Wéér hangen de vlaggen in de stad halfstok; ‘Utrecht staat solidair naast Oostenrijk’ Wéér hangen de vlaggen in de stad halfstok; ‘Utrecht staat solidair naast Oostenrijk’

Wéér hangen de vlaggen in de stad halfstok; ‘Utrecht staat solidair naast Oostenrijk’

Wéér hangen de vlaggen in de stad halfstok; ‘Utrecht staat solidair naast Oostenrijk’
De Utrechtse vlaggen op het stadhuis en voor het Stadskantoor hangen dinsdag vanwege de aanslag in Wenen halfstok. Ook gisteren en eind oktober hingen verschillende vlaggen in de stad halfstok.

De Utrechtse vlaggen op het stadhuis en voor het Stadskantoor hangen dinsdag vanwege de aanslag in Wenen halfstok. Ook gisteren en eind oktober hingen verschillende vlaggen in de stad halfstok.

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is maandagavond een aanslag gepleegd waarbij vier doden vielen en meerdere personen gewond raakten. Volgens de autoriteiten van Oostenrijk was de aanslagpleger een aanhanger van IS.

“Utrecht staat solidair naast Oostenrijk. Onze gedachten gaan uit naar alle slachtoffers, nabestaanden en betrokkenen van de afschuwelijke terroristische aanslag in Wenen. Voor hen hangt de stadsvlag voor het stadskantoor halfstok”, is te lezen in een tweet van de gemeente Utrecht.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Paty

Maandag hingen de vlaggen op de gebouwen van de Universiteit Utrecht nog halfstok. Hiermee werd stilgestaan bij de moord op de Franse docent Samuel Paty.

Op 30 oktober werden de vlaggen van de gemeente halfstok gehangen vanwege de aanslag in Nice. “Utrecht staat naast Nice”, liet de gemeente toen weten.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  Onzinnig dit. Men blijft maar bezig met medeleven uitspreken en vlaggen halfstok hangen, maar er verandert niets. Ondertussen ondertekenen bijna 100.000 Nederlandse moslims een petitie voor een verbod op belediging van profeet Mohammed…

 2. [email protected]

  Zolang Europa te tolerant is mbt fundamentalistische geloofsvormen zal dit een blijvend fenomeen zijn.
  Soms moet je ondemocratisch handelen om de Democratie te redden.
  Mijn gedachten gaan uit naar al die onschuldige slachtoffers van fundamentalistische geradicaliseerde terroristen.

 3. Scherpschutter

  Ook Utrecht staat inderdaad maar weer eens wat solidair te staan…En verder niets.

 4. Kadoendra

  @Bernhard

  “Ondertussen ondertekenen bijna 100.000 Nederlandse moslims een petitie voor een verbod op belediging van profeet Mohammed…”

  Respect is geen eenrichtingsverkeer!

  Dus ook jij vind het ook prettig als nieuwe Nederlanders hun respect tonen voor de symboliek die Nederlanders koesteren, b.v 4 mei.

 5. HArry

  Als Utrecht echt solidair is (ik heb zo mijn twijfels) en de vrijheid van meningsuiting ondersteund wordt een Cartoon van Mohammed op de Dom geprojecteerd.

  Vrijheid van meningsuiting is namelijk hetzelfde als de vrijheid van belediging!

  O en voordat ik ergens voor wordt uitgemaakt (overigens uw grondwettelijke recht van beledigen) mogen er natuurlijk ook cartoons van alle andere heiligen van elke godsdienst op de Dom geprojecteerd worden.

  Ik ben daar dan weer vrij inclusief in.

 6. Scherpschutter

  @Kadoendra 3/11/2020 – 16:38

  Oproepen tot een verbod en respect hebben horen niet in dezelfde zin thuis. Het zijn zelfs tegenovergestelde waarden. Dit is totaal respectloos ten opzichte van de geldende normen en waarden waar dit land en deze bevolking voor staan.

  Dit is hetzelfde als dat u en ik in Saudi Arabië een petitie zouden tekenen om te eisen dat de Sharia wetgeving word ontbonden omdat u niet in Allah gelooft. Een flagrante verwerping van de kernwaarden. Hetgeen eveneens natuurlijk totaal respectloos zou zijn en ragfijn aantoont dat u geen onderdeel van de samenleving wenst te zijn.

 7. Kadoendra

  @Scherpschutter

  Er is een verbod om op 4 mei 20.00 uur te gaan staan schreeuwen op b.v de Dam in Amsterdam.

  Nederland beschermd dus zijn symboliek met een verbod, dus waarom zouden nieuwe Nederlanders niet mogen eisen dat hun symboliek ook beschermd gaat worden door middel van een verbod.

 8. Coen

  @ HArry er is helemaal geen grondwettelijk recht op beledigen en zou er mijn inziens ook niet moeten komen.

  Beledigen met een doel, zoal satire, moet uiteraard wel kunnen, wat dat hoort bij een open samenleving. Satire betekent wel omhoog schoppen tegen instituties en zij die macht hebben en nooit omlaag.

  Hoe een spotprent van Mohammed op de dom de slachtoffers van gisteren herdenkt is mij een groot raadsel. Het voegt niets toe.

 9. Scherpschutter

  @Kadoendra

  U staat in ontwijkingsmodus en gooit het ineens over een totaal andere (overigens al even kromme) boeg. Daaruit maak ik op dat u mijn punt begrepen heeft en er niet 1 logisch, consequent en rationeel argument tegenover kunt stellen.

  @Coen 18:05

  U redeneert krom. Het is andersom. Er is geen grondrecht om gevrijwaard te blijven van gekwetste gevoelens. Wees daar maar blij mee overigens. Aan perpetuum gekwetste huilstruiken of volwassenen met de emotionele stabiliteit van een 8-jarige borderliner geen gebrek in Nederland.

 10. AA

  @coen: een spotprent van Mohammed ondergraaft en bekritiseert de dogma’s van de islam, een religie die als ideologie invloed heeft op het functioneren en niet functioneren van moslims. Bovendien, als het volgens jou niets toevoegt dan zou het voor jou geen probleem moeten zijn om andere mensen, die menen dat dergelijke uitingen wel wat toevoegen, een dergelijke actie op touw te zetten.

  @kadoendra: het verbod op schreeuwen op de dam is er niet, wel een verbod op opruiing. De vergelijking loopt mijns inziens überhaupt spaak.

  Tevens ook niet chique om het bekritiseren van de islam gelijk te stellen aan een herdenking van de holocaust waar miljoenen zijn gestorven.

  Trouwens Gemeente Utrecht: wanneer gaan we de Al Fitrah moskee eigenlijk eens sluiten?

 11. Anlies

  Beter de vlaggen halfstok laten hangen. Redenen genoeg.

 12. Fred

  Kadoendra:
  De meeste mohammedanen in dit land en dit werelddeel zijn komen wonen in een deel van de wereld waar bepaalde vrijheden in de grondwetten zijn vastgelegd: bijvoorbeeld van meningsuiting en van godsdienst.

  Die vrijheden staan dus ook zaken toe die deze petitie tracht te verbieden: een verbod op belediging van hun profeet. Dat valt alleen te realiseren door de grondwet aan te passen, iets waarvoor geen petities bij het parlement mogen worden ingediend (volgens de wet).

 13. Trol

  Kadoendra….omdat we daar stilstaan bij universele rechten, waarden en geschiedenis. Heel iets anders dan je beledigd voelen (want dat is het) door een karikatuur en dat afdwingen op een plek waar daarvoor geen plek is. Namelijk een modern en vrij Nederland. In plaats van te laten zien dat men een gematigde moderne weg wil en men blij is om in NL vrij te zijn, wordt er een petitie opgericht welke aangeeft dat kogels terecht zijn bij kwetsende woorden. Onder leiding van een Amsterdamse imam die mannen en vrouwen bij de ingang scheidt en het niet zo heeft op andersdenkenden. Lees onderstaande en als je op elke plek waar goede Duitser genoemd staat, goede moslim kunt invullen dan kunnen we het hebben over een verbod. Maar dat is dan niet meer nodig, maar dat snap je zelf ook wel.
  http://hoeiboei.blogspot.com/2009/07/goede-duitsers.html?m=1

 14. Kadoendra

  @Fred

  Als Moslims hun respect tonen voor onze symboliek, b.v 4 mei, heb ik niet zo’n zin om geen respect te tonen voor hun symboliek.

  Daarom heb ik helemaal geen zin om die Charlie Hebdo rotzooi op mijn netvliezen te krijgen.

 15. Bernhard

  @Kadoendra: Je hoeft in dit land helemaal niets te respecteren, behalve de (grond)wet. En dat doen mensen die de VvMU met voeten treden overduidelijk niet. Een hele gevaarlijke ontwikkeling.

 16. Kadoendra

  @Bernard

  Er is geen plicht voor Moslims om op 4 mei de Nederlandse vlag halfstok te hangen.

  Voor Moslims is het volgens de grondwet niet verboden om op 4 mei de Nederlandse vlag volstok de hangen.

  Maar als alle Nederlandse Moslims dat op 4 mei gaan doen dan heeft u het niet meer over de vrijheid van meningsuiting maar over het tonen van respect.

 17. Coen

  @ Bernhard
  Dat je niets moet respecteren volgens de grondwet is maar ten dele waar en dat je vanuit jezelf geen recpect hoeft op te brengen, maakt dat ik ook geen respect hoef op te brengen voor disrespectvolle mensen. DAT maakt NL niet per sé een leuker land.

 18. Fred

  @Kadoendra:

  Jouw bewering “Daarom heb ik helemaal geen zin om die Charlie Hebdo rotzooi op mijn netvliezen te krijge” lijkt me niets mis mee, behalve het eerste woord (daarom). Jouw respect tonen voor wie of wat dan ook is niet het probleem, het probleem zit meer in het onwettig pogen om een grondwettelijk vastgelegde vrijheid om zeep te helpen. De reacties van de staatshoofden van Frankrijk en Oostenrijk tonen meer inzicht in de verworvenheden van de Verlichting.

 19. HArry

  Ik wil de mensen nog even attenderen op een leuk boekwerkje van Arthur Schopenhauer met de titel De Kunst van het Beledigen. Zeer de moeite waard om inzicht en waardering te krijgen voor de ware kunst van een goede en mooie belediging.

  Goed beledigen is een gave waar ook Englanders zeer deskundig in zijn.

  Kortom, heb waardering voor een goede belediging beste gelovige en ongelovige medemens. Of leer waardering te krijgen. Het zal u sterken in uw ziel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).