Wedstrijd stilgelegd na racistische opmerkingen tegen Utrechtse voetballer Wedstrijd stilgelegd na racistische opmerkingen tegen Utrechtse voetballer

Wedstrijd stilgelegd na racistische opmerkingen tegen Utrechtse voetballer

Wedstrijd stilgelegd na racistische opmerkingen tegen Utrechtse voetballer
De wedstrijd tussen Eldenia en de Utrechtse club Sporting 70 is tijdelijk stilgelegd omdat een speler van de bezoekende partij racistisch werd bejegend. Dit gebeurde precies tijdens het weekend waarin werd stilgestaan bij racisme op en rond het voetbalveld.

De wedstrijd tussen Eldenia en de Utrechtse club Sporting 70 is tijdelijk stilgelegd omdat een speler van de bezoekende partij racistisch werd bejegend. Dit gebeurde precies tijdens het weekend waarin werd stilgestaan bij racisme op en rond het voetbalveld.

Voetbalclub Sporting 70 uit Utrecht-Oost ging zondag op bezoek bij Eldenia in Arnhem. Tijdens de extra tijd ging het mis. Everton dos Santos Silva werd door een supporter van Eldenia racistisch bejegend. Volgens het AD Utrecht werd hij uitgemaakt voor roetveegpiet.

De scheidsrechter staakte de wedstrijd en besloot de supporter aan te spreken op zijn gedrag. Andere supporters begonnen hier zich juist ook weer mee te bemoeien. Verenging Eldenia heeft excuses aangeboden.

Het voorval gebeurde juist in het weekend waarop de hele Nederlandse voetbalwereld stilstond bij racisme. Aanleiding was de racistische bejegening van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira tijdens de wedstrijd tegen FC Den Bosch.

30 Reacties

Reageren
 1. Theo

  Is het niet een beetje overtrokken, al dat zoeken en dan nadrukkelijk afstand nemen van alles wat voor ‘racisme’ kan doorgaan?

 2. Gerard Brugmans

  @Theo:
  U opmerking is net zo verwerpelijk als van de trainer van FC Den Bosch die Mendes Moreira een ‘zielig mannetje’ noemde. Alleen al het feit dat u het nodig vindt om deze reactie te plaatsen geeft al aan dat het heel erg nodig is om nadrukkelijk afstand te nemen van iedereen die racisme probeert te bagataliseren!

 3. Scherpschutter

  We zijn echt conpleet aan het doorslaan in dit land. Als ik door iemand word uitgescholden voor ongelovige hond, blanke, witte, tatta of wat dan ook dan haal ik gewoon mijn schouders op en ga ik door met wat ik dan ook aan het doen was. Who cares zeg? Het zijn maar woorden van vreemden en weldenkende volwassenen zouden daar prima mee om moeten kunnen gaan.

  We zijn toch geen kleuters mensen? “Juf, hij schold me uit voor…., boehoehoe”. Laten we met zijn allen weer even een beetje normaal gaan doen en de lat qua incasseringsvermogen weer op een normaal beschavingsniveau leggen, in plaats van alsmaar boos, gekwetst en verdrietig om vrijwel niets -en voor vrijwel niets- te zijn.

  Soms denk ik echt wel eens dat de helft van de volwassenen in dit land (ongeacht kleur) de emotionele stabiliteit van een 12-jarige heeft.

 4. Erwin

  @theo: nee

 5. MJPD

  @Gerard Brugmans
  De mainstream media is zo gefocussed op het koppelen van de ZP-discussie met voetbalracisme om dit soort “boosmakertjes” te kunnen publiceren. Voetbalracisme speelt al tientallen jaren, maar er is in het betaald voetbal nooit echt adequaat tegen opgetreden door gewoonweg de wedstrijd te staken of een algemeen stadionverbod in te stellen voor deze of gene. Blijkbaar heeft de “magische elftal cirkel” voor de wedstijd om dit racisme uit te bannen niet geholpen.

  En kijkt u vanavond weer naar het deugprogramma DWDD…?

 6. Fred

  Mij noemde ze vroeger altijd “witte” ook door Indo’s, Surinamers, Marrokanen etc. Ik moest er om lachen …was gewoon een bijnaam, zoals er zoveel een bijnaam hadden. . Als je nu zwarte zegt ben je een racist. We zijn inderdaad te ver doorgeslagen in Nederland.

  Pak echt racisme aan, maar dan wel van 2 kanten. Als ik in Curacao bent noemt de donkere bevolking me “blanku” Indo’s noemen witte mensen “blanda;s” . Het is ook net hoe je er mee om gaat, en vooral hoe de media het brengt. Moralistisch Nederland zit tegenwoordig aan de knoppen en geven types als Sylvana Simons en Denk een podium

  Wist u trouwens dat de 1e slaven door Noord Afrika werden verhandeld. Daar hoor ik Denk en de media niet over. Ophouden met al die onzin.

 7. Reactionaire rechtse zak.

  Gerard Brugmans 25/11/2019 – 11:42
  Er is helemaal niets mis met de opmerking van Theo. Hij bagatelliseert racisme op geen enkele wijze. Hij stipt enkel de zijns- en ook mijns inzien overtrokken en veelal schijnheilige reacties op racistische uitingen, waarbij dan ook nog de totaal niet ter zake doende Zwarte Piet discussie wordt betrokken en de ZP liefhebbers in een verdacht en kwaad daglicht worden gezet.
  Racisme is verachtelijk en leent zich niet om daar maar te pas en onpas mensen van te gaan beschuldigen.
  In dat kader zou ik veeleer úw reactie als bedenkelijke vitue signaling willen bestempelen. Lekker makkelijk deugpuntjes scoren over de rug van een ander.

 8. VincentDV

  Ik had lange tijd een collega met een lengte van 2.20m. Hij kreeg vaak opmerkingen als ‘He, lantarenpaal’ of ‘giraffe’ te horen. Leuk vond hij dat niet maar echt pijn deed het ook niet. Ik ken een pakketbezorger met een donkere huidskleur. Hij wordt nogal eens ‘pakjespiet’ genoemd. Leuk vindt hij dat niet en het doet hem ook pijn. Vanwaar dat verschil? Zijn mensen van kleur kleinzieliger?

  Die vraag is eigenlijk al een vorm van racisme. Hij veronderstelt dat een uiterlijk kenmerk als huidskleur of lichaamsbouw iets kan zeggen over iemands karakter of vaardigheden. Dat is de kern van racisme.

  En dat is waar de pijn zit. De lange man heeft in zijn carrière nooit hinder gehad van zijn bouw. Maar hoe anders is dat voor mensen van kleur! De vooroordelen zijn legio. Ze zouden dommer zijn, luier, crimineler en onbetrouwbaarder. Wanneer je je hele leven kampt met een achterstand die enkel is gebaseerd op onnozelheid van blanken die zich superieur voelen, is een opmerking over je huidskleur een pijnlijke herinnering dat het in 2019 nog steeds niet veel beter is.

  Wie een voetballer ‘zwarte piet’ noemt kan dat heel grappig bedoelen, zonder iets kwaads in de zin. Maar in één zo’n woord wordt voor de ontvanger een heel leven van pesterijen, achterstelling en vernedering samengevat. Zulke opmerkingen geven dan ook blijk van een gebrek aan empathie, van onverschilligheid hoe een ander iets ervaart. Die onverschilligheid (samen met het onversneden racisme van de nog altijd substantiële bevolkingsgroep die werkelijk meent dat een donkere huidskleur duidt op een minderwaardig karakter) moet blijvend worden aangepakt.

  Pas wanneer iedereen is vergeten dat mensen van kleur ooit werden gediscrimineerd, kan zo’n grap weer gemaakt worden. En zelfs dan blijft het een vervelende grap.

 9. Berk

  @Scherpschutter, wat wil je nou eigenlijk zeggen man? Dat je racisme maar gewoon op zn beloop moet laten? Ik denk dat er al genoeg geincasseerd is. Het is tijd dat we als samenleving ons beschavingsniveau wat gaan opkrikken. Racisme is gewoon not done, maakt niet uit van welke kant het komt

 10. Scherpschutter

  @Berk 13:19

  Als ik dat had willen zeggen dan had ik dat wel gezegd, in plaats van wat ik gezegd heb.

  Ik zeg niet dat racisme o.k is, ik zeg dat een volwassen, rationeel en ontwikkeld persoon om kan gaan met opvattingen van anderen, hoe debiel ook, of wellicht wel juist omdat ze zo debiel zijn, zoals in het geval van racistische opmerkingen.

  Wat kan mij het nou toch schelen als iemand mij voor ongelovige hond, blanke, witte, tatta of wat dan ook uitmaakt?! Ik ben toch geen kleur? Of een religieuze opvatting? Werkelijk: wat kan mij het nou toch schelen dat een ander me wel tot een dergelijk achterlijke opvatting meent te moeten degraderen….Waarom trekken mensen zich toch zoveel aan van het gegeven DAT andere mensen iets op ze aan te merken hebben in plaats van op merites te beoordelen WAT er aangemerkt wordt? We zijn toch geen kleuters meer man, met de emotionele beheersing van een 5-jarige, die bij het minste of geringste agressief worden of huilend in een hoekje liggen te janken? We zijn volwassen en daarvan mag je naast een stukje incasseringsvermogen (jonge jonge zeg, hij wordt uitgescholden voor roetveegpiet, de wereld vergaat…) ook wel de verstandelijke vermogens verwachten om racistische opmerkingen te herkennen voor de oerdomme opmerkingen die het zijn…

  Niets is een duidelijker signaal dan dat onze beschaving achteruit holt dan dat de gekwetste gevoelens van emotioneel 12-jarigen momenteel belangrijker lijken te zijn dan de volwassen opvatting dat het een rationeel en beschaafd mens geen moer uit zou moeten maken wat voor een achterlijke opvattingen de ander er op nahoudt…

  Waarom kan het deze speler nou toch zo schelen dat een of andere volslagen vreemdeling (ongetwijfeld iemand met het IQ van een badeend) hem uit meent te moeten maken voor “roetveegpiet”? Of waarom windt die Excelsior speler zich nou toch zo op omdat een onverlaat hem uitmaakt voor iets? Als je jezelf niet ziet als een kleur maar als mens, wat boeit het dan in hemelsnaam als een ander je provoceert op basis van je pigment? Haal toch gewoon je schouders op als een volwassene over zoiets idioots en
  kleins in plaats als een kleuter te ontploffen…Of zou deze speler wellicht zelf geloven dat hij in de eerste plaats een kleur is in plaats van een mens, omdat hij niet de verstandelijke vermogens heeft om het onderscheid te maken?

  Racisme kan zo verdwenen zijn! Als iedereen zich nou als grote mensen gewoon eens niets van aan zou trekken (ongeacht huidskleur) van racistische opmerkingen omdat het wel zo ongelofelijk dom is, dan is racisme morgen de wereld uit.

  Racisme is GEEN probleem. Het probleem is dat sommigen de emotionele beheersing (en mogelijk het IQ) van 5-jarige kleuters hebben. Ja, dat ga je echt niet oplossen door dan maar die paar werkelijke (oerdomme) racisten aan te pakken hoor…En in plaats van het probleem op te lossen (dikke huid kweken) bevestigen we nu dus de labielen in de samenleving en maken we gekwetstheid een groter probleem (het lijkt zelfs een moreel ankerpunt te worden) in plaats van gekwetsdheid op te lossen door te zeggen “stel je niet zo aan, stel kleuters en sta gewoon boven die achterlijkheid als weldenkend mens dat je bent”.

  We wandelen als mens terug in de beschaving. In plaats van intelligente en emotioneel gebalanceerde onkwetsbaren te kweken…kweken we 5-jarige kleuters met IQ van 80 die hele dagen geknuffeld moeten worden wegens het emotionele ongerief du jour.

 11. Hetty

  Vincent DV, ik waardeer Uw genuanceerde reactie, en ben het hier ook helemaal mee eens.

 12. Ieder mens heeft vlees en bloed

  Gewoon triest dat de mensen elkaar anno 2019 nog steeds zo behandelen.
  Leef en laat leven maar blijkbaar kan dat niet want sinds de mensheid bestaat is racisme gaande, helaas is daar ook heel veel leed en dood mee gemoeid met al die oorlogen etc.

 13. cas

  Waarom zet je die supporter niet gewoon het terrein af en hervat je de wedstrijd. Nu worden de spelers gedupeerd.
  Nu lijdt het voetbal onder zo’n opmerking terwijl je juist daar boven moet staan en de dader moet aanpakken.

 14. VincentDV

  In de eerste bijdrage van @Scherpschutter heeft hij het vaak over “gewoon” en “normaal” en “weer”. “Laten we weer normaal gaan doen”. De vraag is wat die woorden betekenen. Laten we beginnen met ‘weer’. Dat duidt erop dat het vroeger beter was. Hoeveel vroeger laat hij echter in het midden waardoor het even goed kan duiden op de tijd dat we slavernij nog ‘gewoon’ vonden of misschien wel de tijd dat het ‘normaal’ was om elkaar met knuppels te lijf te gaan.

  Er is geen vaste standaard voor normaal en gewoon. De maatschappij is gegroeid naar een punt waar we rekening met elkaar houden, ook als we elkaars gevoelens misschien niet goed begrijpen. En dat werpt vruchten af. We leven in een maatschappij van samenwerking en daardoor gaat het ons economisch voor de wind (kun je je voorstellen dat ieder kind in 1975 met een apparaat van 600 gulden op zak liep?), is er minder armoede dan ooit en leven we in een periode van vrede die langer duurt dan ooit in de geschiedenis van Europa.

  Samenwerking betekent met respect met elkaar omgaan, dat is iets heel anders dan verwachten dat iedereen een dikke huid heeft.

  In zijn tweede bijdrage heeft Scherpschutter het over volwassenheid. Mensen die gevoelig zijn hebben in zijn visie de geestelijke ontwikkeling van een kleuter. En een heel klein beetje gelijk heeft hij daar ook. De voetballer die voor van alles wordt uitgemaakt springt niet met een rode waas voor ogen boven op zijn verbale belager maar zegt: “Hier doe ik niet aan mee. Ik ga naar de kleedkamer.” Een heel volwassen reactie, veel volwassener dan met zijn allen met dikke huiden als botsautootjes tegen elkaar blijven knallen.

  En Scherpschutter maakt een heel grote vergissing. Hij is in zijn leven nooit gepest met zijn huidskleur. Hij wordt niet achtergesteld op de arbeidsmarkt vanwege zijn etniciteit. Hij hoeft niet zijn naam te verbergen als hij een huis wil huren. Ja, dan is het makkelijk om met een paar pesterijen om te gaan. Maar als je je hele leven te maken hebt met achterstelling en pesterijen op grond van je huidskleur, als je je tien keer zo hard moet bewijzen enkel omdat je (voor)ouders uit Afrika of Azië komen, dan ligt het een heel stuk anders. Scherpschutter meent dat wat hij heeft meegemaakt universeel is, al net zo als hij denkt dat wat hij ‘gewoon’ noemt voor iedereen gewoon is of zou moeten zijn. Dat is jezelf als referentie nemen en daarmee mis je de kern van wat ‘samenleven’ inhoudt.

  Het is goed dat er nu zo veel aandacht voor racisme en andere vormen vaan vooroordelen is. Daar wordt onze maatschappij prettiger, productiever en vreedzamer van. Beter dan het ooit was.

 15. MJPD

  @Berk
  “Het is tijd dat we als samenleving ons beschavingsniveau wat gaan opkrikken.”

  Dan zou ik als ik u was beginnen om anderen ook online wat netter aan te spreken. Wie de (voet)bal kaatst, kan ‘m terug verwachten. Verbeter de wereld, begin bij uzelf. Vergeet ook vanavond niet te kijken naar uw favorietge programma DWDD voor het laatste deugnieuws en uw dagelijkse portie hersenspoeling.

 16. Marcel

  Het is enorm makkelijk om als blanke Nederlander maar te zeggen dat je gewoon je schouders moet ophalen voor racistische pesterijen. Als blanke Nederlander heb je geen flauw idee hoeveel racisme er nog steeds speelt in onze maatschappij. Hoeveel last mensen met een andere huidskleur daar nog steeds van hebben in het dagelijkse leven.

  Het gaat niet om 1 keer iets wat geroepen wordt op een voetbalveld.. Dat is voor zo iemand er nog even bovenop en daardoor is het veel erger.

 17. Scherpschutter

  @Marcel 16:09

  Mijnheer, ik weet niet in welke provincie of tijd u woont, maar dat is niet in Utrecht in 2019 in ieder geval. U doet net alsof alleen mensen met wat meer pigment in Nederland met racisme te maken hebben…

  In Utrecht anno 2019 hebben mensen met vrijwel geen pigment (ook wel blanken genoemd) net zo hard te maken met racisme te maken als mensen met meer pigment. En het unieke aan deze vorm van racisme is dat mensen met minder pigment anno 2019 niet alleen regelmatig racistisch bejegend worden door mensen die toevallig wat meer pigment hebben….maar juist ook door andere mensen met minder pigment!

  U zult het zich wellicht niet kunnen voorstellen, maar anno 2019 zijn er in Utrecht echt mensen met minder pigment die stellen dat mensen met minder pigment helemaal niets weten van het racisme waar mensen met meer pigment mee te maken hebben, om de reden dat het mensen met minder pigment zijn, daarmee alle minder gepigmenteerde mensen over 1 kam scherende Hoe diep racistisch een dergelijke opvatting is, laat ik u nog eens goed overdenken…

  Niet zo aanstellen allemaal en laat zwakbegaafden lekker racistisch zijn zou ik zeggen. Ze etaleren er niets anders dan de eigen mentale beperkingen mee. Racisme is dom…Je er iets van aantrekken eigenlijk nog vele malen dommer.

 18. Inez

  Racisme en racistische uitlatingen zijn altijd verkeerd (en verboden) en het slachtoffer is NOOIT de schuldige.

 19. Koel Hoofd

  Het gaat uiteindelijk om de ervaring van de individu. Er zijn mensen die hun schouders ophalen als ze worden uitgescholden, er zijn ook mensen die helemaal van de leg af raken van een onvertogen woord.
  Daarnaast, hoe wordt er eigenlijk over de witte gepraat op het Afrikaans continent of in Azie? Zal ook niet zo vriendelijk zijn omdat de witten opvallend anders zijn dan de donkerder gekleurde mensheid.
  Racisme (ergo discriminatie = onderscheid maken) is helaas niet uit te bannen, alleen in een utopische wereld.

  Vraag is, gaat het wedstrijden stil te leggen wanneer er racistische opmerkingen worden gemaakt helpen om racisme uit te bannen? Ik betwijfel het ten zeerste, maar het zal enkele mensen wel een goed gevoel geven.
  Gaat het voor sociale onrust zorgen? Dat is iets wat wel zeker is.
  Want kijk maar eens hoe er hier al gereageerd word als mensen een andere mening er op na houden.

 20. Utrechtvoorutrecht

  Ik roep altijd voor de grap tegen rascisme-bagataliserende mensen: “hé pedo, er staat een school binnen 100 meter, wegwezen!” Ik vind dat zelf heel grappig, en dat is het enige dat telt. Want niemand is kleinzierig en ik heb altijd gelijk.

 21. Pruts

  De standaard reacties van de geijkte trolletjes hier maakt het probleem wel meteen duidelijk: het bagatelliseren van echt aantoonbaar racisme.

 22. Ihsan

  Scherpschutter schiet weer eens mis. In plaats van te verwachten dat mensen hun hele leven lang elke racistische opmerking maar slikken kun je ook gewoon van volwassenen verwachten dat zij geen racistische opmerkingen meer maken. Ja, kinderen noemen elkaar kanker neger, kanker buitenlander, poepchinees, (brillen)jood, etc. Ik wil niet in een samenleving leven waar we dit maar normaal moeten vinden. Jij praat over het kweken van een mensen met een laag IQ en incasseringsvermogen. Je totaal geen idee hebt wat mensen dagelijks meemaken in dit land. Als zou weten hoe hoffelijk de slachtoffers van racisme zich gedragen, en hoe veel zij wel niet incasseren, zou je niet zulke bizarre onzin uitkramen. Uit alles blijkt dat jij het zelf bent die geen incasseringsvermogen heeft. Ik ga deze discussie niet verlagen door iets over je intelligentie te zeggen. Het grootste sneeuwvlokje is Scherpschutter zelf. Hoezo dunne huid? Haha!

 23. Erik

  @mjpd: de randdebielen van de M-side konden het ook wel zonder mainstream media verkloten.

  Al weken voor de wedstrijd Den Bosch-Excelsior dreigden de hooligans van Den Bosch dat ze bij de Sinterklaasintocht langs de kant van de weg zouden staan. Dat was dezelfde zondag. Een paar uur later zitten dezelfde idioten in het stadion, met dezelfde kreten.

 24. Gerard Brugmans

  Beste mensen, racisme is geen geintje, gevoel of mening, maar gewoon een strafbaar feit (Art. 137c, Wetboek van Strafrecht). Of het slachtoffer daar wel of niet goed tegen kan is niet relevant. Net zoals bij andere strafbare feiten zoals bijvoorbeeld diefstal of geweldpleging bepaalt de rechter of de verdachte schuldig is. In rechtse/conservatieve/reactionaire kringen hoor je vaak de stoere borrelpraat dat er veel te veel aandacht voor de dader is en dat het meer over het slachtoffer zou moeten gaan. Maar als zij nu zelf worden aangeklaagd voor een ernstig stafbaar feit zoals racisme is dat ineens allemaal anders en moet het slachtoffer niet zeuren. Is dat niet raar?

 25. Berk

  @Koel Hoofd, racisme is waarschijnlijk niet uit de bannen nee, maar beschaafde mensen zouden er wel zo veel mogelijk naar moeten streven. Zeker, racisme komt onder alle bevolkingsgroepen voor, meestal is een etnische minderheid er het meest de dupe van, maar om dan maar je schouders op te halen en te zeggen: laat maar gebeuren (want dat lijkt u te zeggen), is toch ook geen oplossing. Bovendien, en dat heb ik nog niemand horen zeggen, is racisme bij wet verboden.

 26. Katja

  En de aandachtzoeker heeft weer gekregen waar hij (altijd een hij) naar zocht.

 27. Scherpschutter

  @VincentDV 15:25

  U zou voor een goed voorbeeld van hoe desastreus de huidige omgang met racisme is eens kunnen kijken naar de recente historie in de V.S.

  Bush was president en eigenlijk was racisme een item dat totaal ondergesneeuw was. Natuurlijk was racisme niet uitgeband (domme mensen zijn van alle tijden), maar eigenlijk was het helemaal geen groot issue in de V.S.

  Vervolgens komt de slechtste president in de geschiedenis van de V.S. aan de macht. Continu begint hij over ongelijkheid in rassen, hoe sommigen worden achtergesteld door huidskleur of religie etc etc. En wqt zie je? Er ontstaat een enorme golf van slachtoffercultuur in de V.S. en racisme is ineens weer een enorm issue (thans, dat is er weer van gemaakt) en mogelijk zelfs het belangrijkste issue van alle issues. Slachtoffercultivering…

  En nu mag Trump de brokstukken weer opruimen in het tot op het bot verdeelde land. Dat gaat gelukkig weer de goede kant op omdat Trump een enorm sterke verbinder is, maar de dagelijkse hetze tegen deze man toont aan wat je krijgt als je zoiets onmetelijks doms als racisme op de agenda zet en slachtoffers kweekt, in plaats van racisme gewoon de plek te geven die het verdient: totale vergetelheid.

  Obama’s beleid was rampzalig en daar moeten wij hier lessen van leren. Identity politics kan echt de complete sociale infrastructuur van een land voor jaren en jaren verwoesten. Helaas is de slechtste president ooit in de VS een soort afgod in de ogen van links en lijkt zijn hele beleid van racisme een hoofdonderwerp maken over te waaien naar Nederland, waar je intussen geen donkere grap meer kunt maken zonder voor racist versleten te worden…

  In plaats van dat we de hoogste goederen in een samenleving op 1 zetten (prestaties/intelligentie/ontwikkeling/empathie/wetenschap/zakendoen), zijn wij ook hier druk op weg naar het ontwikkelen van Obama’s V.S., waarin niet menselijke kracht maar menselijke zwakte (emotie/mensen degraderen tot huidskleur/sociale onrechten etc etc) centraal staan waardoor ook wij helaas in rap tempo de-evolueren.

  Racisme versla je niet door continu met het racisme te wapperen. Racisme versla je door er geen issue meer van te maken, zodat het uiteindelijk ook daadwerkelijk geen issue meer zal zijn. Racisme verslaan door mensen maar continu in gekleurde slachtofferhokjes te duwen is als vuur proberen te doven door er benzine op te gooien.

 28. Cico

  Blanke, tatta, kaaskop of wat voor ‘scheldwoorden’ beschikbaar zijn, ze doen er niet toe in Nederland. Want witte Nederlanders hebben simpelweg de leiding en domineren. Daarom doet dit geen pijn, het heeft geen enkele connectie met minderwaardigheid.

  Een ander verhaal voor donkere mensen, die constant worden herinnerd de ze zogenaamd een minderwaardig mens zijn. Dit soort ‘grapjes’ op het voetbalveld, de impasse rond ZP, oerwoud geluiden en het vergoeilijken daarvan houdt het allemaal in stand. Het is systeem pesten, er is geen enkel excuus voor dat rot gedrag.

 29. Koel Hoofd

  @Berk, racisme is al heel erg lang bij wet verboden. Maar mensen zijn ook creatief, als ze er in het openbaar niet mee wegkomen, dan doen ze het in het geniep. Mensen zijn geen fijne diersoort. Kijk maar eens hoe men hier anoniem tegen elkaar te keer gaat.

  Echter, indien al deze reaguurders elkaar eens zouden ontmoeten onder het genot van een kopje koffie, gaan ze toch anders met elkaar om. Gewoon omdat mensen elkaar dan leren kennen. Dat is het hele probleem van racisme, onbekend maakt onbemind.
  Mensen hebben vrienden met een andere kleur, en dan geven ze een generaliserende racistische opmerking en zeggen dan tegen hun gekleurde vriend “maar jij bent anders…” Dat is Homo sapiens ten voeten uit!

 30. Eduard F.

  Uit de vele absurde schrijfsels die onze zelfverklaarde Scherpschutter op deze site heeft geplaatst, is zijn reactie van 12:47 toch wel een hoogtepuntje.

  Voor 2008 was racisme “helemaal geen groot issue in de V.S.” en Trump is “een enorm sterke verbinder”. Koekoek!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).