Wederom een steekincident bij het bollendak in Utrecht; politie heeft een verdachte opgepakt Wederom een steekincident bij het bollendak in Utrecht; politie heeft een verdachte opgepakt

Wederom een steekincident bij het bollendak in Utrecht; politie heeft een verdachte opgepakt

Wederom een steekincident bij het bollendak in Utrecht; politie heeft een verdachte opgepakt
Archiefbeeld Stationsplein. Foto: Robert Oosterbroek
Weer is iemand op het Stationsplein in Utrecht gewond geraakt na een incident met een steekwapen. De politie heeft een verdachte aangehouden.

Weer is iemand op het Stationsplein in Utrecht gewond geraakt na een incident met een steekwapen. De politie heeft een verdachte aangehouden.

Het steekincident vond zaterdagavond rond 23.20 uur plaats nabij het bollendak. Er is een persoon gewond geraakt. Het slachtoffer was volgens de politie aanspreekbaar.

De verdachte is opgepakt en meegenomen naar het bureau. De aanleiding van de steekpartij wordt momenteel onderzocht. De politie verzoekt mensen met meer informatie naar het noodnummer 112 te bellen.

De overlast in het Utrechtse Stationsgebied is aanzienlijk toegenomen de afgelopen tijd. Dat bleek eerder ook al cijfers van de politie. Het gaat dan niet alleen om steekincidenten, maar bijvoorbeeld ook zakkenrollerij en overlast komt vaker voor.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Claire Obscur

  Verdachte opgepakt? Dit zijn elke keer weer alleen maar “papieren” oplossingen waar al die veroorzakers letterlijk schijt aan hebben. Wat veel meer zoden aan de dijk zou zetten is een paar keer per week of liever dagelijks zo’n schoonmaakactie als op Perron Nul destijds door wat mariniers. Step up the game?

 2. Koel Hoofd

  Het is daar wel heel vaak raak.
  Vroeger had de stationspolitie een kantoor bij de traverse, misschien een ideetje om dat weer in te voeren?
  Want het blijft toch dweilen met de kraan open, die ervaring hebben we ook al.

 3. Jan

  Misschien wat meer licht er op. Dit soort figuren hebben daar een hekel aan. Tenslotte is het de enige route van het station naar het Vredenburg.
  Je zal met de laatste trein aankomen. Moet je tussen dat tuig door.

 4. Thuisblijver

  Zero tolerance graag. Klassieke muziek draaien. Misschien wat regenboogvlaggen, daar hebben de meeste overlast plegers een hekel aan. Verlichting! Daarna gebiedsverboden. Taakstraffen, maar dan ergens in de Noordoostpolder of zo. Illegalen linea recta uitzetten. En plukken, het moet niet lonen.
  Ik denk dat ik dit probleem binnen twee weken heb opgelost. Maar ik ben niet “in charge”.

 5. Lombok

  Nederland is moreel failliet. Door onze humaniteit tolereren we intolerantie. Veiligelanders moeten binnen 24 uur worden uitgezet. Land neemt ze niet terug? Dan blokkeren we alle financiele stromen met dat land. Nog niet luisteren? Dan sturen we ze terug met een fregat. Ons grenzeloos migratiebeleid/humaniteit kost inmiddels meer dan geld mensen. De politici aan de linker kant weigerden veiligelanders vast te zetten, zie hier het resultaat. En nog steeds gebeurt er niks!!!!!!! Vertel mij serieus, wat voor maatschappij is dit? Vertel het mij. Ik ben inmiddels extreem teleurgesteld in onze maatschappij. Maatschappelijke suicide is het.

 6. Pee

  @Thuisblijver
  Zo zie ik het ook .
  Alleen zijn er nog mensen die het maar niet in willen zien .
  Die zien ook niet wat voor problemen er nog allemaal bijkomen in de toekomst , wat op deze voet doorgaan een feit gaat worden.

 7. Wil

  @koelhoofd: de spoorwegpolitie is door law and order VVD minister Opstelten afgeschaft. Overigens heeft ie de politie sowieso om zeep geholpen. Denk daar maar aan als je weer eens in het stemhokje staat

 8. Realist

  @Wil. Denk je in het stemhokje ook even na als je dit soort problemen graag opgelost wil zien? Er zijn namelijk ook partijen die dit soort problemen graag willen oplossen.

 9. Emil

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Sorry hoor, maar gewoon met de harde hand aanpakken, en niet alleen op het stationsplein!

 10. Rottebert Peermans

  Veiligelanders doen ook mee
  Retourtje Utrecht met OV
  Beetje drinken beetje dollen
  Onder het dak met de bollen
  En als jij de stationshal zoekt
  Word je zomaar neergedjoekt

  -Je boy Rottebert, Urban Poet.

 11. passalacqua

  het is een gribusplek geworden dat nieuwe cs stationsplein enz, feitelijk is het dezelfde situatie als vroeger; fastfood en junks, maar nu in een modern jasje

 12. Wil

  @realist: welke partijen dan? Hoor het graag van je. En nee, je hoeft niet met de zijlijnpartij pvv aan te komen want zijlijn

 13. Massegast

  @Lombok — Een mooi nieuw begrip: ‘maatschappelijke suïcide’. In het verleden heb ik iets aan politieke filosofie mogen doen. Dat ging over de verhouding staat en maatschappij. De staat vermoordt nu ahw de maatschappij. Het wordt dan maatschappelijke suïcide als de maatschappij dat ‘accordeert’. Met verkiezingen bijvoorbeeld. We zullen zien. Maart 2023, meen ik.

 14. Lombok

  @realist: alsof de democratie hier nog een antwoord op heeft. We worden gegijzeld door kromme verdragen en regels. Dit problerm speelt al decennia. Het is misschien tijd voor opstand net als de boeren.

 15. Jos

  @ Realist
  PVV en CDA en VVD hebben flink bezuinigd op politie (nationale politie ingevoerd), waardoor de burgemeester niet meer kan eisen hoeveel geld ze aan politie uitgeeft, niet meer mag bepalen waar ze politie op inzet en hoeveel politie ze aanneemt.

  Onder kabinet Rutte I, met gedoogsteun van PVV, die dus het coalitieakkoord gesteund heeft, is het neo-liberalisme nog verder er doorheen geramd. Alles is aan de markt over gelaten.

  Er is door de VVD, om kiezers te scoren, geen cent extra meer uitgegeven aan de asiel en migratie minister. Er zijn nog steeds minder mensen dan in 2014-2016 het land in gekomen, maar de problemen zijn niet meer te overzien. Zogenaamd asielbeleid dat niet werkt dus.

  logisch ook. Mensen komen, omdat ze door het bedrijfsleven (of de criminaliteit) illegaal aan het werk geholpen worden, of omdat de economische omstandigheden of veiligheid in het thuisland ruk is. Landen als Griekenland en Italië (en Turkije) zijn ook een puinhoop, corrupt en broeinesten van mensenhandel en corruptie. Bulgarije en Polen net zo erg, om over Hongarije nog maar te zwijgen. Precies de reden waarom de vluchtelingen daar niet willen blijven.

  Gooi je alles potdicht (de grenzen): sponsor je alleen maar de criminaliteit: mensenhandel, smokkel, etc..

  PVV is dus al lang af. Forum wordt geleid door iemand die kierewiet geworden is. Dus over welke partijen heb je het precies?

  En nee, je moet inderdaad niet neo-liberaal (dus PvdA, VVD, CDA, D’66) stemmen. Groen Links zwabbert te veel. Hou je over als fatsoenlijke oppositie met mensen die nog wel sporen en kritisch zijn op regeringsbeleid: linkerhoek: SP, duurzaamheid: Partij voor de Dieren, Privacy: PiratenPartij. midden-liberaal: Volt, boeren: BBB. nog genoeg keus hoor.

 16. BozeWolf

  @Rottebert geniaal, meer meer meer!!!

 17. Utrechter2

  @Jos: Volt die je tussendoor neemt wil meer Europa en meer open grenzen.

 18. Koel Hoofd

  @Jos
  Correctie,
  de PVV heeft Rutte I gedoogsteun gegeven, dus géén ministers of staatssecretarissen geleverd. Ze steunden slechts het door de ministersploeg opgestelde akkoord en trokken er vervolgens de stekker eruit. Sindsdien (april 2012) staat de PVV geisoleerd langs de zijlijn te roepen want de rancuneuze Rutte neemt het hem heel erg kwalijk dat hij toen zijn zin niet kreeg.

  Dat coalitieakkoord heette toen nog de Regeringsverklaring en die is gewoon te lezen, bij deze de link van de overheid
  https://open.overheid.nl/repository/ronl-archief-185a52f4-88a6-41d1-83b7-cb49e533142a/1/pdf/regeringsverklaring.pdf
  Ronkende woorden waar echt helemaal geen ruk van terecht is gekomen.
  @Jos, aanrader om te lezen want het sluit aan bij je betoog.

  Want dat kabinet was al na 18 maanden demissionair dus ze hebben niets kunnen doen en ook niets gepresteerd. Maar er is wel het lenteakkoord met draconische bezuinigingen (laat maar over aan de vrije markt want dat is lekker goedkoop) uit voortgekomen wat is ondertekend door VVD/CDA restcoalitie samen met de oppositie D66/GL/CU die klakkeloos bij het kruisje tekenden.
  PvdA en PVV hebben geweigerd, SGP gaf morrend steun en de SP gaf het de levensduur van een eendagsvlieg. Opstelten kon dus pas dankzij de PvdA in Rutte II vanaf november 2012 ongestoord zijn zin doordrijven, toen stond de PVV al lang verketterd en genegeerd buitenspel.

 19. Vee

  Kan iemand zich nog dat filmpje over het nieuwe stationsgebied herinneren? Waarin werd betoogt dat de nieuwe opzet van het station de problemen van het oude stations-Hoog Catharijne complex niet zou oplossen. Hoog Catharijne wordt al decennia geplaagd door dergelijke gebieden. Door invoering van OV poortjes hebben deze zich tot buiten het station verplaatst. En een groot deel van Hoog Catharijne wordt ‘s avonds door Kleppiere afgesloten.

  Dit soort problemen in en rondom het complex Station-Hoog Catharijne zijn zou oud als… precies, de bouw van Hoog Catharijne. Vanaf het begin heeft die stedenbouwkundige superblok ‘dode hoekjes’ gekend die voor problemen hebben gezorgd. Herinnert u zich de ‘junkentunnel’ nog? Op deze plek sliepen talloze prostitués en/of verslaafden, wat geregeld voor problemen zorgde. Een ex-verslaafde in de Andere Tijden (2017) over dit onderwerp: “vechtpartijen en steekpartijen gebeurden elke nacht”.

  Klinkt dit bekend?

  Elke tijd kent zijn eigen problemen en maatschappelijke groepen waarin deze tot uiting komen. Maar volgens mij is het niet terecht om alle frustratie nu op deze groepen te projecteren. Het zijn immers symptomen van een dieperliggend probleem dat bovendien al veel langer speelt.

  Met de transformatie van het Station-Hoog Catharijne-complex heeft het geheel weliswaar een fris voorkomen gekregen, maar de inherente problematiek is niet opgelost. Nog steeds zit het complex vol dode hoeken.

  De realisatie van ov-poortjes hebben deze problematiek van de hangende groepen door heel het land buiten de stations geplaatst.

  In tegenstelling tot het oude Hoog Catharijne, waar de dode hoeken pas na aanhoudende problematiek en overlast van verslaafden werden afgesloten, heeft de nieuwe eigenaar Kleppièrre van meet af aan een valhek aangebracht om de dode gangen af te schermen. Ingehuurde beveiligers houden de wacht. Zie hier ook een mislukking: Hoog Catharijne is geen onderdeel van de stad zoals de gemeente in de plan vorming heeft betoogt. Het is een commerciële instelling die enkel gebruik maakt van de eindeloze stromen consumenten. De problematiek die het gevolg is van de stedenbouwkundige opzet waar zij niet zonder kan heeft zij op deze manier tijdens de onderhandelingen kunstig buiten de deur weten te houden. Biologen noemen deze samenlevingsvorm parasitisme.

  Daarmee is het stationsgebied voor de twee bovengenoemde betrokken verbeterd, terwijl de problematiek geheel op het bord van de derde speler terecht is gekomen: de gemeente, met haar bejubelde stationsplein.

  Het zogenaamde ‘stationsplein’ onder het bollendak is een moderne vorm van de eerdere ‘junkentunnel’. Na sluitingstijd is er nauwelijks toezicht omdat het wordt omgeven door een monocultuur van commercie. En ook hier staat men bij gratie van de zo geprezen bollen ook nog eens droog. Een ideale hangplek dus.

  De aard van de problematiek is dan ook niet anders dan die in overdekte winkelcentra, afgelegen tunnels en desolate paviljoentjes in openbare parken elders in het land. Ook dit zijn (na sluitingstijd) afgezonderde plekken zonder (al te veel) pottekijkers, met als grootste voordeel en gemeenschappelijke kenmerk: men kan er droog staan.

  Gezien de gigantische investeringen zal de stedenbouwkundige misser van het stationsgebied niet snel gecorrigeerd. Toegeven dat het een misser is geworden zal nog een politieke generatie duren, totdat alle bestuurders, ambtenaren en stedenbouwkundigen die betrokken waren bij de planvorming buiten schot staan.

  Wat kan er dan op de korte termijn worden gedaan om dit mislukte stationsplein ook voor de groep die nu problemen zorgt onaantrekkelijk te maken? De huidige generatie leeft nog in de naïve bubbel dat de transformatie van het stationsgebied een succes is; problemen worden toegeschreven aan de besproken groepen.

  Misschien wordt het tijd deze illusoire bubbel door te prikken. Letterlijk: begin met het doorprikken van het bollendak. Met de beschutting die het dak biedt, faciliteert zij de hangende groepen in hun verveling. Neem de mogelijkheid om droog te staan weg en de onaantrekkelijkheid van het Stationsplein zal dan eindelijk ook deze probleemgroep onaantrekkelijk zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).