Het weekend van Kees Hoogendoorn, badmeester bij zwembad Krommerijn: ‘De dood van de 9-jarige Salam geeft aan hoe belangrijk ons werk is’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Kees Hoogendoorn, badmeester bij zwembad Krommerijn: ‘De dood van de 9-jarige Salam geeft aan hoe belangrijk ons werk is’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Kees Hoogendoorn, badmeester bij zwembad Krommerijn: ‘De dood van de 9-jarige Salam geeft aan hoe belangrijk ons werk is’

Het weekend van Kees Hoogendoorn, badmeester bij zwembad Krommerijn: ‘De dood van de 9-jarige Salam geeft aan hoe belangrijk ons werk is’
Kees Hoogendoorn bij zwembad Krommerijn. Foto: DUIC / Agnes Peijster
Voor scholieren uit Utrecht begint de zomervakantie vandaag. Met het zomerse weer, dus veel mensen kiezen voor een frisse duik in het water om wat af te koelen. DUIC ging langs bij zwembad Krommerijn en sprak daar met badmeester Kees Hoogendoorn.

Voor scholieren uit Utrecht begint de zomervakantie vandaag. Met het zomerse weer, dus veel mensen kiezen voor een frisse duik in het water om wat af te koelen. DUIC ging langs bij zwembad Krommerijn en sprak daar met badmeester Kees Hoogendoorn.

Paspoort

Naam: Kees Hoogendoorn

Geboortedatum: 13 januari 1978

Geboren in: Utrecht

Het begin van de vakantie. Verwachten jullie een drukke zomer?

“Normaal gesproken is het hier overdag vrij rustig omdat kinderen dan op school zitten. Maar nu de vakantie is begonnen en het mooi weer is, wordt het wel druk. Dan staan er vanaf 10:00 uur lange rijen voor de kassa. Maar alles staat of valt natuurlijk met het weer. Bij de eerste dag mooi weer valt het altijd tegen hoeveel mensen er komen. Als het langer mooi weer is, plannen mensen echt een dagje uit naar het zwembad en is het een stuk drukker.”

Wat houdt het werk van een badmeester precies in?

“Vanaf het moment dat mensen binnenkomen begint ons werk: we zijn voor iedereen in het zwembad verantwoordelijk. Ieder halfuur draaien we door naar een ander gedeelte van het zwembad, waardoor onze focus goed blijft. Zeker met dit warme weer is dat echt wel nodig.

Ik zorg samen met de andere badmeesters in het team at alles goed verloopt in het zwembad. Iedere dag is er iemand ‘dag-verantwoordelijk’, ook is er altijd een hoofdverantwoordelijke aanwezig. We hebben een toezichtplan waarin precies staat beschreven waar wij goed op moeten letten, bijvoorbeeld hoe we precies moeten ‘doordraaien’ met ons toezicht op de verschillende zwembaden. Ook hebben we allemaal een portofoon zodat we continue dingen aan elkaar kunnen doorgeven.”

Wanneer heb jij een leuke dag gehad en wat voor soort dagen vind je minder?

“De mooiste dagen zijn de drukke dagen wanneer er eigenlijk niks geks gebeurd is. Aan het eind van iedere dag nemen we altijd met elkaar nog even de dag door. Als er geen vervelende dingen gebeurd zijn, is dat super natuurlijk. Gelukkig zijn er heel veel van dat soort dagen.

Het gebeurt wel eens dat mensen onderling ruzie krijgen. Dat vind ik echt een van de minder leuke dingen. De sfeer in het zwembad is dan heel anders en daar houd ik dan ook een naar gevoel aan over. Maar dat soort dingen gebeuren en we lossen het altijd wel weer op.”

Er is veel te doen omtrent Salam, het 9-jarige Syrische dat tijdens haar schoolzwemles is verdronken. Houdt deze zaak je veel bezig?

“Het houdt ons zeker bezig. We hebben een groepswhatsapp met het team waarin nieuws over de rechtszaak gelijk gedeeld wordt. Haar dood geeft aan hoe belangrijk onze taak als badmeester is. Het maakt je meer alert. Door deze zaak worden we met onze neus op de feiten gedrukt. Als je langs de kant staat, ben je er nog meer bewust van dat je zo’n grote verantwoordelijkheid hebt. Ik denk wel dat er mensen binnen deze beroepsgroep zijn die naar aanleiding van deze zaak zijn gaan nadenken of ze die verantwoordelijkheid wel echt willen hebben.”

Hoe ziet jouw ideale weekend eruit?

“Mijn zoontje zit op wedstrijdzwemmen dus ik ben ook in mijn vrije weekenden heel vaak in een zwembad te vinden. Hij mocht dit jaar meedoen met het Nederlands Kampioenschap, zo zijn we in allerlei zwembaden door het hele land geweest. Verder ga ik graag naar musea; volgens mij ben ik in ieder museum in Utrecht wel geweest. Ook drink ik graag een biertje in Café Olivier, dat vind ik zo’n gave plek.”

Kees Hoogendoorn bij zwembad Krommerijn. Foto: DUIC / Agnes Peijster

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).