Dit moet je weten over Koningsdag en de vrijmarkt 2018 in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Dit moet je weten over Koningsdag en de vrijmarkt 2018 in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Dit moet je weten over Koningsdag en de vrijmarkt 2018 in Utrecht

Dit moet je weten over Koningsdag en de vrijmarkt 2018 in Utrecht
Archief DUIC
Koningsdag komt er weer aan. Aanstaande vrijdag is het zover. DUIC heeft een handig overzicht gemaakt van alles wat je moet weten tijdens de feestdag. Wil je weten welke feesten en partijen er in de stad zijn tijdens Koningsdag en –nacht? Bekijk dan hier ons grote overzicht.

Koningsdag komt er weer aan. Aanstaande vrijdag is het zover. DUIC heeft een handig overzicht gemaakt van alles wat je moet weten tijdens de feestdag. Wil je weten welke feesten en partijen er in de stad zijn tijdens Koningsdag en –nacht? Bekijk dan hier ons grote overzicht.

De vrijmarkt

De Utrechtse vrijmarkt begint op donderdagavond 26 april om 18.00 uur. De vrijmarkt en evenementen in de binnenstad eindigen vrijdag 27 april om 18.00 uur.

Op de vrijmarkt mag iedereen tweedehands spullen kopen en verkopen en een kleedje neerleggen in het vrijmarktgebied. Het gebied waarin spullen mogen worden verkocht is in de onderstaande afbeelding in groen aangegeven.

Er zijn tevens drie plekken in de stad voor een kindervrijmarkt: Park Lepelenburg, Nicolaaskerkhof en het Nijntjepleintje.

De oranje stippen geven de feestlocaties aan.

Bereikbaarheid

Het gebied binnen de paarse lijnen is autovrij van donderdag 26 april 15.00 uur tot vrijdag 27 april 23.00 uur. De rest van de binnenstad mag je vanaf donderdag 26 april 16.00 uur tot vrijdag 27 april 23.00 uur alleen uit- en niet inrijden. Je kan het gebied alleen uitrijden via de Tolsteegbrug bij het Ledig Erf.

Tijdens de vrijmarkt mag niet in het vrijmarktgebied worden geparkeerd. De hele binnenstad is afgesloten voor verkeer. Als je een parkeervergunning of garageplaats in het vrijmarktgebied hebt dan mag je in alle parkeerrayons buiten het gebied parkeren.

Als je met de auto naar de vrijmarkt wil komen adviseert de gemeente om op een P+R te parkeren. Met het OV of de fiets is de binnenstad uiteraard wel goed bereikbaar.

Tijdens Koningsdag zijn er speciale vaarregels. Op de Oudegracht en de singels geldt eenrichtingsverkeer voor alle boten. Op de Oudegracht geldt ook een afmeerverbod. U krijgt de plattegrond met vaarregels bij de toegangssluizen.

De treinen van en naar de stad rijden volgens een speciale Oranje dienstregeling op Koningsdag. Er worden extra en langere treinen ingezet. Ook de nacht rijden treinen langer van en naar Den Haag. Er geldt een korting van 20%.

Tijdens Koningsnacht rijden bussen van Syntus Utrecht en U-OV het speciale Koningsnachtnet. Er rijden 19 buslijnen die Utrecht CS met tal van wijken in de stad en plaatsen in de regio verbinden. De bussen vertrekken vanaf haltes C op het busstation Jaarbeurszijde. Op dit nachtnet zijn de reguliere vervoerbewijzen niet geldig. Ook kun je geen gebruik maken van de OV-chipkaart. De speciale kaartjes voor deze buslijnen kun je op de dag zelf aanschaffen bij de verkoopkraam in de hal van Utrecht CS. Dit kan vanaf 20:00 uur tot de laatste bus vertrekt. Het kaartje voor de Syntus Utrecht-nachtlijnen kun je ook vooraf al kopen in de Syntus app.

Voorzieningen en veiligheid

In de binnenstad zijn tijdens Koningsdag extra voorzieningen. Zo zijn er (gehandicapten)toiletten, EHBO-posten, politieposten en fietsenstallingen.

Daarnaast zijn er ook extra veiligheidsmaatregelen, net als vorig jaar. Er worden betonnen blokken geplaatst om te voorkomen dat een auto op het publiek in kan rijden. De blokken zijn zware vlaggenmasten.

Door middel van informatie langs de weg kunnen mensen omgeleid worden als gedeeltes van de binnenstad te druk worden.

Informatie tijdens Koningsdag

De gemeente Utrecht heeft in samenwerking met de mobiele applicatie Woov een Koningsdag app gelanceerd. De app biedt informatie voor de bezoekers van Koningsnacht en Koningsdag. Op een interactieve kaart van de binnenstad zijn de evenementen en voorzieningen te zien, waaronder (invalide)toiletten, fietsenstallingen en EHBO-posten. Ook vinden appgebruikers elkaar gemakkelijk terug dankzij de ‘zoek mijn vrienden’ functie. Met de app wil de gemeente een bijdrage leveren aan een feestelijke en veilige Koningsdag.

Daarnaast is het gehele programma van de evenementen in de binnenstad opgenomen en zijn de toiletten in kaart gebracht. Bovendien kunnen gebruikers eigen pins plaatsen op de kaart om bijvoorbeeld hun fiets of vrijmarktkleedje gemakkelijk terug te vinden.

De app, Koningsdag Utrecht App, is hier te vinden voor android en iOS.

Burgemeester Jan van Zanen bezoekt Utrechtse wijken

Ook Burgemeester Jan van Zanen bezoekt op Koningsdag de Utrechtse wijken. Hij doet dat samen met de leden van het Utrechts Oranje Comité. “Koningsdag verbindt Utrechters met elkaar. Eén dag in het jaar kleurt de stad Oranje en vieren we allemaal samen een groot feest. Een wandeling langs de vrijmarkten met vrolijke kinderen, een praatje maken met vrijwilligers in de stad en een ronde langs de mensen die er voor zorgen dat het feest veilig verloopt. Ik kijk er naar uit. Ik wens alle Utrechters, jong en oud en in alle wijken van de stad, een mooie dag toe.”

Op vrijdag 27 april om 9:30 uur hijst de burgemeester de Nederlandse vlag tijdens de aubade met Erik Kerpen, de voorzitter van het Utrechts Oranje Comité. Daarna gaat de burgemeester, samen met de leden van het Utrechts Oranje Comité, langs de wijken in de stad.

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).