgroep CS-6. Ze werkte onder meer als koerierster en smokkelde wapens en illegale lectuur. Ook regelde ze onderduikadressen voor Joodse families. In 1943 schoot Van Lier de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van de politie Gerard Kerlen dood bij zijn huis in het Willemsplantsoen. Ze werd daarvoor opgepakt, gedeporteerd en in datzelfde jaar in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd.

De verzetsheldin wordt in Utrecht geëerd met de Truus van Lierlaan, een plaquette, een Stolpersteine, een standbeeld aan de Catharijnesingel en sinds 2005 het bloemenmonument aan diezelfde singel. Het narcissenmonument ligt in het verlengde van de Walsteeg, dus vlak bij de plek waar Van Lier de NSB-hoofdcommissaris doodschoot.

Tekst loopt door onder de foto

Het monument zoals het er normaal gesproken uit zou moeten zien. Foto: Bas van Setten

 

Niet in bloei

Elk jaar komen de zo’n 1.200 bollen in bloei, maar dit jaar is er iets misgegaan. Afgelopen tijd werd door verschillende mensen opgemerkt dat aan de Catharijnesingel niet TRUUS, maar TRUU te lezen is. De letter S is niet in bloei gekomen en dat gaat volgens de gemeente dit jaar ook niet meer gebeuren.

Volgens een woordvoerder kan het uitblijven van de bloei verschillende redenen hebben. Zo kunnen de narcissenbollen zijn gaan rotten of zijn aangevreten door bijvoorbeeld ratten. De gemeente gaat uitzoeken wat de oorzaak precies is en zal dan de nodige maatregelen nemen. De bollen zullen dit jaar niet meer gaan bloeien, maar de bedoeling is dat het narcissenmonument volgend jaar weer in volle glorie te zien is.

Op de voorgrond het standbeeld, op de achtergrond het monument zoals het er nu uitziet. Foto: Lisette Oorschot

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Rob Huibers

  Een paar honderd meter verderop staat Truus nog in volle glorie op de plek waar zij oorspronkelijk werd geplant.

 2. Binnenstad

  Gelukkig staat er ook een standbeeld

 3. Peter van Zoest

  @Binnenstad Een standbeeld met gemankeerde armpjes.

 4. Appel

  Gemeente zegt dat de S er dit jaar niet meer komt. Zaterdag even naar de plantenmarkt op het Janskerkhof, gemeente! Voor een paar tientjes plant je zo een bloeiende S. Waar een wil is een weg.

 5. Koel Hoofd

  Iemand had een S nodig?

 6. Ton

  @ Appel
  Ik zal je niet tegenhouden.

 7. Kees Truijens

  Ach, het is een kwetsbaar monument, maar des te belangrijk. Volgend jaar beter.

 8. Ouwe

  Er hadden nog meer dingen fout kunnen gaan.

 9. Nina

  @Appel
  👍, maar dat is helaas te makkelijk. Ik denk dat er eerst een onderzoeksbureau moet worden ingeschakeld 😅.

 10. Ton

  @ Nina
  Het kan inderdaad veel simpeler. Wat let je ?

 11. de hovenier

  de reden is dat er exakt 1 jaar geleden Japanse duizendknoop is ontdekt na reparatie van het taluut
  juist op de plek van de S, deze exoot heb ik verwijderd helaas moest dat ten koste gaan van de letter S
  Japanse Duizendknop is een grote plant die zich in razend tempo kan vermenigvuldigen en eigenlijk nooit meer is weg te krijgen. ik zag deze plant langs de singel en heb hem net op tijd weten te verwijderen . het was op de dag naukeurig 1 jaar geleden [ het was 1 april dat weet ik nog heel goed ]

 12. Utrechtse Jantje

  Beste @ de hovenier , ik denk dat ‘n bedankje aan uw adres wel op z’n plaats is , want die Japanse Duizendknoop , zijn inderdaad vreselijk moeilijk te verwijderen , en zijn ‘n ramp voor de omgeving waar jij groeit , dus bij deze , vriendelijk bedankt ….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).