Het weekend van Koen de Bruyn van PANN: ‘Vroeger was het anders: in het geheim een biertje drinken met lotgenoten’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Koen de Bruyn van PANN: ‘Vroeger was het anders: in het geheim een biertje drinken met lotgenoten’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Koen de Bruyn van PANN: ‘Vroeger was het anders: in het geheim een biertje drinken met lotgenoten’

Het weekend van Koen de Bruyn van PANN: ‘Vroeger was het anders: in het geheim een biertje drinken met lotgenoten’
Koen de Bruyn, voorzitter van stichting PANN. Foto: DUIC / Romy de Weert
Op Bevrijdingsdag organiseert stichting PANN het gayfeest ‘Voel je Vrij’. Het 25+ feest in de Winkel van Sinkel staat in het teken van vrijheid. DUIC interviewt voorzitter Koen de Bruyn over de stichting, het feest en zijn favoriete weekend.

Op Bevrijdingsdag organiseert stichting PANN het gayfeest ‘Voel je Vrij’. Het 25+ feest in de Winkel van Sinkel staat in het teken van vrijheid. DUIC interviewt voorzitter Koen de Bruyn over de stichting, het feest en zijn favoriete weekend.

 Stichting PANN, wat doen jullie allemaal?

Paspoort

Naam: Koen de Bruyn

Geboortedatum: 9 juni 1987

Geboren in: Amersfoort

Woont in: Utrecht

Wijk: Ondiep

Is: Voorzitter stichting PANN 

“PANN is een vrijwilligersorganisatie die zich richt op het organiseren van feestjes voor homojongeren en hun (hetero) vrienden. We zijn begonnen in Utrecht en rollen het langzaam uit over het hele land. PANN bestaat al sinds 1969 en ooit waren de beweegreden heel anders: om in het geheim in een catacombe een biertje te kunnen drinken met een paar lotgenoten. Dat is langzaam uitgegroeid tot iets veel openers en groters en veel meer voor jongeren die voor hun zestiende uit de kast te komen.”

Maar jullie doen meer dan alleen feestjes.  

“Zeker, maar die maatschappelijke kant van PANN wordt altijd een beetje onderbelicht. We hebben een subsidiefonds, waarbij we bijvoorbeeld weekenden voor transgenders steunen of de Canal Pride in Utrecht. Er zijn te veel goede initiatieven, maar we hebben te weinig geld om dat allemaal te realiseren.”

PANN 25+ op Bevrijdingsdag, waarom?

“Op een dag waarbij het om vrijheid draait, past dit feest extra goed. Vooral bij onze doelgroep, die in alle vrijheid moet kunnen leven en feesten. PANN 25+ is wel een risico projectje. We denken dat iedereen zich overdag al laveloos gaat drinken, maar we hopen dat de mensen die werken ’s avonds nog zin hebben in een feestje.”

Merk je nog steeds dat er in Utrecht behoefte is aan een stichting zoals PANN?

“Utrecht is een grote stad met een relatief klein aanbod voor de homojongeren. Er zijn nog steeds maar twee kroegen, café Kalff en Bodytalk. Ook zijn er wat kleinere initiatieven, maar niet genoeg.

Toen ik zeventien was, kwam ik voor het eerst op een feestje van PANN en daar waren zó veel mensen precies zoals ik. Op mijn middelbare school waren er zo’n drie jongens waarvan je misschien zou kunnen zeggen dat ze wel homo konden zijn, maar die dan niet of half uit de kast kwamen.

Op zo’n feestje voelde ik me totaal niet alleen. Ik dacht toen: ‘Als dit er al zo’n duizend zijn, dan zijn er waarschijnlijk nog veel meer.’  En dat vond ik heel tof aan PANN.”

Ga je zelf ook veel naar gay feestjes?

“Ik kom veel in Café Kalff en Bodytalk. Het liefst op één avond tegelijk en dan loop ik steeds heen en weer tussen die twee. De ene vriendengroep is dan in Kalff  en ander in Bodytalk. Als ik niet naar gay feestjes ga, kom ik graag in café de Voortuin, of eindig ik bij daar, want daar is de sfeer altijd goed.”

Heb je andere favoriete plekken in de stad?

“Ik vind het vooral leuk om ergens heen te gaan naar iets wat niet in de loop zit van de gemiddelde dagjesmens. Ik hou meer van de straatjes daarachter, zoals Badhu in Tuinwijk. Een restaurant in een oud badhuis. Verder kom ik graag in kledingzaak Jason King, waar ze mijn favoriete merkbroeken hebben en de brillenwinkel Optical Art. Hele toffe winkel, maar veel te duur.”

Hoe ziet jouw ideale weekend er uit?

“Als ik tijd heb, vind ik het leuk om een uitgebreid ontbijt klaar te maken. Dan doe ik een poging tot koken. Gisteren heb ik bijvoorbeeld voor het eerst een ei gepocheerd, dat vond ik al heel wat.

Ik ga ook vaak naar Antwerpen, omdat dat naast Utrecht mijn favoriete stad is. Dat doe ik graag per vliegtuig, want ik heb een vliegbrevet. Dat is mijn leukste en duurste hobby.”

‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).