Wat moeten Utrechters weten over het coronavirus? Wat moeten Utrechters weten over het coronavirus?

Wat moeten Utrechters weten over het coronavirus?

Wat moeten Utrechters weten over het coronavirus?
De uitbraak van het nieuwe coronavirus brengt een hoop vragen met zich mee. Nu er een uitgebreid pakket aan maatregelen is aangekondigd zijn de gevolgen van de uitbraak ook goed voelbaar in Utrecht en bij de inwoners.

De uitbraak van het nieuwe coronavirus brengt een hoop vragen met zich mee. Nu er een uitgebreid pakket aan maatregelen is aangekondigd zijn de gevolgen van de uitbraak ook goed voelbaar in Utrecht en bij de inwoners.

In Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van het nieuwe virus. Patiënten kunnen koorts en luchtwegklachten krijgen. Op 27 februari werd de eerste besmette persoon in Nederland gevonden.

Maandag 2 maart werden de eerste coronabesmettingen in Utrecht gemeld. Op 29 maart waren er 290 bevestigde besmettingen in Utrecht. Het RIVM maakt dagelijks nieuwe cijfers bekend.

Welke maatregelen heeft het kabinet op 23 maart aangekondigd en gelden tot 1 juni?

  • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
  • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
  • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
  • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
  • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en anderen in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
  • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
  • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
  • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen 1,5 meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen met kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
  • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
  • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Welke maatregelen heeft het kabinet op 15 maart aangekondigd en gelden tot 28 april?

  • Alle scholen en kinderopvangcentra in het land gaan dicht. Een uitzondering is gemaakt voor kinderen van ouders met vitale beroepen. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld in de zorg, bij de politie of bij de brandweer werken.
  • Alle horeca heeft vanaf zondag 15 maart 18.00 uur de deuren verplicht gesloten.
  • Ook alle sportclubs gaan dicht.
  • Er is opgeroepen om niet te dicht bij andere mensen te komen, ook bij bijvoorbeeld het doen van boodschappen. Een afstand van zo’n 1,5 meter is noodzakelijk.
  • Hamsteren is volgens de minister niet nodig. Het levert alleen maar problemen op voor de supermarkten.

Welke maatregelen heeft het kabinet op 12 maart aangekondigd en gelden nu ook tot 28 april?

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: blijf pas thuis als er klachten zijn en koorts. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.

Naast bovenstaande maatregelen vraagt de overheid ook van iedereen:

  • Was handen een paar keer per dag met zeep, was ook goed tussen de vingers
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen en hoesten
  • Nies en hoest in de binnenkant van uw elleboog
  • Geen handen meer schudden
  • Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter)
  • Vermijd sociale activiteiten en groepen mensen

Wat zijn de gevolgen in Utrecht?

Niet alleen het icoon van Utrecht, de Domtoren, is dicht tot 6 april. Ook alle musea, theaters, eet- en drinkgelegenheden, sportlocaties en bordelen zijn voorlopig gesloten. Daarnaast gaat er geen enkel evenement of bijeenkomst tot 1 juni door. Er is wel een uitzondering voor afhaallocaties voor eten, drinken en cannabis.

Alle scholen en kinderopvang zijn gesloten. Er geldt een uitzondering voor kinderen van ouders met een vitaal beroep. Inmiddels zijn ook alle verpleeghuizen gesloten om de kwetsbare bewoners te beschermen.

De universiteit heeft alle studenten die in het buitenland verblijven met klem geadviseerd terug te komen naar Nederland. Dit in verband met de toenemende onzekerheid over de situatie in het buitenland en het feit dat landen hun grenzen aan het sluiten zijn.

De economische gevolgen voor ondernemers zijn nu nog moeilijk in te schatten, maar Koninklijke Horeca Nederland laat nu al weten zich ernstig zorgen te maken. Ook in andere branches wordt economische schade verwacht.

Er is een pakket aan economische maatregelen aangekondigd en dat gaat de komende dagen vorm krijgen.

Straatbeeld Utrecht

De verregaande maatregelen zorgen voor een rustiger straatbeeld in Utrecht. Zo houden veel werknemers zich aan de maatregel om zo veel mogelijk thuis te werken. Op straat en in het verkeer en openbaar vervoer is het veel rustiger.

Gemeente Utrecht

Ambtenaren van de gemeente Utrecht werken zo veel mogelijk thuis. Er komen minder afspraakmomenten en de gemeente vraagt inwoners daarom alleen een afspraak te maken voor spoedgevallen. Bewoners met aan afspraak moeten eerst op de website van de gemeente kijken voor de laatste informatie.

Openbaar vervoer

Vanwege het coronavirus past U-OV vanaf maandag de dienstregeling aan. Dit houdt in dat lijnen op andere tijden rijden, ritten vervallen en lijnen helemaal niet meer rijden. Tram 22 die station Utrecht Centraal het Utrecht Science Park verbindt, gaat niet meer rijden tot nader order.

Net als U-OV vraagt ook vervoersmaatschappij Syntus aan klanten om achterin de bus in te stappen. Dit wordt gedaan om zoveel mogelijk contact met de chauffeur de te vermijden.

Ook NS heeft maatregelen genomen. Zo rijdt er een beperkt aantal treinen. Raadpleeg de reisplanner van NS voor actuele informatie.

Levensmiddelen

Supermarkten in Utrecht hebben te maken met uitverkoop van enkele producten. Het lijkt erop dat bewoners sommige artikelen ruim aanschaffen. Brancheorganisatie van supermarkten CBL roept mensen juist op om normaal boodschappen te doen, dan kan alles gewoon aangevuld worden.

Vooral toiletpapier en zelfzorgproducten lijken hard te gaan. Supermarkten vragen daarnaast van klanten om zo veel mogelijk te pinnen en gebruik te maken van zelfscankassa’s.

Verdere vragen

Kijk op de website van het RIVM voor het laatste nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en in Nederland. Bekijk ook de actuele lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Ook de website van de GGD regio Utrecht biedt informatie. Bekijk hier de pagina van de gemeente Utrecht over het virus.

Het telefoonnummer voor publiek met vragen over het coronavirus is: 030 – 630 54 00. Dit nummer is bereikbaar van 08.30 uur tot 17.00 uur. Ook is er een landelijke informatielijn: 0800-1351.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. GeenStijl@Utrecht😉

    Het is in China begonnen en nu heeft de Chinese overheid het onder controle, erg vreemd dat er in Wuhan een laboratorium staat en juíst daar het virus is ontstaan.
    Ik hoop echt dat wij dit virus onder controle krijgen in Europa.

  2. Gert-Jan

    “Kan het nieuwe coronavirus (COVID-19) zich ook via de lucht verspreiden?
    Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. Er is nog geen bewijs dat het virus langere tijd in de lucht kan blijven en zich zo kan verspreiden.”

    Voor alle duidelijkheid, dit is wat het RIVM heeft gecommuniceerd op basis van onderzoeken en ervaringen met Corona-virussen uit het verleden zoals Sars en dit is ook wat de Directeur van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft gezegd. Wel goed lezen/luisteren @Scherpschutter.
    Jouw reactie t.a.v. ‘complottheorieën’ en ‘argwaan’ richting Overheid zijn besmettelijker en gevaarlijker dan het Corona-virus vrees ik, dus hou je alsjeblieft een beetje in qua mensen bang maken.

  3. wollie

    @mikel beide niet gezegd d,oor rivm

  4. Koel Hoofd

    Vermijd sociale contacten…. nou het was bizar druk in de supermarkt!
    Metertje afstandhouden onmogelijk en risico op besmetting hoog vanwege de zwijgende fysieke (schouder aan schouder verdringende) sociale contacten.

    Hamsteren is niet noodzakelijk…mensen doen het toch vanuit het pure opportunisme van “je weet maar nooit” en “eerst ikke en dan de rest”.

    Bussen en treinen zijn leeg, maar het is heel erg druk met auto’s in de stad!

    Ik lach me kapot, niets vermakelijker dan Homo sapiens in een stress situatie!

  5. Joas

    https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/13/rivm-baas-helft-nederlanders-zal-uiteindelijk-virus-krijgen-a3993743

    Misschien dit eens lezen Scherpschutter, een heel eerlijk antwoord waarom RIVM en de overheid zo handelen zoals ze handelen. Namelijk om de zorg niet in 1x over te belasten. Dat kan onze zorg niet aan.

  6. Mijn naam is Haas

    Het RIVM kon ook geen uitsluitsel geven over orale seks en het virus ….. erg vreemd hóór.

  7. Robin

    Hmm, wie moet ik geloven. Onze minister president en het RIVM, of een willekeurig persoon op internet. Moeilijke keuze.

  8. Pete

    @ de reaguurders

    Betere uitleg kun je niet krijgen hoor:

    https://www.facebook.com/nos/videos/647879099370748/

  9. Wim Vreeswijk

    Het ergste vind ik nog dat de Albert Heijn De Gaard het koffieapparaat met gratis koffie buiten werking heeft gezet voor iedereen.

  10. Y

    Ook niet vergeten dat de virus dodelijk is, denk er niet te nuchter over het is een nare ziekte.

  11. Teunemans

    De angst regeert. Scholen dicht en alle kinderen naar opa en oma, handig, je zet ze bij de doelgroep die het meeste vatbaar is. De school lijkt mij gezonder.

  12. Yoshua

    @Wim Vreeswijk,

    Het is juist goed dat AH dat doet.
    De meeste mensen die koffie drinken in de supermarkt zijn bejaarden en zwervers, dus de mensen die juist in de gevarenzone zitten van corona.
    De mensen die tot nu toe zijn overleden door corona zijn bejaarden tussen de 68 en 96 jaar oud.
    Je zal maar als 68 jarige bejaarde koffie drinken bij AH met een 70 jarige bejaarde en worden besmet met corona.
    (terwijl het advies is dat ze binnen moeten blijven)
    Dan zijn ze er beiden over twee weken niet meer.
    Begrijp dat jij graag je gratis bakkie wil doen, maar je moet wel rekening houden met onze bejaarden, Wim Vreeswijk.

  13. l.a.de winter

    zijn de voedselbanken in Utrecht gewoon open met het coronavirus

  14. Jos

    @ i a de winter

    Die krijgen geen eten meer door al het gehamster, triest maar waar. Zie je maar weer waar ego-gedrag toe leidt. Grappig dat de hamsteraars van nu nog geen twee weken geleden alles overdreven vonden en de types zijn die zeiken op vluchtelingen die op de vlucht zijn voor oorlog en honger. Na 2 dagen schijten zij zelf al 12 kleuren stront.

  15. Wouter

    @l.a.de winter: hier kunt u per uitgiftepunt informatie vinden over de maatregelen:
    https://voedselbankutrecht.nl/corona/

    De voedselbank is gelukkig gewoon open.

  16. La mei

    In de Italiaanse regio Lomardijen wonen 416 personen per km2.
    In Nederland zijn dat 498 personen per km2. Dus ga nu maar even na denken! Ben een nuchtere Utrechtster die jaren lang in N Italie woont. A.u.b. houd afstand van elkaar!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).