Het weekend van Edwin van den Berg van De Oude Tijd: ‘Op het Janskerkhof is altijd leven’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Edwin van den Berg van De Oude Tijd: ‘Op het Janskerkhof is altijd leven’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Edwin van den Berg van De Oude Tijd: ‘Op het Janskerkhof is altijd leven’

Het weekend van Edwin van den Berg van De Oude Tijd: ‘Op het Janskerkhof is altijd leven’
Sigarenspeciaalzaak De Oude Tijd van Edwin van den Berg viert dit weekend haar 85-jarig bestaan. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Op de hoek van het Janskerkhof zit al ruim tachtig jaar de sigarenspeciaalzaak van Edwin en Gerda van den Berg. De Oude Tijd organiseert zaterdag een klein evenement rondom nieuwe tabaksproducten in het assortiment: ‘Doorgerookt Herf’. Edwin van den Berg (52) vertelt DUIC over zijn winkel, de stad en zijn weekend.

Op de hoek van het Janskerkhof zit al ruim tachtig jaar de sigarenspeciaalzaak van Edwin en Gerda van den Berg. De Oude Tijd organiseert zaterdag een klein evenement rondom nieuwe tabaksproducten in het assortiment: ‘Doorgerookt Herf’. Edwin van den Berg (52) vertelt DUIC over zijn winkel, de stad en zijn weekend.

Paspoort

Naam: Edwin van den Berg

Geboortedatum: 19 september 1964 in Hilversum

Woont in: Huizen

Is: Winkeleigenaar

Eerlijk gezegd weet ik helemaal niet wat een herf is.

“Het houdt eigenlijk gewoon in dat je met andere liefhebbers samenkomt om sigaren te roken onder het genot van een borreltje of kopje koffie en discussieert over de sigaren. Onder onze klanten zitten veel kenners, die hier vaak al jaren komen.”

En wat is doorroken?

“Eigenlijk is doorroken een soort testen; proeven. We brengen iedere maand een nieuwsbrief uit waarbij we drie of vier nieuwe sigaren uit ons assortiment noemen die we hebben doorgerookt en waar we een mening over hebben gevormd.”

Welke sigaren hebben jullie deze maand doorgerookt?

“Vier longfillers: sigaren die bestaan uit grote stukken tabaksbladeren die bij 72 procent luchtvochtigheid bewaard moeten worden. De eerste sigaar is de CAO Amazone: een hele bijzondere sigaar, met tabak uit de Amazone, die maar eens in de drie jaar verschijnt. Ook hebben we een Fratello; gemaakt door twee Dominicaanse broers in Nicaragua. En verder is er nog een persoonlijke favoriet van onze medewerker Peter: de Joya de Nicaragua Clasico Robusto. Dat was een van de eerste longfillers die hij vier jaar geleden begon te roken. En de laatste sigaar, dat is wel lachen, heet de Flying Pig heet. Die wordt ook gemaakt in Nicaragua en komt maar heel zelden naar Nederland.”

Er staan hier twee tafels en vier stoelen; hoeveel man verwacht je zaterdag?

“Het is de eerste keer dat we het organiseren, dus dat is moeilijk in te schatten. We denken een stuk of tien, vijftien man. We mogen niet meer binnen roken door de tabakswet, dus we moeten het echt van de zomer hebben. Het leuke aan zo’n terrasje is wel dat andere mensen ook snel aan komen lopen als ze zien dat er buiten iets te doen is. Sigarenrokers zitten een beetje in het verdomhoekje, dus op deze manier kun je dan toch nog met andere gelijkgestemden praten over je hobby.”

Deze winkel zit hier al sinds 1933.

“Ja. In 1989 heb ik de zaak met mijn vrouw Gerda overgenomen. We hebben de winkel twee keer grootschalig verbouwd en uitgebreid. De wens van de klanten is ook behoorlijk veranderd. De jongere garde, tussen de 25 en de 40 jaar, koopt nu twee of drie lekkere longfillers voor de hele week. De mensen die tien kisten sigaren kwamen halen, bestaan niet meer.”

Maar blijft De Oude Tijd nog wel bestaan?

“Ja, we zien nog wel een voortbestaan voor de winkel. Je moet je alleen steeds meer gaan specialiseren en evenementjes organiseren. Zo hebben we een sigarengenootschap waarmee we één keer in de maand samenkomen en we hebben 12 juni een sigarendiner bij Goesting in de tuin.”

Wat zijn jouw favoriete plekken in Utrecht?

“Op zaterdag werk ik hier met mijn vrouw en mijn jongste zoon Lars. Na werktijd vind ik het heerlijk om bij Brass te gaan zitten. Het is een fijne locatie om lekker een borrel te pakken. Ook kom ik graag bij Goesting op het oude terrein van de Veeartsenijschool en in de tuin van Karel V. En het klinkt misschien gek: maar gewoon hier op het Janskerkhof zitten vind ik ook heerlijk. Lekker in het zonnetje. Hier is altijd leven. Het enige afschuwelijke aan Utrecht is die ontzettend lelijke busbaan. Dat vind ik nog steeds een aanfluiting voor de stad.”

En wat doe je het liefst in het weekend?

“We gaan meestal naar vrienden, of soms doen we helemaal niets. Met Lars naar de voetbal gaan vind ik ook leuk. Ik woon niet in Utrecht, maar ons leven speelt zich wel hier af. Onze vrienden en familie wonen ook bijna allemaal in de stad. Als ik terugkom van vakantie voel ik me pas thuiskomen wanneer ik de Dom zie.”

‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

1 Reactie

Reageren
  1. Maartje Rubens-Muizers

    Altijd gezellig als jullie er zijn? Morgen weer 9 bitterballen?
    Groetjes Maartje ( Brass )

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).