Wat moet er toch gebeuren met het centrum in Overvecht? Wat moet er toch gebeuren met het centrum in Overvecht?

Wat moet er toch gebeuren met het centrum in Overvecht?

Wat moet er toch gebeuren met het centrum in Overvecht?
Het centrumgebied van Overvecht in Utrecht kan wel een opknapbeurt gebruiken. In 2012 lag er al een plan voor een grootschalige vernieuwing van het winkelcentrum, maar dat ging niet door. De laatste jaren is er wel het een en ander gedaan, het resultaat is echter nog onvoldoende. Daarom moet er nu extra geld vrijkomen en een masterplan gemaakt worden, aldus de gemeente.

Het centrumgebied van Overvecht in Utrecht kan wel een opknapbeurt gebruiken. In 2012 lag er al een plan voor een grootschalige vernieuwing van het winkelcentrum, maar dat ging niet door. De laatste jaren is er wel het een en ander gedaan, het resultaat is echter nog onvoldoende. Daarom moet er nu extra geld vrijkomen en een masterplan gemaakt worden, aldus de gemeente.

Overvecht Centrum als aangename plek en kloppend hart van Overvecht. Dat is de ambitie die het college van de gemeente Utrecht afgelopen week heeft uitgesproken. Nu wordt het gebied nog vaak getypeerd als onveilig en is er sprake van veel achterstallig onderhoud. Al jaren wordt er gesproken over het gebied. Het plan uit 2012 was het laatste grote initiatief, maar dat flopte.

Woningen

Er is sindsdien wel wat gebeurd om het gebied te verbeteren. Zo is de transformatie van de oude locatie van de Nederlandse Pakketdienst, direct naast het centrum, naar drie woongebouwen met 343 appartementen en een toren met 630 studentenwoningen een goede stap. De eerste woningen zijn ondertussen opgeleverd.

Ook lopen er al een tijdje gesprekken met alle betrokken. Een lastig proces met meer dan vijftig pandeigenaren. Nu wil de gemeente door en een ‘masterplan’ maken. De afgelopen maanden zijn grond- en pandeigenaren in Overvecht Centrum en de gemeente Utrecht tot een aantal basisprincipes en onderzoeksvragen gekomen.

Dit is nu allemaal nog vrij basaal. In de basisprincipes staat onder andere dat Overvecht Centrum (her)ontwikkeld moet worden tot kloppend hart van de wijk. Kernwaarden bij de ontwikkeling zijn een ‘divers, verbonden én zichtbaar en aantrekkelijk’ centrum. Het openbaar gebied moet groener, bruikbaar, comfortabel en klimaatbestendig worden.

Tekst gaat verder afbeelding

Samen met de grond- en pandeigenaren, Overvechters en andere belanghebbenden wil de gemeente nu invulling gaan geven aan de vele mogelijkheden die binnen de basisprincipes liggen. De ontwikkeling van Overvecht Centrum moet een totale gebiedsontwikkeling worden. Dit moet verder uitgewerkt worden tot het genoemde masterplan. Om dit plan te maken heeft de gemeente 1,7 miljoen euro nodig. De gemeenteraad gaat later dit jaar nog goed kijken naar het initiatief en een besluit nemen. Daarna kunnen de plannen concreter gemaakt worden.

Volgende stap

In de volgende fase doen de betrokken partijen samen nader onderzoek naar de haalbaarheid van het plan, waaronder het vervangen van de huidige parkeerplaatsen door openbare parkeergarages en het toevoegen van ongeveer 1.500 tot 2.500 woningen en 10 procent andere (maatschappelijke) functies.

Dat het allemaal niet heel makkelijk is schrijft ook de gemeente. De eerste globale doorrekeningen laten zien dat de gebiedsontwikkeling ‘financieel uitdagend’ is. “Maar onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk is om tot een financieel haalbaar plan te komen. Dit wordt voor alle betrokken partijen een uitdaging, maar er is een duidelijke wens om er samen uit te komen en een aangenaam centrum te ontwikkelen.”

Wethouder Klaas Verschuure: “We willen met Overvecht Centrum graag een plek ontwikkelen waar bewoners van Overvecht en daarbuiten willen winkelen, wonen, werken, elkaar ontmoeten en hun vrije tijd willen besteden. Van een stenig en achterstallig onderhouden gebied met veel parkeerplaatsen naar een aantrekkelijk, groen en veilig gebied. Inwoners van Overvecht moeten trots kunnen zijn op hun centrum en zich daar thuis voelen.”

30 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Als eerste moet dat race-verkeer om het hele winkelcentrum worden teruggetuned tot núl. Die auto’s die continue voorbij komen scheuren zijn sfeerbepalend. Niet alleen voor het winkelcentrum maar voor die hele wijk eigenlijk.

 2. Pee

  Waar willen ze die woningen bouwen dan ,terwijl alles groener moet?gratis parkeren houd ook op daar kan je vergif op innemen.
  Het word een op en in elkaar zooitje.
  Misschien is het verstandiger om eerst dingen af te maken alvorens te beginnen met het volgende drama.

 3. JdV

  De wijk kent te weinig diversiteit. De gemeente moet dwingend optreden en zorgen voor een meer diverse samenstelling van de wijk door te selecteren bij het vergeven van woningen. Groepen die in te dominante aantallen aanwezig zijn moeten geen woningen meer krijgen tot de wijk meer overeenkomt met de gemiddelde bevolkingssamenstelling in NL.

 4. De count

  Prima winkelcentrum, alle winkels voor noodzakelijke boodschappen aanwezig. Gratis parkeren. Bezoekers zitten helemaal niet te wachten op een masterplan en eigenaren zo te zien ook niet. Die willen gewoon dat mensen zonder poespas met de auto hun boodschappen kunnen doen. Voor openbare parkeergarages ga je maar naar het centrum!

 5. Bokkenpruik

  Veel winkels, ook winkels die niet (meer) in de binnenstad zitten.
  Grooooote Albert Heijn.
  Gratis parkeren.
  Vind het niet zo’n heel fout winkelcentrum hoor.

 6. Rivierenwijk

  Overvecht zal volgens de gemeente wel behoefte hebben aan een met de auto onbereikbaar gebied met lieve pop-up-initiatieven en shared spaces als ontmoeting tussen toekomst en verleden en met horecagelegenheden voor de jonge, frisse stedeling die op de geleende elektrische brommer koffie afhaalt.

 7. Kaat

  De leuke winkels als alternatief voor de binnenstad zijn wel weg. Veel discount winkels en arabische horeca voor in de plaats gekomen. En zelfs sommige discountwinkels zijn al weer weg. Sindsdien kom ik er bijna niet meer. Als het een shoppingpoint moet worden om de binnenstad te ontlasten dan zal (voor mij) het aanbod van de winkels anders moeten.

 8. Herman

  Mooie woorden allemaal. Maar dat zijn woorden die je overal kunt gebruiken.
  Niemand durft het echt hardop te zeggen, maar dit is aan kansloos winkelcentrum. Zal wel blijven bestaan, vanwege de behoefte om boodschappen te doen. Maar echt sfeervol wordt dit nooit. In Parijs zie je tientallen van dit soort centra.

 9. Zuieln030

  Als je nu eerlijk zegt dat het alleen maar gaat om het volbouwen en dat het overige daaraan ondergeschikt is ben je eerlijk.

 10. Berkus

  Hebben anderen ook hun buik zo vol van die one-liners (groen en trots, trots, verbonden) v die ambtenaren en planners? In mijn vak verhullen dergelijke woorden een gebrek aan visie en signaleren tijdrekken tot de deadline echt daar is.

 11. Esrin W.

  @ Berkus: jazéker, ik.

 12. Len

  Het winkelcentrum en de omgeving is niet mooi nee, maar het dient zijn doel en iedereen weet het te vinden.

 13. GeeWee

  Overvecht is de groenste wijk van Utrecht. Toevallig alleen niet dit stukje rondom het winkelcentrum. Wat wil de gemeente hier nu echt? Meer inbreiding zoals op de NPD-strook? Prima, maar zeg dat dan gewoon.

  Het winkelcentrum zelf vind ik nog steeds heel aardig voldoen. Een Hema, een Blokker, grote AH, een Hoogvliet. Vishandel Volendam, vishandel Seven Seas, de Kippie. Zelfs nog een aardig gesorteerde Bruna en een aantal drogisterijen. Prima toch? En juist het feit dat je er met de auto kunt komen moet je zo houden. Overigens is het rondracen al afgelopen sinds die gemene rubberen drempels er liggen en sinds de doorgang vanaf de kant van de AH afgesloten is.

  Gemeente: maak de bestrating rondom NPD-strook nieuwbouw netjes af, inclusief wat groen/bloeiende struiken. Vervang dat ouwe pand van Terberg Opel nog door iets nieuws en laat verder dat masterplan maar lekker in de la liggen.

 14. Scherpschutter

  Met deze visionairs aan de leiding van dit project komt het vast helemaal in orde. Een klimaatbestendig winkelcentrum waar niet te parkeren is met 10% creatieve subsidiehippies en veel verbindings- en diversiteitsdingesen, lijkt mij exact waar de shopper behoefte aan heeft. En wie kan zulks beter vaststellen dan een politicus die nog nooit een bedrijf van binnen zag?

  Overvecht is gered.

 15. Berkus

  Ik snap dat projecten niet per se gelinkt zijn, maar hoe kan het dat bestuurders constant over Overvecht roepen dat er enorme sociale problemen zijn en daar geld tegenaan willen gooien en dat dit soort projecten dan ook bestaat? Projecten die erg veel kosten en zeer weinig bijdragen aan het verbeteren van die sociale problemen, op het eerste gezicht?

  Als het zo is dat commerciele gezondheid de sociale gezondheid bevordert, maak dat dan eveneens duidelijk. Nu vraag ik mij af: voor wie moet het koopcentrum worden opgeknapt?

 16. Bill

  Prima! Hoge dichtheid en een paar woontorens van 100 meter en hoge architectonische kwaliteit die het centrum en de wijk eindelijk smoel geven.
  Verder kansen te over om het water van de Vecht via de RWZI het gebied in te loodsen voor meer levendigheid en er een groen en klimaatadaptief terrein van te maken. Parkeerplaatsen onder een centraal plein of aan de randen van het gebied, en er is wat mogelijk!!

 17. Ton

  @ JdV
  Je bedoelt Tuinwijk?

 18. Linda

  Het is prima hoe het nu is. Leuke winkels, genoeg eettentjes. Ze gaan zeker betaald parkeren invoeren, dat is wat ze al lange tijd willen doen.

 19. F van wegen

  Ik woon 300 meter van het het winkelcentrum, maar we gaan tegenwoordig naar winkelcentrum de gaard. Gewoon en prima centrum, de bakker, slager, groenteboer, ah, alles is er. Neem dat als voorbeeld.

 20. JdV

  @Ton: Nee, Lombok.

 21. Bill

  Verder wat horeca met terrasjes toevoegen waar wel een biertje/wijntje wordt geschonken en kwalitatief goed eten te halen valt, inclusief wat hippe koffietentjes waar ik met m’n laptop kan werken.

 22. Hns

  Om het plante maken wordt al 1,7 miljoen euro over de balk gesmeten. Daarna alle parkeerplekken weg en moet je in de duur betaalde parkeergarage parkeren. Om daarna in het herontwikkelde, kloppende hart van het peperdure winkelcentrum je boodschappen te doen. Dat is alleen al een reden om in Maarssenbroek of Nieuwegein of elders in de stad bij de kleine winkels, goedkoop te parkeren en in een onontwikkelde omgeving goedkoop je boodschappen te gaan doen

 23. Hans

  Parkeergarage betekent betaalf parkeren.
  Aantal bezoekers halveert

 24. Max Poel

  Ik zie wel iets in de trant van ‘Çentro’ in Oberhausen. Gratis parkeren en een foodcourt.
  De vishandel en de italiaan op parkeerplaats een plek geven in het winkelcentrum.
  2e verdieping erbij met liften en roltrappen zoals in maarssenbroek. Dan heb je meer dan genoeg aanbod lijkt mij.

 25. De count

  “De ideeën voor de wijk zijn nog verre van concreet, maar de gemeente laat alvast weten dat de huidige parkeerplaatsen vervangen moeten worden door openbare parkeergarages. ” quote rtvutrecht. Zoveel burgerhaat in 1 zin doet pijn aan mn ogen

 26. W.

  Voor boodschappen en basics is het er prima, maar de uitstraling is er nogal treurig met veel leegstand en nu die oubollige knuffels in vitrines. Wel mooi om te zien dat sinds deze week café Boost geopend is op het ‘binnenplein’ voor de HEMA, waardoor het ineens een plek wordt waar mensen samen kunnen komen (ook wel het principe van ‘triangulation’ genoemd). Dat is volgens mij (een indruk van) het effect wat je uiteindelijk wilt in zo’n winkelcentrum. Ik hoop dat Boost het daar goed gaat doen en wat leven in de brouwerij brengt.

  Misschien moeten ze van dat hele plein een food court maken en andere winkels daar omheen positioneren. Nu zie je dat de zaken die nog flink publiek trekken (AH XL, Nike Outlet, Action en McDonald’s) allemaal aan de buitenkant zitten. Je kunt daar makkelijk heen gaan zonder een stap in het winkelcentrum te zetten. En waarom zou je ook op dit moment…

 27. Scherpschutter

  Max Poel

  Bon. Nu nog mensen met geld om iets te kopen. Waar gaat u die vandaan halen?

 28. Max Poel

  @scherpschutter

  Er komen toch massa’s huizen bij ? dus ook nieuwe bewoners. De woningen vallen in middenhuur dus ook zij kunnen bijdragen in de omzet.

 29. Hans Slots

  Ik vind het jammer dat het winkelcentrum o hard en snel verpauperd. Er zijn op dit moment meer koffieshops met terrasjes. Dit is sfeer bepalend geworden, vindt het jammer dat elke winkel die leeg komt tot een bazaar wordt omgetoverd. Het duurt niet lang meer of het wordt bazaar Beverwijk. Niks mis mee, maar is dat wat de bewoners van Overvecht voor ogen hebben? Begin eersten met de diversiteit aan winkels in het centrum. En daarna buiten het winkelcentrum, waarom zegt niemand dat door het overgrote aantal bewoners, het winkelcentrum bepalend aan het worden is…………jammer gemiste kansen…….!

 30. Els

  Mooie overdekte winkel centrum prettig toefen daar en winkelen ,zo laten kan gemeente Almere nog een puntje aan zuigen .
  Diversiteit bevorderen, en iets doen aan overlast.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).