Wat wordt daar gebouwd? Nieuwbouw aan het Hiëronymuserf | De Utrechtse Internet Courant Wat wordt daar gebouwd? Nieuwbouw aan het Hiëronymuserf | De Utrechtse Internet Courant

Wat wordt daar gebouwd? Nieuwbouw aan het Hiëronymuserf

Wat wordt daar gebouwd? Nieuwbouw aan het Hiëronymuserf
Artist impression Hiëronymushuis.
Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden worden verbouwd, vernieuwd en veranderd. In deze rubriek laten we zien waar achter de bouwhekken aan wordt gewerkt. Deze keer: het Hiëronymuserf.

Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden worden verbouwd, vernieuwd en veranderd. In deze rubriek laten we zien waar achter de bouwhekken aan wordt gewerkt. Deze keer: het Hiëronymuserf.

Verstopt tussen Utrecht-Oost en het museumkwartier ligt het Hiëronymuserf. Het nu nog braakliggende terrein moet straks een klein stuk groen met woningen worden te midden van het stadsrumoer. In oktober 2018 is de bouw gestart van negen luxe woningen, waarvan er nog één in de verkoop staat.

Wat was er eerst?

Het terrein heeft een rijke historische achtergrond. Dat werd onder andere bevestigd door archeologisch onderzoek dat de gemeente ter plekke heeft laten uitvoeren in 2006. Allerlei vondsten die destijds zijn opgegraven, zoals messen, munten en hoefijzers, lieten zien dat er in de middeleeuwen al mensen achter het Hiëronymushuis woonden. Dat is ook niet vreemd, gezien de vruchtbare grond daar.

Fotografie: Fotodienst GAU / collectie Utrechts archief

Een paar eeuwen later, in 1874, werd in opdracht van het Rooms Katholiek Parochiaal Armbestuur het Hiëronymushuis gebouwd, dat direct aan het erf staat. Daar vingen de Zusters van Liefde, een congregatie die zich in het bijzonder richtte op bejaardenzorg en maatschappelijk werk, ouderen en wezen op.

Wat komt er nu?

In eerste instantie zou er op het terrein plaats zijn voor twintig woningen en een ondergrondse parkeergarage. Daar maakten veel mensen bezwaar tegen, met name in verband met de grootte van de bouwplannen. Daarnaast is het parkeerbeleid van de gemeente veranderd, waardoor de plannen voor de parkeergarage konden worden geschrapt.

Na jaren van onduidelijkheid zijn er in 2014 nieuwe plannen gemaakt die rekening hielden met de bezwaren van de buurt. Die plannen hebben de basis gevormd voor het huidige ontwerp. Er komen minder woningen dan in het oorspronkelijke plan en bovendien heeft de Vlaamse architect, Bob van Reeth, in het ontwerp de nadruk gelegd op ruimte, groen en duurzaamheid.

In oktober is de bouw van de negen woningen gestart. Het erf wordt niet voor niets liefkozend ‘het goudkustje’ genoemd. Het laatste huis dat nog beschikbaar is, staat te koop voor 1.085.000 euro. Eind 2019 moet de bouw af zijn.

4 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Hèhè, eindelijk weer eens wat nieuwbouw voor de welgestelden ipv die kippenhokken van 25 m2.

 2. Jasper

  1,1 meloen, wees erbij voor ze op zijn.

 3. Bernard

  Liep er laatst nog even langs. Vind het wel erg dat elk stukje grond wordt volgeplant met woningen. Hoe vol word Utrecht. Krijg het er erg benauwd van.

 4. Wim B.

  Mooi project op een mooie locatie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).