Ook laatste watertoren in Utrecht verkocht; toren in Overvecht krijgt publieksfunctie | De Utrechtse Internet Courant Ook laatste watertoren in Utrecht verkocht; toren in Overvecht krijgt publieksfunctie | De Utrechtse Internet Courant

Ook laatste watertoren in Utrecht verkocht; toren in Overvecht krijgt publieksfunctie

Ook laatste watertoren in Utrecht verkocht; toren in Overvecht krijgt publieksfunctie
De watertoren in Overvecht aan de Neckardreef
Vitens heeft de watertoren in de Utrechtse wijk Overvecht verkocht. De watertoren, een rijksmonument, had sinds enkele jaren geen functie meer in de drinkwatervoorziening en was buitengebruik gesteld. De eigenaar wil dat een gedeelte van de toren een publieksfunctie krijgt.

Vitens heeft de watertoren in de Utrechtse wijk Overvecht verkocht. De watertoren, een rijksmonument, had sinds enkele jaren geen functie meer in de drinkwatervoorziening en was buitengebruik gesteld. De eigenaar wil dat een gedeelte van de toren een publieksfunctie krijgt.

Vitens verkoopt watertorens die geen rol meer vervullen in het proces ‘van bron tot kraan’. Al eerder werden de watertorens van Rotsoord, de Amsterdamsestraatweg en het Lauwerhof van de hand gedaan.

De watertoren aan de Neckardreef was de laatste toren die afgestoten werd. De nieuwe eigenaar Winder Sital vertelt dat het een lang traject was. Om in aanmerking te komen voor aankoop van de toren verlangde Vitens van een nieuwe eigenaar, naast een reëel bod, een heldere visie voor de herbestemming van de watertoren; een herbestemming die meerwaarde zou creëren voor zowel de toren als omgeving.

Sital was een van de indieners van een plan voor de toren. Hij wil een publieksfunctie voor het gebouw: “Ik wil dat bewoners van Utrecht straks weten dat die toren een plek krijgt in de stad. Het is nog wel even zoeken wat er precies zal gebeuren, maar ik sta open voor alle ideeën. Ik wil dat de toren een behoorlijk deel van haar uiterlijk behoudt, want mijn hart maakt elke keer een sprongetje als ik ernaar toe rij.”

Reuring

De plannen zijn nog niet helemaal uitgewerkt, maar Sital benadrukt dat ‘de toren van de wijk is en van de wijk zal blijven’. Hij vertelt dat een groot deel van de onderkant van de toren moet worden ‘geadopteerd’ door wijkbewoners. “Ik hoop op leuke initiatieven vanuit de wijk. Ik wil enthousiastelingen uit de wijk omarmen en wat reuring creëren.” De gesprekken met bewoners en gemeente vinden nu plaats. Momenteel is er nog wat onderhoud aan de toren waar Sital eerst aan zal beginnen.

De 49 meter hoge toren is als het ware een achthoek. Opmerkelijk is het gegeven dat de toren niet altijd in Utrecht heeft gestaan; ten tijde van de bouw stond de toren nog in de gemeente Maartensdijk, maar door annexatie is het gemeente Utrecht geworden. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is erg te spreken over de watertoren in Overvecht vanwege zijn zorgvuldige vormgeving in de Amsterdamse Schoolstijl en de beeldbepalende ligging in de wijk.

Sital hoopt dat wijkbewoners bij hem plannen gaan indienen voor de toren. “Het moet geen toren meer zijn, waarbij mensen denken ‘het staat er en dat is het’, maar een gebouw met betekenis.”

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. mees kees

  Het ware handig geweest, als DUIC ook even een paar adresgegevens van meneer Sital erbij had geschreven. We worden gevraagd om met ideeen te komen, maar waar vinden we die meneer dan?

 2. Berend

  Koffiehuis lijkt me een geschikte bestemming. Of wellicht een ‘cultureel centrum’.

 3. Luke

  “Om in aanmerking te komen voor aankoop van de toren verlangde Vitens van een nieuwe eigenaar, naast een reëel bod, een heldere visie voor de herbestemming van de watertoren; een herbestemming die meerwaarde zou creëren voor zowel de toren als omgeving.”

  en

  “Het is nog wel even zoeken wat er precies zal gebeuren, maar ik sta open voor alle ideeën.”

  Dat laatste klinkt niet echt als een heldere visie, maar meer dat het bod de doorslag gaf voor verkoop.

 4. w

  Waldorf Astoria!

 5. R.v.t.

  Alsjeblieft niet weer een koffiehuis.elke winkel of ander gebouw waar de eerste gebruiker geen boterham meer inziet voor zijn winkel wordt hier in Utrecht omgebouwd tot koffie huis.Als jr dat wil doen maak er dan iets van wat zzp’ers als kantoor kunnen gebruiken,met goede wifi,gezamenlijke printer,cipier machine en andere dingen die men in een kantoor gebruikt, hoekjes waar de even met een toekomstige klant kunt
  Terugtrekken om afspraken te maken Dat zijn een paar dingen. Wat mensen tegenwoordig nog meer gebruiken in een modern kantoor. Daarvoor ben ik inmiddels te lang uit het arbeidsproces.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).