Wat te doen bij extreme hitte? Gemeente Utrecht komt met hitteplan voor deze zomer Wat te doen bij extreme hitte? Gemeente Utrecht komt met hitteplan voor deze zomer

Wat te doen bij extreme hitte? Gemeente Utrecht komt met hitteplan voor deze zomer

Wat te doen bij extreme hitte? Gemeente Utrecht komt met hitteplan voor deze zomer
Archieffoto. Foto: Robert Oosterbroek
Wat moeten we doen als het de komende weken extreem warm wordt? Om goed voorbereid te zijn op eventuele hitte deze zomer, heeft de gemeente Utrecht een hitteplan gemaakt. In gevallen van extreme en aanhoudende hitte, gaat het plan in werking. Op die manier moeten de gevolgen van de hitte – zoals serieuze gezondheidsklachten – worden beperkt. Het plan is gebaseerd op het nationaal hitteplan van het RIVM, en toegespitst op de gemeente.

Wat moeten we doen als het de komende weken extreem warm wordt? Om goed voorbereid te zijn op eventuele hitte deze zomer, heeft de gemeente Utrecht een hitteplan gemaakt. In gevallen van extreme en aanhoudende hitte, gaat het plan in werking. Op die manier moeten de gevolgen van de hitte – zoals serieuze gezondheidsklachten – worden beperkt. Het plan is gebaseerd op het nationaal hitteplan van het RIVM, en toegespitst op de gemeente.

Er wordt gewerkt met drie verschillende waarschuwingscodes, die afgegeven worden afhankelijk van hoe warm het wordt en hoe lang de hitte duurt. Allereerst is er code geel, dat wordt afgegeven als het vier dagen op rij warmer is dan 27 graden of één dag warmer dan 35 graden. Bij code geel liggen de adviezen redelijk voor de hand, namelijk ‘drink voldoende water’ en ‘houd het huis koel’. De gemeente komt bij code geel per wijk met extra informatie, zoals locaties van watertappunten en spetterbadjes. Ook extra zorg voor dieren komt aan bod.

De volgende waarschuwingscode is code oranje, dat wordt afgegeven als het drie dagen op rij boven de 35 graden, twee dagen boven de 36 graden of één dag boven de 38 graden is. De adviezen die bij code geel worden afgegeven gelden bij code oranje ook. Daarnaast wordt er extra informatie gedeeld, zoals over het herkennen van symptomen van hittestress. Van code rood is sprake als het weer een grote impact heeft op de samenleving. In het geval van code rood wordt er in samenwerking met de Veiligheidsregio Utrecht een crisisplan in werking gesteld.

Informatie delen

De gemeente gaat Utrechters over de eventuele maatregelen inlichten via de sociale media-kanalen van de gemeente en nieuwsbrieven in de wijken. Evenementen krijgen een hitteprocedure toegestuurd als verwacht wordt dat het 25 graden of warmer wordt. Ook wordt – naar aanleiding van vragen die de Partij voor de Dieren vorig jaar stelde – contact opgenomen met bedrijven waar dieren worden gehouden.

Verder wordt er extra rekening gehouden met Utrechters die extra risico lopen, zoals eenzame ouderen, mensen met een chronische aandoening, dak- en thuislozen, jonge kinderen en mensen met overgewicht. Om deze mensen te bereiken wordt samengewerkt met onder andere zorgaanbieders en wijkteams.

18 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Godzijdank! De Gemeente blijkt weer eens ‘money well spent’. Ik heb zelf namelijk geen flauw idee wat ik moet doen als het warm weer is. Gelukkig bestaan er ambtenaren om me te vertellen dat ik voldoende water moet drinken.

  2. Koel Hoofd

    Bij 38C of hoger is er een crisisplan nodig?
    Wat is er mis met siesta, manana, veel water drinken en slippers dragen?
    Werkt al eeuwen lang heel goed in zowel noord Afrika als Spanje.
    Misschien zou Utrecht iets minder volgebouwd moeten worden…

  3. JdV

    Bij (extreme) hitte zet ik gewoon 1 of meer van de 6 binnen units van de airco aan zodat de ruimte waar ik op dat moment ben kan worden afgekoeld naar een comfortabele 21 graden. Ook de slaapkamers kunnen op deze manier in de nacht heerlijk koel worden gehouden. Dat kan iedereen toch gewoon doen, daar hoeft de gemeente geen advies voor te geven lijkt me.

  4. Geenstijl@Utrecht

    Echt weer typische bemoeizucht van een gemeente Utrecht, iedere d.b.el weet dat hij voldoende water moet drinken tijdens de hitte periode.
    Er moesten natuurlijk weer mensen aan het werk.

  5. Aa

    Minder volbouwen zou helpen maar logica doet de gemeente niet aan.

  6. Katja

    Tsja, het is voor het eerst dat het mogelijk heet wordt, eeuwenlang niet gebeurd, dus we hebben geen flauw idee wat te doen ?

  7. Utrechtvoorutrecht

    Kijk eens aan, een paar reaguurders waar we nooit meer naar om hoeven te kijken. Lossen alles zelf op! Knap hoor, begin zestig en nog steeds kwiek! En natuurlijk heeft iedereen zes airco’s! Sterker nog, het gros van Utrecht draagt de hulp op om de temperatuur strak op 21 te zetten.

    Of zou het kunnen dat de gemeente zich meer bekommert om de inwoners die wat minder opties hebben? Toch te genant voor woorden als je denkt dat het altijd om jou gaat.

  8. Hans

    Wat Utrecht vooral moet doen om de stad een leefbaar te houden i.v.m. te verwachten perioden van langdurige hitte is zoveel mogelijk bomen planten in woonwijken. Het terugdringen van verstening in voortuinen en op parkeerplaatsen en het stimuleren van de aanleg van groene daken kan tevens enorm bijdragen aan het verbeteren van ons stadse leefklimaat. En ja, Scherpschutter moet veel water drinken bij warm weer. Dat zouden overigens alle bejaarden moeten doen. Ik doe dat dus ook. Het helpt.

  9. WvR

    @Utrechtvoorutrecht:
    Dus je weet serieus niet wat te doen bij hitte, en het eerste wat er dan in je opkomt is kijken wat de gemeente adviseert? Iedereen boven de, laten we zeggen, 5-6 jaar weet dat.
    Manmanman…

  10. Fred

    Indertijd tijdens vakanties in zuidwest Frankrijk en de Dolomieten was het agadium voldoende water drinken en zoek de schaduw onder een grote boom op, had je ook geen smeerseltjes nodig. Gelukkig was zo’n bladerrijke boom wel beschikbaar, kon ik het grootste deel van de dag m’n boeken natuur-, scheikunde, geschiedenis e.d voor het komende schooljaar lezen.

  11. Wim

    @ Fred

    Agadium? Boekjes niet goed gelezen, kennelijk.

  12. Alain

    Dat de gemeente vertelt om wat meer te drinken is natuurlijk wat bevoogdend, maar valt onder hun zorgplicht.

    Net zoals dat ik bij warm weer eventjes met mijn ouders bel om te checken of het goed met ze gaat (die kunnen ook prima voor hunzelf zorgen), geeft de gemeente wat extra aandacht. Ook niet doen alsof dat bakken met geld kost, zelfs de gemeente Utrecht zal dat nog betaalbaar kunnen houden.

    Het wordt interessanter bij de code oranje en rood. En de akties die de gemeente onderneemt. In 1995 was er de beruchte hittegolf in Chicago, waardoor honderden mensen de dood vonden. Met name ouderen, die nogal geisoleerd waren, bang waren de straat op te gaan en ook weinig mogelijkheden tot verkoeling hadden.

    Een actieve benadering door de gemeente, met ‘koelcentra’ voor kwetsbaren en waterverstrekking heeft bewezen levens te redden in die situatie.

  13. Utrechtvoorutrecht

    @WvR Ik heb wel een idee. Maar weet u wat te doen als u in een bovenwoning met plat dak woont en u meet binnen 33 graden en u heeft geen airco? Weet u wat de wijkgebonden maatregelen zijn? We horen het graag.

    Maar als u zocht naar een schouderklopje voor uw kennis en ervaring, kunt u dat ook krijgen hoor.

  14. J.Pal

    Cool!

  15. Liza

    @ JdV

    Zo man, jij bent intelligent (not), airco’s leiden tot een verhoging van de temperatuur op de langere termijn. Sowieso al rond je eigen huis, waardoor ze weer harder moeten werken en het ook weer warmer wordt rond je eigen huis, etc., etc..

  16. WvR

    @Utrechtvoorutrecht:
    “wijkgebonden maatregelen”!?
    Hahahahahaa, ik weet niet eens wat het betekent, sterker nog: Dat ze uberhaupt bestaan. De infantilisering van Nederland schrijdt met rasse schreden voort merk ik.

    Nooit een airco gehad, nooit een airco nodig gehad, ook niet bij 33 graden, ook niet in de bovenwoning met platdak (je bent echt niet de enige onder plat dak hoor). Dat jij het in al die jaren niet zonder de overheid hebt kunnen overleven zegt meer over jou dan over mij.

  17. Utrechtvoorutrecht

    @WvR Ik lees altijd eerst het artikel voordat ik reageer. Dan weet ik beter waar het over gaat. Maar, nogmaals, schouderklopje voor uw dappere levenswijze. En voor het denken dat er niemand is die wél een beetje geholpen wil worden.

  18. WvR

    @Utrechtvoorutrecht:
    Graag gedaan!
    Ik heb al een suggestie bij de gemeente ingedient om kleurcodes te gebruiken om mensen tips en ideeen te geven wanneer ze moeten eten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).