Wat moet er gebeuren met pleintje bij Pandhof Sinte Marie? | De Utrechtse Internet Courant Wat moet er gebeuren met pleintje bij Pandhof Sinte Marie? | De Utrechtse Internet Courant

Wat moet er gebeuren met pleintje bij Pandhof Sinte Marie?

Wat moet er gebeuren met pleintje bij Pandhof Sinte Marie?
De vrijwilligers van Pandhof Sinte Marie willen een opknapbeurt voor het pleintje bij de tuin. Enkele ideeën zijn meer en betere zitplaatsen, groen en een waterpunt. Er zijn al gesprekken met de gemeente, maar de vrijwilligers willen ook graag wensen van bezoekers weten.

De vrijwilligers van Pandhof Sinte Marie willen een opknapbeurt voor het pleintje bij de tuin. Enkele ideeën zijn meer en betere zitplaatsen, groen en een waterpunt. Er zijn al gesprekken met de gemeente, maar de vrijwilligers willen ook graag wensen van bezoekers weten.

De pandhof ligt tussen de gebouwen van het conservatorium en is een overblijfsel van de Mariakerk en stamt uit de elfde eeuw. Ruim dertig jaar geleden was het een binnenplaats met wat lavendel en heggetjes. Daarvoor was het een parkeerplaats en stonden de gebouwen er omheen op de nominatie om gesloopt te worden.

In de jaren zeventig ‘kraakte’ Emma van den Dool met toestemming van de gemeente de oude verwaarloosde kloostertuin, om er wat interessantere planten in te zetten. Dertig jaar later wordt de tuin gevuld door ruim driehonderd verschillende plantensoorten.

Het huidige pleintje bij het Pandhof

Vrijwilligers onderhouden al dertig jaar Pandhof Sinte Marie en vinden dat het tijd wordt om het naastgelegen pleintje ook toegankelijker en aantrekkelijker te maken. “Wij lopen over van de ideeën en zijn al volop in overleg met de gemeente, maar willen graag ook weten wat de Utrechters met dit groene juweeltje in de binnenstad zouden willen”, aldus de vrijwilligers.

Er is een korte enquete op de site geplaatst om te kijken.

13 Reacties

Reageren
 1. herman

  Ze zijn al heel goed bezig, vooral doorgaan!

 2. Harry

  Kunnen die mensen niet de hele stad “kraken”? Kan de OZB en dus de gemeentelijke belastingen fors naar beneden vanwege het ontslag van een hoop plein en groenadviseurs.

 3. Jolanda

  Het mag iets opgeknapt, maar aub geen hipsterkoffietentje om de boel op te leuken en te verhipsteren!

 4. Binnenstadbewoner

  Op zichzelf een erg mooi en historisch hofje maar helaas overgenomen door blowende en rondhangende jongeren met rapmuziek op de achtergrond. Waarschijnlijk dat hier ook gedeald wordt. Overlast valt wel mee, maar echt prettig is anders.

  Om uit te proberen: wel openstellen voor publiek, maar dan bijv. alleen tegen betaling.

 5. Karla

  Poeh, ik was even bang dat het weg moest omdat er wat anders moest komen. Gelukkig niet. Ga zo door!

 6. jos

  Slecht voor de stad ja, dat kraken.

 7. Wim

  @Binnenstad Bewoner
  waarom tegen betaling? Even binnenwandelen is dan niet mogelijk
  Waarom geld vragen . Is het in de korst mogelijke tyd niet financieel haalbaar en wordt het gesloten want geld vangen kost geld vooral als de gemeente het doet.

  Het is een bijzonder goed initiatief van de vrijwillegers die daarvoor best gesteund kunne vanuit de pot van de gemeente

 8. Cico

  Vooral NIET tegen betaling. Parken zijn publiek en moeten NIET exclusief zijn voor Binnenstadbewoners met hun priveleges.

  Blowende jongeren die naar muziek luisteren hangen daar al 30 jaar. Er was zelfs een experiment met ultrasoon geluid een paar jaar geleden. En er staat een dik hek om die reden dat s’avonds dicht gaat.

 9. Binnenstadbewoner

  @ Wim: om de overlast van hangjongeren zoveel mogelijk in te dammen en vooral ook te voorkomen. Nu gaat het nog goed (!), maar heel goed mogelijk dat er een aanzuigende zuiging vanuit gaat. Het is nl. een ideaal hofje om rond te hangen. Dichtbij het station, hartje binnenstad, rustig, je kunt er helemaal droog en uit de wind staan met ook ‘verborgen hoekjes’ dus ideaal voor verboden zaken.

  Ga er eens kijken op een willekeurige doordeweekse dag en dan m.n. in namiddag en je ziet wat ik bedoel.

  Of heb je soms een beter idee? Dat zou mooi zijn.

 10. Wouter

  @Herman, @Jolanda & @Karla
  Eens!

  @Binnenstadbewoner
  Dat is inderdaad het vervelende. Toegangsgeld vragen lijkt me echter niet passen bij het karakter van het pleintje. Daarmee verschuif je het probleem ook enkel.

 11. Hetty

  Emma, goed werk, goed gekraakt. Anders waren we dit pareltje waarschijnlijk kwijt geweest. En dat is geen gezwam :). Een kleine entree vragen lijkt me een goed idee. En buiten openingstijden het hofje met hekken afsluiten.
  Natuurlijk dank aan alle vrijwilligers, die met zoveel enthousiasme dit prachtige hofje onderhouden.

 12. Ineke Leeflang

  Mooi pleintje maar vooral die bloemen, zo bijzonder en prachtig. Voor mij hoeft daar geen groen voor in de plaats te komen

 13. Ineke Leeflang

  Ik zou niet meer banken neerzetten op het pleintje, dat trekt hangjongeren juist aan

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).