Weer pro-Palestina demonstratie gepland in Utrecht Weer pro-Palestina demonstratie gepland in Utrecht

Weer pro-Palestina demonstratie gepland in Utrecht

Weer pro-Palestina demonstratie gepland in Utrecht
Er staat weer een pro-Palestina demonstratie gepland in Utrecht. Op sociale media wordt opgeroepen om aankomende zondag om 14.00 uur te verzamelen op het Jaarbeursplein. Bij het vorige protest greep de Mobiele Eenheid in omdat de coronamaatregelen niet werden nageleefd.

Er staat weer een pro-Palestina demonstratie gepland in Utrecht. Op sociale media wordt opgeroepen om aankomende zondag om 14.00 uur te verzamelen op het Jaarbeursplein. Bij het vorige protest greep de Mobiele Eenheid in omdat de coronamaatregelen niet werden nageleefd.

Onder de noemer Utrecht voor Palestina willen de initiatiefnemers zondag demonstreren voor de ‘bevrijding van Palestina’. Het gaat hierbij om een andere organisatie dan de demonstratie van vorige week vrijdag.

Donderdagavond werd het vorige protest nog besproken in de gemeenteraad. Verschillende partijen vroegen de burgemeester naar mogelijke antisemitische uitspraken die er waren gedaan tijdens de demonstratie van vorige week vrijdag. Burgemeester Sharon Dijksma liet weten dat het aan het OM is om te bepalen of uitingen strafbaar zijn, maar noemde bepaalde leuzen wel ‘heel ernstig’.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Niet eerst een pro-Israël demonstratie doen voor het evenwicht?

 2. JdV

  Zie het commentaar vanuit de raad en de constateringen van onze burgemeester aangaande antisemitische leuzen tijdens de laatste demonstratie. Wat mij betreft voldoende aanleiding om deze demonstratie te verbieden aangezien er wellicht vanuit het OM nog tot vervolging zal worden overgegaan voor de misdragingen tijdens de vorige demo. Meer dan 100 arrestaties en vervolging vanuit het OM wegens antisemitisme lijkt me meer dan voldoende rechtsgrond om een volgende demonstratie niet toe te staan. Hopelijk houdt de burgemeester haar rug recht en geeft ze geen toestemming.

 3. Scherpschutter

  Nou nou. Dat is wel heel zuinigjes, Dijksma. Wat tijdens die demo geroepen is, is ronduit barbaars en mensonterend. Even wat persoonlijkheid tonen nu…

 4. Lombokker

  Wel ja, laten we iedere week maar een demonstratie houden. Of waarom niet twee keer per week? De politie heeft verder toch niks te doen, dus dat kan best wel.

 5. Berend

  Fijn, wat is het volgende issue?

 6. [email protected] 🤫

  Demonstreren is een recht,maar als er leuzen worden gescandeerd die verwijzen naar een massa moord in het verleden, is de grens overschreden en heeft men dit recht op demonstratie verspeeld.

 7. Thuisblijver

  Demonstreren tegen Hamas: prima!
  Hamas weg betekend een vrij Palestina (ze zijn dan nog niet meteen dikke vrienden met Israël, maar er valt dan wel goed te leven daar).
  Ik denk dat de meeste (pro-Hamas ?) demonstranten dit niet snappen. Van een afstandje ziet die chaos op het jaarbeursplein er dan net zo uit als de zomerrellen.

 8. Evert

  Opkomen voor gerechtigheid is altijd een nobel streven. Ik ben benieuwd of er ook geprotesteerd wordt tegen de oorlogsmisdaden die Hamas begaat jegens het Palestijnse volk. Wie echt pro-Palestina is, is anti-Hamas.
  https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/05/gaza-palestinians-tortured-summarily-killed-by-hamas-forces-during-2014-conflict/

 9. Esrin W.

  Om het extra sprekend te maken: die pro Israël demonstratie over de Kanaalstraat. En dan heen én terug lopend. Het effect zal het landelijk nieuws halen.

 10. Sara

  Evert, kijk verder dan je neus lang is. Wat je zegt is heel tegenstrijdig, onwetendheid noem ik het.
  Wat in Palestina gebeurt is tegen de mensenrechten in. Dat land, de Palestijnse volk is 73 jaar lang al onder druk. Ze worden hun huis uitgezet, hebben geen genoeg gezondheidsmiddelen, haast geen water en elektriciteit. Alles wordt bepaald door ‘Israël’. De Palestijnen leven in hun eigen land alsof ze in een open lucht gevangenis leven. De ‘Israëliërs’ drijven hen weg. Dit doen ze door alle middelen in te zetten tanks, wapens, bommen, raketten etc. tegen een volk dat alleen stenen heeft om zich te ‘verdedigen’. Hierbij zijn er veel doden gevallen waarbij heel veel baby’s, vrouwen.
  Een volk wordt daar uitgemoord en de wereld heeft lang toegekeken. Hier moet een einde aan komen!!!

 11. Scherpschutter

  @Sara

  Met respect voor uw mening, dit confict is natuurlijk wel oneindig veel complexer dan de eenzijdige brugklas-VMBO cartoon-samenvatting die u er van placht te maken. De naakte essentie van de hele situatie is als volgt:

  Als Palestina vandaag de wapens begraaft is er morgen geen strijd meer. Als Israel vandaag de wapens begraaft dan is er morgen geen Israel meer.

 12. JdV

  @Sara:Volslagen onzin en abjecte leugens.
  @redactie DUIC, kunt u dit soort reacties niet gewoon verwijderen?
  De hele wereld heeft gezien dat de Palestijnen echt wel wat meer hebben dan stenen om zich te “verdedigen”. Een aanval met meer dan 3000 raketten op onschuldige burgerdoelen in Israël heeft niks met stenen te maken.
  Daarbij wonen en leven er helemaal geen Israëli’s in de Gaza-strook, dus worden daar ook absoluut geen mensen verdreven. De enigen die zorgen voor de open-lucht gevangenis in Gaza is de terroristische Hamas organisatie. Deze staat sinds 2009 op de EU lijst van terroristische organisaties. De vele miljarden steun die de Palestijnen hebben ontvangen zijn verdwenen in de zakken van diezelfde Hamas, of besteed aan raketten in plaats van aan gezondheidsmiddelen, water en elektriciteit. Laten de Palestijnen eerst deze terroristen maar eens verwijderen uit hun land.

 13. [email protected] 🤫

  @Sara,

  Zolang HAMAS in deze gebieden actief is zal er nooit vrede komen, de Israëliërs verdienen geen schoonheids prijs voor het inpikken van land die in Palestijnse handen is.
  Er zal door beide partijen water bij de wijn gedaan moeten worden op weg naar de vrede.
  HAMAS is een terreur organisatie die door dood en terreur de Palestijnse bevolking in zijn greep houd.

 14. Kolere

  Pro-Palestina zijn is iets anders dan Pro-Hamas zijn.

  Je kan een terreurorganisatie nooit afzetten tegen een staat die Oorlogsmisdaden pleegt. De staat maakt ook weet ik niet hoeveel meer onschuldige slachtoffers (duizenden tegen honderden), terwijl de terreur voornamelijk tegen diezelfde staat gericht is.

  Hamas, blijven terroristen, maar Isr. pleegt oorlogsmisdaden. Dat is een verschil.

  De staat houdt de vrede tegen door hun BELEID van apartheid, waarbij grond, bezit en huizen worden afgepakt en waarbij er doelbewust tweederangs burgers worden gecreëerd. Zij die van Palestijnse afkomst zijn, worden zelfs met een Israelisch paspoort veelvuldig gediscrimineerd.

 15. Esrin W.

  Is een pro Israël demonstratie een keer geen goed idee? En dan over de Kanaalstraat heen en terug. De media heeft dan minimaal twee weken stof tot schrijven.

 16. Fred

  @Sara schreef over de Palestijnen “dat alleen stenen heeft om zich te ‘verdedigen”.

  Geen idee welke nieuiwsbron zij heeft geraadpleegd maar in andere media is toch sprake van meer dan 4000 uit Gaza afgevuurde raketten op Israel gericht.

 17. Scherpschutter

  @Fred

  Die metafoor van Sara (dat zal het zijn geweest) is niet onjuist.

  Palestina heeft wat geknutselde vuurpijlen. Van de 4000 kwamen er 500 in Gaza terecht. Zo erbarmelijk slecht en oncontroleerbaar zijn die dingen. The Iron Dome haalt fluitend 90% uit de lucht. Palestina heeft nul militair vermogen. Deze uiterste en zeer extreme poging om zoveel mogelijk Israelische burgers te doden leverde ze 12 Israelische slachtoffers op….Werkelijk: Palestina zou zich nog niet kunnen verdedigen tegen het Belgische leger…uit het jaar 1912.

  Let’s be honest; de militaire suprematie van Israel is zo enorm dat als ze met dezelfde intentie zouden aanvallen als Hamas, dat gans Trans-Jordanie in letterlijk 3 minuten met de grond gelijk gemaakt is. Stel je voor dat Israel 4000 raketten op Gaza afvuurt…Dan staat niets meer.

  De suprematie is zo groot dat Israel met een explosieloze drukraket een rijdende auto midden in druk stedelijk gebied vanaf honderden kilometers afstand verplettert (Hamas inzittenden inclusief) zonder ook maar 1 gram nevenschade….Ze kunnen iedere m2 raken, stilstaand of bewegend.

  Laten we wel realistisch blijven, Fred. Militair zijn dit The Borg tegen de Flintstones. Israel heeft als 21e eeuwse technogisch hoogontwikkelde samenleving een enorme verantwoordelijkheid jegens het agrarische Palestina, dat zich op het niveau van een begin 20e eeuwse samenleving bevindt. Gelukkig pakt Israel die tot op heden ook. Je moet er werkelijk niet aan denken dat Israel het hoofd en haar humaniteit verliest….

 18. Esrin W.

  Het is nu zondagmiddag 12.05. Weet iemand of die demo nog door gaat vanmiddag? Ik doe meestal koffie ergens op de Kanaalstraat rond 14.00 en wil wel in alle rust naar de dragracende Audi’s en Mercedesjes kunnen kijken dan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).