Wat vindt Utrecht van de Gouden Koets? Binnenkort is een pop-up onderzoek op Stadhuisbrug Wat vindt Utrecht van de Gouden Koets? Binnenkort is een pop-up onderzoek op Stadhuisbrug

Wat vindt Utrecht van de Gouden Koets? Binnenkort is een pop-up onderzoek op Stadhuisbrug

Wat vindt Utrecht van de Gouden Koets? Binnenkort is een pop-up onderzoek op Stadhuisbrug
Gouden Koets op het Binnenhof. Foto: R J Essink, Wikimedia Commons
Het Amsterdam Museum komt op vrijdag 17 september naar Utrecht met een mobiele onderzoekinstallatie. Met de installatie wil het museum te weten komen wat Nederland vindt van de Gouden Koets.

Het Amsterdam Museum komt op vrijdag 17 september naar Utrecht met een mobiele onderzoekinstallatie. Met de installatie wil het museum te weten komen wat Nederland vindt van de Gouden Koets.

De Gouden Koets is volgens het Amsterdam Museum ‘beladen erfgoed’. Op het rijtuig zijn bijvoorbeeld voorstellingen uit de koloniale tijd te zien. “Is het wenselijk dat de koets na de restauratie blijft rijden op Prinsjesdag en tijdens Oranjehuwelijken en inhuldigingen? Verdient het rijtuig aanpassingen, of hoort het voortaan in een museum thuis? Deze tentoonstelling belicht uiteenlopende perspectieven op dit controversiële rijdende erfgoed”, is te lezen op de website van het museum.

Stadhuisbrug

De pop-up onderzoekinstallatie is vanaf 11.30 uur te vinden op de Stadhuisbrug. Daar zijn alle inwoners van Utrecht en omgeving welkom om op een interactieve manier hun kennis over de Gouden Koets te testen en om hun mening te delen. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd vanwege de tentoonstelling De Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Die werd op 17 juni 2021 geopend door Koning Willem-Alexander. In de tentoonstelling wordt de Gouden Koets en de geschiedenis van het rijtuig vanuit allerlei invalshoeken belicht. 

Perspectieven

De mobiele onderzoeksinstallatie trekt door heel Nederland. Het doel daarvan is om van zoveel mogelijk Nederlanders hun perspectief op de koets te verzamelen. Die zienswijzen komen terug in de tentoonstelling. 

Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. Bezoekers kunnen de koets in alle rust van heel dichtbij bekijken in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. 

Mobiele onderzoekinstallatie Gouden Koets. Foto: Amsterdam Museum, IrisDuvekot

22 Reacties

Reageren
 1. Stadsie

  Toen lag de stad nog vol met stront. En nu duwen ze uit Amsterdam die kar bij ons de brug op.

 2. Scherpschutter

  Wegwezen. Hou die Amsterdamse policor gekte lekker binnen je eigen activistische pretparkgrenzen. Bovendien lijkt het me dat een perpetuum verliesgevend museum dat miljoenen taxpoet per jaar verbrandt wel zinnigere zaken te doen heeft dan onderzoeken verrichten….Zoals een aantrekkelijk genoeg aanbod genereren bijvoorbeeld waardoor geen belastingpoet meer nodig is om de deuren op te houden.

  Musea die fungeren als cultuurverwoesters in plaats van cultuurbewakers op kosten van belastingbetalers…Het gaat helemaal de verkeerde kant op in dit land.

 3. Lexus

  Er zijn goedkopere en betere manieren om vast te stellen wat we met dit vehikel aanmoeten. Mij lijkt het wel een goed voorwerp om de bedenkelijke aspecten van onze geschiedenis — zowel de achterhaalde monarchie als het verachtelijk kolonialisme — te verduidelijken.

 4. Scherpschutter

  @Lexus

  Onze geschiedenis? Spreek voor uzelf. Ik heb niets met die geschiedenis te maken. En waarom zou een Amsterdams museum dit moeten onderzoeken? Is dat de taak van musea?

  In alle opzichten een slecht idee.

 5. Lexus

  @Scherpschutter: helaas, net als alle mensen torst u ook uw en onze geschiedenis met zich mee. Verder zie ik niet in waarom historische musea naast het geven van toelichtingen geen vragen aan het publiek mogen stellen bij hun exposities. U etaleert met uw reactie weer de bubbel waarin u leeft.

 6. Scherpschutter

  @Lexus

  Nope. Het enige dat ik meetors zijn mijn eigen beslissingen en handelingen. Met de beslissingen van een paar dwazen uit vervlogen tijden heb ik werkelijk niets van doen.

  Verder krijgen musea belastinggeld om belastingbetalers een zo aantrekkelijk mogelijk aanbod van kunst en cultuur te bieden. Niet om policor enquettes uit te voeren. Het maakt u ook werkelijk helemaal niets uit he, wat er met ons schaarse belastinggeld gebeurt? Wat een 17e eeuwse buk-laaf opvatting. “Leve de Koning, al pakt hij al mijn geld af om te verbrassen aan prostituees”. De Koning is not to be questioned. LOL.

 7. Mark

  @Lexus, ik denk dat jij ook in bubbel zit. De gemiddelde Nederlander boeit het niet en wil gewoon een fancy stoet zien en maakt zich niet druk over een plaatje van honderden jaren geleden.

 8. Scherpschutter

  @Lexus

  LOL! Wel, u kunt zich ervan vergewissen dat ik als autonoom individu werkelijk niets anders mee-tors dan de consequenties van mijn eigen handelingen, ongeacht hoe slecht dat uw collectivistische fantasiewereld ook uitkomt. Verder zijn musea natuurlijk geen sociologische onderzoeksinstituten. Lijkt me allemaal tamelijk evident.

 9. W.

  Laat dat ding in een museum met toelichting erbij over het verleden dat die kar met zich meedraagt. Op Prinsjesdag kunnen ze mooi de Glazen Koets blijven gebruiken, die in mijn ogen ook veel mooier is.

 10. Lexus

  @Mark en Scherpschutter: ook de gemiddelde Nederlander, voor zover die bestaat, wordt geconfronteerd met de gevolgen van de geschiedenis, zoals dat dagelijks te ervaren is voor wie niet blind en doof in volstrekte isolatie leeft. Ook dat lijkt me evident. Zelfs de kop in het zand steken helpt hier niet tegen. En of en in hoeverre musea (ook) sociologische onderzoeksinstituten zijn, bepalen ze zelf en/of is in hun statuten vastgelegd.

 11. Roerdomp

  @Scherpschutter: nogal ironisch, qua uitlatingen doet u niet onder voor de grootste koloniaal. Winst gaat voor u boven (mensen)recht, samenleving en elke andere waarde. En juist ú wilt niets te maken hebben met de gevolgen van kolonialisme, omdat we u zuiver op uw handelen moeten beoordelen. Geen LOL, maar wel een klein minachtend lachje.

 12. Mark

  @Lexus, hoe wordt de gemiddelde Nederlander dan geconfronteerd? Op een paar nieuwsberichten na kom ik er totaal niet mee in aanraking en ook in mijn omgeving leeft het niet. Tot een paar jaar geleden was het zelfs alleen iets uit een geschiedenisboek en hoorde je er echt niks over. Tuurlijk ervaar je het als je de mooie binnensteden van Amsterdam of Utrecht ziet. Die zijn gebouwd met handelsgeld. Maar het is niet iets waarbij veel mensen stil zullen staan. Ik denk dat met dit soort dingen de exposure heel erg afhangt van in welke bubbel je zit en welke media je volgt/ wat je mee krijgt uit je omgeving.

 13. Lexus

  @Mark: er leeft een forse groep mensen in Nederland die lang gezwegen heeft, maar het de komende decennia ook degenen die er niets van willen weten wel onder de aandacht zal gaan brengen, of de witte mensen dat nu leuk vinden of niet. Ook wat dat betreft zal het er in Nederland niet gezelliger op worden, vrees ik. Veel zal afhangen van de houding van de witten en van de Nederlandse overheid.

 14. Fred

  Dat controversiële is er door linksgericht volk opgeplakt. Ik zie het puur voor wat het is, een historisch rijtuig met afbeeldingen uit die tijd. En zoals met vele historische afbeeldingen kan ieder daarover een mening hebben. Welke ik me in ieder geval niet laat opdringen.

 15. Lexus

  @Mark en Scherpschutter: de redactie van DUIC heeft om onnaspeurlijke redenen mijn bovenstaande reactie vóór de uwe geplaatst. Daarom alsnog opnieuw:
  @Mark en Scherpschutter: ook de gemiddelde Nederlander, voor zover die bestaat, wordt geconfronteerd met de gevolgen van de geschiedenis, zoals dat dagelijks te ervaren is voor wie niet blind en doof in volstrekte isolatie leeft. Ook dat lijkt me evident. Zelfs de kop in het zand steken helpt hier niet tegen. En of en in hoeverre musea (ook) sociologische onderzoeksinstituten zijn, bepalen ze zelf en/of is in hun statuten vastgelegd.

 16. Scherpschutter

  @Roerdomp 14/9/2021 – 15:38

  Correct. Ik heb niets te maken met kolonialisme en wil er niets mee te maken hebben. There you go.

  @Lexus

  Ik heb ook niets te maken met de “gemiddelde Nederlander”, die inderdaad niet bestaat. Er bestaan louter individuen en u spreekt niet voor mij of welk ander individu dan ook.

 17. Lexus

  @Fred: denkt u werkelijk dat al degenen die zich bijvoorbeeld tegen stereotiepen als Zwarte Pieten hebben gekeerd bestaan uit wat u linksgericht volk noemt? Dan begrijpt u er echt niets van. Maar wat ik al in een eerdere reactie heb gezegd: zelfs de kop in het zand steken zal niet helpen. We zullen allemaal met ons verleden geconfronteerd blijven worden. Nederland zal er niet gezelliger op worden, maar er is niet aan te ontkomen.

 18. Theo

  “Spreek voor uzelf. Ik heb niets met die geschiedenis te maken.”

  Jij behoort met jouw ronduit hilarische opvattingen dan ook tot een te verwaarlozen minderheid. Dus je zou het moeten omdraaien: spreek *jij* maar voor jezelf. Wen er maar aan, Scherpschutter: je zult tot in lengte van dagen blijven ageren, betweteren en vervloeken en ondertussen draait de wereld gewoon door zonder zich iets van jou aan te trekken. De door jou (ongetwijfeld met tegenzin) afgedragen “taxpoet” wordt door onze overheid feestelijk geïnvesteerd in cultuur – hartelijk dank namens de talloze mensen die daar wél van kunnen genieten en op waarde kunnen schatten.

  Maar je mag gewoon op je eigen eilandje van gelijk blijven zitten hoor. Dat recht heb je. Nogmaals dank voor je “taxpoet”, ik zal aan je denken als ik dit weekend weer een museum binnen stap!

 19. Gewoontjes

  @Lexus: vrijwel helemaal eens, behalve met het gedeelte ‘Nederland zal er niet gezelliger op worden’.

  We moeten ook hoognodig af van het droombeeld dat Nederland bijvoorbeeld in de jaren ’50 zo ‘gezellig’ was, toen priesters en andere machthebbers hun smerige gang konden gaan en van gelijke rechten voor de niet-witteheteroman überhaupt geen sprake was.

  Minder gezellig voor ‘ons soort mensen’ ja, als je al aan de goede kant van de streep geboren was.

 20. Lexus

  @Gewoontjes: mijn opmerking was bedoeld om aan te geven hoe een groot aantal witte mensen niet of nauwelijks bereid is om het door hun eigen groep bepaalde verleden onder ogen te zien, niet om te zeggen dat het gezelliger was toen een kleine geprivilegieerde witte groep het geheel voor het zeggen had. Is het nu zoveel anders trouwens?

 21. Koel Hoofd

  Dat de gouden koets tegenwoordig ineens ‘beladen erfgoed’ is, komt door ruim 20 jaar lang slecht onderwijs.
  De jonge generatie kan namelijk niet eens rekenen, beheerst het Nederlands niet goed, het Engels al helemaal niet, en heeft een historisch besef van een importgarnaal. Want veren in de emotionele reet geprikt krijgen belangrijker is geworden dan kennis opnemen en daar iets zinnigs mee kunnen doen.

  Dat is echt geen geintje. Zie ook rapport van commissie Dijsselbloem, waar nooit iets mee gedaan is. En zeker niet door de neponderwijspartij D66, want daarom weten ze nu niets over geschiedenis.
  En moeten ze een rekentoets op de middelbare school doen, vervolgens een Nederlandse taaltoets voor toelating bachelor studies op universiteiten, en ook nog eens een BUITENLANDSE commerciele toets op vwo 6 niveau (NB!) voor toelating tot masterprogramma’s. Kortom, de millennial is gewoon totaal onwetend dankzij domheid maar schreeuwt keihard over anderen dat die dom zijn….

 22. Scherpschutter

  “Jij behoort met jouw ronduit hilarische opvattingen dan ook tot een te verwaarlozen minderheid.”

  Nope. Ik behoor tot niets of niemand.

  “Wen er maar aan, Scherpschutter: je zult tot in lengte van dagen blijven ageren, betweteren en vervloeken en ondertussen draait de wereld gewoon door zonder zich iets van jou aan te trekken.”

  Alsof ik de wereld nodig heb…LOL.

  “De door jou (ongetwijfeld met tegenzin) afgedragen “taxpoet” wordt door onze overheid feestelijk geïnvesteerd in cultuur – hartelijk dank namens de talloze mensen die daar wél van kunnen genieten en op waarde kunnen schatten.”

  LOL. U begrijpt niet helemaal hoe het werkt in Nederland geloof ik. De armen en middenklasse betalen alle belastingen.

  “Nogmaals dank voor je “taxpoet”, ik zal aan je denken als ik dit weekend weer een museum binnen stap!”

  U kunt beter een kaartje aan Henk en Ingrid sturen. Wel zo netjes. LOL

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).