Het weekend van Bea Brakkee van Café Fokus: “Dit weekend glijdt het bier door de dakgoot” | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Bea Brakkee van Café Fokus: “Dit weekend glijdt het bier door de dakgoot” | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Bea Brakkee van Café Fokus: “Dit weekend glijdt het bier door de dakgoot”  

Het weekend van Bea Brakkee van Café Fokus: “Dit weekend glijdt het bier door de dakgoot”   
Bea Brakkee achter de bar
‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

De biervaasjes schuiven dit weekend over de bar in Café Fokus aan de Koekoeksstraat voor het Utrechtse Kampioenschap Bierglijden. Eens per jaar wordt het bierglij-evenement georganiseerd door de eigenaresse Bea Brakkee. Dit jaar is de vijfentwintigste keer en daarom is het volgens Brakkee tijd voor een feestje.

“Ik zou niet mijn mooiste schoenen aantrekken als ik ga bierglijden, want het kan behoorlijk modderig worden op de vloer”, vertelt Brakkee in haar kroeg. De speciaal gemaakte zinken dakgoot hangt nu nog aan de muur en wordt dan over de hele bar gelegd. “De goot is zo’n zes meter lang en het is de bedoeling dat de gevulde vaasjes zo ver mogelijk in de goot geschoven worden. Maar het bier moet natuurlijk niet van de goot afvallen én ze moeten blijven staan.”

Ideale weekend 

Hoewel dit weekend voor Brakkee in het teken staat van het bierschuiven, gaat ze in het weekend gewoonlijk het liefst aan de wandel in het bos. “En ik ga lekker naar de sauna of lunchen.” Het bos is een van haar favoriete plekken waar ze tot rust kan komen. “Een contrast eigenlijk met wat ik dagelijks doe. Doordeweeks heb ik weinig vrije avonden, dan kan ik de zondag ook wel opvullen, maar dan ben ik nooit thuis.” Dan vindt ze het fijn om op de bank te hangen: “Mijn man kijkt dan Studiosport, ik ben aan het rommelen in de keuken en na het journaal kiezen we een film uit.”

De stad en de natuur verkennen is iets dat ze graag doet. “Deze zondag is bijvoorbeeld de culturele zondag, dan ga ik er het liefst lekker op uit. De stad verkennen, want er zijn eigenlijk nog zo veel plekken om te ontdekken.” Ze woont zelf boven de kroeg en heeft alleen last van haar eigen bedrijf. “Maar als ik boven zit is het heel rustig, dan heb ik er geen last van. Midden in de stad, maar daar merk ik niks van.”

Favoriete plek 

Natuurgebied Amelisweerd is een van Brakkee’s lievelingsplekken: “We lopen nooit hetzelfde rondje, we komen altijd nieuwe plekjes tegen.” Het liefst luncht ze bij het Theehuis Rhijnauwen. “Zo’n  fijne sfeer en mooi in de natuur.” In de binnenstad is Brakkee ook graag te vinden. “De Dom vind ik zo mooi. Overal waar je bent kan je de toren zien. Als ik dan op mijn fietsje boodschappen doe, dan kijk ik er graag naar.”

Bierschuiven

Het idee voor het bierschuifevenement is al lang geleden ontstaan bij de vorige eigenaren van het café. Brakkee: “De eer is dus eigenlijk niet aan mij, maar we hebben het na jaren weer voortgezet.” Dit jaar is de vijfentwintigste keer dat ze het organiseert. De eigenaresse viert dat door tijdens deze speciale editie de deelnemers meer kansen te geven: “We gaan langer door met de selectie waardoor de spelers vaker mogen schuiven”, vertelt ze.

In 1983 nam ze het café aan de Koekoekstraat over, nadat ze daar regelmatig als stamgast kwam en later ook achter de bar stond. Het eerste bierevenement herinnert ze zich nog goed: “Het was één groot feest, er ging toen heel wat bier om”, lacht Brakkee.

Ook dit jaar verwacht ze dat het café weer stampvol zit. “We hebben zestig plekken en het was vrijwel direct uitverkocht. Ik heb zo’n dertig mensen op de reservelijst staan.” Brakkee heeft veel aanmeldingen van vaste gasten en vriendengroepen. “We doen dit om mensen een gezellige avond te bezorgen.” Op de avond glijden er wel driehonderd gevulde vaasjes in de dakgoot. Zonde van het bier? “We hopen dat ze mooi glijden zodat er nog veel gedronken kan worden.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).