Weer internationale aandacht voor Utrecht: Sri Lanka houdt online evenement over onze bushokjes en het bijenhotel Weer internationale aandacht voor Utrecht: Sri Lanka houdt online evenement over onze bushokjes en het bijenhotel

Weer internationale aandacht voor Utrecht: Sri Lanka houdt online evenement over onze bushokjes en het bijenhotel

Weer internationale aandacht voor Utrecht: Sri Lanka houdt online evenement over onze bushokjes en het bijenhotel
De groene daken op de bushokjes waren een grote hit
De honderden groene bushokjes die Utrecht sieren kregen al heel veel internationale media-aandacht. En vandaag wordt er in Sri Lanka zelfs een online evenement over georganiseerd. Studenten uit het Aziatische land zoomen in op onze groene daken, en zijn ook nog geïnteresseerd in het bijenhotel dat Utrecht heeft.

De honderden groene bushokjes die Utrecht sieren kregen al heel veel internationale media-aandacht. En vandaag wordt er in Sri Lanka zelfs een online evenement over georganiseerd. Studenten uit het Aziatische land zoomen in op onze groene daken, en zijn ook nog geïnteresseerd in het bijenhotel dat Utrecht heeft.

Ruim 75 studenten in Sri Lanka, zo’n 8.000 kilometer verderop, houden zich vandaag bezig met Utrecht. Anne Nijs, de Utrechtse stadsecoloog, en Maurice Prijs, afdelingshoofd VTH, zullen de deelnemers te woord staan.

Het online evenement dat is opgezet samen met de Nederlandse ambassade en lokale partner Greenrange zoomt onder meer in op twee groene initiatieven in de stad. De meer dan 300 Utrechtse bushaltes met groene daken en het gigantische bijenhotel.

Sedum

Stadsecoloog Nijs gaat de studenten vertellen dat de groene bushokjes ervoor zorgen dat groene daken meer bekendheid kregen in de stad. “Veel mensen besloten sedum of andere planten op hun eigen daken te zetten. Het heeft zoveel voordelen: het geeft natuurlijk voedsel aan bijen en andere insecten, maar het heeft ook een verkoelend effect door regenwater vast te houden. Daarnaast zuiveren de planten de lucht door kleine stofdeeltjes op te vangen en blijft het dak zelf twee keer zo lang in tact met groen erop.”

Een van de andere redenen dat Utrecht als voorbeeld wordt behandeld is dat de stad is uitgeroepen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. Utrecht zou niet alleen uitblinken met ludieke acties maar zich ook inzetten voor een sterke biodiversiteit. In Utrecht werd onder meer een gigantisch bijenhotel geopend langs de A2.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het bijenhotel Foto: Mark van Veen

200 nestkasten

Aan de 28-meter hoge mast zit een stalen honingraatstructuur met zo’n 200 nestkasten voor bijen en vlinders. Deze kasten zijn gemaakt door Utrechters met een afstand tot de arbeidsmarkt. Rondom het bijenhotel is een bloemweide van 7.000 vierkante meter met meer dan 40 inheemse bloemsoorten aangelegd.

Nijs vertelt de studenten dan ook dat er plannen worden gemaakt om de vegetatie op de groene bushokjes nog meer geschikt te maken voor bijen. “Want uit Zwitsers onderzoek blijkt dat het bezoek van bijen twee keer zo hoog kan zijn door meer diversiteit aan plantensoorten op de bushokjes aan te brengen.”

3 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Joepie, eco-studenten uit het groene tropische Sri Lanka krijgen online les over de Hollandse eco-stakkers die mini vetplantjes op bushokjes moeten leggen omdat het bestaande stedelijk groen met grote bomen moet wijken voor beton.

    Waarom dat bijenhotel uitgerekend naast de A2 moest komen is mij een raadsel. Dat is geen bijvriendelijke omgeving, maar wel lekker uit de buurt van mensen.

    Ik ben er helemaal voor om het beetje “natuur” wat we nog over hebben in het steeds voller worden Nederlandje en het uit zijn voegen klappende Utrecht te sparen. Maar vraag me af of dergelijke acties nou de juiste weg zijn omdat te doen.

  2. Hetty

    Prachtig, dat ons Staatsie tot in andere continenten bewondering oogst met zijn groene en bijvriendelijke aanpak. Ook in de Flevopolder is dat het geval. Op het dak van het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten ligt al vanaf het begin Sedum. Naast dit museum staat een bijenhotel, en er is zelfs een rasechte imker aan dit museum verbonden, die ook nog eens bijenkorven vlecht, en bijenkasten in de wadi naast het museum heeft staan. Ook deze imker, Rob Triest, heeft groen hoog in het vaandel staan, en geeft daarover voorlichting, ondermeer op scholen. Groen is de kleur van de toekomst, en daarom beginnen we er nu al mee. http://www.mecmuseum.nl , http://www.deschokkerbij.nl

  3. Maya

    Jammer dat er een aantal bushokjes weer zijn weggehaald in de binnenstad, op Langenieuwstraat en tolsteegbarriere.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).