Waterschap wil alleen elektrische boten toestaan op deel van de Kromme Rijn in Utrecht Waterschap wil alleen elektrische boten toestaan op deel van de Kromme Rijn in Utrecht

Waterschap wil alleen elektrische boten toestaan op deel van de Kromme Rijn in Utrecht

Waterschap wil alleen elektrische boten toestaan op deel van de Kromme Rijn in Utrecht
Het water van de Kromme Rijn
Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) wil per 1 januari 2025 een verbod op het gebruik van brandstofmotoren op een deel van de Kromme Rijn. De maatregel zou ervoor moeten zorgen dat de waterkwaliteit verbetert. Het verbod moet gaan gelden op het stuk tussen de Waterlinieweg en de stuw Werkhoven in Bunnik.

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) wil per 1 januari 2025 een verbod op het gebruik van brandstofmotoren op een deel van de Kromme Rijn. De maatregel zou ervoor moeten zorgen dat de waterkwaliteit verbetert. Het verbod moet gaan gelden op het stuk tussen de Waterlinieweg en de stuw Werkhoven in Bunnik.

Het waterschap wil vanaf 1 januari 2025 alleen nog maar elektrisch aangedreven boten toestaan op het stuk Kromme Rijn tussen de Waterlinieweg en Bunnik. De maatregel moet ertoe leiden dat de waterkwaliteit gaat voldoen aan de strenge Europese richtlijnen. Dat is nu namelijk nog niet het geval en in 2027 moeten de doelen behaald zijn. Op de Kromme Rijn tussen Wijk bij Duurstede en de stuw in Werkhoven geldt al langer een verbod op gemotoriseerd varen.

Naast een verbetering van de waterkwaliteit verwacht HDSR dat het recreatieve vaarverkeer op dit deel van de Kromme Rijn mogelijk zal afnemen. Daardoor wordt het op het water veiliger voor bijvoorbeeld kano’s en SUP’ers.

De plannen voor het verbod op gemotoriseerd varen liggen van 13 december tot 23 januari ter inzage. In die periode kunnen belanghebbenden laten horen wat ze van de plannen vinden. Ze kunnen dat doen door een zienswijze in te dienen.

13 Reacties

Reageren
 1. Visje

  Dit lijkt me een vanzelfsprekend beleid. Waarom willen we onze mooie waterwegen vervuilen door uitstootgassen direct in het water te pompen?

 2. Dennis

  Wat een onzin. De kromme Rijn is een zijtak van de Lek. Welke weer een afsplitsing is van de Rijn. De Rijn is een van de drukts bevaren rivieren van Europa. De waterkwaliteit in de Kromme Rijn zal echt niet verbeteren door het weren van die paar pleziervaartuigen die hier komen. Lekkere Symboolpolitiek dus weer.

 3. Robster

  Tja, waar zal ik naar luisteren? De experts van HDSR of het onderbuikgevoel van Dennis? Mmm….

 4. Kloek

  @ Dennis

  Ja, je zal je maar iets laten vertellen door de organisatie die WEL kennis en expertise in huis heeft en daadwerkelijk aangesteld is en bevoegd is om dergelijke beslissingen te nemen.

  “Onzin” is inderdaad een goed en steekhoudend argument; “not”.

  Maar blijf lekker geloven in je eigen waarheid en werkelijkheid en stampvoetend proberen je gelijk te krijgen. Helaas zijn er velen in Nederland die als jij denken tegenwoordig.

 5. Kloek

  Ik dacht dat dit al 20 jaar zo was, dat op dit stuk alleen maar electrische en handaangedreven voertuigen mochten komen. Best ouderwets dat men dit NU PAS gaat invoeren.

 6. P. Donker

  @dennis rivieren stromen doorgaans niet tegen de stroom in

 7. Peter

  Komen de uitlaatgassen van een boot in het water terecht?

 8. Joost

  Er is (was) al jaren een vaarverbod voor motorboten op de Kromme Rijn. Een of twee jaar geleden is dat opgeheven, maar het verbodsbord hangt er nog steeds. Het hangt alleen op een stomme plek: op de laatste brug van de Waterlinieweg (Galgenwaardsepad). Op de eerste brug, aan de kant van het Lodewijk Napoleonplantsoen was veel duidelijker geweest.

 9. Alain

  Was in de volle overtuiging dat dit al het geval was!

  Elektrische bootjes zijn ook een stuk stiller dan een motorboot, ook wel fijn hier in dit stukje. Je komt er toch ook voor een beetje rust. En zo’n elektrisch bootje scheelt gewoon een hele hoop olie en andere troep in het water.

  Voor de kleine pleziervaart is het een no-brainer om van de verbrandingsmotor af te stappen.

 10. Berend

  Probleem tussen Bunnik en Utrecht is ook dat de motorbootjes veelal een behoorlijk ongemak voor zwemmers en kanoërs veroorzaken, hinder voor dieren en een takke herrie veroorzaken. Heel ongezellig en egoïstisch eigenlijk.

 11. Steensel

  Heerlijk plan.een electr bootje is zo lekker je nodigt wat leuke mensen uit drinkt een wijntje toastje. Quality time.👍

 12. W.H.de Groen

  Het zal tijd worden. Nu nog het kanokannnibalisme aan banden leggen en het gaat weer heerlijk relaxen worden aan de weerden van Amelis.

 13. Utrechtvoorutrecht

  @Peter Vanzelfsprekend. Maar vaak hebben grotere boten een verbrandingsmotor dus je zorgt ook voor minder omwoeling van de bodem als je deze weet te weren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).