Dit weekend twee dagen Pegida-demonstratie op Mariaplaats | De Utrechtse Internet Courant Dit weekend twee dagen Pegida-demonstratie op Mariaplaats | De Utrechtse Internet Courant

Dit weekend twee dagen Pegida-demonstratie op Mariaplaats

Dit weekend twee dagen Pegida-demonstratie op Mariaplaats
Een eerdere Pegida-demonstratie in Utrecht. Foto Robert Oosterbroek / DUIC
Pegida heeft toestemming gekregen van de gemeente Utrecht om dit weekend te demonstreren op de Mariaplaats. De extreemrechtse protestgroep staat daar zowel zaterdag als zondag. 

Pegida heeft toestemming gekregen van de gemeente Utrecht om dit weekend te demonstreren op de Mariaplaats. De extreemrechtse protestgroep staat daar zowel zaterdag als zondag. 

De demonstraties volgen nadat Pegida-voorman Edwin Wagensveld afgelopen week de oorlog heeft verklaard aan burgemeester Jan van Zanen. Wagensveld vindt het onterecht dat hij afgelopen zondag werd opgepakt op het Janskerkhof, omdat daar later die dag een anti-Pegida demonstratie zou plaatsvinden.

Volgens de politie was dit tegen de afspraken. Wagensveld is het hier niet mee eens. In een reactie op de arrestatie kondigde hij meerdere demonstraties in Utrecht aan en noemde hij Jan van Zanen een landverrader.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Valkuil

  Waarom mag een groep die willens en wetens zo vaak stennis schopt in de stad steeds maar weer opnieuw demonstreren?

  Omdat Jan van Zanen bang is? Dit zijn rechts fascisten beste burgemeester.

  In ieder geval kan de meneer van Pegida niet meer de aloude teksten de lucht in slingeren dat Jan van Zanen hem tegenwerkt of dat hij geen ruimte krijgt en dat hij niet het centrum in mag. Er is namelijk geen groep in Utrecht die zo vaak toestemming krijgt om te demonstreren in het centrum van Utrecht als Pegida.

  Als de tegendemonstranten nu slim zijn dan laten ze dit clubje van tussen de 5 en 25 personen gewoon hun dingetje doen. Dan zien de omstanders vanzelf wel wat voor zielig clubje marginalen dat Pegida eigenlijk is. Als je al wil laten zien dat fascisme in deze samenleving geen plaats heeft dan hou je een stille sit inn. Zonder iets te zeggen en al helemaal zonder schreeuwerig deze groep aan te vallen en al helemaal niet door geweld toe te passen. Mochten er dan ongeregeldheden uitbreken, dan is het duidelijk dat dit helemaal bij Pegida zelf ligt.

  Pas trouwens op, want er gaan geruchten rond dat Pegida-sympathisanten zich voor gaan doen als linkse actievoerders en zodoende zelf ongeregeldheden in scene gaan zetten, zodat men als Pegida zijnde weer in de achtoffer rol kan kruipen en men weer een zondebok kan vinden. Leest u mee gezagsdragers? Leest u mee tegendemonstranten? Trap niet in de valkuil!

 2. Nonkoe

  Ik denk dat meneer Wagensveld nog blij mag zijn dat de burgervader hem niet aanklaagt wegens belediging van een ambtenaar in functie.
  Overigens, hoe verwerpelijk de PEGIDA-denkbeelden ook mogen zijn: het recht om te protesteren en om hun mening te uiten hebben ze imo als ieder ander. Maar ook zij zijn gebonden over afspraken wat betreft plaats en tijd ed. Hou je je niet daaraan, dan kun je gearresteerd worden.

 3. wer

  pfff daar gaan we weer, daar zal de horeca blij mee zijn, 2 dagenlang die fascisten op je stoep

 4. Gerard

  Waarom eigenlijk altijd Utrecht? Is een treinkaartje Veenendaal te duur? Daar is waarschijnlijk meer draagvlak voor zulke ideeën (hopelijk niet).

 5. wer

  volgende keer een mars op de Kanaalstraat met als eindpunt moskee? dat durven de droeftoetertjes natuurlijk niet… wat een simpele zielen zeg pheeew

 6. Nosan

  Het voordeel van burgers is, dat wij alles mogen roepen. De burgemeester enz, moeten zich aan de wet houden…. het is toch te gek dat een stel machteloze geïmporteerde relschoppers als dit Pegida,beschermd wil worden. Ja zehebben het recht van demonstratie en ja de burgemeester heeft het recht en plicht de openbare veiligheid te waarborgen. Dus graag de demonstratie van deze semi-Duitse organisatie maar ergens aan de rand van Utrecht op een verlaten parkeerplaats of trap-veldje. Zij hun recht, wij onze rust!

 7. Yuri Gagarin

  Laat die 6 idioten en 2 paspoppen daar lekker in de kou staan man, wat maakt dat nou uit. Ontneemt meneer Wapensveld de munitie om op de burgemeester te tieren, en niemand die echt last heeft van dat marginale stel.

 8. Toine Goossens

  ´Utrecht zijn we samen´, dat is de centrale leus in onze stad. Utrecht steekt heel erg veel geld in onderlingen dialoog. Tegendemonstreren heeft geen enkel resultaat, allen het aangaan van individuele gesprekken met demonstranten kunnen ergens toe leiden.

  De vorige week was ik in het Moreelsepark de enige die dat deed. Wie mij morgen wil vergezellen moet wel inclusief denken, het nodige weten over de positieve ontwikkelingen in de islam en ook oog hebben voor emoties van de ander en die kunnen benoemen.

 9. [email protected]

  Beste Toine, hoewel ik het vaak niet met je eens ben, heb ik veel respect voor jou houding ten aanzien van mensen met een andere mening.
  Maar ik ben bang dat jou roze bril iets te gekleurd is voor de nieuwe medelanders.
  Jammer dat ik geen tijd heb hiervoor, anders was ik graag naar je gekomen.

  Succes van [email protected]

 10. Paul

  Het gaat niet goed met de immigratie, integratie , criminaliteit door allochtonen en de disrespect van moslims jegens Nederlanders en de hier geldende normen en waarden….wegkijken en praten zoals Links maar blijft doen heeft geen zin meer.Veel Nederlanders ( ook Suriname,Indische etc) zijn het spuugzat…ben ik dan rechts of een racist? Nee…maak me bezorgd over de toekomst van mijn kinderen en kleinkinderen in een steeds meer uitdijende moslim gemeenschap die respectloos is jegens Nederland. Links heeft dit in Nederland gebracht maar weigert het te erkennen en op te lossen, daarom zal maart een schokeffect gaan geven en later in Europa.

  Als je dit nog steeds niet in ziet en bagatelliseert ben je dom!

 11. Theo

  Vertel dan eens wat over die positieve ontwikkelingen in de islam, Toine.
  Noem bijvoorbeeld eens een land (eentje maar) waar de islam aan de macht is en waar andersgelovigen de ruimte krijgen hun geloof te beoefenen. Waar moslims de vrijheid hebben om hun geloof te verlaten.

 12. W.H. de Groen

  Een terechte beslissing van burgemeester van Zanen.
  Pegida heeft het recht om te demonstreren en of je het er nu mee eens ben of niet….het is een democratisch recht.
  Niet aan morrelen en mocht er iets misgaan dan is er n.a.w. zicht genoeg op de daders die je dan uiteraard ter verantwoording kan roepen voor de rechter.
  Beter dat mensen zich zicht en hoorbaar ontluchten dan dat deze ondergronds gaan waardoor er geen enkel zicht meer is op hun handelingen.
  Geldt uiteraard voor extreem links en rechts.

  Zelf ben ik van plan een tegendemonstratie te gaan houden tegen zowel links als rechts daar ik vermoed dat dit soort acties uiteindelijk de huidige problemen alleen maar laat escaleren en deze vooral veel gemeenschapsgeld kosten.

  Het lijkt mij nml dat beiden zich meer dan ooit kunnen laten vertegenwoordigen door bestaande partijen.
  Van een meerwaarde is hier dan ook geen enkele sprake.

  Mocht U zich geroepen voelen om mij te gaan steunen in de tegendemonstratie kunt U mij vinden in 1 van de vele cafe’in het centrum van Utrecht vanwaar ik de demo gaat leiden
  Daarbij hoop ik dan wel dat mijn aanhangers gezien de energie dit dit mij kost vrij gaan houden van de drankrekening.

  D’Utrechtse Weerstandsbeweging
  “Daar waar anderen falen heffen wij het glas”

 13. Joop

  Het is bizar om te lezen hoe hele groepen mensen buitengesloten worden, door de duic reaguurder.

  Alleen Toine wil nog een dialoog houden, maar dan vanuit klassiek links “ik leg jou uit hoe je moet denken” paternalisme. Meer een monoloog dus.

  Ik zie geen verschil tussen de pegidas van nu en de linkse krakers van toen, dus pas maar op; als we niet echt in gelijkwaardige dialoog gaan dan zitten de pegidas over 15 jaar in alle bestuurslagen van Nederland. Net als Links nu.

 14. Stef

  Jeetje Joop als jij Toine al een links figuur vindt leidt je wel een enorm eng rechts leven… brrr

 15. Facts

  Uhhhhh beste Joop,

  Weet je welke groep mensen uitsluit: Pegida!!!!!!!

  Is er niet ene grens aan tolerantie voor mensen die zelf iedere vorm van tolerantie willen afschaffen?

  En er is wel degelijk een verschil tussen Pegida en de krakers, die niet per sé links waren overigens.

  De kraakscene bestond uit zeer veel verschillende groepen, dus “de kraker” bestaat al helemaal niet. Het kraken is gestart vanuit ideële gronden. Namelijk, de plannen van overheid en projectontwikkelaars bestrijden, die toen ook tegen elkaar aan schuurden, om complete volksbuurten weg te bulldozeren in de jaren zeventig en hiervoor in de plaats duur vastgoed te laten ontwikkelen. Dit terwijl op dat moment er gigantische woningnood in Nederland was. Veel huurwoningen waren trouwens in een schandalig slechte staat. En dat in een land dat op dat moment, in de jaren vijftig en zestig, zeer welvarend geworden was. Men liet panden bewust verkrotten, jaren leegstaan, om zo een motivatie te vinden om ze te kunnen afbreken. Dit terwijl panden vaak nog in een redelijke staat waren in het begin. Daar kwam de kraakscene met name tegen in opstand. Ook om aan te tonen dat niet ethisch is om arme mensen uit te zuigen, alleen omdat ze een dak boven hun hoofd wilden en nog steeds willen. Dat er later ook krakers zijn gekomen die vooral zelf gratis wilde wonen en soms alleen maar wilde feesten, doet aan die beginselen niets af. Dat er nog steeds krakers bestaan die de oude filosofie in ere houden, dat weten velen niet, omdat ze alleen maar afgaan op beeldvorming. Aan veel krakers is wel de betaalbare woningbouw uit de jaren tachtig te danken, waar mensen tot op de dag van vandaag gebruik van kunnen maken. Mooi is het niet, maar op dat moment was het enorm nodig en bijzonder functioneel. Laat het nu net de onderkant van de samenleving zijn die daar dus heel hard van geprofiteerd heeft.

  Er zat een filosofie achter die ten goede moest komen aan de samenleving.

  Pegida heeft een filosofie die slechts ten goede mag komen aan enkelen, hun filosofie is gebaseerd op uitsluiting, op basis van afkomst. Er wordt niet meer gekeken naar de individuele kwaliteiten van een persoon, of deze aardig, sympathiek, behulpzaam, een harde werker is, dat doet er niet meer toe. Alleen zijn afkomst telt. Daarnaast wordt er mee gedemonstreerd door bekende extreem rechtse knokploegen. Deze lieden worden gewoon welkom geheten door pegida. We hebben het dan over mensen die vaak bekend zijn bij politie en justitie, door openbare geweldplegingen.

 16. Theo

  Pegida heeft een afkeer van een ideologie, de islam. Dat is niet verboden.
  Als er bij een Pegida/bijeenkomst mensen meelopen die rotzooi trappen dan neemt Pegida daar afstand van. De rotzooi komt wel van mensen die tegen Pegida zijn.
  Als moslims afstand zouden nemen van het vele geweld dat door moslims in naam van de islam wordt uitgevoerd dan was de islam beter te aanvaarden.

  Geen Toine gezien vandaag.

 17. W.H. de Groen

  Beste Theo, begrijp dat in Utrechter al veel langer met argusogen word gekeken naar moslims die de “Sektarische Islam” hebben omarmd en deze met naam en toenaam bekend zijn.

  Deze bedienen zich van intimidatie en geweld om hier de moskeeen te infiltreren waarbij zij ook binnen een paar volkswijken een cultuur hebben gecreeerd waarin moslims die er andere gedachten op na houden het leven onmogelijk word gemaakt.

  En gelukkig bezitten we dan over een RID,MID,AIVD….kortom een fijnmazig netwerk die zich tot in de haarvaten van onze samenleving heeft genestelt …en daarbij steeds meer info binnen krijgt van moslims die heel goed begrijpen dat de reeds benoemde “Sektarische Islam” uit de wijken verbannen moet gaan worden daar zij niets goed te brengen hebben.

  Begrijp dat bewegingen als zijnde Pegida,NVU e.a. hierbij een verstorende werking hebben en hierbij het informatieproces geen goed doen daar zij alle moslims hierbij in de hoek zetten.

  Begrijp dan ook dat het in het openbaar afstand nemen van de “Sektarische Islam” door vrijzinnige moslims op problemen stuit die de komende tijd wat inzichtelijker zullen worden gemaakt…!!

  In Utrecht lossen we de problemen zelf op en gezien de lokale samenhang hier hebben we daar geen buitenstaanders voor nodig.

  “Locals Utrecht”
  “Weerstand”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).