Wat moet er gaan gebeuren met gevangenis Wolvenplein? | De Utrechtse Internet Courant Wat moet er gaan gebeuren met gevangenis Wolvenplein? | De Utrechtse Internet Courant

Wat moet er gaan gebeuren met gevangenis Wolvenplein?

Wat moet er gaan gebeuren met gevangenis Wolvenplein?
De laatste gevangenen zijn alweer jaren weg, maar het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met gevangenis Wolvenplein. De gemeente Utrecht heeft nu een conceptvisie gepubliceerd waarin beschreven staat waar allemaal rekening mee moet worden gehouden bij de herontwikkeling. De komende maanden mag iedereen op de plannen reageren.

De laatste gevangenen zijn alweer jaren weg, maar het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met gevangenis Wolvenplein. De gemeente Utrecht heeft nu een conceptvisie gepubliceerd waarin beschreven staat waar allemaal rekening mee moet worden gehouden bij de herontwikkeling. De komende maanden mag iedereen op de plannen reageren.

Door bezuinigingen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie moest gevangenis Wolvenplein in het centrum van Utrecht sluiten. Dit betekende het einde van een stuk justitiële historie in het centrum van Utrecht. Wolvenplein was de oudste gevangenis in Nederland die nog in gebruik was, op 1 juli 1856 was de gevangenis in gebruik genomen.

Nu het gebouw de functie als gevangenis niet meer heeft gaat de eigenaar van het pand, het Rijksvastgoedbedrijf, het complex verkopen. De gevangenis is een markant gebouw en is beschermd als rijksmonument. De gemeente heeft samen met andere betrokkenen als bewoners, ondernemers en de wijkraad bekeken wat de uitgangspunten zijn bij de herontwikkeling van het gebouw. Nu is er ook een conceptvisie gepubliceerd waarin dit alles staat beschreven.

Herbestemming

In 2014 verlieten de laatste gevangenen het gebouw. De afgelopen jaren is het gebouw in gebruik als tijdelijke locatie voor evenementen, horeca en werkruimten. Ook wordt er sindsdien nagedacht over de herbestemming.

De komende maanden wordt er verder gewerkt aan de conceptvisie. Het Rijk en de gemeente Utrecht bereiden momenteel een inloopavond voor om de conceptvisie toe te lichten en te bespreken. Ook is er op 27 juni een podiumgesprek ‘Utrechts vastgoed in de verkoop’ met focus op de gemeentelijke rol bij de verkoop van vastgoed in Utrecht en in het bijzonder voor het Wolvenpleincomplex. Ook kan er via de mail gereageerd worden op de visie.

Alle reacties van belanghebbenden en geïnteresseerden worden verzameld en verwerkt in een reactienota. Deze reacties worden, in overleg met het Rijksvastgoedbedrijf, betrokken bij het voorstel dat na de zomer ter besluitvorming aan college en raad wordt voorgelegd. Uiteindelijk zal de definitieve visie als basis dienen om een juiste koper te vinden voor het complex.

DUIC schreef al vaker over gevangenis Wolvenplein. Hier vroegen wij meerdere betrokkenen wat er eigenlijk met het gebouw moet gebeuren. En hier lees je meer over de geschiedenis.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Philip Freriks

  De Stichting Muzum kwam al voor de sluiting met een prachtig plan voor het Wolvenplein inclusief een ontwerp van de bekende Utrechtse architect Hans Sluimer; cultuur, aandacht voor Stichtse kunst, horeca en een mooie loopbrug voor verbinding met de parkeergarage aan de andere kant van de singel.
  Misschien toch maar weer uit de mottenballen halen.

 2. Utregter

  Gewoon weer in gebruik nemen voor criminelen, er lopen er nog genoeg rond. Snap dus niet hoe onze minister er bij komt om gevangenissen te sluiten.

 3. Wim

  In ieder geval die muur afbreken een schande op zo’n beeld bepalende plaats aan de singel

 4. Yoshua

  Laten we het simpel houden.
  We hebben een daklozenopvang probleem in de stad.
  Een daklozenopvang zodat men kan wonen op het Wolvenplein en vandaar verder kan werken aan een nieuw bestaan.
  Een dakloze heeft in eerste instantie voldoende ruimte aan een cel.

 5. t

  Waldorf Astoria hotel!

 6. Ben

  gated community, met luxe torenflat?

 7. Berend

  Eens met Yoshua. Stop er daklozen in en gebruik het een paar keer per jaar voor evenementen.

 8. [email protected]

  Yoshua 25/6/2018 – 13:10

  Ik ben het helemaal eens met je, dit zou zeker een geschikte locatie kunnen zijn om deze groep weer op de rails te krijgen.
  En anders gewoon platgooien en een mooie appartementen complex erop zetten, wel met ondergrondse garage natuurlijk.

 9. JdV

  Monumentenstatus er af, bulldozer er overheen, nieuwe hoogbouw met aan de singelkant laagbouw met horeca en aanlegsteiger.

 10. Katja

  Indoor sporthallen van maken.

 11. Cico

  Waren er geen problemen met een geschikte locatie voor de verslaafden opvang?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).