Weer een nieuwe boom geplant op de Neude | De Utrechtse Internet Courant Weer een nieuwe boom geplant op de Neude | De Utrechtse Internet Courant

Weer een nieuwe boom geplant op de Neude

Weer een nieuwe boom geplant op de Neude
De boom ging woensdagochtend de grond in. Foto: Robert Oosterbroek
De Neude staat met de opening van Post Utrecht deze week in het middelpunt van de aandacht. Maar ook op het plein zelf is er weer iets toegevoegd, een zelkova serrata. Oftewel, er staat weer een nieuwe boom op de Neude.

De Neude staat met de opening van Post Utrecht deze week in het middelpunt van de aandacht. Maar ook op het plein zelf is er weer iets toegevoegd, een zelkova serrata. Oftewel, er staat weer een nieuwe boom op de Neude.

Het plein in het centrum van Utrecht wordt steeds groener. Woensdagochtend werd een gat in de grond gevuld met de kluit van een nieuwe boom. Het is niet de eerste die dit jaar geplant wordt. In januari was wethouder Kees Diepeveen nog aanwezig toen er een honingboom en een zelkova werden geplant.

De komst van de bomen gaat nog regelmatig gepaard met discussies. Het voorstel van de Partij voor de Dieren om meer bomen te planten op het plein kon op veel steun rekenen in de gemeenteraad. Festivalorganisaties en horecaondernemers hadden echter ook hun twijfels, het plein moet niet ‘onbruikbaar’ worden door de bomen. De gemeente blijft in overleg met de partijen over de nieuwe bomen.

Uiteindelijk moeten er dit jaar zes nieuwe bomen op het plein staan.

18 Reacties

Reageren
 1. Johan

  Ik snap wel dat die ondernemers protesteren.
  Die bomen worden lukraak over het plein uitgestrooid.
  En natuurlijk staan ze dan in de weg.
  Vroeger stonden ze aan de rand.
  Handiger en nog veel mooier ook.

 2. Gerard Brugmans

  Kijk, dat gaat goed zo, en nu stug doorgaan tot het hele plan uitgevoerd is!

 3. wollie

  bomen ❤️

 4. Rethep

  Die bomen gaan veel sfeer geven, vooral als ze ‘lukraak’ over het plein verdeeld worden. Anders wordt het zo’n gecultiveerd plaatje.
  Festivals moeten zich maar wat aanpassen of anders verkassen. Een groene, gezonde, Neude: geweldig. Dan maar wat minder feestvieren en – zuipen (het nieuwe roken toch?).

 5. Karla

  @Johan, het beplantingsplan staat in de link in het stuk. Het plan is gemaakt met ondernemers. Dus dit is prima. Uitvoeren die handel en dan kunnen we straks lekker onder een echte boom zitten op het terras, in plaats van onder een lelijke parasol. Blij mee!

 6. Justin

  Het plein is niet eigendom van festivalorganisaties. Die hebben er wat mij betreft geen fluit over te zeggen.

 7. Tristan

  Het Jaarbeursplein is toch voor festivals? En dan is de Neude voor een gezellig terras onder de bomen.

 8. Rietje

  Misschien ook eens een artikeltje maken over hoe vreselijk veel er gekapt wordt in de stad.

 9. wollie

  het jaarbeurspleinis een tochtige plak beton, daar mogen wel wat boompjes bij! 🌳 🌲

 10. Boomstam

  Echt nodig,,zo,n kaal plein,,,meer meer meer bomen

 11. Co

  Al die festivals, doorgaans een verzameling oerlelijke bouwsels, kunnen prima hun tenten opslaan in het Griftpark.
  Dat is slechts een steenworp afstand van de Neude.
  En wat de terassen betreft, die zetten het plein toch alleen maar vol met mega-parasols.
  Kunnen bezoekers nu heerlijk in de schaduw van het groen zitten!
  Conclusie: hoe meer bomen hoe beter.

 12. Erwin

  @rietje: waar dan?

 13. Katja

  Tiny forest midden in de stad ! Lekker koel onder de bomen zitten.

 14. Wim

  @ Rietje

  Helemaal mee eens. Ik zie om de haverklap bomen verdwijnen op de werven en in het Zocherpark. Herplant vindt maar sporadisch plaats. Volgens mij is er ooit een motie aangenomen waarin gesteld werd dat gekapte bomen één op één vervangen zouden moeten worden. Ik geloof niet dat er iemand in de gemeenteraad is die zich sterk maakt voor uitvoering daarvan.

 15. Pee

  @erwin

  Waar niet ,kan je je beter afvragen.

 16. Koel Hoofd

  Bomen prima en ook hard nodig op dat kale plein.
  Maar waarom is er gekozen voor een exoot en geen Nederlandse of Europese soort?

  Dit is een japanse vruchtdragende boom. Hoe gaan hooikoorts patienten daar op reageren? Nederlandse hooikoortslijders hebben bijvoorbeeld ook last van bepaalde Amerikaanse grassoorten die de Hollandse gemeenten uitstrooiten omdat het zo leuk is.

  En in het zuiden vna NL zijn er ook exoten geplant omdat het zo leuk was en dat ging helemaal mis. Bij het planten wist men niet of het mannetjes of vrouwtjes waren, maar de bomen zouden bij uitstek geschikt zijn voor ons klimaat en heel mooi. Het bleken vrouwtjes te zijn met enorm stinkende vruchten. Die bomen worden nu gekapt. In een andere zuidelijke stad staan diezelfde bomen, maar daar vind de gemeente kap niet nodig want dat kost geld, Dus zitten de bewoners met stank en troep.

  Nogmaals, bomen prima en ook hard nodig.
  Maar bomen is ook hele lange termijn visie, iets waar het bij onze gemeente structureel aan ontbreekt.

 17. wollie

  @wim een op een vervangen is niet genoeg; je moet vervangen voor dezelfde boomwaarde (bijv 1 grote vervangen door 5 kleine)

 18. Adriaan

  Mijn reactie van even terug is nog steeds actueel:
  https://www.duic.nl/algemeen/wethouder-over-beplanting-neude-een-boom-in-een-bak-is-geen-echte-boom/#comment-167349
  Leuk!

  Ondernemers willen bomen in bakken.
  Iets zegt me dat ik een tijdje terug suggereerde om de randen van het plein vol met slanke laag blijvende bomen te zetten, met iets grotere plantafstand en stevige stootranden en midden op het plein een sort of slingerende rij bomen in grote bakken. En aan die bakken zit dan rondom bv een bank.

  De beeldspraak dat volgens de wethouder een boom in een bak geen boom zou zijn, valt vanuit het ideaalbeeld dat het plein geheel vol geplante bomen zou moeten staan, te begrijpen. Een boom blijft ook in een bak een boom. Echter, het is zijn werkgever, cq de politiek, danwel de burger, die in die zelfde ruimte geregeld een activiteit met grote tenten of ander groot materiaal wil kunnen houden. Dan moet je pragmatisch zijn.
  Een tentenbouwer heeft altijd een heftruck bij zich. Die zet de boombakken zo aan de kant, cq geeft ze een andere oriëntatie, waardoor er en feest en groen is.

  En dat de wethouder niet op de hoogte is van de laatste innovaties op bomen gebied en vast niet eens weet dat bomen op kwekerijen tegenwoordig ook in innovatieve bakken worden gekweekt, valt hem nauwelijks te verwijten. Daarom een link naar wat de binnenpot op het Neude zou moeten zijn: http://www.air-pot.com Door deze eierdoppen structuur met in de naar buiten stekende eierdopje een gaatje, ontstaat een kluit die uitstekend in een bak gedijt. Aan het buitenoppervlak onstaan zeer groeikrachtige wortels. Een in air pot gekweekte boom zal elders daardoor meteen aan slaan. dat is een kwestie van een paar weken in plaats van maanden/jaar. Zie oa de video van de RHS op de air pot site. De Neude is dus ook te zien als een publieke boomkwekerij. In een bak van zeg 1,20 x 1,20 bij een meter, past prima een boom die een meter of 6 hoog is, zonder dat hij om hoeft te waaien. Samenstelling bak: onderin een waterreservoir met een aantal lonten waardoor de boom water krijgt. Rond de zijkanten van het reservoir zit isolatie tegen bevriezen. De bak staat met zijn bodem goed luchtdicht op de grond. Warmte uit de grond voorkomt in de winter dat het water bevriest. De boom in airpot staat op de tank. Om dit geheel zit de feitelijke bak cq dit zit in de bak/omhulsel. Die bak heeft een slimme vormgeving waardoor je hem zo met een heftruck optilt. Als je bak en airpot goed dimensioneert, zit de boom vast, maar kun je hem later zo uit de buitenbak tillen, airpot er afrollen en planten maar. Wat zou er leuker zijn dan bijen lokkende bomen als esdoorns, paardenkastanjes, lindes…. Deze bloeien na elkaar waardoor insecten langdurig in dat deel van de stad te eten hebben. Zijn er nog daken waar een groen dak op kan? Leuke ecologische combi! Wellicht heeft de stad een imker die op een afgeschermde plek een bijenkast wil neerzetten. Zou je iets verhoogd aan een bak kunnen maken. Dan blijf je als burger buiten de aanvliegroute van de bij. Niks aan de hand. Net als een vliegtuig bij de landingsbaan op Schiphol ook makkelijker over je heen vliegt dan om je heen….. En op termijn til je de boom uit zijn bak en herplant je hem bijvoorbeeld in Amelisweerd.
  Nogmaals, wie de juiste boomselectie doet, hoeft jaren niet te verplanten. En verplanten stelt weinig voor. Recycle afgevallen blad op de voet van de kluit etc. Wellicht langs de buitenranden van de bak nog wat vlinderlokkende vaste planten (zie bv bij Mariaplaats), inclusief wat klaver voor de natuurlijke bemesting. Het zou ook een educatief project kunnen zijn. Bomen kunnen uiteraard ook op een druppelsysteem aangesloten. Wellicht moeten er dan wat leidingen getrokken, maar ja zeg ik ondeugend, de gemeente geeft wel vaker geld uit….
  Wie meer wil weten, Duic weet me te vinden.
  Ondergetekende is niet alleen eens opgeleid tot ingenieur, hij zit ook al 50 jaar in het kweken van planten/bomen, OK, als uit de hand gelopen hobby.

  Zie hier mijn nog oudere bericht over het zelfde onderwerp:
  https://www.duic.nl/algemeen/werkzaamheden-buitenruimte-post-utrecht-maandag-van-start/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).