Wat voor binnenstad heeft Utrecht in 2040? Gemeente presenteert visie Wat voor binnenstad heeft Utrecht in 2040? Gemeente presenteert visie

Wat voor binnenstad heeft Utrecht in 2040? Gemeente presenteert visie

Wat voor binnenstad heeft Utrecht in 2040? Gemeente presenteert visie
Archieffoto binnenstad Utrecht
Hoe willen we dat de binnenstad er in 2040 uitziet, en hoe gaan we dat de komende jaren regelen? Het zijn belangrijke vragen waar de gemeente Utrecht nu een visie voor heeft gemaakt. Het is nu aan de stad om op het plan te reageren.

Hoe willen we dat de binnenstad er in 2040 uitziet, en hoe gaan we dat de komende jaren regelen? Het zijn belangrijke vragen waar de gemeente Utrecht nu een visie voor heeft gemaakt. Het is nu aan de stad om op het plan te reageren.

Het centrum van Utrecht is van iedereen; bewoners, ondernemers, Utrechters, bezoekers en toeristen. De stad groeit echter heel hard, de komende 20 jaar komen er 100.000 nieuwe bewoners bij. Dat zal ook zeker in de binnenstad te merken zijn. Om het een beetje prettig te houden zijn daarom keuzes nodig.

Vragen die gesteld moeten worden; wie wonen er straks in de binnenstad? Hoe wordt de ruimte verdeeld tussen voetgangers en fietsers? Hoe zorgen we ervoor dat de binnenstad niet te lijdt onder het veranderde klimaat? Wat voor evenementen willen we? Hoe bewaren we de schoonheid van onze binnenstad?

De Utrechtse wethouder Anke Klein licht toe: “We beseffen meer dan ooit hoe belangrijk het is om een fijne plek te hebben om te wonen, een concert of museum te bezoeken, uit eten te gaan of bijvoorbeeld te wandelen. Maar hoe zorgen we ervoor dat al deze activiteiten nog naast elkaar kunnen bestaan over 20 jaar in de binnenstad? De binnenstad is dan niet langer het enige stadscentrum, maar wel ons historisch centrum waar we zorgvuldig en met respect mee om willen gaan.”

De visie die er nu ligt geeft overigens niet overal een panklaar antwoord op. Klein zegt daarover: “De Omgevingsvisie Binnenstad 2040 lost niet alle dilemma’s op waar we in de binnenstad voor staan, maar geeft wel richting en zet op de agenda wat we de komende twintig jaar willen en moeten aanpakken.”

Richtingen

In de visie worden 26 richtingen genoemd. Het zijn er teveel om hier allemaal op te noemen. We noemen er een aantal, zoals nummer 9: een gevarieerd woningaanbod. Het aanbod van betaalbare huur- en koopwoningen moet groeien en er moet weer boven winkels gewoond worden. Transformatie van woningen naar andere functies moet tegengegaan worden. Er moet ook meer variantie komen in het soort woningen. Daarom kijkt de gemeente bij nieuwe ontwikkelingen per buurt welke type woningen gewenst is.

Een ander belangrijk onderwerp voor veel mensen 12: Horeca past bij de plek. Hiermee wil de gemeente inspelen op horecaconcpeten die aansluiten bij de sfeer en gebruik van de verschillende straten. Men verwacht dat het aantal horecazaken wel zal toenemen, omdat hier ook meer vraag naar is. Maar horeca moet veelzijdiger worden en sowieso meer gespreid worden over de hele stad.

Als evenementen weer mogen komt nummer 14 om de hoek kijken: Evenementen passen bij de locatie. De gemeente schrijft in de visie dat de rol van ‘faciliterend’ meer richting ‘sturend’ zal gaan. Dit om eenzijdigheid te voorkomen en de juiste plek voor het juiste evenement te kiezen.

Ook wil de gemeente met nummer 23: Vertragen op de binnenstadsas de route tussen Vredenburgknoop (Smakkelaarsveld) naar Lucasbolwerk (Stadsschouwburg) anders inrichten. Dit is nu een belangrijke route voor OV en fietsers. Maar wellicht kan dat helemaal anders, door fietsers meer langs de singel te laten fietsen en alternatieven te bedenken voor de vele bussen op deze route. Op een toekomstbeeld, dat ter inspiratie moet dienen, zien we in de visie zelfs een tram rijden door de stad.

En hoe willen we als stad omgaan met toeristen en bezoekers? Daar speelt nummer 26 op in: Bezoekers gastvrij ontvangen. Volgens de visie is Utrecht geen stad voor massatoerisme, maar zet in op kleinschaligheid en kwaliteit voor bezoekers. Overigens verwacht men wel dat het aantal bezoekers toeneemt, zowel uit de eigen stad en regio als internationale gasten. Het thema waarop toeristen moeten afkomen: kennis en cultuur.

Er zijn nog veel meer punten; die voor de ene bewoner of ondernemer belangrijker zijn dan voor de ander. Denk aan zaken als veiligheid, duurzaamheid, klimaat, rust, levendigheid en mobiliteit. Het singelpark wordt uitgebreid, de voetganger krijgt meer ruimte, stegen moeten meer open worden, pleinen krijgen herwaardering, bijzondere gebouwen moeten meer publiekelijk toegankelijk worden, minder parkeren op straat en meer. De komende tijd zal DUIC de onderwerpen blijven uitlichten.

Zelf vast naar alle onderwerpen kijken? Dat kan hier.

Hoe is de visie tot stand gekomen?

De gemeente heeft voor de omgevingsvisie samengewerkt met de Binnenstadgroep. Deze groep bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende groepen in de binnenstad waaronder ondernemers, bewoners, studenten, kerken, dak- en thuislozenopvang, historische vereniging, universiteit, woningcorporatie, Utrecht Marketing, Jaarbeurs en de gemeente.

De afgelopen twee jaar zijn verschillende fysieke en digitale bijeenkomsten geweest, gericht op verschillende doelgroepen en thema’s die de binnenstad raken. Daarnaast zijn er met luisterpalen in verschillende wijken meningen van inwoners over de binnenstad in 2040 opgehaald. Allemaal met het doel een zo breed mogelijk gedragen omgevingsvisie te maken.

Reageren
Op www.utrecht.nl/omgevingsvisiebinnenstad kan iedereen via een formulier reageren. Er worden daarnaast nog twee online bijeenkomsten georganiseerd op 23 en 25 maart. De reacties worden gebruikt om de concept Omgevingsvisie Binnenstad 2040 aan te scherpen voordat de visie wordt voorgelegd aan de gemeenteraad ter besluitvorming.

23 Reacties

Reageren
  1. Zuilen 030

    # visie 27: Wees zuinig op de binnenstad, erfgoed wat met respect behandeld dient te worden, begin met kademuren herstellen.

  2. Popei Jopie

    Misschien moet het wonen in voormalige winkels meer gestimuleerd worden, gelet op de huidige tijd.

    De absurd hoge huur- en pachtprijzen voor winkelpanden pré-corona gingen nergens meer over (en zijn nog steeds niet wegzakt), steeds meer en meer winkelpanden staan leeg. Het aankomende jaar zijn we er nog niet.

    Het omvormen van winkelpanden naar woonpanden, met 20-30% sociale huur, 40-60% middelhuur en 20% tophuur lijkt me een behoorlijke prio in de visie t/m 2040.

    Zodoende kunnen bepaalde gevels ook weer wat meer teruggebouwd worden naar een, in dien mogelijk, passende monumentale waarde.

  3. Bubbel

    Ik vrees dat het in de praktijk als volgt uitpakt
    Vanaf station vaartse Rijn tot voorbij de haven bemuurde de Weerd
    Een grote sliert 24/7 herriehoreca gaat worden
    Wonen in de binnenstad zal onbetaalbaar worden,,,ps is het al
    Airbnb expats of etageverhuur per dag of week
    Een grote horeca kermis
    Alle pleinen etc vol met terrassen
    Een stad en haar bewoners moet je met respect voor het verleden historische waarde geven
    Utregse binnenstad is nu al soort van Lloret de mar in de zomer
    Dat moeten we niet willen
    Ik vrees dat bovenstaande het ideaalbeeld is van de utregse horecapartij D66
    D66 is nog meer herriehoreca
    Voor vaste Binnenstadsbewoners zal er geen plek meer zijn
    Binnenstad onleefbaar

  4. Erwin

    @bubbel: lijkt me een prima plan!
    Hoe zou je het zelf willen zien?

  5. Scherpschutter

    We wisten al langer dat verkiezingen geen nut hebben (u krijgt het kartel, kartel of kartel), maar kennelijk zijn ze nu ook formeel afgeschaft als een paar politieke vlieggewicht-passanten hier even de lijnen voor de komende 20 jaar denken te kunnen uitzetten.

  6. Don

    @Bubbel ik ben bang dat je helemaal gelijk krijgt en we noemen het de utrechteling

  7. Dorine

    Ik ben blij dat ik in 2040 zeer waarschijnlijk niet meer leef. Deze visie is een en al toerisme en recreatie. In zo’n opgepoetst pretpark wil ik niet wonen.

  8. Esrin W.

    Het zal zo’n vaart niet lopen Bubbel, met de huidige maatregelen zal de helft van de panden heerlijk leeg staan.

  9. kobalt

    Het word 1 grote rotzooi en utrecht zal niet herkenbaar meer zijn zoals we het nu kennen.
    Er worden plannen gemaakt die niet uitvoerbaar zijn .
    Nog meer horeca ,je ziet door de horeca de stad niet eens meer.
    Het autoluw maken kan niet voor 100% dat is onmogelijk .
    Meer groen kan je echt wel vergeten en het is gelijk gedaan met de veiligheid op alle manieren.

  10. ^LM

    @Zuilen 030
    Bij #1 op pagina 29 staat “Ook de werven met hun kelders en wal- en kluismuren worden onder handen genomen.” Bij “Wat zie je in 2040?” staat “De werven zijn technisch in orde en worden meer benut als verlengstuk van de straat” en op de pagina daarna staat “Om de werven te behouden, moeten eigenaren en gemeente de komende jaren allereerst fors investeren om ze in goede staat terug te brengen. Vervolgens is permanent onderhoud nodig.”

  11. jan

    Aankomende vijf jaar is de binnenstad leeg en alles en iedereen die er zit failliet. Het komend jaar is het de plek voor de protesten en daarna het toonbeeld van het economische verval. Dit alles door het corona beleid

  12. HArry

    Dat wordt nog wat als dadelijk de stad weer open gaat. Dan beseffen onze inmiddels overgevoelige stadsbewoners dat het met hun rust gedaan is.

    Tip: ga lekker zelfvoorzienend wonen in Drenthe.

  13. Justin

    Kijk, wat lief, allemaal mensen die het concept niet hebben gelezen en hun angstige breintjes hier laten leeglopen.

  14. Anlies

    Steden veranderen, mensen veranderen (zo blijkt maar weer) niet altijd mee.
    Als het aan sommige mensen hier zou liggen was de stad hetzelfde als in de jaren 70 en 80. Maar zo leuk (en schoon en onderhouden en gezellig) was Utrecht toen niet hoor!

  15. Wies

    Jeetje het wordt steeds zuurder hier. Ik kan niet wachten tot alles weer open is; op naar 2040 met een dynamische stad met prachtige voorzieningen, plekken en mensen. En alle verzuurde mensen hier moeten toch eens overwegen om in een rustige nieuwbouw buurt te gaan wonen. Ik snap dat er soms kritiek is op bepaalde beslissingen, maar om zó zuur over de stad(sontwikkeling) te zijn slaat echt nergens op en sluit ook niet aan bij wat onze kennissen van buiten Utrecht van de stad vinden (geweldig!).

  16. Utrechtvoorutrecht

    Blijkbaar willen we naar de horeca, anders zou er geen horeca zijn. Voor alle lezers die dat niet begrijpen, zou ik me afvragen waarom je in een stad met voorzieningen wil wonen. Ik snap dan de meerwaarde niet.

  17. Ties

    Interessante visie. Ik geef toe. Dan heb je idd nog geen metro nodig.
    Ben wel benieuwd hoe subtiel een subtiele fietsbrug over de Weerdsluis eruit zou moeten komen te zien.

  18. Jannes

    HArry woont vast niet in de binnenstad?

  19. UTRECHTSE JANTJE

    @HArry …Dat doe ik al beste HArry , en ik ben er erg gelukkig mee , na al die ellende van de afgelopen jaren was Utreg mijn stad niet meer , hier zijn géén bedreigingen en je kan gewoon je electrische fiets neerzetten , zonder dat ie gestolen word , en de huizen zijn geweldig hier , evenals de Mentaliteit van de mensen ….En zeg nou zelf , wat is leuker dan Winkels en ‘n Dierentuin op loopafstand te hebben ….

  20. Manou De R.

    Wat voor een binnenstad? Een uitgestorven lege binnenstad.

  21. De ville

    De veelal mannen die de reactievelden hier veelvuldig vullen passen ook in de categorie mensen die de IC’s vullen. Man, boven 50 met waarschijnlijk wat overgewicht. Toeval of niet?

  22. Jannes

    Bedoelt u “dor hout” De ville?

  23. De Ville

    @Jannes, nee dat zei en bedoelde ik niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).