Water afgesloten op zes Utrechtse basisscholen vanwege lood in leidingen: alleen nog maar flessenwater | De Utrechtse Internet Courant Water afgesloten op zes Utrechtse basisscholen vanwege lood in leidingen: alleen nog maar flessenwater | De Utrechtse Internet Courant

Water afgesloten op zes Utrechtse basisscholen vanwege lood in leidingen: alleen nog maar flessenwater

Water afgesloten op zes Utrechtse basisscholen vanwege lood in leidingen: alleen nog maar flessenwater
Zes Utrechtse basisscholen hebben na de vondst van lood in het drinkwater direct de kranen afgesloten en zijn overgestapt op flessenwater. Deze maatregel is genomen nadat de resultaten binnenkwamen van een groot onderzoek naar loden leidingen bij scholen in de stad.

Zes Utrechtse basisscholen hebben na de vondst van lood in het drinkwater direct de kranen afgesloten en zijn overgestapt op flessenwater. Deze maatregel is genomen nadat de resultaten binnenkwamen van een groot onderzoek naar loden leidingen bij scholen in de stad.

De gemeente Utrecht is eerder dit jaar begonnen met een grote controle op de aanwezigheid van loden waterleidingen in panden waar basisscholen en kinderdagverblijven zijn gehuisvest. Het gaat daarbij om panden die gebouwd zijn voor 1960. Te veel lood in kraanwater is ongezond, vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Wanneer jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. De gemeente laat ook weten dat ze daardoor een ‘iets lagere intelligentie’ kunnen krijgen.

Kranen dicht

De gemeente heeft nu de eerste resultaten binnen en daarop is meteen actie ondernomen. Bij zes basisscholen zijn namelijk verhoogde concentraties lood gevonden in het water. De kranen zijn dichtgedraaid en er mag alleen nog maar flessenwater gebruikt worden.

Het gaat om de Gertrudisschool, De Piramide, Taalschool Utrecht, SBO Belle Van Zuylen, St. Jan de Doperschool en de Ludgerschool.

Mariël van der Lee, woordvoerder van PCOU (De Piramide, Taalschool en SBO Belle van Zuylen) vertelt dat er donderdagavond gecommuniceerd is naar alle ouders. “En we hebben ervoor gezorgd dat niemand meer de kranen gebruikt. Vervolgens hebben we flessenwater ingeslagen.” Voor de schoolbesturen is het even afwachten: “Vitens en de gemeente doen verder onderzoek. Wij leunen nu op de informatie die deze partijen en de GGD geeft. Wij houden daarbij alle ouders op de hoogte.”

Aanvullend onderzoek

Op vijf van de scholen zijn deze waarden onder andere gevonden vlakbij de watermeter. Het is onduidelijk of de verhoogde concentratie lood in het water in de leidingen in het gebouw of in de aansluiting naar het gebouw zitten. Waterbedrijf Vitens doet vrijdag 7 februari aanvullend onderzoek. Op de zesde school zijn verhoogde concentraties gevonden in de leidingen van het gebouw zelf.

Bij 19 gebouwen andere gebouwen waar onderzoek is gepleegd zijn geen verhoogde concentraties lood in het water aangetroffen.

Tientallen andere scholen moeten nog onderzocht worden. De gemeente verwacht de komende tijd de resultaten hiervan. Er is een speciale pagina op de website van gemeente ingericht met vragen en antwoorden.

17 Reacties

Reageren
  1. Arjan

    “De gemeente heeft nu de eerste resultaten binnen en daarop is meteen actie ondernomen”. Direct actie ondernomen? Deze leidingen zijn al 30 jaar verboden en nota bene de gemeente voldoet hier niet aan. De gemeente heeft dus 30 jaar lopen slapen

  2. Katja

    Scholen zijn gebouwd vóór 1960. Dus al 60 jaar hebben kinderen en leraren via die leidingen water gedronken. Maar géén massale meldingen van loodvergiftigingen of ziektes. Een beetje achterdocht over de schadelijkheid lijkt mij wel gepast.

  3. Esrin W.

    Precies Katja.
    Er is zo ook een hele generatie die aan het Gifpark heeft gewoond zonder dat daar meldingen uit voortgekomen zijn over bulten aan de binnenkant van het schedeldak of tenen die harder zijn gaan groeien.

  4. Scherpschutter

    Zo ziet u maar weer: drinkwater is te belangrijk om aan een overheid over te laten. Drinkwater hoort behandelt te zijn zodat loden leidingen geen enkel probleem zijn. Daar heeft het semi-overheids waterbedrijf kennelijk hopeloos in gefaald, waarbij u gerust mag aannemen dat de menselijke schade vele malen hoger is dan uw overheid hier mededeelt…Ook zo rollen overheden immers per definitie.

  5. Reaguurder@Utrecht

    Tja nu begrijp ik ook waarom er zoveel kinderen onverklaarbare achterstand problemen hebben.

  6. Berk

    @Katja Nee van dit soort dingen wordt je pas (veel) later ziek. Dan is het nogal moeilijk om het te herleiden naar een specifieke school met een loden leiding. Mensen staan bloot aan andere zaken, ze verhuizen naar een andere plek etc. Zou interessant zijn om hier een goed onderzoek naar te doen.

    Ben ook benieuwd hoe het met de andere gebouwen (huizen) in Utrecht is gesteld. Hoe kan je zelf je drinkwater laten testen hierop?

  7. Frank

    “Loodvergiftiging of saturnisme is een ziekte die veroorzaakt wordt door een te hoog gehalte aan lood in het lichaam. Loodvergiftiging kan onder andere onherstelbare schade toebrengen aan het zenuwstelsel, de bloedsomloop aantasten en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen teweegbrengen. ”
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Loodvergiftiging

    @Katja: Is het zo eenvoudig om aan te tonen dat dergelijke aandoeningen door bloodstelling aan lood zijn veroorzaakt? Vooral bij langdurige bloodstelling aan lage concentraties lijkt mij vrij moeilijk om causaliteit aan te tonen.

    Wel knap van onze lokale overheid dat ze pas in 2020 er achter komen dat er vroeger loden leidingen werden gebruikt. Geeft wel weer aan hoeveel vertrouwen je in ze mag hebben voor je veiligheid en de veiligheid van je kinderen.

  8. wollie

    ik ging ook naar school met lood in mijn schoenen. is nooit meer goed gekomen…

  9. Lombok

    Mocht je in een huurwoning wonen en het water is door lood vervuild let dan op. Je kan dan korting op huur bedingen, een forse korting. “Lood hoef je niet te slikken”

  10. Lombokker

    @Arjan
    Niet meteen de gemeente de schuld geven. De verantwoordelijkheid ligt in dit geval eerder bij het bestuur van de scholen. Dat loden waterleidingen slecht zijn voor de gezondheid is al meer dan een halve eeuw bekend, en daar is in de media meerdere keren aandacht aan geschonken.

    Enig idee waar de naam ‘loodgieter’ vandaan komt?

  11. Toine Goossens

    De meting vindt alleen plaats als er minimaal 8 uur geen water meer is gebruikt. Dan is de oplossing vrij simpel. Alle leerlingen en docenten gaan eerst naar het toilet. Daarna is het water drinkbaar.
    Daarom Katja heb je gelijk. Wie drinkt er eerst water op school voor ze naar de klas gaan. De kinderen klmen net van hun ontbijt. Alleen de docenten lopen een risico met vroege koffie of thee. Maar die kunnen een stootje hebben.

    Een storm in een glas water, zoals steeds bij alle veronderstelde, maar niet bewezen, gezondheidsrisico’s.
    In dit geval is er geen enkele relatie tussen het geringe loodgehalte, het drinken van dat water en beïnvloeding van de gezondheid. aangetoond. Dat is zelfs helemaal niet onderzocht.

    Een bagatelprobleem en politiek Nederland zeigt ter bodem neer, niet meer in staat om zelf na te denken.
    Zeer kwalijk is het dat er organisaties en personen zijn die onbewezen risico’s over de burgers uit storten. Dat is het bewust creëren van angst en onveiligheid.

  12. Rinke Doornekamp

    Al die jaren dat ik in Utrecht heb gewoond dronk ik water via loden leidingen. Iets anders was niet mogelijk zowel binnenshuis als buiten waren de leidingen van lood. Pas in de jaren 80 werden de loden buitenleidingen vervangen (tot aan de kelder.) Binnen moest je ze zelf vervangen met koper. (is dat wel OK?).
    Er werd altijd gezegd dat de binnen mantel helemaal bedekt was met keihard kalksteen dat zich in de loop der jaren gevormd had. Zodanig dat er geen lood meer in het water zou kunnen komen. Waar of niet waar ik ben er nog steeds.

  13. Nina

    Eerst maar eens van het lood af dan ipv van het gas af….

  14. Koel Hoofd

    Storm in een glas water van 60 jaar oud.
    Intelligentie is niet te meten, wel of kinderen iets leren op school. Daar is nog wel een forse inhaalslag te halen met de beschamende staat van het moderne onderwijs. Dat ligt aan de leraressen, niet aan het water.

  15. Scherpschutter

    Rinke Doornekamp

    Dat is ook helemaal correct. Echter, die beschermende laag vormt zich alleen als het drinkwater deugdelijk is behandeld om die laag te doen ontstaan. Sterker, zodra drinkwater een paar dagen niet deugdelijk is behandeld dan kan die laag al oplossen.

    En dat is vermoedelijk wat hier gaande is. De door de overheid gemanagde drinkwater bedrijven hebben ergens lelijk de bal laten vallen en vermoedelijk moffelt de overheid dit zorgvuldig onder het tapijt.

  16. HArry

    Maar eerst moeten we van het gas af jongens. Dat wordt veel belangrijker gevonden.

  17. Adriaan

    En over wat voor lood gehalten hebben we het? Ik zie dat nergens.
    En meet men dat ook nog als men de kraan een tijdje heeft laten doorstromen?
    Bedenk dat me het voortschrijden van de analyse techniek, wel telkens lagere waarden kunnen meten. Wat niet wil zeggen dat die waarde al schadelijk is. Onwenselijk zou je het wel kunnen noemen. Voor een deel ook een storm in een glas water.
    Scherpschutter heeft het vermoedelijk over het feit of het water kalk afzettend of kalk oplossend is, de zogenaamde Ryznar Stabiliteits Index. Stel dat het kalk afzettend is, dan is dat laagje niet zo maar opgelost.
    Koper lost overigens ook op in water, zeker in een nieuwe leiding. Die afgifte neemt na een half jaar af. Niks aan te doen, anders dan na stilstand even doorspoelen. Koper is minder schadelijk dan lood.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).