Roos en haar hondje Margarita wonen in een van de vier gekraakte panden aan de Croeselaan in Utrecht. Zij vertelt dat er zo’n acht mensen onderdak vinden, maar ook dat de samenstelling nog weleens wisselt. Mede daarom is er een logeerkamer ingericht op de begane grond.
De gemeente wil dat de mensen vertrekken en heeft woensdag 23 augustus laten weten aangifte te doen. De krakers geven op hun beurt aan met alle plezier ruimte te maken voor kwetsbare groepen, maar niet voor leegstand of tijdelijke huur. Raadslid Cees Bos van Stadsbelang Utrecht noemde in een uitzending van PowNed de aanwezigheid van krakers ‘een ticket voor ellende’. Roos, die het geen probleem vindt DUIC een rondleiding te geven, zegt dat dat deels klopt.
Tekst loopt door onder afbeelding
“Ik kan mij inderdaad voorstellen dat we het leven van eigenaren die hun panden leeg laten staan ingewikkeld maken zodra wij het kraken. Dat is natuurlijk ook wel een beetje het idee achter de kraakbeweging.” DUIC krijgt een rondleiding door een deel van de kraakpanden. Roos vertelt dat sommige bewoners niet thuis zijn en vindt het niet gepast hun kamers te laten zien zonder toestemming.
Muziek
De ruimtes waar wij wel toegang toe krijgen, zien er leeg en sober maar opgeruimd uit. Zo bestaat de logeerkamer bijvoorbeeld uit slechts een matras dat op de grond ligt en een schemerlampje ernaast. In de muziekkamer staan meerdere instrumenten en aan de muur hangen tekeningen. In de tuin liggen zes grote watermeloenen op een rij. Die zijn buitgemaakt tijdens ‘skipping’ waarbij bruikbare producten uit containers en prullenbakken worden gevist. “Deze haalden we uit een container van een groothandel in Nieuwegein”, zegt Roos. De tuin is ook al gebruikt voor een buurtbarbecue. “Veel omwonenden kwamen langs en het was heel gezellig. De kinderen speelden op de piano en met de hondjes. De mensen gaven aan blij te zijn met onze aanwezigheid.”
Tekst loopt door onder afbeelding
De woningen aan de Croeselaan kennen een lange geschiedenis en worden op termijn gesloopt vanwege de herinrichting van het gebied. De huizen zijn sinds medio 2022 eigendom van de gemeente Utrecht en tot eind maart van dit jaar in bruikleen gegeven via leegstandsbeheer. Het idee was dat er sinds begin april statushouders werden opgevangen, maar omdat het om een voor de gemeente nieuw concept gaat, duurde het proces langer. Daardoor stonden ook de woningen langer leeg.
Statushouders
Op zondag 13 augustus werden vier woningen aan de Croeselaan gekraakt, terwijl de gemeente de huizen twee dagen daarvoor had toegewezen aan statushouders. Dit betekende niet dat deze mensen er al direct in konden trekken, maar wel dat de ‘inhuisperiode’, de tijd waarin de huizen gereed worden gemaakt voor de nieuwe bewoners, van start ging. “Gezien de huidige situatie leidt het kraken van de panden tot vertraging in dit proces”, schrijft het college in een brief aan de raad. De gemeente heeft daarom besloten aangifte te doen.
Tekst loopt door onder afbeelding
De krakers zeggen tot slot met alle liefde ruimte te maken voor statushouders of andere kwetsbare groepen, maar geven tegelijkertijd aan argwanend te zijn. Roos: “Zodra de gemeente kan aantonen dat deze mensen erin komen, gaan wij weg. Ik heb vandaag zelfs een herinnering naar het stadhuis gestuurd waarin dat te lezen is.”
11 Reacties
ReagerenLeegstand is door het woningtekort bijna misdadig te noemen
In 2014 heeft minister blok vvd de huren boven bepaald bedrag op de vrije verhuur te zetten
Gevolg , gigantische prijsverhogingen
En een schreeuwend te kort op de sociale huur
Ik vind het prima dat er weer gekraakt gaat worden
Ach ach, ‘ticket voor ellende’.. Cees kom ook eens gezellig BBQ-en zou ik zeggen! Durf te wedden dat er -als je echt zou willen en durven- er zelfs een bio(nep)burgertje voor je erop wordt gegooid. Wat een aanfluiting om dit niet te kunnen waarderen als je partij ‘Stadsbelang’ heet. Wiens belang?? De voormalig VVD’ers of CDA’ers die het midden te sociaal vinden en liever nog meer naar rechts leunen?! Kraken gaat doorrrr lekker bezig daar!
Mooie ruime jaren dertig woningen met tuin. Daar kan je alleen maar van dromen als je het huidige socialehuur aanbod bekijkt. Op nummer 230 van de 710 na 18 jaar inschrijftijd voor iets belabberds in Overvecht. Te gek voor woorden natuurlijk. Dit systeem is stuk, graag een nieuwe. Wie dat niet inziet is zelf huisjesmelker of speculant.
Ik hoopte even dat er niets achter de voordeur schuil ging want een podium geven aan illegale praktijken is niet echt onafhankelijke journalistiek.
@ henQ
Wat raar dat ik met 10/ 11 jaar inschrijftijd in 2017 in de Bilt op nr 5-15 eindigde bij hele leuke net gerenoveerde jaren dertig appartementen via woningnet, 2e werd bij aardgasvrije woningen in de Bilt, 1e was bij een woning in Bunnik (op het pleintje bij de Kerk daar) en aanvankelijk nr, 8, maar uiteindelijk nr. 1 was bij een woning/ studio in Utrecht Centrum.
@ realist
Kraken is niet per sé illegaal. De gemeente zelf bepaald of, wanneer en hoe het is toegestaan.
De wet op leegstand wordt in Nederland alleen maar aan de krakerskant toegepast (ontruiming), maar de vastgoedeigenaar overtreed vaak net zo goed die zelfde wet, zonder door de gemeente aangepakt te worden, wat rechtsongelijkheid met zich meebrengt. Daarom oordelen rechters dus ook dat krakers bij ongeoorloofde en niet toegestane leegstand soms tijdelijk mogen blijven als vorm van protest.
Voor iemand die vaak vanuit gevoel en vanuit een bepaalde politieke oriëntatie reageert ben je bijzonder slecht op de hoogte van de Nederlandse wetgeving, maar velt vervolgens wel het ene oordeel na het andere (dat dus niet klopt). Tegelijkertijd schop je wel stennis en doe je aan ongefundeerde ophitsing.
@Uuu
Ophitsing en stennismaken, dat was jou expertise toch?
Rechters oordelen objectief per dossier en dat is niet zoals jij het voorsteld vanuit het onderbuikgevoel omdat vastgoedeigenaren ook de wet overtreden…
Rechters kennen de Wet, jij hebt er alleen een mening over.
@ niet zo Koel Hoofd
Waar heeft UUU het precies over het onderbuikgevoel van rechters? Hij/ zij heeft het juist over rechters die de wetgeving wel kennen en van geval tot geval oordelen. Verder heeft hij het over gemeentes die (ook) verschillend oordelen (per situatie) over de leegstandswet.
De ophitser ben jij dus bijvoorbeeld in dezen.
@Koel Hoofd: Gelukkig kennen rechters niet alleen de wet maar gaan ze ook uit van redelijkheid en billijkheid bij het toepassen ervan. Dat is iets fundamenteel anders dan “vanuit het onderbuikgevoel”.
Inbreken, andermans bezit toe-eigenen en dan nog een grote mond hebben en eisen stellen ook. De wereld op zijn kop. Eruit met die gasten. En vlug ook.
@ binnenstadsbewoner
Een protest is heel iets anders dan inbraak.
Overigens is panden doelbewust leeg laten staan en doelbewust laten verkrotten ook misdadig en ook een misdaad, maar dat terzijde.
Overigens vertrekken de krakers weer (vrijwillig) nadat zij op de hoogte zijn gebracht over de tijdelijke plannen van de gemeente. Ze accepteren de uitleg en hebben hun punt gemaakt. Het was dus wel degelijk een protest en geen inbraak.
De bezittende klasse (in dit geval overigens gewoon de gemeente), moet zich ook maar eens afvragen hoe zij aan dat bezit gekomen zijn en en welke verantwoordelijkheid die zij daarmee en daarover hebben. De belangen van de gemeenschap gaan gewoon boven de belangen van het individu. Denkt het individu slechts vanwege bezit boven de wet of de geest van de wet te staan is het het mijn inziens toch behoorlijk misdadig. Het belang van het individu boven dat van de grote groep plaatsen is typisch een neo-liberaal gedrocht en precies wat er mis is met onze samenleving.