Waterkwaliteit scoort op veel plekken in Utrecht onder de maat, maar daar moet verandering in komen Waterkwaliteit scoort op veel plekken in Utrecht onder de maat, maar daar moet verandering in komen

Waterkwaliteit scoort op veel plekken in Utrecht onder de maat, maar daar moet verandering in komen

Waterkwaliteit scoort op veel plekken in Utrecht onder de maat, maar daar moet verandering in komen
Archiefbeeld van water in Utrecht.
Op veel plekken in Utrecht voldoet de waterkwaliteit niet aan de Europese normen. De gemeente en het waterschap hebben daarom de handen ineengeslagen. Tot en met 2028 nemen zij meer dan honderd maatregelen om de kwaliteit van sloten, vijvers en grachten in de stad te verbeteren.

Op veel plekken in Utrecht voldoet de waterkwaliteit niet aan de Europese normen. De gemeente en het waterschap hebben daarom de handen ineengeslagen. Tot en met 2028 nemen zij meer dan honderd maatregelen om de kwaliteit van sloten, vijvers en grachten in de stad te verbeteren.

Kort gezegd is het water op verschillende plekken niet optimaal voor de dieren en planten die erin leven. Om deze zogenoemde ecologische waterkwaliteit te verbeteren hebben de gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden afgelopen week een overeenkomst getekend, waarin zij hebben afgesproken de problemen versneld aan te pakken.

“Schoon water en groene oevers zijn leuk om te zien voor mensen, cruciaal voor dieren om in te leven en beter voor de biodiversiteit”, zegt wethouder Susanne Schilderman.
“In Utrecht zijn er nog veel plekken waar de waterkwaliteit en de omgeving van water verbeterd kan worden. Dankzij deze samenwerkingsovereenkomst gaan we dat nu samen met het waterschap versneld doen.”

Maatregelen

Maatregelen waar mensen kunnen denken is de aanleg van natuurvriendelijke oevers, het verbeteren van de doorstroom om de vorming van kroos tegen te gaan, het weghalen van exotische waterplanten en de verspreiding van inheemse soorten juist stimuleren, sloten baggeren en zwerfafval uit het water vissen. Een van de plekken die al wordt genoemd is het water rondom Fort de Klop.

“De maatregelen die we gaan uitvoeren zorgen voor schoner water in de stad, maar ook voor een betere waterkwaliteit in rivieren en kanalen ver daarbuiten. Veel water staat namelijk met elkaar in verbinding”, zegt Hoogheemraad Els Otterman.

26 Reacties

Reageren
  1. Nina

    In Dordrecht en omstreken hebben ze ook last van een slechte waterkwaliteit. Veel slechter trouwens. Of telt PFAS wellicht niet mee in de beoordeling van de waterkwaliteit?

  2. Koel Hoofd

    Zit die Amerikaanse rivierkreeft al in de gracht?
    Smaakt goed op de BBQ

  3. René Straver

    Dat gaat de burger weer geld kosten!!

  4. Jannes

    Als er beter gecontroleerd en gehandhaafd zou worden dan was groten deels onnodig geweest. Neem nou de rijn bij demeern bewoners dumpen tuin afval,groente en zieke vijver vissen dan heb je nog de plezier vaart die van alles van zich afgooien dan heb je nog uitgaan lui die het leuk vinden om fietsen het water in te gooien,handhaving zat zien fietsen maar hellaas ondernemen die geen actie zelfs niet als jonge kinderen een bootje probeerden te laten zinken.
    Bij de gemeente aan kloppen heeft geen zin want dan kom je in een molen terecht.

  5. Sj

    @rene: dus maar niks aan doen?!

  6. Bootjevaarder

    Vandaag bij de oude gevangenis tientallen doden vissen in de Singel!

  7. Koel Hoofd

    @Sj
    Het is een moetje van Brussel, je weet wel, die ruim 800 zwaar overbetaalde malloten die op onze kosten denken de wereld wel ff te kunnen verbeteren vanuit een gewenst nieuwkantoorgebouw twv een miljard van onze euries…
    Dus niets doen is niet eens een keuze, tenzij je wilt dat we nog meer aan die sprinkhanen gaan betalen?

  8. Nico

    Gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wat gaat het de burger kosten? Want ik mag er toch wel van uitgaan dat dit een vooraankondiging is van de belastig op water die u int. Vertellen hoe slecht het is, dan vertellen wat we er aan gaan doen dus mis ik nog wie gaat dat betalen…!!

  9. Toine Goossens

    Gelet op het toenemend aantal zwemmers in de Utrechtse wateren valt dat enorm mee.
    De waterkwaliteit is de afgelopen 30 jaar sterk toegenomen. Gek dat er zo over wordt geklaagd terwijl 50 jaar geleden zwemmen een vuile olierand op de kin opleverde.

    Waar Susanne Schilderman het over heeft gaat over beleving van groen en niet over waterkwaliteit.

  10. Broer Conijn

    Gek he, met 200.000 mensen in 15 jaar tijd erbij in 1 stad die er ook van alles in dumpen? er wonen gewoon TEVEEL mensen op een TE KLEINE oppervlakte….. Stop dat omhoogpompen binnen de stad . Verspreid mensen en de 22.00 uur grens voor rust moet ook weer terugkomen. In de stad dus ook. Dit is absurd de herrie.

  11. Hidde Mentink

    @jannes #proest ….. handhaven.. De mensen die moeten handhaven snappen niet waarop en waarom ze moeten handhaven. Daarom wordt er niet gehandhaafd. Mensen zijn sociaal en mentaal zo slecht ontwikkeld en goddeloos dat ze niets snappen van handhaven. Ze kunnen zichzelf niet eens in het gareel houden, daarom snappen ze de problematiek ook niet van burgers die welopgevoed zijn, sociaal inzicht hebben en normaal zijn. En al zouden ze dit kunnen wordt er niet gehandhaafd. Onze wijken hebben al zovaak gevraagd om wandelende politieagenten zoals dat tot 20 jaar terug normaal was. gewoon een stuk of 20 agenten per deelwijk in het centrum en de binnenstad. Wat denk je. 1 auto op 60.000 mensen wist je dat? hoezo dan handhaven? …….. we worden bestuurd door een totaal gestoord college die totaal de grip op de realiteit kwijt is en alleen maar kan denken in poedersuikernormen en geld.

  12. Marco

    Ben zo blij met mensen als dit in Utrecht, zulke prachtige en hoognodige initiatieven! Bedankt!!

  13. Jan

    @Jannes
    “Bij de gemeente aan kloppen heeft geen zin want dan kom je in een molen terecht.”
    Zeker een watermolen?

  14. Ihsan

    @Nina, PFAS zal hier zeker niet afwezig zijn, maar ik betwijfel of ze daar op testen. Nederland heeft het meest PFAS-vervuilde water van Europa. Deels omdat bedrijven in West-Duitsland geen wettelijke grenzen hebben voor het dumpen van PFAS in de Rijn, en dat water stroomt gewoon door Utrecht.

  15. Johan

    @ Toine

    Klopt. Kenmerkend voor de kwaliteit van ons bestuur. Heb je dat fantastische containerconcept voor de nieuwe ‘ontmoetingsplek’ al bewonderd. Bizar dat het ambtelijk apparaat zoiets bedenkt, nog bizarder dat een bestuurder dat door laat gaan.

  16. Sj

    @kh: wat een onzinantwoord!! Moet van Brussel?
    De EU zijn we zelf, net als dat we zelf NL zijn. Je zegt toch ook niet bij maatregelen dat het van Nederland moet..?!

  17. Koel Hoofd

    @Sj
    Nieuws buiten de bubbel nog gevolgd afgelopen paar jaar?
    Waterkwaliteit is volgens in Brussel bedachte normen een dingetje in NL.
    Daarnaast is er dat echte dingetje met 3M net over de grens in Belgie wat de Schelde zwaar vervuilde, die stroomt ook door NL langs de Hedwigepolder wat net us teruggegeven aan die zwaarvervuilde waternatuur… oeps

  18. Wim v M

    Met zoveel azijn-pissers wordt de waterkwaliteit er niet beter op.

  19. Ihsan

    @Hidde Mentink, je richt je woede verkeerd. Het college heeft niets te zeggen over het aantal agenten dat we hebben in de gemeente. Rutte vondt dat er geen wijkagenten meer nodig waren, dus die zijn allemaal wegbezuinigd.

  20. Marieke

    Eens met Wim v M, wat een zure reacties staan hierbij. Iedereen wordt toch blij van schoon water? En ja, het gaat geld kosten, maar het gaat vele malen meer geld kosten als je niets doet: niet alleen omdat de EU Nederland dan op de vingers tikt, maar ook omdat klimaatverandering en natuurvernietiging ook de mens heel hard gaat treffen. Dan is dit nieuws toch mooi, dat er iets aan gedaan wordt? Ook voor dieren en planten, die het al zo moeilijk hebben. Ik kan me niet voorstellen dat de zure mensen die hier reageren liever in een open riool leven…

  21. Rikkert de Prikkert

    Reageerders kunnen niet lezen of gaan direct naar de comments om een beetje te klagen en te huilen, zoals altijd.

    Het gaat om waterkwaliteit EN omgeving, dus ook oevers etc. Niks mis mee, hartstikke fijn voor Utrechters en Utrechtse beestjes.

  22. PvdD Utrecht

    @Bootjevaarder: dank voor je melding, hierdoor konden we de gemeente en het waterschap hierop bevragen. Helaas was het dit: https://www.hdsr.nl/actueel/nieuws/@189960/riooloverstorten-bilt-zorgen-vissterfte/. Er moet echt een einde komen aan die riooloverstorten. Dit kan door regenwater apart op te vangen in plaats van naar het riool te geleiden. Honderden vissen dood… echt te erg.

  23. Toine Goossens

    @Marieke en @W van M,

    Zoals met alles gaat het met de waterkwaliteit de goede kant op. Het wordt steeds beter. Azijnpisser, kijk eens in de spiegel.

    Via onze rivieren komt ca 65% van de stikstofbelasting uit Duitsland en België. Voor fosfor is dat ca. 40%. Die landen hebben de gehalte waarden voor beide stoffen een stuk hoger vastgesteld dan Nederland. Atmosferische depositie en uitspoeling vanuit de natuur voegen daar ca 4% en ca 6% aan toe.
    NL moest weer eens het beste ukje van de klas zijn. Duitsland en België sturen hun rommel naar ons door.

    De overschrijding als gevolg van gewasbestrijdingsmiddelen daalt zeer fors. In 2019 was de actuele blootstelling met 65% gedaald t.o.v. 2014. Aan technieken voor betere monitoring wordt gewerkt.

    Het past u beter om waardering te hebben voor de mensen die dag en nacht bezig zijn om onze doelen te bereiken.

  24. Koel Hoofd

    @Marieke
    Context…
    40 jaar geleden zwom niemand in de gracht, bij de sluizen of bij de munt omdat je er echt goed ziek van kon worden.
    Voor veel reaguurders is de waterkwaliteit dan ook serieus enorm verbeterd. Echter, dat is allemaal zónder lokaallinks politieke propaganda zoals dit artikel gerealiseerd.
    Azijnzeikerds zijn niet achterlijk, ze prikken enkel door dat geneuzel heen.

  25. Oudje

    @ KH

    FYI: de jaren zestig werd er zelfs in het Amsterdam-Rijnkanaal gezwommen.

  26. Paul

    @koel hoofd Jawel, de azijnpissers schuiven werkelijk alles wat er in hun ogen mis is op links, of die er nu wat mee te maken heeft of niet. Best dom.
    Uit eigen ervaring (watergebruiker) weet ik dat er wel degelijk een dun vies
    laagje op het water in Utrecht drijft (Merwedekanaal)
    Overigens zijn die 800 mensen in Brussel bij elkaar echt niet dommer dan u

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).