Het weekend van Marcel Dolman: ‘Sinds 1991 ben ik besmet met het Honda virus’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Marcel Dolman: ‘Sinds 1991 ben ik besmet met het Honda virus’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Marcel Dolman: ‘Sinds 1991 ben ik besmet met het Honda virus’

Het weekend van Marcel Dolman: ‘Sinds 1991 ben ik besmet met het Honda virus’
‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad. 

‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad. 

Aanstaande zondag organiseert Marcel Dolman samen met zijn bestuursleden van Honda Vereniging Nederland een Hondadag in Utrecht. Hoewel het een landelijke vereniging is, liggen de roots ervan in Utrecht. Marcel Dolman over hoe zijn liefde voor de viertakt brommer begon en nog altijd een grote rol speelt in zijn leven.

Paspoort

Naam: Marcel Dolman

Geboortedatum: 4 februari 1972

In Utrecht sinds: 1993

Is: docent aan de HKU

Waar komt je liefde voor de brommer vandaan?

“Ik ben docent aan de HKU. Dat hele brommer verhaal is een hobby van me. Het is eigenlijk een soort ander leven naast mijn gewone leven. De vereniging heeft altijd los gestaan van mijn vrienden en gezin. Het begon allemaal op de middelbare school. Eerst moest ik eigenlijk niks hebben van brommers. Maar sinds 1991 ben ik besmet met het Honda virus. Zo’n klassiek brommertje vond ik wel wat. Toen ben ik gaan zeuren bij mijn vader. Samen zijn we naar een boer gegaan die nog een oude bromfiets in de schuur had staan. Die hebben we toen gekocht.”

Wanneer kwam de Honda Vereniging in beeld?

“Op het moment dat ik mijn eerste Honda kreeg, woonde ik nog in Veldhoven. De Honda Vereniging bestond al. Die is opgericht op 4 oktober 1987 en bestaat dit jaar dus dertig jaar. Ik heb me daarbij aangesloten toen ik eenmaal mijn eigen brommer had. Momenteel zit ik in het bestuur van de vereniging. Ik houd me voornamelijk bezig met de communicatie.”

Aanstaande zondag is de Hondadag. Wat houdt deze dag precies in?

“De vereniging organiseert ieder jaar een Hondadag. Zaterdag komen ongeveer driehonderd leden naar USV Hercules in Utrecht. In totaal hebben we rond de vierhonderd leden. Gelukkig hebben we dit jaar weer een gezamenlijke rit kunnen organiseren. We hebben een vergunning gekregen en kunnen in een stoet onder motorbegeleiding gaan rijden. We gaan rijden door Gooi en Eemland en uiteindelijk eindigen we waar we zijn gestart. De stoet begint om 12.30 en zal tot 15.30 uur duren. Vanaf 10.00 uur ‘s ochtends kan iedereen, die wil uiteraard, langskomen om de vele brommers te bekijken. Dat is een groot onderdeel van deze dag: elkaar zien en de brommers showen aan belangstellenden. De dag sluiten we af met een barbecue.”

De brommer was in de jaren tachtig ongekend populair. Hoe zit dat nu?

“Je ziet dat er sprake is van een verschuiving. De gemiddelde leeftijd van de leden is ouder geworden. We doen erg ons best om ook jonge mensen erbij te betrekken. Door de invoering van het gezinslidmaatschap is ons jongste lid twee maanden oud. Het zou natuurlijk leuk zijn als meer jonge mensen erbij komen. Soms komen zij uit zichzelf bij de vereniging, maar we proberen ze ook te bereiken via de leden zelf en winkels waar materiaal van de viertakt brommers wordt verkocht.”

Organiseert de Honda Vereniging Nederland nog meer activiteiten waar mensen aan kunnen deelnemen?

“Het hele jaar door organiseren we ritten. Iedere eerste zondag van de maand om 13.00 uur verzamelen we op het Domplein. Met een groep van twintig tot dertig personen maken we dan een tocht. Mensen kunnen natuurlijk altijd een kijkje komen nemen als wij aan het verzamelen zijn.”

Hoe zit je ideale weekend eruit?

“Als het mooi weer is sleutel ik graag aan mijn brommer en maak ik graag een mooie rit. Ook vind ik het leuk om met mijn vrouw en kinderen een wandeling te maken in het Museumkwartier.”

Wat zijn je favoriete plekken in Utrecht?

“Ik bevind me het liefst in de omgeving van het Museumkwartier. Zo ga ik graag naar het Ledig Erf en loop ik vaak rond in de buurt van Sonnenborgh. Ook vind ik het heerlijk om op het terras te zitten bij het Louis Hartlooper Complex.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).