Waterschap roept gemeente Utrecht op vervuilende boten te weren op de Kromme Rijn Waterschap roept gemeente Utrecht op vervuilende boten te weren op de Kromme Rijn

Waterschap roept gemeente Utrecht op vervuilende boten te weren op de Kromme Rijn

Waterschap roept gemeente Utrecht op vervuilende boten te weren op de Kromme Rijn
Het water van de Kromme Rijn
Water Natuurlijk, een partij in het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), wil samen met andere fracties dat onder meer in Utrecht geen vervuilende boten meer op de Kromme Rijn varen. Het waterschap is daarom gevraagd de gemeente op te roepen een verbod voor dit soort boten in te stellen.

Water Natuurlijk, een partij in het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), wil samen met andere fracties dat onder meer in Utrecht geen vervuilende boten meer op de Kromme Rijn varen. Het waterschap is daarom gevraagd de gemeente op te roepen een verbod voor dit soort boten in te stellen.

HDSR regelt het lokale en regionale waterbeheer in Midden-Nederland. “Wij zijn er voor veilige dijken, schoon oppervlaktewater en droge voeten”, is te lezen op de website van het waterschap.

Motorbooteigenaren moeten op dit moment een vergunning aanvragen bij het HDSR om te mogen varen op de Kromme Rijn. Zij krijgen deze vergunning altijd als de boot aan bepaalde afmetingen voldoet. Het waterschap is namelijk alleen bevoegd eisen te stellen aan het formaat van de boot en niet aan bijvoorbeeld de uitstoot. Gemeentes kunnen hier echter via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wel eisen aan stellen.

In het coalitieakkoord van HDSR is te lezen dat emissieloos varen op de Kromme Rijn een van de doelstellingen is. Het waterschap roept daarom de gemeenten Utrecht en Bunnik op om een verbod op te nemen in de APV.

15 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Weer gevalletje pure symbool politiek.

  Hardstikke rustig daar.

  Mensen pesten omdat het kan.

 2. Chris

  heel goed idee! echter ik hoop dat er dan ook actief wordt gehandhaafd, ik zie nu in de zomer regelmatig een veel te grote motorboot doodleuk de richting Amelisweerd varen

 3. Roerdomp

  @Natte Otter als het zo weinig mensen treft lijkt het me helemaal een proportionele maatregel. Dan is iedere benzinemotor daar bovendien des te irritanter, straks wordt het pas echt hardstikke rustig.

 4. Bernhard

  Goedzo, weg met die stinkzooi

 5. Scherpschutter

  Hè! Wat zijn we toch een leuk, gezellig en gaaf land aan het worden zo!

 6. Koel Hoofd

  Raar verhaal.
  Tussen de gemeentegrenzen in kunnen vervuilende motorboten dan kennelijk wel zonder problemen varen?

 7. stefan

  Misschien moet de HDSR hun eigen baggerboten (die hier stinkend naar uitlaatgassen door de wateren in Leidsche Rijn varen) eerst eens vervangen door elektrische boten?

 8. Robbert-Jan de Lang

  Merkwaardig. Heb een vergunning gevraagd en gekregen. Idd zonder problemen, maar wel met de bepaling dat de boot volledig elektrisch wordt voortgestuwd. Het lijkt een geval van aandacht vragen en eisen dat water nat moet zijn ….

 9. RABE

  Ook zonder motorboot is er vervuiling. Vanuit een roeiboot wordt ook rommel achter gelaten onder de naam “zwerfafval”. Dus zichtbare vervuiling.

 10. Charles

  Waar gaat dit over, veilige dijken droge voeten schoon oppervlaktewater……… Laat eerst maar eens zien wat je echt berijk met het wegpesten van een paar oude bootjes. Dat je echt het milieu red, dat je een paar mensen met een kleine beurs hun lol niet gunt……. Volgens mij een hoop goedkoop politiek gepraat waardoor de aandacht voor de echte vervuiler verslapt.

 11. Adriaan

  Symboolpolitiek.
  Uitstoot van die paar boten?
  @Chris: veel te groot? Een subjectief begrip, echt te groot, dan loopt ie vast.

  Benzine/diesel in water een probleem?
  Benzine/diesel is super goed biologisch afbreekbaar. Uiteraard wel liever een spill voorkomen!

 12. Anne Marie

  Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), vraag dan tegelijk even dat de Gemeente Utrecht geen belastingfactuur meer stuurt naar vaartuigeigenaren die niet vervuilen.

 13. RABE

  Charles, daar ben ik het helemaal mee eens.

 14. Titia Beukema

  Heel goed! Met zo’n mooi en kwetsbaar gebied moeten we alles doen om het te behouden! Bravo voor het waterschap

 15. Frank Nieuwesteeg

  De Kleine Boten Club Utrecht (KBC Utrecht) heeft voor zijn leden een collectieve vergunning voor emissieloos varen op de Kromme Rijn van het Hoogheemraadschap. KBC sticker moet zichtbaar op de boot.
  Er zijn ook partijen die zelfs roeiboten en kano s teveel overlast voor de visjes vinden geven ,Dit vinden we veel te ver gaan. Hopelijk worden voortaan alleen de elektrische rondvaartboten gebruikt om naar het pannenkoekenhuis te varen .Heb nooit hinder van zwerfvuil gehad langs de Kromme Rijn

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).